Tein elämäni ensimmäisen haastattelun 🙂 PT:ni Antti on treenannut minua vuoden ajan, useimmiten kerran viikossa mutta kesällä vähemmän ja juuri nyt kahdesti viikossa. Olen päässyt hyvään kuntoon omalla tahdolla, mutta en usko että olisin jatkanut näin pitkään enkä todellakaan olisi kasvattanut itselleni näin hyvää lihaksistoa ilman Anttia. Jos en olisi treenannut Antin kanssa olisin kuitenkin luultavasti lenkkeillyt paljon ja käynyt tunneilla, mutta se mitä olen oppinut Antilta on korvaamatonta. Olen samalla saanut “kaksi kärpästä yhdellä iskulla”, sillä olen oppinut todella paljon PT:n työstä ja tulen ehdottomasti tulevaisuudessa (kun alan itse PT-hommia tekemään) ottamaan vaikutteita Antilta. Eli tässä mies menestykseni takana, heheh.
1. Kuka olet?
Antti M (-84) kuntosalin apulaispäälikkö. Koulutuksena ammattikorkeakoulun tutkinto liikunnan puolelta, Rovaniemestä 2010. Teen PT-hommia ja vastaan liikuntakeskuksen tuotteista, joihin kuuluu: painonpudotusryhmä, ryhmäliikunnat ja kuntosalin laitteet. Vedän myös yhden ryhmäliikuntatunnin viikossa (kahvakuula).
2. Miten kiinnostuit PT-hommista?
Olin suunnitellut tekeväni fysiikkavalmennusta ammattilaisurheilijoille “isona”. Ne PT-hommat mitä teen nyt on tarkoitettu kaikentyyppisille ihmisille ja viihdyn tässä hyvin juuri nyt.
3. Mitä itse harrastat? Onko sinulla oma PT?
Kesällä golfia ja crossfit-tyyppistä salitreeniä 2 kertaa viikossa. Kesän jälkeen harrastan crossfit-tyyppistä treeniä n. 4 kertaa viikossa. Treeneihini kuuluu kehonhuoltoa ja kehonhallintaa. Yritän pitää treenini monipuolisena ja “teen koko ajan jotakin”. Jos harrastaa kovaa treeniä, niin se tulisi olemaan korkeintaan 3 kertaa viikossa, että kroppa ehtii palautua. Ei ole ollut omaa PT:tä, mutta suosin kimppatreenejä kaverin kanssa (kannustavaa).
4. Mitä PT tekee lyhyesti?
Auttaa ihmisiä saavuttamaan heidän tavoitteitaan.
5. Käy läpi tyypillinen PT-tapaaminen?
Riippuu henkilön tavoitteesta. Joillakin tavoite treenamisessa on psykologisempi, toisilla fyysisempi. Useimmiten tapaamiseen kuuluu alkukeskustelu jossa käydään läpi kuulumiset. Puhutaan sen päivän olotilasta samalla kun lämmitellään. Siinä myös päätetään tarkemmin mitä seuraavan tunnin aikana tehdään.
6. Millainen PT sinä olet?
Haluan saada asiakkaan tekemään asioita mihin hän ei yksin pysty – tai uskoisi pystyvänsä. Sellaisiin asioihin kuuluu esim. isoilla painoilla treenaminen, treenaminen kunnes “tuntuu pahalta” ja tietyistä asioista puhuminen.
7. Miten suunnitelet tapaamiset ja treenit?
Keksin lähes kaikki itse ja muokkaan niitä asiakkailleni sopiviksi. Perusideana on käydä koko kroppa kerralla läpi. Jos tapaamisia on enemmän kuin kerran viikossa, voi eri kroppa-alueita käydä erikseen läpi, esim. yläkroppapäivä/alakroppapäivä. Pidän todella harvoin samoja treenejä, rutiinityyppistä treeniä voisi jopa kutsua “viholliseksi” – kroppaa pitää haastaa ja on hyvä jos ei tiedä mitä on tulossa. Treeneihini pyrin yhdistämään voiman, kunnon ja tekniikan.
8. Mitä vastoinkäymisiä voi tulla asiakkaan kanssa?
Mahdollisia vastoinkäymisiä voi olla jotkut vammat tai sairastumiset. Jos treenejä on vähemmän (esim. kesällä) niin on myös riski että asiakas ei treenaa itse enää, eli laiskistuu.
9. Kuinka paljon neuvot ruokavaliosta?
Jos asiakas haluaa niin neuvon ruokavaliosta kaiken. Jos henkilöllä on yli 10kg pudotettavana, niin on hyvä laittaa ruokavalion perusasiat kuntoon, monet keskittyy liikaa “hifistelyyn” ja unohtaa tärkeimmät asiat eli; ruokarytmi – milloin ja kuinka usein syö, mitä syö ja kuinka paljon syö.
10. Mikä on parasta työssäsi?
Työn vaihtelevuus ja haastavuus. On hienoa olla liikuntakeskuksella töissä, en näkisi itseäni eduskunnassa tai pelkästään toimistotyössä. Pitkät asiakassuhteet ovat myös miellyttäviä, kun aika menee niin nopeasti.
11. Mikä on huonointa työssäsi?
Jos tekisin 8h tuntia PT-työtä päivässä se olisi rankkaa, 5-6 asiakasta päivässä on järkevä tahti. Itse teen 8-10h viikossa PT-työtä, muu aika menee muihin salijuttuihin.
12. Millainen asiakas minä olen ollut sinulle?
Haastava ja erilainen koska olet juuri nyt niin hyvässä kunnossa. Joudun miettimään miten voisin vielä enemmän kehittää sinua. Olet myös ollut hyvä asiakas koska haastat itseäsi.
….ja anteeksi että sanoin tänään tapaamisessa että teki mieli lyödä sinua, oli vaan aika rankat reenit !!!!!!
Antti vaikuttaa ihan mukavalta tyypiltä! Eihän tohon asemaan pääse jos ei ole kunnianhimoinen! Jotenkin hämmentää oman kokemuksen kautta, että nyt kova kiertotreeni merkitään useinmiten aina Crossfitiksi, vaikka sellasia tehtiin jo aikoa ennen sen franchise:n keksintöä. Siitähän on hyvin vähän tutkimuksia tehty onko se esim. pitkällä aikavälillä turvallista, mutta sehän ei ole Crossfitin idea. Ja vaikea todistaa mitään kun treenin päämäärä on “kaos”. Siitä minä pidän, että koitetaan saada sitä fiilistä “huhu en antanu periksi vaikka halusin”, ja eteenkin yhteinäisyys kun tekee porukan kanssa. Muttä tämähän pätee melkeen ihan kaikkiin anaerobisiin treenimuotoihin. Sinä Steffi olet tuleva (ja tulevaisuudessa varmasti hyvin menestyvä) liikuntaohjaaja/PT, niin varmasti tiedät että kaikki treenimuodot sisältää plussia/miinuksia. Mutta tässä alalla tuntuu olla vaikeuksia joskus olla puoleeton! 🙂 Onnea matkaan! 😉
– Niclas
Hej Niclas ja kiitos kommentista 🙂 Antti on super. Niin voihan tota crossfit-tyyppistä treeniä kutsua monella eri nimellä. Kovatempoista ja kovasykkeistä kiertotreeniähän se periaatteessa on. Mäki tykkään tosta fiiliksestä, mistä puhut. Siinä tuntee oikeasti tekevänsä jotakin. Kiitos että uskot minuun heheh, kovat on kyllä tavoitteetkin. Oletko itse tällä alalla?
x Steffi
Olen alalla Steffi 🙂 Joo onhan anaerobinen treeni hyvin tärkeä, mutta sen järkevä tukirakenne tulee aina olemaan aerobinen treeni. Jostain syystä pitää muistuttaa ihmisiä että aerobisesta treenistä voi tehdä myös hyvin rankka. Kannattaa lukee “residual effects of training” jossain vaiheessa, varmaan tule vastaan sulla koulussa. Siinä sitten mennään jo miten jaksotetaan ohjelmaa, että siitä saisi kaikki irti. Btw katselin sun kuvat noista malleista! Nyt taidan vähän jo lässyttää, mutta hyvin tärkeä oppi niistä sain pari vuotta sitten. Vaikka niillä on upeat vartalot niin yleensä prioriteetti ei ole toiminnallinen treeni, vaan bodybuilding treenimetoodit ovat valtti. No mitä tämä sitten merkitsee? Olen tavatanut monesti vahvempia ja nopeampia tyttöjä jotka eivät läheskään pullistele tolleen (Ja sinähän edustat tätä trendiä “Strong is the new skinny”). Niin ulkonäkö ei yleensä kerro miten kroppa toimii oikeassa maailmassa. Muista muistuttaa sinun asiakkaat tästä, jos ei “fitness-ura” kiinosta 🙂
– Niclas
Kiitos vastauksesta! On aina kiva kuulla ajatuksia muilta, jotka ovat samalla alalla. Ja allekirjoitan ton aerobisen ja anaerobisen ajattelun! Niinhän se just menee. Kiitti kirjavinkistä pitää tsekkaa! Joo ollaan mun oman PT:n kanssa aika paljon puhuttu tosta kisaamisesta ja heidän päämärähän on lavalla oleminen eikä esim. joku urheilullinen kilpailu. Arvostettavan hyvännäköisiä osa on mutta tosiaan kaikilla varmasti aika erilaiset treenimetodit ja erilaisia tavoitteita. Siksi teenkin yhdestä kilpailijasta haastiksen pian! 🙂 Ja itsehän en lähtisi noihin kilpailuihin – se dieettaminen ei ole mun juttu. Pari noista, esim. Emmi toimii hienona treeni-inpiraationa ja oli hienoa nähä heidän itsevarmuutensa lavalla.
x Steffi