Pitää muistaa tankata

Vähän faktaa vedestä ja kuinka paljon sitä on hyvä juoda treenin ohella. Itse juon usein hieman liian vähän vettä. Arkipäivisin se unohtuu liian helposti (varsinkin kun on kylmä). Suomessa on kuitenkin se ihana asia, että voidaan ongelmitta juoda vettä hanasta. Tämähän erittäin harvinaista! Sen huomaa kun lähtee ulkomaille ja vettä on ostettava pullottain.. Tässä kuitenkin hieman faktaa vedestä, joka sai minut täyttämään lasini monesti tänään päivällä, ennen kun lähdin hotjoogaan (joka muuten on voimakas nestettä poistava treenimuoto). Ja oli pakko julkaista nämä ihanat merikilpikonnakuvat, Australiasta otettu 🙂


Teoriassa…

Elixirin kaava.


* Dehydraatio, eli kropan kuivuminen, tapahtuu useammin kuumissa olosuhteissa. Mitä voimakkaampi treeni on, sen nopeammin nestettä eristyy kropasta (tavallista myös kylmässä säässä – kun ei muista juoda).
* 2% kehonpainon nestehukka vaikuttaa jo negatiivisesti urheilusuoritukseen ja vaikuttaa myös siihen mentaalisesti.
* Ympäristö voi nopeuttaa tai hidastaa dehydraation vaikutusta (lämpö, vaatetus, urheilumuoto, henkilön biologiset ominaisuudet)
* Sopiva vesimäärä riippuu henkilösta – katso Elixirin kaava. Liikaa voi myös juoda.
* Merkkejä dehydraatiosta ovat m.m. jano, päänsärky, huimaus, kuiva iho, vähentynyt virtsan määrä.

Käytännössä…

* Vettä tulee juoda sopivasti päivän mittaan, treenatessa tai treenin tullessa on hyvä juoda hieman enemmän.
* Riittävän veden saamisen voi tarkistaa virtsasta – sen tulee olemaan haalean väristä.

No kyllä tankattiin 30 asteen kuumuudessa! 
Kiitos Ennille treenikuvista :)!

x Steffi

8 comments

 1. Vesi on kyllä tärkee muistaa myös talvellakin!
  Olin keväällä Etelä-Amerikassa ja se vuoristoilmasto hikoilutti ja oli muutenkin välillä tosi kuuma. Sitte oltiin välillä koko päivä poissa hotellilta niin joutu kantamaan aina järjettömiä määriä sitä vettä mukana. Mut sit ku ohut ilma muutenki hengästytti niin vtutti ku oli kauheet lisäpainot ku kanto sitä vettä ja niin se sit välillä “unohtu”..! Ei ollu kyllä yhtään kiva sit ku alko särkeen päätä ja heikottmaan.
  Onneksi virheistä oppii! 🙂

 2. Moi! Millon oot ostanu noi ihanat mintunväriset kengät?? Löytysköhän vielä jostain..:))

 3. Moi! Missä noi treenikuvat on otettu, näyttää tutulta 🙂

 4. Moi! Olen blogiasi lukenut jo pitkän aikaa, ja aivan loistavia vinkkejä annat urheiluun ja elämään yleisesti. Sulla on mahtava asenne, ja on hienoa nähdä myös sellaisia naisia, jotka kannustavat muita terveelliseen elämään.
  Olisi kiva kuulla sulta vinkkejä siihen, miten vähentää vatsan pöhötystä. Mulla (ja ymmärtääkseni todella monella muullakin) on se ongelma, että jokaisen ruokailun jälkeen vatsa pöhöttää ja näyttää aivan siltä kuin olisi raskaana. Olen koittanut vähentää niitä “turhia” hiilihydraatteja, eli kekseistä ja karkeista ja kaikesta turhasta valkoisesta (valkoinen leipä, yms) tulevia, ja siirtyä terveelliseen ruokavalioon, mutta joka aamu ruisleipäviipaileiden jälkeen se vatsa on kuin raskaana olevan naisen. Tuntuu, ettei oikein mitään voi syödä ilman sitä, että lopputuloksena on valtavan näköinen vatsa. Olisikohan sulla tähän mitään vinkkejä? Vai lieneekö syy vaikkapa jossain huonoissa vatsalihaksissa tms?

 5. Moi! Tarkoittaako tuo kaava päivän aikana nautittavan veden määrää?

 6. Veera Laine – en usko, että löytyy kaupoista. Googletappa niitä esim “Nike pastel shoes” niin voisi ehkä löytyä nettikauppoja jotka myy…

  Anonyymi – Ericeira, Portugal 🙂

  Anonyymi – Kiitos suuresti. Tuo vatsan pöhötys on mullekkin pieni mysteeri. Tuli ensimmäisenä mieleen laktoosi-intoleranssi, keliakia tai muu allergia? Mieleeni tuli myös säännöllinen syöminen. Jos paastoaa liian pitkään (yli 5-6h) voi olla että suuri ruokamäärä turvottaa vatsaa hetkellisesti. Yön yli ollaan toki “paastottu”. Jos liikunta ei vielä kuuluu viikkoohjelmaan voisin kuvitella, että siitä on hyötyä. Vatsan toiminta tuli tässä myös mieleen – toimiiko suolisto hyvin ja säännöllisesti päivittäin? Siinä ainakin pari juttua jotka tulivat mieleen. Toivottovasti ongelma selkenee.

  Sini – Yes! 🙂

  x Steffi

Leave a Reply

Your email address will not be published.