Suomi, älkää “nutratko”!

Yksi mainos joka saa minut hieman raivostumaan on tämä Nutrilett-mainos, joka pyörii telkkarissa. “Suomi nutraa 2013” on slogani. Mainoksessa kehotetaan laihtumaan nopeasti (VLCD=Very Low Calorie Diet) vähäkalorisilla aterioilla jotka “sisältävät kaiken tarpeellisen”. Mainoksessa ei kerrota, että tuotteet sisältävät m.m.

…maltodekstriiniä, inuliinia, kalsiumfosfaattia, ferriidifosfaattia, kupariglukonaattia, kaliumjodaattia, natriumseleniittiä, aromivahventeita, kaliumkloridia, hiivauutetta, emulgointiaineitta, askorbiinihappoa, tokoferyyliasetaattia, nikotiiniamidia, refinyyliasetaattia, kolekalsiferolia, pyridoksiinihydrokloridia, syanokobalamiiniä, tiamiinimononitraattia, askorbyylipalmitaattia, alfa-tokoferolia…. jne.

En liiottele tässä yhtään, tämä on vain pieni osa ainesosista, jotka kuuluvat “pasta-annokseen”. Kuinka monta ainetta tunnistatte ruoka-aineina tuosta sisällöstä? (kaikki eivät välttämättä ole terveydelle haitallisia, mutta ovat keinotekoisesti lisätty pastaan). En kehota pakonomaiseen ainesosien tuotetuijotteluun, mutta tämä menee jo aivan yli. Jos olette miettineet näiden dieettiruokien testaamista, älkää. Jos olette tällä dieetillä tällä hetkellä, heittäkää tuotteet pois.

Kuva: SandraOn kuitenkin varmaa, että jos näitä syö ainoastaan, niin laihtuu. Tottakai laihtuu! Päivään kuuluu ainoastaan 800kcal, kun laihduttavan ihmisen tulisi saada reilusti enemmän (riippuu henkilösta, painosta, pituudesta…). Suklaatakin syömällä voi laihtua, jos syö alle kulutuksen.

Jos syö näin rajusti alle tarvittavan määrän tapahtuu seuraavat asiat:
– Ei jaksa tehdä mitään, ei ainakaan treenata (joka tukisi laihdutusta)
– Tärkein: Pudotettu paino lihotaan takaisin. Se on todella todennäköistä. Nopeasti pudotettu paino lihotaan lähes aina takaisin.
Näin sanotaan:
Tämä saa vihaseksi. Teksti otettu Nutrilett sivuilta tästä.

Tässä kommentteja aikasempaan samanlaiseen postaukseen, joka löytyy tästä.

Älkää olko mainoksien uhreja tässä asiassa. On mahdollista, että näillä laihtuu nopeasti, mutta pitkälle katsottuna onnistuminen ei ole todennäköistä.
Eläköön puhdas ruoka!

Mielipiteitä? Kokemuksia?

Suomi ei nutraa 2013.

Edit: Suositteleeko Suomen mediassa tunnetuin ravitusemusterapeutti, Hanna Partanen, oikeasti näitä tuotteita?
x Steffi

54 comments

 1. Hyvä Steffi, että otat asian puheeksi! Tuommoinen dieetti on kaikkea muuta kuin hyvä ja hyödyllinen! Olen samaa mieltä, ettei kenenkään pidä käyttää noita tuotteita! huh! Painonpudotuksen pitää olla elämäntapamuutos, jota pystyy noudattamaan koko lopun ikänsä, eli syödä ravitsevaa ruokaa niin, ettei ole nälkä!!

 2. HAHAHA jag kan inte sluta skratta x) PRECIS vad jag tycker och tänker ockå. Själva reklamen redan är den LÖJLIGASTE/TÖNTIGASTE jag någonsin sett. Det finns inte många sätt man kan vara “ohälsosammare” på än när man äter sådant där. Helt otroligt. Borde förbjudas! Och stackars människor i sitt ovetande som går på sådant där.

 3. jep, kyllä muuten puistattaa nämä mainokset.. ärsyttää muutenkin kaikki nämä “oikotiet onneen”, pikadieetit, näin laihdut 10 kiloa kahdessa viikossa jne. kyllähän nyt aikuisten ihmisten pitäisi ymmärtää, että kun se paino ei ole kuukaudessa kasaantunut, niin ei se voi kuukaudessa lähteäkään. varsinkaan lopullisesti.

 4. Otsikkoon viitaten – YHDYN TODELLAKIN! Joka kerta kun mainos pamahtaa tv:stä, ajattelen “Voi ei.. toivottavasti kukaan ei nää tätä!” :/

 5. Tää asia on jo pitkään häirinnyt muakin. Aivan KAMALA mainos. Huh sentään! Hyvää tekstiä, jesjes! 🙂

 6. Kaikki missä sanotaan, että tätä syömällä laihdut on mielestäni huijausta. Jos haluaa laihtua niin syö alle kulutuksen. Nykyisin katson hyvinkin tarkkaan tuoteselosteita. Muuten hyviltä näyttävissä tuotteissa voi olla todella paljon esimerkiksi suolaa. Kotona en sitä käytä ollenkaan kun kaikki tarvittava suola tulee muualta.

  En ole koskaan ollut ylipainoinen ja syön paljon. En edes tarkkaile kokoajan syömistäni. Kun syö viidesti päivässä kunnolla ja liikkuu säännöllisesti niin ateriat voivat olla isojakin. Ja jos liikkuu todella paljon niin saa syödäkin paljon! Täytyy vaan syödä terveellisesti. 🙂

 7. mä oon tosi järkyttynyt siitä että nuttriletin radiomainoksessa se mikälie ravitsemustietäjä hanna partanen innoissaan louskottaa leukojaan että nyt nutraamaan kaikki.. siis oikeesti? ei kukaan joka tietää ravitsemuksesta ja terveellisestä elämäntavasta ammatikseen pitäis tollasia mainoksia tehdä. vetää niinku maton ittensä alta? haloo?

 8. Oon kans miettinyt että miten Hanna Partanen voi antaa tollasia neuvoja kun kuitenkin on alan ammattilainen ja hänen kuuluisi tietää kuinka usein käy jos pikadiettailee. Itsellä on runsaasti pudotettavaa ja en aijo aloittaa minkäänlaista “keinotekoista” diettiä vaan mennä niillä ohjeilla joita olen saanut ihmsiltä jotka ovat pudottaneet runsaasti painoa.

 9. Meidän äiti tilasin tällaisen Nutrilett-paketin, missä tuli kaikki smoothiet ja keitot ja pastat sun muut. Pidin hänelle puhuttelun aiheesta samantien ja sain hänet suostuteltua sellaiseen ratkaisuun, että hän käyttäisi tuotteita ainoastaan OSANA normaalia ruokavaliota ikäänkuin laihduttamisen tukena. Se osoittautui ihan toimivaksi ratkaisuksi. Ne pastat ja keitot on ihan hirveitä kuulemma, mutta ne patukat on paremman makuisia. Äippä käyttääkin niitä tällä hetkellä sellaisena hätävarana laukun pohjalla, jos ei ehdi syömään oikeaa ruokaa. Ja auttaahan ne makeannälkään. Mutta jos vähääkään on kiinnostunut puhtaasti syömisestä niin ne tuotteet pitäis kiertää kaukaa.

  • Noissa Nutriletin patukoissa on sellaset 30g sokeria per patukka, että ei ihmekään, jos maittavat. Tavallisissa suklaapatukoissakin on vähemmän sokeria. Ihan hirveetä kuraa noi “ateriankorvikepatukat”…

 10. Hej Steffi! Jag läser ofta och gärna din blogg, och håller helt med om att snabbdieter varken är hälsosamma eller hållbara då det kommer till bantande. Fastän jag själv föredrar att få näringsämnen i mig den naturliga vägen, så är endå kanske inte alla tillsatsämnen så farliga fast deras vetenskapliga namn kan se skrämmande ut. I det du räknade upp finns det bla ämnen som vi också hittar i vanligt bordssalt, och tex askorbinsyra är det vetenskapliga namnet på rent C-vitamin. Men somsagt, det vore att föredra att heldre äta en apelsin, än att få sin askorbinsyra från en pasta som blivit lagad av en maskin och planerad av män och kvinnor i vita rockar…

  Tack för att du bloggar, det är till stor inspiration för mig och mitt lilla bantningsprojekt! -10kg sen förra året… sakta men säkert!

  Caro

 11. Tän kun sais kymmenen uutisiin! Ihan sekoa mitä sitä keksitään ja syötetään ihmisille. Rahaa tietää tammikuu. Kai sitä nyt laihtuu 500 lisäainekalorilla mutta miten ja mistä ja mitä sen jälkeen?!?

  • laitetaan tämä uutisiin! lähettäkää kaikki steffin sivun linkki ja pieni kommentti uutiset@mtv3.fi. jos sinne tarpeeksi samasta asiasta tulee niin varmaan ainakin sivustolle päästään “kansa kuohuu otsikolla” tai jotain. 🙂

  • tai ainakin johonkin ajankohtaisjuttuun, Hullu juttu Ylellä tai 45min!!

  • Niin no tiedä sitten ylittääkö tuo uutiskynnystä, koska aineethan ovat vitamiineja ja elimmiston tarvitsemia. Ne vain taitavat olla synteettisiä eikä luonnollisia. Oma valinta sitten haluaako käyttää vai ei, mutta kyllä on harhaanjohtavaa mainostaminen kuitenkin.

  • Erittäin harhaanjohtavaa. Kun RUOKAKIN on keksitty.

 12. olen niin samaa mieltä sun kanssa!! En ole ikinä maistanut noita valmisteita, eikä kyllä tee edes mielikään. Voiko paljon enemmän teollisesti käsiteltyä “ruokaa” ollakaan! 😀

 13. Olen sun kanssa samoilla linjoilla, että mieluummin syö itse tehtyä kunnon ruokaa ja harrastaa liikuntaa kuin kituuttaa jollain kalliilla dieetillä. Tosin joillekkin tuo ihan oikeasti voi olla se ainut ratkaisu, jos ei ole minkäänlaista käsitystä tai ymmärrystä siitä mikä on sitä normaalia ruokaa tai kuinka paljon saa syödä. Tai jos on menossa leikkaukseen, niin silloinhan ollaan ennen sitä laihdutusleikkausta pienikalorisella dieetillä.

  Myöskään kaikki nuo pelottavilta kuulostavat sanat eivät ole mitään kamalia ja pelottavia asioita. Esim: askorbiinihappo on C-vitamiini, malto on yleinen ainesosa palkkarissa, alfatokoferoli on E-vitamiini, tiamiinimononitraatti on synteettinen B-vitamiini, nikotiiniamidi on myöskin B-vitamiini jne jne.

  Parempihan se tietysti on saada ne vitamiinit normaalista ruokavaliosta (marjat ja kasvikset), mutta ei tuo mun mielestä niin pelottavaa ole, että niitä on lisättynä ruokaan ja että dieetin aikana syö vitamiineilla rikastettua ruokaa. Jos siis määrät pysyvät aisoissa eikä niitä tule joka tuutista. Onhan esim. monissa muissakin tuotteissa lisätty vitamiineja. Ongelmaksi se tosiaan muodostuu silloin jos saa liikaa rasvaliukoisia vitamiineja, jotka ovat haitallisia suurina määrinä.

  • Jos ei ole mitään käsitystä siitä miten syödään oikein, niin miten ihmeessä se paino pidetään alhaalla sitten kun pussikeittodieetti loppuu? Vaikka ne tuotteet ei itsessään kauhean vaarallisia olisikaan niin ei niiden avulla ainakaan opi syömään oikeaa, terveellistä ruokaa. Aika iso riski siis, että kuurin jälkeen palaa vanhoihin tapoihinsa :/

  • Hmm mun mielestä kommentoin vielä tähän, mutta kommentti katosi johonkin. 🙁

 14. Siis suositteleeko JOKU ravintoterapeutti tollasia? Voi jummi..
  Mun yhdessä harjottelupaikassa viimekeväänä useampikin nainen tuli lounastauolle tollasen ruoan kanssa ja teki niin mieli sanoa pari valittua sanaa, mutta kun ohjaajani oli yksi niistä niin en numeroni uhalla uskaltanut.

  Kyllhän nuo varmasti toimii ja varsinkin huomattavasti ylipainoisille, mutta eihän tollasessa näännyttämisessä vaan yksinkertaisesti ole mitään järkeä. En vain voi ymmärtää..

 15. Hei Steffi, ihan alkuun kiitokset ihanasta blogistasi! Oon aika uusi lukija, ja mutta jo silti ihan koukussa. 🙂

  Pakko tähän nutrauskeskusteluun sen verran sanoa, että vaikka olenkin sun kanssa siitä ihan samaa mieltä, että laihduttamaan olisi järkevintä ryhtyä muine keinoine, ei asia nutrauksen suhteen ole noin mustavalkoinen. Noiden Nutrilett-tuotteidenhan koostumus on laissa määrättyä, ja ne sisältävät kaikki tarvittavat vitamiinit, kivennäisaineet ja rasvahapot. Puhdasta nutrausta eli kaikkien ruokien korvaamista Nutrileteilla suositellaan vain ja ainoastaan sairaalloisen ylipainoisille ihmisille, joiden painonpudotuksessa tuotteilla on saatu ihan hyviä tuloksia. Lievästi ylipainoisille ihmisille Nutrausta ei suositella, vaan osan aterioista voi korvata Nutrilett-tuotteilla.

  Tämän ei ollut tarkoitus olla mikään puolustuspuhe, mutta muutama pointti vastakkaisesta näkövinkkelistä tuli vain mieleeni. 🙂

 16. Mihin tää maailma on menossa? (okei.. ollut jo aika pitkään tällasessa tilassa) Jos jo nuorille tytöille, suurissa medioissa ilmoitetaan suureen ääneen ravintoterapeuttien puolesta vielä että tällaiset “superdietit” on järkeviä/normaaleja/terveellisiä tms.! “muista juoda tarpeeksi vettä _tai kalorittomia juomia (kuten light-juomia)_” WTF? kuka järkevä ihminen ehdottaa että kukaan joisi päivittäin light-juomia, ne vasta myrkkyä ovatkin. Todistetusti. Toivotaan vain tosiaan että tarpeeksi monet tajuavat että terveys lähtee puhtaasta ruoasta ja riittäväsä liikunnasta eikä mistään 100xlisäaine-ihmekeitoista.. huh..

 17. Jep toi on sairasta toi nutraaminen. EI ihme jos tulee ahmimiskohtauksia tollasen jälkeen…! SYömishäiriöinen noidankehä siitä alkaa.

  • Tää on just se pointti mitä moni ei tajua, saattaa mennä parikin päivää “hyvin”, sit kun on tarpeeks pitkään kituuttanu ilman ns pausseja ni kyllä on monella ahmimiskohtaus edessä, etenkin jos on taipumusta sellaiseen.

  • juurikin näin!

 18. Itse voisin ymmärtää nämä VLCD-dieetit vakavasti ylipainoisilla ihmisillä lääkärin määräyksestä ja valvonnassa. Joskus painoa ehkä pitää saada alas melkein keinolla kuin keinolla, jotta edes päästään aloittelemaan liikuntaa ja terveellistä elämää. Mutta terveysammattilaisen valvonnassa ja osana suurempaa hoitokokonaisuutta. Eivät nämä minunkaan mielestäni ole henkilöille, joilla on “jonkun verran ylimääräistä”, kuten mainoksissa annetaan mielestäni ymmärtää. Ne eivät ole ruokaa.

 19. Samat mainokset ärsyttää täälläkin. Vielä enemmän ärsyttää se, että jotku oikeasti sitten rupeaa näille kuureille kun eivät asiasta mitään tiedä ja etsivät oikotietä onneen 🙁

 20. Hyvä postaus, kiitos tästä! Mun mielestäni kyseiset tuotteet voivat olla suorastaan vaarallisia. Olen vuoden sisällä kokeillut kaksi kertaa eri firmojen proteiinipatukoita ja -pirtelöitä. Ensimmäisellä kerralla meni maha hiukan sekaisin, toisella kerralla kärsin viikon aivan helvetillisistä vatsakivuista. En uskaltaisi enää koskea noihin pitkällä tikullakaan.

 21. Ihan hirmuisen samaa mieltä! Kauhistuttaa tuo nutraamiseen usuttaminen! Oikotietä ei ole. Harmittaa että monet haksahtaa näihin keinotekoisiin elintarvikkeisiin ja niiden kuureihin, ja siinä onkin vaarassa tuhoutua paitsi hyvät aikeet, myös terveys.

  Olen juonut jo useamman päivän GGS-smoothieta välipalana, vinkistäsi inspiroituneena – ainakin virkeyttä se on tuonut lisää! Sellerin maku ensin tökki, mutta parin päivän jälkeen juoma maistuu jo ihan raikkaalle. Kiitokset vinkkauksesta!

 22. Näin just! Hyvä Steffi!

 23. Aiheesta jokseenkin poiketen:
  kuinka paljon prosentuaalisesti suosittelet syömään rasvaa kun treenaan kovaa ja tahdon pienentää rasvaprosenttiani??

  tackar i förväg

 24. Jos nämä OIKEASTI toimisi ALKUsysäyksenä jollekin erittäin lihavalle, niin silloin on ehkä ihan jees. Ei paras vaihtoehto, mutta mikä vaan on varmaan hyvä alku tosi ylipainoiselle, jos sattuu oikeasti toimimaan.
  Itse tiedän yhden ystävän, joka on joskus, nutrilet-kuurilla aloittamalla, OIKEASTI, laihtunut yli 20 kiloa.
  Silti en itsekään suosittelisi näitä superlisäaineruokia kenellekään..:/

  Joanna

  • Mun täytyy kyllä kompata! Ei kukaan suosittele järkyttävää lisäaine pommia, mutta jos se on alku muuten terveelliselle elämälle (esim juuri ylipainosta kärsiville) niin koen että se on pienempi paha kuin olla useempi vuosi ylipainoisena!

  • Jep, ja lisätäkseni vielä, tämä projekti on tapahtunut yli 5 vuotta sitten, eikä hänellä paino ole tullut takaisin..:)

 25. Minä olen laihduttanut Cambridgella 22 kiloa. Se on samantyylinen kuin Nutrilett, mutta siinä pudotetaan painoa valmentajan kanssa. Nämä ateriankorvikkeethan perustuvat siihen, että saadaan etäisyyttä vääristyneeseen tapaan syödä ja niihin makuihin, joita ylipainoisena mässäili. Tämä totaalikieltäytyminen ja nollaus auttoi mulla. Ensimmäisten viikkojen aikana tein aikamoista itsetutkiskelua. Mietin miksi olen tässä tilanteessa, ettei enää mitään muuta ole tehtävissä. Kyllähän minä tiesin mitä on terveellinen ruoka ja mitä pitäisi tehdä, mutta läskinä se ei vaan ole niin helppoa. Ateriankorvikkeet taas ovat todella helppoja: kotona ei tarvitse kaapissa olla MITÄÄN muuta houkuttelemassa. Olen haastatellut useita Cambridgella onnistuneita ja melkein kaikki ovat sanoneet, että syövät nykyään huomattavasti vähemmän mitä ennen.
  Olen sitä mieltä, että melkein mitkä tahansa keinot ovat sallittuja, jos lopputulos on se, että pääsee epäterveellisestä ylipainosta eroon! Minulla laski verensokeri ja verenpaine (alapaine 110 -> 85).
  Mielestäni tähän verrattuna on aika pieni paha se, että söin 10 viikkoa lisäaineita, joita on muutenkin melkeinpä mahdotonta kokonaan vältellä.
  Nutrilettit maistuvat itse asiassa ihan hyviltä, vähän mausta riippuen.

 26. Mä olen ennen myös naureskellut nutraus jutuille ja mainoksille! Tällä hetkellä olen itse ollut Cambridge dietillä myös viikon, syönyt pelkkiä ateriankorvikkeita.
  Olo on ollut ihan ok, nälkä on ollut iltaisin. Salilla olen käynyt tänä aikana kaksi kertaa, ja myönnän kyllä että en todellakaan ole jaksanut samaan malliin kun ennen, mutta olen antanut itselleni vapauden treenata kevyempään tahtiin.
  Cambridgen idea taitaa erota nutrauksesta siinä, että minulla on valmentaja joka tukee tarvittaessa. cambridgea ei ole tarkoitus lopettaa seinään, vaan sitä lopetellaan eri “tasoissa”, joissa tulee OIKEA ruoka kuvioihin. viimeinen taso taitaa olla sellainen, missä syödään kaikki päivän ateriat oikeaa ruokaa ja yksi välipala korvataan pussilla.

  En vielä tiedä mitä mieltä olen dieetistä, mutta tähän mennessä ihan jees olo, positiivisella mielellä otan kaiken vastaan enkä aijo mennä asioiden edelle, esim: mitä dietin jälkeen, vaan elän päivä kerrallaan!

  Enkä väitä että mieleni ei tekisi oikeaa pureskeltavaa, mutta karkkia, sipsiä tai roskaruokaa ei mieleni tee ollenkaan.

 27. Laihdutin Cambridgella vuosi sitten noin 15kg. Se oli helppoa ja toimi itselläni. En väitä että se toimisi kaikilla. Aluksi olin epäluuloinen keinotekoisia pirtelöitä ym. kohtaan, mutta kun olin kuullut/nähnyt hyviä tuloksia päätin lopulta kokeilla. Ajattelin että se on elämästäni lyhyt aika ja sen jälkeen voin syödä ravinnerikasta ja puhdasta ruokaa loppuelämäni!
  Cambridgessä tarkeää on juuri se valmentajan tsemppaus ja seuranta (punnitus ja kehonkoostumus). Lisäksi täysi irtautuminen vääristä ruokailutavoista, kun ei tarvinnut miettiä ruokaa. Todellisuudessa tuona aikana mietein ruokaa enemmän kuin koskaan. 😀 Tuloksia tuli n. 2kk olo oli loistava ja energinen. Parasta siinä oli että tuloksia tuli nopeasti. Minun kohdallani se motivoi eniten!
  En väitä että se olisi oikea/väärä tapa. Tapansa kullakin! Tärkeintä on se että löytää itselleen sopivan ja toimivan tavan päästä eroon ylipainosta. Pysyviä tuloksia sillä et tehdä jos päädytään samoihin ruokailutottumuksiin kuin enen kuuria. Tiedän monelle näin käyneen…Tottapuhuen vaikeintahan laihduttamisessa on se tavoitepainossa pysyminen!
  Pidän edelleen yhteyttä valmentajaani, painoa on tullut vähän lisää (vaihtelee +2-5kg). Cambridgekuurin päätyttyä olen pyrkinyt pitämään painoni kurissa terveellisellä ruokavaliolla, painon tarkkailulla ja yritän lisätä vaihtelevalla menestyksellä siihen liikuntaa. Jos huomaan painoa tulleen, vaikka nyt joulun aikana, teen asialle heti jotain! Karkkiin en ole vuoteen koskenu, enkä tule sitä koskaan enää kaipaamaan!
  Lisäksi on ollut hienoa nähdä mikä vaikutus omalla onnistumisella on olut lähipiiriini! On ollut hienoa nähdä kuinka oma onnistuminen on antanut motivaatiota painonpudotukseen!
  Tietysti olen sitä mieltä että paras keino pysyä terveenä ja laihduttaa/pysyä normaalipainoisena on terveellinen ja puhdas ruokavalio ja siihen sopivasti liikuntaa. 😉 Mutta pitää muistaa antaa itselleen myös lupa pitää niitä herkkupäiviäkin.

 28. Word! Luultavasti “ravitsemusterapeutti” on mennyt rahan perässä ja suostunut suosittelemaan näitä kuratuotteita 😀

 29. Instämmer- är själv mycket emot alla underliga nutrilett etc produkter. Vill dock rätta till lite, för största delen är enbart vitaminer som går under ett skrämmande låtande namn.. några exempel:
  kolekalsiferol- Vitamin D3
  Alfa-tokoferol- E-vitamin
  askorbiinihappo- C-vitamin
  Askorbyylipalmitat- fettlöslig version av c-vitamin
  tiamiinimononitraatti – B1 vitamin
  Nikotiiniamidi B3-vitamiini
  Kalsiumpantotenaatti-B5-vitamiini
  Pyridoksiinihydrokloridi-B6-vitamiini
  syanokobalamiini- B12 vitamin
  refinyyliasetaatti – A vitamin
  Sodium selenite- a salt, a colourless solid, and the most common water-soluble selenium compound
  kupariglukonaatti- mineral
  inulin- fruktsocker

 30. Olin kirjoittamassa samasta asiasta kuin Alexandra on kommentoinut. Aina ei kannata säikähtää outoja kemiallisia yhdisteitä, elintarvikkeiden pakkausselosteisiin on usein tapana kirjoittaa vitamiinien ym elimistölle tärkeiden ja hyödyllisten yhditeiden nimet niiden “oikeilla” nimillä. Säilöntäaineissa usein törmää askorbiinihappoon, joka on c-vitamiinia tai bentsoehappoon, jota on runsaasti mm. puolukoissa, eli kysessä ovat aivan luonnoliset yhdisteet. Tässä esimerkissä olevaan pasta-annokseen on lisätty elimistölle tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja, jotta niitä saataisin tarvittava määrä noin matala kalorisella dieetillä.

  En missään nimessä silti myöskään suosittele “nutrausta” kellekään normaalipainoiselle henkilölle. Tuotteet ovat tarkoitettu reilusti obeeseille henkilöille ja mielestäni niiden käyttö olisi suositeltavaa vain lääkäreiden valvonnassa.

 31. Maistoin noita mielenkiinnosta ko Kampissa oli niitä tarjolla. Järkyttävä maku ja pienestä lasillisesta mun maha ei oikein tykännyt.

 32. ..vielä tosta Hannan pätevyydestä/pätemättömyydestä : Partanen on antanut ennenkin kasvot vähäkalorisille dieteille, enkä epäile hänen noudattaneen niitä. Varsinkin kun ottaa huomioon, että mamma on tukevoitunut huomattavasti viimeisen muutaman vuoden aikana. Vähäkalorinen, ravinteeton dieetti saa laihduttajan mitä todennäköisemmin lipsumaan ja jojoilemaan hitaasti mutta varmasti itsensä lievästi ylipainoiseksi.

 33. Mä en nutrilettiin osaa sanoa juuta enkä jaata, mutta itse olin pari viikkoa EasyDietillä viime keväänä, ja koko kesän korvasin osan aterioista EasyDietin pusseilla. Olin alottanut laihdutuksen 2012 vuoden vaihteessa 85 kilosta, ja nyt puolitoista vuotta myöhemmin painan 62 kiloa. En sano, ettäkö pelkillä pussidieeteillä tms. oleminen olisi terveellistä, mutta kyllä siitä voi saada suurta apua PYSYVÄÄNKIN painonpudotukseen, kunhan ymmärtää, että pussittelun jälkeen ei voi palata vanhoille tavoilleen. Itse olen myös koko ajan laskenut kaloreita, joka on ollut mulle paras tapa laihtua.

 34. No hei, kyllähän noilla paino lähtee ! Dead girls are skinnier, right?(!) Olen joskus jonkun ruuan/välipalan kiireessä noilla skipannut, mutta että kokonainen ruokavalio pelkillä keinotekoisille tuotteilla… Huh huh, ei toimi. Painonpudotuksen pitäisi olla elämäntapamuutos eikä mikään pikadieetti, kilot tulee kyllä takaisin jos ei oikeasti muuta elämäntapojaan!

 35. Van kyllähän tuolla paino tippu 35kg ja nyt puntari näyttää 62kg pituuteni 173. Kolmasti päivässä patukka ja illalla leipä ja hetelmä. Olen 27v mies. En liikkunu koko puoleen vuoteen metriäkään.

 36. ENE, eli VLCD, perustuu paastoaineenvaihduntaan ja ketoosiin, kuten mikä tahansa muukin vähähiilihydraattinen ruokavalio. ENE:n tarkoitus on ottaa kehon varastorasvoista energiaa elämiseen ja samalla paino putoaa. Tässä hyödynnetään ikään kuin biologiaa ja sitä, mitä tapahtuu nälänhätätilanteessa. ENE:ä käytetään mm. lihavuusleikkaukseen meneville, jotta vyötärönseudulta saadaan rasvakudosta vähäisemmäksi ja tähystys turvallisemmaksi.

  Luettelo tuossa jutussa on, kuten moni onkin jo todennut, kemiallisia termejä ihan perusravintoaineista. Totta toki on, että on varsin keinotekoista syödä pirtelöstä vaikkapa parsakaalin sisältämiä ravintoaineita (en keksi nyt parempaakaan vertausta) ja optimaalisempi tilanne olisi saada ravintoaineet ruoasta.

  Itse en suosittele ENEilyä ns. peruspainonpudottajille, joten itsekin vihaan noita nutraus-mainoksia ja -markkinointia. Sen sijaan polvileikkaukseen suuntaava saattaa joskus tarvita tehokeinoja, jotta saa polven kuntoon ja siten liikuntakyvyn takaisin. ENE:t ja vastaavat tulisi aina toteuttaa terveydenhuollonhenkilöstön valvonnassa, varsinkin, jos on kroonisia perussairauksia.

  Pohdiskelin myös yksi päivä, että mikähän se onnistujaprosentti (siis pitkäaikaisen painonhallinnan) mahtaa olla näillä ENEilijöillä. Epäilisin vahvasti, että max. 5 %. Toisaalta minähän ravitsemusterapeuttina näen nämä tapaukset, joilla se ei ole kokeiluista huolimatta onnistunut.

  Eli itse olen mielessäni rajannut, että kirurgiset potilaat saattaa ENEilyä joskus tarvita, muille en sitä suosittelisi. Perusteita löytyykin jutusta ja kommenteista. Vastaanotolla on käynyt niin kipeänoloisia polvi- ja lonkkavaivaisia, että soisin heille helpotuksen ripeästi.

  Siitä, miltä tuotteet maistuu, voidaankin sitten olla montaa mieltä. 😉

 37. Lähtöpainoni oli 150kg ja VLCD-dieetillä laihduin 70kg. Jatkoin karppauksella kun ketoosi tuntui hyvältä ja liikuin samalla. Tällä hetkellä painoni on n. 68kg 🙂

  Tiesittekö muuten, että Käypä Hoito 2013 ohjeissa reilusti ylipainoisille ainoa hoitokeino ravitsemusterapeutin sekä psykologin lisäksi on VLCD-ryhmät valvotussa ryhmässä sairaalassa. Ihan “humpuukista” ja “rahastuksesta” ja viattomien Hanna Partasten mukaan ottamisesta en tässä asiassa niinkään puhuisi. Tämä käytäntö on kaikilla paikkkakunnilla (isommissa).

 38. aikalailla samoilla linjoilla aloituskirjoituksen kanssa, mutta eräässä kommentissa pisti silmään tämä näkökulma “ravitsemuksesta mitääntietämättömiä”. Uskallan väittää, että 2000-luvun suomessa suurin osa ymmärtää ns. perusterveellisen ruokavalion/ruokaympyrän merkityksen. Eli jos ei muuta lisäaineet on pahasta ,ja samoin jos on liikaa suolaa ,sokeria ja rasvaa. Monet ymmärtää senkin päälle, että tumma makaroni /pasta on terveellisempää kuin vaalea. Ei usein paino-ongelmien kanssa kamppailevien perimmäinen ongelma ole tietämättömyys ravitsemuksesta (toki tuo Nutrilettin lista menee itsellänikin yli hilseen) , vaan taustalla on muita syitä miksi painonpudotus ei ole onnistunut toivotulla tavalla /tahdilla.

  uskoisin että loppupeleissä perusterveellinen ja kohtuullinen ,itseä kiinnostava liikunta ja kohtuullinen (mitä se itsekullekukin tarkoittaa, 1krt vk, 1krt 2vkoa, pari palaa tummaasuklaata päivässä, itse tehty smoothie ,raakapuuro tms. ) ovat avaimia terveelliseen ja pysyvään laihtumiseen ja laihduttamiseen. (Ei mikään uusi innovaatio mutta nimim. jojolaihdutusta takana vuosikaupalla olen alkanut itsekin tähän kallistua viime kuukausien aikana).

 39. Apuaminustatulipullukka

  Ymmärrän, mutta hieman oikaisua. Lihavuuden hoitoon erikoistuneet lääkärit suosittelevat ns ENE-dieettiä vaikean ylipainon nopeaan vähentämiseen. ENE= erittäin niukkaenergiainen dieetti. Tällä dieetillä käytetään näitä laihdutusvalmisteita, mm Nutrilettia. Dieetti kestää 10 viikkoa ja kalorimäärä jää erittäin alhaiseksi. Ensimmäisten parin viikon aikana elimistö tottuu pieneen energiamäärään ja menee ketoositilaan. Tuolloin ihminen ei todellakaan ole mitenkään nuutunut ja väsynyt vaan päinvastoin hyvinkin virkeä ja energinen. Itse sain painoa alas ensimmäisen kuukauden aikana 10 kiloa ja liikunnan määräkin lisääntyi huikeasti. 10 vkon tulos 22 kiloa!! Eihän mikään valmisruoka ole pitemmän päälle mitenkään terveellistä, mutta 10 vkon tehostartti, jolla tähdätään motivoimaan ihminen pysyvään elämäntapa muutokseen ei liene kuitenkaan mikään paholaisen keksintö 🙂 Siinä tehtävässä nämä valmisteet ajavat asiansa, koska kaiken kauheuden lisäksi sisältävät runsaanlaisesti myös vitamiineja ja hivenaineita. Ne herkuttelijat, jotka tykkäävät silloin tällöin pistellä irtokarkkeja poskeensa urakalla, miettikääpäs mitä aineita ne sitten sisältävät… Summa summarum, nutratkaa vain ihan rauhassa, koska eihän siitä mitään pysyvää tapaa tule!!

 40. Tiedän montakin, jotka saaneet nutreilla pysyviä tuloksia. Monille se on juuri irtautuminen huonoista tavoista. Juomisen ja tupakanpolton esim. voi lopettaa, mutta syömistä ei. Nutreilla syömisen voi tavallaan lopettaa hetkeksi. Ei niillä nutreilla ole lopun elämää tarkoitettukaan olla, mutta motivaatiota saa kyllä mukavasti kunnon startista. Älkää pliis tuomitko, lihavilla ei oikeasti ole helppoa muutenkaan ilman, että työpaikan kahvihuoneessa vielä joku alkaisi moralisoimaan. Itse en kestäisi sitä pätkääkään. Jokaisen oma kroppa, omat läskit ja oikeus tehdä mitä haluaa ei se ole siltä pois, jonka mielestä nutraus on jotenkin huono juttu. Ei kukaan ole sitä sulle pakottanut!

Leave a Reply

Your email address will not be published.