Aloittelijoille tietoa surffauksesta

Tässä tulee postaus surffauksesta kiinnostuneille. En koe itse olevani enää alottelija, mutta en todellakaan ole mikään pro. Meri nöyryyttää mua lähes aina ja pisti viimeksi eilen hiljaiseksi. Ihan vain siksi, ettei ollut mitenkään ideaaliset olosuhteet vaan aika sekamelskaa, isoa aaltoa ja vahvat virtaukset. Joka kerta vedessä kehittää kuitenkin. Mutta surffaus ei ole aina niin nättiä, kun esim. kuvat pari postausta taaksepäin antaa ymmärtää heheh. Tänään pärskittiin, syljettiin ja pannutettiin, kamppailtiin tyhmän näköisenä, kompasteltiin ja voin jopa vannoa, että nielasin korvani kautta vettä (hahah) – suolavettä ja hiekkaa kaikkialla. Ei niin kaunista aina.

Surffikokemuksiini kuuluu: Australia kahdesti, Portugali kahdesti, Ranska kerran, Englanti kerran ja nyt Kanariansaaret. Suomessa ei ole oikein aloittelijoille mahdollisuuksia oppia surffamaan.

Olen ollut monta kertaa surffileireillä ja surffiopetuksessa, eli olen monta kertaa saanut teoriaopetusta tärkeimmistä jutuista.

Ranska

Ennen veteen menemistä mulle on puhuttu paljon turvallisuudesta:

1. Meren voima – Kun vesi tulee rantaan kovalla voimalla, sen on pakko päästä jostain takaisin, sinne mistä se on tullut. Virtaukset vievät sivuille ja joistain/jostain kohtaa rantaa vesi liikkuu takaisin aaltojen “taakse”. Usein nämä paikat näyttävät rannalla rauhallisimmilta, vaikka virtaus on siinä voimakkain. Meri ei anna armoa.
2. Ole avoin opetukselle – Hanki opettaja, mene tunnille, surffaa jonkun kokeneen kanssa. Tämä jotta pysyisi turvallisilla vesillä ja jotta oppisi enemmän.
4. Hyvästä fyysisetä kunnosta on apua – Suurin työ koostuu useimmiten melonnasta, joka voi olla todella fyysistä. Itse laudan päällä seisominen on aika pieni osa surffausta. Laudan päällä maataan tai istutaan sopivaa aaltoa odotellessa. Henkisesti pitää osata olla rauhallinen, vaikka olosuhteet voivat olla rankkoja.
5. Pidä hauskaa ja naura itsellesi – Ole kärsivällinen ja jatka yrittämistä. Kysele kokeneimmilta ja ota vinkkejä vastaan.

Pari turvallisuusjuttua joita itse noudatan

Älä surffaa ikinä yksin
Katso, että rannalla on rantavahti
Älä taistele meren kanssa, vaan ole mielummin nöyrä
Älä ikinä mene paniikkiin

Ranska

Surffaus ei sovi kaikille. Minä en esimerkiksi uskaltaisi ikinä sukeltaa, mutta surffaukseen olen hurahtanut. Tässä postauksessa puhuin enimmäkseen siitä, kuinka haastavaa surffaus voi olla. Itse olen mielummin vähän liian varovainen, kun uhkarohkea. Surffaus on juuri sen haastavuuden takia niin koukuttavaa, ja minä rakastan sitä. Se tunne, kun onnistuu ottamaan “sinisen aallon” (aallon, joka ei ole vielä muuttunut valkoiseksi vaahdoksi) ja leikkimään sen aallon kanssa, on se paras tunne.

Älkää antako söpön laudan hämätä 😉
Pientä kivaa aaltoa Ranskassa

Aamusurffi Portugalissa
Nämä ovat minun kokemuksiini perustuvia vinkkejä. Jos täällä on kokeneita surffareita, niin lisätkää kommenttiboksiin asioita, jotka jäi sanomatta 🙂 Jos joku haluaa kokeilla surffausta, suosittelen googlaamaan surffikouluja sieltä mihin on menossa tai paikan päällä kyselemään paikallisilta miten löytää surffikoulu.
Parveke tällä hetkellä

Meri tuolla takana on melko haastava

Vaikeat olosuhteet

Lopuksi vielä pari sitaattia tunnetuilta surffareilta:

It’s like the mafia. Once you’re in – your in. There’s no getting out”

Kelly Slater

“The joy of surfing is so many things combined, from the physical exertion of it, to the challenge of it, to the mental side of the sport.”
Kelly Slater
Not to sound too deep or weird, but I think that the times when you really appreciate surfing are the times you’re really sort of becoming one with nature. Surfing’s as raw of a sport as it gets.
Kelly Slater 

Surfing is very much like making love. It always feels good, no matter how many times you’ve done it” – Paul Strauch

“Sometimes in the morning, when it’s a good surf, I go out there, and I don’t feel like it’s a bad world.”
Kary Mullis


x Steffi

11 comments

 1. Mä kokeilin muutamia vuosia sitten Balin reissulla surffausta useitakin kertoja. Kutallahan se oli aika “turvallista” mutta sitten kun saatiin päähän lähteä Lombokissa kokeilemaan. Sain aika pahat traumat, kun mentiin sellaseen paikkaan johon mentiin ensinnäkin veneellä, eikä siellä missään kohdin ollut sellaista kohtaa jossa olisi pohjannut. Ne aallot oli tosi kovat ja jäin sitten muutaman kerran veden alle niin, että aina kun koitti nousta ylös tuli uus vahva aalto. Luulin sillon tosissaan, että hukun. Oli tosi karsee kokemus ja siitä jäänyt semmonen inhottava fiilis surffaamisesta. Onhan se upeen näköstä ja haluaisin edelleenkin osata sitä mutta meren ja vahvojen aaltojen pelko on liian suuri. :/
  Mutta mahtavaa, että sä oot rohkea ja löytänyt lajin itselles! =)

 2. Tarviiko surffaajan olla hyvä uimari?

  Osaan siis tietysti uida, mutta uintitekniikkani on kyllä ihan huono ja uin hitaasti. Avovesissä en oo uinut melkein ollenkaan, ainoastaan aallottomissa uima-altaissa…

  Pitäisikö sun mielestä ennen surffausta totutella kunnolla uimaan meressä vai riittääkö, että kunhan pysyy jotenkin pinnalla? 😀

 3. Jes tällaista postausta olen odottanutkin jo pitkään! Keväällä olisi tarkoitus ottaa juna Pohjoisesta Etelä- Ranskaan ja osallistua surffikurssille. Pidetään vinkit mielessä!

 4. Jutta – Harmi, että sulla on ollut vaikeita surffikokemuksia. En kuitenkaan yllättynyt kommentistasi, surffaus voi olla todella vaarallista ja on todella fyysistä usein ja rankkaa. Siksi laitoin tähän postaukseen paljon turvallisuusinfoa. Surffaus on harvoin niin nättiä kun kuvissa/leffoissa.

  Anonyymi – Surffauksessa on hyvä osata uida, koska on olemassa riski että remmi, joka on kiinni jalassa, katkeaa. On olemassa myös pieni riski että lauta katkeaa tai muuta sellaista. Eli on hyvä osata uida, ei pidä olla huippu-uimari (en itsekkään ole), mutta turvallisuussyistä suosittelen oppimaan kunnolla uimaan jos haluaa aloittaa surffausharrastuksen.

  x Steffi

 5. Missä päin Portugalia oot surfannut? 🙂 Mä olin itse elokuussa Ericeirassa ja siellä ainakin aallot höykytti aloittelijaa kovaa. Olisi upeeta osata surffata kunnolla mutta mun tapauksessa siihen tarvitsee kyllä vielä aika monta kurssia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.