Kouluratsastaja haastattelussa

Stella on siskoni, jonka elämä pyörii hevosten ympärillä (toinen siskoni on muotialalla oleva Sandra). Stella on Suomen hallitseva kouluratsastuksen mestari ja elää terveellisillä elämäntavoilla. Käytiin Stellan kanssa kuntosalilla ja hän näytti minulle harjoituksia, jotka tukevat hänen ratsastustaan ja joita hän suosittelee. Tässä on vihdoinkin haastattelu Stellasta, kuvien kera! 

1. Hej Stella! Olet suomen parhaimpia kouluratsastajia! Mikä fiilis?

– Kiitos oikein mukavalta vaikkei sitä tässä kiireen keskellä sen kummemmin kerkee miettimään. Fokus on tällä hetkellä tiukasti tulevassa kisakaudessa sekä arkitreenissä.

2. Kuinka paljon ratsastat viikossa? Kuinka monta hevosta? Ratsastatko aina koulua vai myös esteitä tai muuta vastaavaa? Onko ratsastaminen rankkaa?

– Ratsastan noin 6h päivässä 5 päivää viikossa. Kisojen aikana treenaan lähemmäs 7 päivää viikossa. Tämä tarkoittaa noin 6-10 hevosta päivässä. Teen jokaiselle hevoselle treenisuunnitelman ja treenaan sitten siis itse  sen verran kun hevoset tarvitsevat. Tässä lajissa keskitytään aika vähän itse ratsastajaan, mutta sitäkin enemmän hevosiin ja niitten tarpeisiin. Teen hevosille hevoskohtaiset valmennussuunnitelmat johon kuuluu myös muuta kun koulutreeniä. En hyppää kovinkaan usein vaikka se onkin hauskaa. Jätän sen taitavimmille esteratsastajille. Ratsastus on rankkaa, varsinkin niille, joille tarvittavat lihakset, kuten esim. sisäreidet ja korsetin lihakset eivät ole vielä tarpeeksi vahvat. Kun ratsastaa paljon oppii treenaamaan hieman “taloudellisemmin” ja sillon syke ei jatkuvasti enää ole kovinkaan korkealla. Ratsastus on hyvin paljon peruskuntoa ja kestävyyttä nostava laji. Treenatessani syke on noin 120-140 mutta nousee piikkeinä 170-180 hetkellisesti treenien aikana.

3. Mitkä lihakset ovat hyvät olla kunnossa kun ratsastaa ja mitkä lihakset tekevät eniten työtä hevosen selässä?

-Ratsastuksessa tärkein kehon-osa on sisäreidet ja keskivartalo. Myös hartiaseutu on todella tärkeä hyvän ryhdin yllpäitämiseksi. Ratsastaessa joutuu käyttämään hyvin pitkälti kaikkia kehon lihaksia taspainotteluun ja  onkin tämän takia äärimmäisen tehokas liikuntamuoto. Kun ratsastaa paljon tukilihakset kehittyvät todella vahvoiksi eikä lihaskipua ole enää kovankaan treenin jälkeen. Tämän takia treenaan säännöllisesti muutakin kuin ratsastusta. Ratsastus on vähän saman tyyppinen urheilumuoto kuin tanssi. Pitää osata olla rento samalla kun pitää olla jäntevä ja vahva. Staattisesti lihaksia ei saa jäädä jännittämään jottai herkkä tunto ja rytmitaju häviä. Ratsastajalla täytyy olla hyvä rytmitaju, tasapaino ja kehonhallinta.


4. Olet selvästi fyysisesti erittäin hyvässä kunnossa. Mitä teet ratsastuksen lisäksi?

– Pyrin tiukkojen aikataulujeni puitteissa treenaamaan myös kehonhallintaa ja liikkuvuutta sekä hapenottokykyä parantavia lajeja. Käyn aina kun kerkeän ulkona juoksemassa. Se on helpoin mahdollinen tapa parantaa  kuntoa ja hepenottokykyä. Sitä voi tehdä miltei missä vaan ja varsinkin kisamatkoilla käyn paljon juoksemassa ja samalla tutustun uusiin ihaniin paikkoihin. Juoksemisen lisäksi kävin varsinkin nuorempana paljon salilla  treenamassa keskivartaloa ja voimaa. Nykyään en tee enää juuri ollenkaan voimaa lisääviä harjoitteita mutta nuorempana ja varsinin pituuskasvun loputtua oli todella tärkeää saada kordinaatiokyky ja jäntevyys paremmaksi. Sillon lisävoimasta oli apua. Nykyään keskityn enemmän liikkuvuuteen ja venyttelyyn.5.Miltä ruokavaliosi näyttää suunnilleen? Suositko jotain tietyntyyppistä ruokavaliota?

– Tästä voisin puhua ikuisuuden! Olen kokeillut kaikenmaailman dieettejä. Ei varsinaisesti laihtumisen merkeissä vaan enemmänkin energiatason nostamiseksi ja kiinteytymiseksi. Kaiken tämän kokeilun jälkeen ei voi kun todeta että urheilijalle on olemassa yksi ja ainoa tie – Syö puhdasta, monipuolista ja terveellistä kotiruokaa säännöllisesti ja liiku paljon. Oma ruokavalioni koostuu puhtaista raaka-aineista. Vältän turhaa sokeria, kovaa rasvaa ja valkoisia hiilareita. Jos syön leipää se on mieluiten tummaa. Välillä syön karkkia, mutten arkisin. Aamuni alkaa 365 päivää vuodessa jätti kupillisella vihreää teetä. Ja tästä tavasta en luovu ikinä! Sitten syön vähän puuroa tai muroja ja lähden treeneihin. Lounaaksi syön useinmiten jotain lämminta eli riisiä/pastaa/kasviksia ja lihaa/kalaa/kanaa. Iltapäivällä syön hedelmiä ja porkkanoita. Illalla laitan aina kun jaksan kasviksia ja jotain lihaa/kalaa/kanaa. Joskus, kun ei ole nälkä, syön vaan hedelmän tai leivän. Eli syön vaan jos on nälkä. Liian makean ruuan syöminen lisää todella paljon ruokahaluani, eli sen kanssa olen tarkka. Pyrin aina syömään suomalaista, lähituotettua ja luomua. Kun syön lihaa, suosin aina metsästettyä tai luomua ja pyrin välttämään tehotuotettua. Ainakin omalla kohdallani ruuan laatu on todella merkittävä tekijä jaksamisessa ja energiatasossani!


6. Mitä urheilumuotoa haluaisit testata? Oletko jo ehtinyt käyttää hotjooga-lahjakorttia, jonka sait minulta joululahjaksi? 😉

– Haha =) on paljon erillaisia liikuntamuotoja jota haluaisin tehdä useammin, kuten esim. laskettelua ja tanssia. Valitettavasti aikani ei vaan riitä kaikkeen. Olen kerran myös hypännyt laskuvarjohypyn ja se oli äärimmäisen siistiä, en sitten tiedä lasketaanko se urheilumuotona 😉 Olen todella innoissani Hotjooga-lahjakortistani ja olen suunnitellut meneväni sinne heti kun flunssani on hieman hellittänyt.

7. Mitä mieltä olet väitteestä, että ratsastus ei ole urheilua?

– Siihen kysymykseen ei ole kun yksi vastaus – kokeilkaa ja tulkaa sanomaan se uudestaan! Useimmat jotka ovat olleet ensimmäisellä kunnollisella ratsastustunnilla eivät pääse seuraavana aamuna sängystään.

8. Onko sinulla suuria tavoitteita ratsastusurheilusi suhteen? Tuleeko sinusta maailman paras?

– Minusta tulee maailman paras. Siihen olen aina tähdännyt ja tähtään edelleen. Tässä lajissa, niinkuin oikeastaan kaikissa muissakin, pätee sama asia – Less talk, more action! Eli pyrin selittelemään mahdollisimman vähän ja tekemään tuloksieni eteen sitäkin enemmän. Jos hakee syitä, ettei voi treenata, niitä alkaa tulemaan joka päivä. Eli sen sijaan pitää löytää syy miksi saakin treenata ja nauttia jokaisesta hetkestä.


9. Suositteletko ratsastusta kaikille? Miten aloittelijan, joka on kiinnostunut tästä lajista, tulisi toimia?

– Ratsastus sopii vähän rohkeammille koska hevonen aistii jännittyneen ratsastajan. Vaikka ratsastus onkin loistava liikuntalaji, sitä ei kuntoilun tai rasvanpoltto tarkoituksessa pidä tehdä. Hevosta pitää kunniottaa, eli ensin pitää olla sellaisessa fyysisessä kunnossa ettei hevonen kärsi treeneistä. Suomessa on paljon hyviä Suomen Ratsastajainliiton (www.ratsastus.fi) hyväksymiä ratsastuskouluja, niihin voi hakeutua ja aloittaa alkeiskurssi.


10. Oletko ollut vaaratilanteissa hevosten parissa? Nehän ovat suuria ja joskus ennalta-arvaamattomia eläimiä (vai ovatko?). Voisiko lajia kutsua joskus extreme-lajiksi?

– Lajin parissa työskentelevät ovat jokainen ollut useamman kerran vaarallisessa tilanteessa. Tässä varsinkin hyvä hevosmiestaito on kaiken a ja o. On äärimmäisen tärkeää, että ensin opitaan käsittelemään ja lukemaan hevosta sekä käyttäytymään sen parissa oikein. Hevonen on iso ja joskus ennalta-arvaamaton, joten sitä ei pidä ikinä aliarvioida. Olen kasvanut hevosten parissa ja olen aina ollut erityisen kiinnostunut ongelmatapauksista ja villeistä nuorista hevosista. Rakastan työssäni haasteita ja uusia epätavallisia tilanteita. Lajia voi helposti kutsua extreme-lajiksi mutta siihenkään ei pidä pyrkiä. Kun tuntee hevosen ja kun hevonen luottaa suhun vaaralliset tilanteet ovat harvinaisia =)

11. Monet heppatytöt syövät joskus hevosten ruokia. Oletko maistanut hevosten heiniä joskus?

– Haha!! Ihana kysymys!! Tottakai olen! Junnuna varsinkin maisteltiin kaikkia mahdollisia myslejä ja pellettejä. Ne oli vaikka kuinka hyviä! Täynnä kuivattyja porkkanoita ja herneitä. Heinä on hieman kuivaa pureskeltavaa  mutta paremman puutteessa menee sekin. Jos oikeen haluaa herkutella niin hevosille kun saa tilata sellaisia 20kg porkkanasäkkejä suoraan maajusseilta  niin niitä voi ostaa vaikka kotiin jos ei halua maksaa normi kauppojen hintoja. Myös B-vitamiinilitkut on herkullisia ja ai niin… se liuotettava melassileikekin menee hyvin välipalasta 😉

Lopuksi kehonhuolto-/venytyskuvia Stellasta.Kuvat ottanut Steffi (ensimmäinen Stellan nettisivuilta).


Terveisin,

Stella Hagelstam
Kiitos paljon hauskasta haastattelusta! Tack för intervjun min kära syster!x Steffi

20 comments

 1. Aivan mahtava postaus! Aloitin blogisi lukemisen vasta tänään bloglovinin kautta ja et voinut parempaa postausta heti alkuun keksiäkkään. Itsekkun olen ratsastaja tosin lajina esteet, mutta aikalailla pätee samat jutut!

  • Mimä löysin blogin Tiian facebookin sivujen kautta.Olen itse myös ratsastaja ja kyllä aijon liityä lukiaksi kun luin tämän ja kymmenen muuta postausta (:

 2. Wautsi olipa hyvä postaus näin “kouluratsastajalle”(: jotenkin sain tästä puhtia kunntoiluun!:D

 3. Olipa huikean inspiroiva postaus vaikken ratsastamisesta ole koskaan olekaan ollut kiinnostunut. Olette te vaan aikamoinen sisarkatras 🙂 Stella on mahdottoman kaunis ja mielettömässä kunnossa. Tuolla asenteella ja elämäntyylillä pääsee varmasti pitkälle!
  xx nanna

 4. wau, kiitos tästä! 🙂 Näin hevosihmisenä ihana yllätys, lukija olen ollut jo pidempään.

 5. Löysin blogisi tämän postauksen kautta ja täytyy kyllä sanoa, että ihan super mielenkiintoinen postaus ! 🙂 alan kyllä ehdottomasti seurailemaan blogiasi.

 6. Ihana postaus! 🙂 Oletko sä Steffi ollut joskus innostunut hevosista, tai harrastanut ratsastusta?=)

 7. Kiitos tästä, erinomaisen mielenkiintoinen postaus ratsastuksen harrastajalle ja miksei muillekin! Stella on todella super urheilija, menestystä jatkoon 🙂

 8. Supermielenkiintoinen postaus! Ratsastuksesta urheilumuotona olisi hienoa lukea lisääkin.

 9. Jotenkin tosi ihana postaus!

 10. Stella on paras!! Vähän (ja vähän enemmän) alemmalla tasolla mennään ja oma koulupainotteinen hevonen löytyy tallista. Treeniä, treeniä ja treeniä niin saadaan tuloksia. Hyvät hevosmiestaidot kunniaan, kuten Stella mainitsikin. Melko pitkälti tiedossa olivat nämä vinkit harjoitteluun, vielä kun aika riittäisi koulun, työn ja hevosen lisäksi useammin kuntosaliharjoitteluun sekä lenkille niin parempi tulisi 🙂 Kiitos Steffi tää oli mahtava postaus. Terkut, tsempit ja jatkossakin menestystä siskollesi!

 11. Mahtava postaus, kiitos tästä! Siskosi on upea, niin kuin sinäkin 🙂

 12. Olipa kiinnostava postaus, kiitokset tästä! Löysin blogisi viime viikolla ja siitä lähtien olen seurannut tiiviisti 🙂 -Heidi

 13. Jes, tässäpä oli hyvää asiaa ratsastuksesta! Hauska sattuma muuten että kirjoitin juuri eilen samasta aiheesta blogissani:

  http://www.rantapallo.fi/keltaisessakeittiossa/2013/01/30/onko-ratsastus-muka-liikuntaa/

 14. Hei Steffi,

  sulla on ihanan inspiroiva blogi! Teidän perheen naiset on kyllä käsittämättömän kauniita! Mahtaa olla vanhemmat ylpeitä =) Ja syystäkin! Menestyviä, upeita naisia – wau!
  Taidanpas vetää kahvakuulatreenin…
  😉 terkuin, Laura

 15. Mahtava postaus! Stellalla on kyllä asenne ja kunto kohdallaan, monet menestyisivät varmasti ratsastuksessa paremmin jos pitäisivät omasta kropastaan yhtä hyvää huolta 🙂

 16. mahtavan inspaava postaus kyllä!:) intoa tuli kyllä treenaamiseen 🙂

 17. oho empäs osannut ollenkaan yhdistää että stella on siskosi 😀 välillä on tullut selattua sun blogia ja hevosihmisenä olen tietysti törmännyt stellan haastatteluihin joissa hän onkin kertonut (nyt muistankin) että hänellä on blogia kirjoittava sisko (: tämä postaus oli tosi kiva, stella on tosi hyvässä kunnossa ja ihailen hänen ja sorayan yhteistyötä. Stella tulee pääsemään vielä pitkälle!

 18. Mahtava postaus! Jotenkin tuli intoa liikkumiseen, itse myös ratsastan ja oon ihaillut Stellaa ja Sorayaa jonkin aikaa!

Leave a Reply

Your email address will not be published.