Blogikriittisyys

Nyt koen, että on tarpeellista kirjoittaa tämä teksti. Olen miettinyt tätä usein, mutta nyt kirjotan lyhyesti yhdestä todella tärkeästä asiasta. Näen, että on jopa hieman minun vastuu kirjoittaa tästä.

Treeniblogeja on nykyään Suomessa paljon, ja tulee koko ajan lisää. Me teemme hienoa ja hyödyllistä työtä. Yhteinen tavoite treenibloggaajien keskuudessa on pääsääntöisesti se, että pääsee jakamaan omia terveellisiä valintoja muitten kanssa, jotta muut voisivat inspiroitua siitä.

Se on myös minun tavoite.

MUTTA on olemassa yksi todella tärkeä asia, jonka joka ikisen olisi hyvä muistaa blogia lukiessa, myös minun blogia lukiessa – tekstien takana on vain yksi ihminen, joka kirjoittaa mielipidettään jostain asiasta. Tällä ihmisellä voi olla todella paljon tietoa ja akateemista faktaa asiasta tai sitten… ei yhtään.

Jos ihminen näyttää hyvältä ja on hyvässä kunnossa, se ei välttämättä tarkoita että hän tietää urheilusta kaiken.

Vastuu treeni/terveys -bloggaajilla on suuri. Meidän blogeja lukee todella paljon ihania naisia ja miehiä, joista jotkut katsovat asiaa näin: Hyvännäköinen kroppa, hän syö x-tuotetta/tekee x treeniä = Minäkin syön/teen. Suurin osa ymmärtää toki ajatella itse ja miettiä mikä on itselleen se paras vaihtoehto. Mutta monille, joille blogimaailma ei ole tuttu, voi tämä kaikki olla hieman hämmentävää.

Noin se toimii! En kirjoita tätä jostain tietystä blogipostauksesta vaikuttuneena, vaan olen miettinyt tätä pitkään ja koen oman vastuun mainita, että toivon että ihmiset olisivat hieman kriittisiä blogeista. Saa ja pitääkin välillä kyseenalaistaa. Jos minä sanon esim. että kookosöljy on terveellistä, koska monet tutkimukset näyttävät tämän, tarviiko sitä uskoa? Mutta kookosöljyhän sisältää tyydyttynyttä (ns. kovaa=huonoa) rasvaa, joka on tutkimusten mukaan epäterveellistä? Miten nämä menevät yhteen ja kumpi valinta olisi minulle se oikea, kun tulee niin ristiriitaista faktaa joka puolelta? Kuuluko ihmisen edes syödä kookosöljyä? Saisiko kookosöljystä jotakin superia, jota muista tuotteista ei saa? Miksi kookosöljy on nyt trendikästä?

Vastuuta bloggaajille.
Kriittisyyttä lukijoille.
Hyvää viikonloppua 🙂

ps. Liinan viikkokirjoitus tulee tänne tänään. Ensi viikolla hieman “kevyempiä” aiheita tiedossa – eli yksinkertaisia treeni ja ruokajuttuja 🙂

x Steffi

16 comments

 1. Loistavaa Steffi! Toivon itsekkin juuri sitä, että ihmiset osaisivat suhtautua lukemaansa kriittisesti ja ns ajatella asioita myös omilla aivoillaan. Kuka tahansa voi kirjoittaa internettiin mitä tahansa, kaikkea ei kannata uskoa – eikä kaikki elämäntavat/tyylit/keinot edes toimi jokaisella 🙂

  Ihanaa viikonloppua sulle!

 2. KIITOS! Tällästä tekstiä olen odottanut monta vuotta, eritoten joltakin joka alalla itse toimii. Olen vuosia lukenut erilaisia blogeja, lehtiä, käynyt ryhmäliikuntatunneilla yms. -ja aina lopettanut ärsytyksen tultua liian suureksi. Saatan ehkä yleistää melko rankallakin kädellä, mutta teen sen silti. Mielestäni noita kaikkia yhdistää sama piirre, jonka itsekin sanoit: kriittisyyden ja vastuunkantamisen puute. Toimin itse myöskin alalla (ft+urheiluhieroja) enkä pidä omaa osaamistani absoluuttisena, jonka tuon myös asiakkaille tiedoksi. Olen erittäin iloinen, että ihmiset pitävät itsestään huolta, etsivät tietoa ja inspiroituvat, mutta samalla olen äärimmäisen huolestunut. Koen lähes pelottavana nykyajan trendin siitä, että katsotaan valokuvista, teksteistä ja muutaman hassun tunnin koulutuksista ns. täydelliset ohjeet miten toimia, ja uskotaan niihin 100%:sti. Valitettavan usein näitä ohjeita vain sattuu antamaan täysin epäpätevä ihminen, joka ei aina harmi vain muista myöskin sitä mainita. Kuten totesit: se mikä toimii itsellä, ei aina ole ainut mahdollisuus tehdä jotakin. En väitä tietenkään, että ammattilaiset eivät tekisi virheitä, mutta valittettavan usein me saamme kuitenkin näitä toisten ns. virheitä korjailla. Toki voisi ajatella, että sehän sen leivän meidän pöytiimme kantaan, mutta itse en ainakaan sillä motivaatiolla omaa työtäni tee.

  Summa summarum tilityksen jälkeen: uskaltakaa ihmiset kyseenalaistaa ja hakea apua ammattilaisilta, sen vuoksi me kouluja käymme ja opiskelemme miten ihminen oikeasti toimii.

  • Herranen aika sentää ku tuli huono omatunto tosta kommentistani. En siis todellakaan tarkoittanut vähätellä ketään tms., toivottavasti herkimmät sielut eivät nyt vedä tuosta herneitä nenään. Tottakai edelleen arvostan bloggaajien, toimittajien, jumppaohjaajien yms. työtä, siitä ei tuossa ollut kyse.

   Yritin olla jättämättä tätä toista kommenttiani, mutta tuli vaan niin paha olo et oli pakko tulla takaisin. 😀

  • Älä huoli Satu! 🙂

  • Haaveilin tykkää napista ton siun ekan tekstinpätkän kohdalla.

 3. Erittäin hyvä ja asiallinen kirjoitus. Mulla on viime aikoina tuntunut siltä, etten viitsi kirjoitella tarkkoja treenejäni tai viikko-ohjelmiani, ettei joku kokematon innokas hajota ja ylikuormita itseään. Tietysti vastuu on lukijalla, mutta pieni vastuu on alkanut painaa omaa mieltäni. 🙂

  ps. En käytä kookosöljyä huonojen rasvojen takia. 😉

 4. Fiksu postaus tämäkin! Olen kerran aiemminkin käynyt blogissasi, mutta en nopean vilkaisun jälkeen (luin varmaan ekan sivun) tykännyt. Nyt palasin uudestaan ja ihastuin! Minusta on hienoa, että syöt normaalisti ja myös painotat sitä blogissasi. Itse havahduin siihen kuinka liikaa mietin, että “apua, nyt söin jo tälle päivälle 3leivänpalaa, olen täysin epäonnistunut, nyt kaikki alkaa mennä huonommin, nyt voin syödä suklaata enkä jaksa lähteä salille” syömistäni. En hyväksynyt yhtään “suunnitelmista” poikkeavaa leivänpalakaan tai “ylimääräistä” banaania. Havahduin myös siihen, että oma salikehitys on pysähtynyt, olen tehnyt aivan liian pienillä painoilla liian pitkiä sarjoja. Aion nostaa painoja kyllä rutkasti kun lähden ensi kerran salille ja tiedän että kesään mennessä peilistä tuijottaa ainakin vähän erinäköinen nainen! 🙂 Eräässä postauksessa heitit ilmaan tän rasvanpoltto, ennen aamupalaa käytävän -lenkin. Olisin myös halukas lukemaan siitä juttua. Voisitko kirjoittaa (tai linkata, en oo vielä koko sun blogia uurastanut läpi) siitä, kuinka nää viimeiset, vaikeimmat kaksi kiloa saa pois? Mikä on hyvä lenkkeilyn ja salitreenin suhde viikossa esim? Itelle juokseminen on nimittäin tosi haastavaa, tai siis sinne lähteminen… Kiitos hirveesti tästä ja oikein ihanaa kevään odotusta!! 🙂

 5. Hyvä kirjoitus! Itse kirjoittelin samasta aiheesta parisen viikkoa sitten, joskin itse hieman enemmän “tarkkailijan”, en niinkään “esikuvan” näkökulmasta. Blogimaailmassa muutamat kuukaudet pyörineenä tunnen kyllä kieltämättä hieman huolta niiden (nuorten) lukijoiden / bloggaajien puolesta, jotka ottavat esikuvikseen muita bloggaajia, tai saavat tsemppausta muilta “laihdutusprojektiinsa” (johon ei edes olisi tarvetta, näillä upeilla tytöillä ja naisilla!). Pääosinhan nämä blogit varmasti antavat paljon tsemppiä ja motivaatiota terveelliseen elämään ja hyvään olon, kunhan kaikki vain osaisivat harjoittaa siinä samalla vähän armollisuutta itseään kohtaan 🙂

 6. AAMEN! Eipä tähän ole muuta lisättävää! 🙂

 7. Moikka! Kiva blogi sulla, keep on going girl!! Ja sun teksti osu kyllä ihan asian ytimeen 🙂

 8. Steffi osaisitko auttaa? Treenien jälkeen on ruvennut kohoaamaan lämpöä,tulee heikko olo, kaikki voimat katoavat ja tekee mieli vain käpertyä peiton alle.
  N. 15 minuutin alkulämmittely + minulle suunniteltu sopiva saliohjelmakin saavat tämän aikaan. Eli olettaisin että kyse ei ole siitä, että treenaisin liian rankasti.
  Mikä avuksi? 🙁

 9. Hyvä postaus supertärkeästä aiheesta! Ei tule itsekään tarpeeksi usein muistutettua lukijoita, että aivan taviksena näistä asioista kirjoittelen…

  Tuo kookosrasva on tosiaan saanut ainakin allekirjoittaneen pään aika pyörälle. Niin moni sitä hehkuttaa, että tuntuu mahdottomalta uskoa, että niin moni voisi olla ns. ”väärässä”…?!? Toisaalta viralliset ravitsemussuositukset ovat sitä vastaan ja virallisten ravitsemusterapeuttien kanta on varsin negatiivinen… Toisaalta, ei olisi varmasti ensimmäinen kerta kun tutkimus laahaisi perässä 😉

  Hyvä myös muistaa, että ravitsemusTIEDE jos mikä ei ole kovinkaan eksakti tiede ja ”yhtä totuutta” ei ole olemassa. Tahdon myös uskoa siihen, että omaa kehoa kuuntelemalla pääsee pitkälle – riippumatta siitä mitä ”viralliset” ohjeet aina sanoisi 🙂

  Sporttista viikkoa toivotellen,
  Riika

 10. Oli vaan pakko tulla toteamaan, että vaikutat ihan mahtavalta ihmiseltä! Olit tosi sympaattisen oloinen eilen, mitä nyt vähän juteltiin, ja eksyttyäni tänne blogin puolelle, kuva ei muuttunut yhtään! :)) En oo aiemmin juuri treeniblogeja lukenut (no idea why), mutta se asia taisi just muuttua! Jään seurailemaan!

  Kaikkea hyvää!
  xo Viivi

 11. Ihan loistavaa! Viikonloppuna juteltiin just kotona siitä, miten eräskin blogikirjoitus oli saanut vannoutuneita ja uskollisia (ja kritiikittömiä) kannattajia, ja kaikki kriittiset kommentit lytättiin.

  Ja eilen vielä juteltiin siitäkin, että jos käyttäisin kookosrasvaa, niin käyttäisin aika vähän (koska sisältää kovaa rasvaa). Yritän lisätä pähkinäöljyjä ja ihan perus-rypsiöljyä ym. ruokavalioon, kun kovia rasvoja tuntuu tulevan niin helposti ja paljon, mun ruokavaliollani.

  Jostain syystä jotkin asiat vaan on välillä pinnalla.
  Jos terveys-/liikunta-/laihdutusblogeissa käytetään jotain tuotetta, se ei tee siitä terveellistä, vaikka sitä käytettäisiin paljon ja laajalti. Se vaan kertoo, että se on muodissa. Ei se myöskään tee siitä epäterveellistä, välttämättä. Luin jonkinlaisen kookosrasvan puolustuspuheen, mutta kirjoituksesta puuttui viitteet tieteellisiin tutkimuksiin. En siis ainakaan toistaiseksi itse lisää kookosrasvaa ruokiini, koska en ole voinut perustella itselleni, miksi niin tekisin.

 12. Tosi hyvä kirjoitus! Kirjoitan itse omista puuhistani ja treenailuistani, mutta lähinnä vain kertoakseni mitä arkeeni kuuluu. En pyri antamaan kenelläkään ohjeita, koska oma tieto-taitoni ei siihen riitä. Ohjeet ja muut jätän Steffitin kaltaisille blogeille 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.