Kysymyspostaus vastauksia #1

Tässä ensimmäinen osa kysymyspostauksen vastauksiin! 🙂 Haluan muistuttaa, että olen “vasta” liikunnan-alan opiskelija, en ammattilainen vielä. Tämänhetkisiin tietämyksiini kuuluu kolmen vuoden opiskelut liikunnanohjaajaksi, yli vuoden takaiset henkilökohtaiset treenit ammattitaitoisen PT:n kanssa ja urheilullinen 22-vuotias elämänkaari. On hyvä muistaa olla skeptinen nettikirjoituksiin (olen itse), kun ei periaatteessa voi tietää kuka istuu ruudun takana. Kaikki ovat erilaisia ja varsinkin treenaamisen suhteen on hyvä tunnustella itselleen mikä on se sopivin tapa.


1. Voitko kertoa vähän tarkemmin saliohjelmistasi? Liikkeet, toistomäärät tms.. 

Kuinka monta salitreeniä teet viikossa yleensä?
muistaakseni osaat vetää leukoja.. 😀 miten aloit harjoitella niitä ja miten toistomääriä sais ylöspäin?


Loistava blogi sulla, kiitos siitä!


-Kiitos. En muista tehneeni kahta samantyyppistä salitreeniä kertaakaan vuoden aikana, eli vaihtelen aina. Viimeksi tein salilla treenin jonka postasin tänne (surffitreeni) + tasapainoharjoituksia. Käytän usein kahvakuulaa ja vapaita painoja. Salitreeniä teen 2-3 kertaa viikossa. Laitan usein tänne treenejäni, niin toivottavasti niistä on hyödyksi. 

Osaan vetää leukoja, aloitin niitten harjoittamisen PT:ni kanssa ja ollaan harjoiteltu niitä leukataljalla hitaalla alastulolla (eli ponnistan ylös, mutta tulen hitaasti alas). Ylätaljalla kapealla otteella tätä pystyy myös harjoitella.


2. Mikä ruoka olisi hyvä syödä ennen treenejä? jotta ei tulisi raskas olo, ja olisi helppo liikkua ilman nälkää?

– Itse treenaan mielelläni n. 2-2,5 tuntia aamupalan/lounaan jälkeen, aamupalani on usein ruisleivät täytteillä+kahvi, lounas mieluiten jonkuntyyppistä “kotiruokaa”, vaikka täysjyväriisiä ja kanaa+salaattia. Eli normaalit annokset ruokaa, mutta tarpeeksi aikaa ruoansulatukseen.

3. Miten pidät huolta treenivaatteistasi? Pesetkö koneessa? Heti treenin jälkeen..?

– Paidat, sukat ja alusvaatteet heitän heti pesukoriin. Housut/shortsit, urheilurintsikat ja pitkähihaiset käytän joskus moneen otteeseen. Pesen kun ne alkaa haisemaan! Jos lähden lenkille, niin en ole yhtä tarkka jos vaatteet ovat juuri pestyt. Salilla on kuitenkin kiva olla puhtaissa kuteissa, ettei vierustreenaajat kärsi 🙂

Tässä kuulema hyvä esimerkki pesuaineesta, jota yksi lempparibloggajastani kehui! 🙂 Löysin suomesta mutten ole ehtinyt testaa vielä.

Picture taken from “Fit for Livin
4. Mikä on mielestäs tehokkain tapa treenata? Tai silleen että näkyis tuloksia mahdollisimman pian.. Et mikä on fiksuin tapa siihen!

– (Jos suomessa olisi aaltoja niin surffaisin joka päivä, enkä usko että tekisin hirveesti mitään muuta, se olisi minulle fiksuin tapa.) Minulle tehokkain tapa on ollut PT:n palkkaaminen. Jos se ei olisi ollut mahdollista niin kävisin Crossfit-tunneilla, jossa treenataan itsensä äärirajoille. Tämän lisäksi treenaisin (treenaan) lenkkeilyä ja joogaa. Jos harrastaa crossfit-tyyppisiä treenejä niin on hyvä muistaa turvallisuus ja ammattilaisten neuvot.

5. Yhden päivän ruokapäiväkirja? Mikä on sun lempi herkku/karkki? Jos teet kotona treeniä niin minkälaisilla liikkeillä?

Löysin sun blogin vast ja oon jo ihan koukussa 🙂

– Kiitos. Perus ruokapäiväkirja ilman herkkuja: Aamupalaksi kaksi ruisleipää (juustoa, kalkkunaa, paprikaa) kahvia. Välipalaksi hedelmä+kahvi. Lounaaksi kotiruokaa + salaattia. Välipalaksi kaksi ruisleipää (samat kun aamulla). Illalliseksi sushia/kanaa riisillä/pastaa/subway salaatti triplalihalla. Iltapalaksi jogurttia ja mysliä.

Lempi herkut; suklaa, irtokarkit makuunista, suklaa, suklaa, jäätelö ja suklaa. Aika harvoin olen tehnyt kotona treenejä viime aikoina mutta helposti löytyy youtubesta esim. 15-30min treenejä. Englantilaisilla hakusanoilla löytää parhaiten, esim. “ab/leg/cardio workout”, “tone your arms”, “yoga meltdown”… jne. Alla yksi 15-minuutin vatsalihastreeni, jonka olen joskus tehnyt!

“15-minute Abs Workout”
6. Minkälainen sun liikuntatausta on,oletko kilpa-urheillut?
Missä lajissa koet olevasi “vahvin”?
mitä työtä haluat tehdä isona,koetko opiskelualasi oikeaksi?
minkälaista opiskelu on?(jos siis olen ymmärtänyt oikein et opiskelet liikunnanohjaajaksi)
mitä urheilullisia tavoitteita sulla on?
normi liikuntaviikkosi,minkälaista treeniä siihen kuuluu?

kiitos mahtavasta blogista!!!


– Kiitos. Olen harrastanut nuorempana m.m. telinevoimistelua, tennistä ja maastojuoksua (jenkeissä). Kilpailin tenniksessä ja maastojuoksussa. Koen juuri nyt että “vahvimmat” lajini ovat kovaa hapenottokykyä vaativat treenit, lenkkeily ja painojen nostelu. Opiskelualani tuntuu juuri nyt enemmän kuin oikealta. Haluan tehdä kuntoiluun liittyvää työtä yksityishenkilöiden kanssa (en näe valmentavani joukkueita). Juuri nyt minua kiinnostaa eniten treenata ylipainoisia ihmisiä ja aloittelijoita (mutta en ole vielä valmistunut joten voi olla että suunnitelmani muuttuvat). Kyllä, opiskelen liikunannaohjaajaksi. Opiskelu on tosi kivaa, tekemistä kuitenkin riittää ennen kun valmistun. Urheilullisia tavoitteita ei ole aivan selvillä juuri nyt. Normi liikuntaviikkooni kuuluu; 2-3 lihaskuntotreeniä (1 PT:n kanssa, 1-2 itsenäistä salikäyntiä), 2-3 lenkkiä (5km pituisia), venyttelyä/joogaa.


Seuraava osa vastauksista huomenna! 🙂

x Steffi

18 comments

 1. Tere tere Steffi! Kiva postaus, mä haluan ehdottomasti heti sun valmennukseen kun rupeet asiakkaita ottamaan! Pakko kyllä viel kysyä, oon nyt alkanut käymään salilla (kiitos inspiksestä) mutta mun mielestä mulla menee siellä liian vähän aikaa, yleensä joku 30 min? Alkuun teen about 5 min crossilla lämmittelyä, sit jos “jalkapäivä” ni esim. 3×9 kyykkyjä, 3×9 lunges, 3×9 bulgarian split squat, 3×9 etureidet ja 3×9 loitontajat, 3×9 “pakaralaite”, siis se missä potkitaan taakse/ylös. Onko sun mielestä liian vähän? Mua välillä nolottaa lähteä sieltä niin nopeasti, mut koen et oon käyny kaikki jalan lihakset läpi (silloin kun jalkapäivä) ja aerobiset treenit on mulle sit spinning/les millsit. Mitä mieltä oot?

  • Teretere, joo tuu sitte! Te ootte saanu tänne hyvän keskustelun noista treeniajoista… Vähän vaikee sanoo miks menee niin vähän aikaa sulla, kysyppä salilta joltakin treenaajalta! 🙂 Voithan sä lisätä liikkeitä treeniin myös.

   x Steffi

  • Mulle tuli mieleen, että pidätköhän tarpeeksi pitkät palautusajat? Ja jos et niin herää toinen kysymys, että pitäiskö nostaa painoja? Palautusaika olis hyvä olla n.2 min, jos lihasta haluaa kasvattaa..

  • Hmm.. Mä mietin, että mulla saattaa mennä niin vähän aikaa koska koitan just treenaa niin painavilla painoilla et menis vaan noin vähän, pitäisköhän lisätä 3×9 jälkeen vielä vaikka 1×6? Lihaskasvu on mun tavoite ja aika aloittelija vielä oon joten kaikki vinkit on tervetulleita, kiitos niistä!

  • Sulla on pakosta liian lyhyet palautusajat sarjan välissä. Kellota tosiaan väliin se vähintään puolitoista minuuttia ja sitten taas apinanraivolla seuraava sarja 🙂 Koska tossa sulla on 19 sarjaa, niin eihän puolesta tunnista tule edes kahta minuuttia per sarja+lepo! Ellet sitten tee noita jonain gianttina, hehe. 🙂

 2. Moi, unohin itse kysy-postauksen yhteyteen kommentoida – muistelen joskus lukeneeni ettet käytä palautusjuomia? Onko näin (jos on, niin miksi)?
  Maximien kommenttiin pakko ihmetellä, miten noin paljon liikkeitä mahtuu puoleen tuntiin! Mä aina tuskailen etten saa jalkaduuneja millään tunnissa rutistettua 😀 Settien välissä tarvii kuitenkin sen väh. minuutin tauon että pystyy pusertamaan kunnon kuormilla.
  Ihanaa syksynjatkoa ja tsemiä reeneihin!
  xx nanna

  • Teenköhän noi jotenkin hutiloiden, kun musta tuntuu et aina menee vähemmän aikaa “kun pitäis”? Ootko anonyymi laskenu omaan saliaikaasi mukaan alku-loppulämpän? Niitä en nimittäin tee..

  • Hej Nanna, en käytä, pyrin siihen että ravintoni olisi niin luonnollinen kuin mahdollista. Joskus syön kuitenkin proteiinipatukan jos en saa ruokaa pian treenin jälkeen :)!

   x Steffi

  • Maximie, Kokeile kellottaa tauot ens kerralla, treenistä saa kaikki tehot irti kun puskee äärirajoille joka repissä ja ottaa palautumiseen sen minuutin-pari että jaksaa vääntää 🙂

   Oon kyllä kateellinen että oot saanu Steffi ruokavalios noin hyvin kohalleen! Syön ite lisäravintona heraa aina sillon tällön koska haasteena on ollu syödä tarpeeks ja saada ne proteiinit raavittua kasaan 🙂 liian kauan senkin tajuamiseen meni, junnas paikallaan kehitys kun pysyin itsepintasen tyhmästi miinuskaloreilla.
   nanna

  • Kiitos paljon Nanna vinkistä, aion testata tätä!

 3. Missä käyt joogassa / mitä joogaa 🙂 ?

 4. Voisitko antaa vinkkejä pohjetreenille? Salilaitteet tätä varten on tutut ja samoin varpaille nousu, mutta onko muita hyviä liikkeitä? Muutenkin kiinnostaisi mitkä liikkeet tehoaa eri lhasryhmiin jaloissa. Esim. sisäreidet ovat varmasti alue, jonka treenaaminen tuottaa monelle naiselle tuskaa 🙂

  • Salin ulkopuolelta mun mielestä hyvät pohjetreenit vois olla lenkit, porrasjuoksut, pikajuoksut, sähly, koripallo, jalkapallo, käsipallo, nyrkkeily, naruhypyt, tasajalkahypyt….. siinä jotain 🙂

   x Steffi

 5. Näitä oli kiva lukee 🙂
  Tänään tuli kaupassa sellanen “what would steffit do” fiilis ku olin pyykinpesuaine hyllyn edessä ja ostin sitte noita arielin pesuainetyynyjä. Täytyy sanoa että ei tuoksunu omaan makuun kovin hyvälle noi 🙁 Omo on kivemman hajusta. Mut onneks noita on vaan 11 kpl ja tuntu kuitenki tehokkailta vaikka haju ei miellyttänyt. T. tarkkanenäinen 😉

  • Kiitos! Itsekkin haluan löytää uuden oman lempparin kun on juuri uusi pyykkipesukone hankittu! Aijon testaa tuota mistä laitoin kuvan, niin saa nähdä. Miltä nuo arielit tuoksui? Ei saa olla liian kukkaista mun makuun, mielummin enemmän raikkautta.

   x Steffi (toinen tarkkanenäinen)

  • Ei se liian kukkainen missään nimessä ole. Raikas, mutta yhdistän tuoksun ilmeisesti johonkin ei miellyttävään muistoon/ihmiseen ja ei sitä kautta toimi mulla. Pikku vinkkinä, kannattaa raottaa purkkia kaupassa (shhh siinä ei oo sinettiä tai mitään) ja nuuhkasta. Siitä saa jo aika hyvän kuvan. Itse tosin huomasin vasta kotona että näin olisi voinut tehdä…
   Mukavaa päivänjatkoa!

  • Pitää testata! Voisin sitten vertailla eri pesuaineita täällä 🙂 Kiitti vinkistä…

   x Steffi

Leave a Reply

Your email address will not be published.