Kookosöljysmoothie sekä yksi syy tunnesyömiseen

Muistan joskus tehneeni postauksen, jossa sanoin että smoothie toimii itselleni harvoin ateriana (lounaana/illallisena). En koe täyttyväni tarpeeksi, vaikka smoothiessakin olisi tarpeeksi “kamaa”…

Lukijat olivat nopeasti jakamassa omia tarinoita ja moni väittää, että toimiipas!

Testaan nyt tätä hieman ja join smoothien lounaaksi tänään. Katsoin, että smoothiessa on hiilihydraattia, proteiinia ja rasvaa. Resepti on tämä:

Luonnonjogurttia 2-3 dl (maun mukaan)
Pakastemansikoita n. 200g (maun mukaan)
Yksi banaani
Kookosrasvaa yksi ruokalusikallinen

Tästä tuli todella herkullinen! Suosittelen ainakin välipalaksi tai osana aamupalaa. Älkää pelätkö sitä rasvaa – kaikki tarvitsee rasvaa ruokavalioonsa ja kehoonsa.

Miten tämä smoothielounas kantoi iltaan asti? Join puolitoista lasillista.

Vastaus: Ikävä kyllä ei kantanut. Vika on siis siinä, etten syönyt tarpeeksi tänään (ei terveellisyydessä). Minun olisi joko pitänyt smoothien ohella syödä runsaampi lounas tai syödä suurempi välipala. Välipalasta tuli pieni ja treeniäkin oli lounaan ja illallisen välissä joten = aivan liian vähän ruokaa. Illalliseksi söin Dennis-ravintolasta lempparipastan “Pasta Perla”, joka meni alas pikavauhtia ja tuntui että olisin voinut syödä tämän annoksen tuplana ja luultavasti syönkin tänään vielä runsaan iltapalan, koska nälkä ei lopu.

Pikainen totuus “tunnesyömisestä”: Näin ns. tunnesyöminen kehittyy monella. Aamupalaksi syödään ei mitään tai kevyesti, lounaaksi suositaan taas kevyttä salaattia, kevyttä keittoa (tai kevyt smoothie) ja välipalaksi vain esim. hedelmä… Mutta sitten se ilta on siinä ja mitä käykään? Ollaan raivonälkäisiä (tottakai keholla on raivonälkä!) ja syödään helposti monta lautasellista, sitten (tunnesyömisen piirteet) moititaan itseään, että “kauhee syöppö” ja “pohjaton vatsa” jne. Itsensä haukkumisen jatkona toimii hyvin joku herkku koska “ihan sama, meni jo ja alotan sit maanantaina” ja lempiherkku (hyvä maku) piristää hetkellisesti. Sitten podetaan lisää huonoa omatuntoa, ollaan turvoksissa ja suuren iltaruokailun takia nukutaankin huonosti, koska keho keskittyy ruoan sulattamiseen vaikka sen pitäisi olla täysin rauhassa. Aamulla ei taas ole nälkä ja sama noidankehä toistuu.

Tunnistiko joku itsensä?

x Steffi

30 comments

 1. Erittäin hyvä postaus!! Jos taas edes joku tajuaisi että sitä iltasyömistä voi rajoittaa syömällä päivällä kunnolla. Itse sain illan ruokahimot loppumaan lisäämällä yhden kunnollisen välipalan lisää päivän ruokailuihini…eipä ollut vaikea homma:DD

 2. Moi steffi! Voisitko tehdä/ laittaa jonkun sivun missä ois tehokas pepputreeni? Lähinnä siis että sais ylimääräisen läskin pois! Kiitti:)

  • Syö vähemmän, enemmän aerobista. Niin ja rasvaa ei voi polttaa paikallisesti, vaan se lähtee tasaisesti koko kehosta.

  • Tsekkaa mun uusin pakara- ja reisitreeni. Kaloreita pitäisi tulla vähemmän sisään, kun mitä menee ulos. Ainoastaan aerobinen ei ole paras vaihtoehto siihen (tästä teksti “naisten tyypillinen virhe salilla”).

   x Steffi

 3. heraproteiinia / jotain muuta tehokasta hyvin imeytyvää proteiinia sekaan yksi annos niin pysyy nälkä kurissa. 100% heraproteiini-isolaattia 25-30g 🙂 muutenkin toimii kiireessä hyvänä nälänpitimenä ja lihakset tykkää. tuossa jugurtissa proteiinia on tosi vähän, pitäisi syödä melkein koko tölkki kerralla saadakseen riittävän annoskohtaisen proteiinimäärän.

 4. Katsoin kanssa että itse en ainakaan jaksaisi tuollaisen voimalla, ehkä välipalaksi voisin tehdä mutta en ainakaan ateriaksi.

  Olen kanssa huomannut, että nyt kun uskallan syödä lounaalla oikein tukevasti niin eipä tule syötyä mitään turhia iltaisin! Toimii!

 5. Kyllä vain. Tunnistin itseni. Joka päivä just toi sama kuvio. Tosin yritän syödä päivällä enemmän niin usein syön illallakin paljon koska ruoka on niin hyvää että vaikea lopettaa syöminen kylläisyyden tunteeseen. Vasta ähky äklö oloon voi lopettaa mutustamisen. Parin viikon karppaus yleensä auttaa koska kun hiilarit jää pois niin ruokahalu vähenee.

  Voitko tehdä aiheesta postauksen, eli siis millä päästä pois tosta kierteestä 🙁 huom koti äiti jolla tajuton univelka koko ajan eikä aikaa tehdä vaikeita ruokia eikä myöskään rahaa ostaa mitään erikoisia ruoka juttuja..

  • En suosittele parin viikon karppausta. Jos haluat puhua tästä aiheesta enemmän, laita mulle sähköpostia niin voin auttaa sinua maksutta.

   x Steffi

 6. Asiaa! Itse olen nykyään oikea säännöllisten ruoka-aikojen puolesta puhuja, en vaan voi käsittää esim. miten ihmiset jaksavat koulussa tyhjällä mahalla ruokailuun asti! Itse syön aamulla runsaan aamupalan ja ennen lounasta usein vielä välipalan, jos nälkä yllättää. Monet ovat myös ihmetelleet että miten pysyn hoikkana vaikka ”syön paljon” koulussa. Puolet lautasesta on kuitenkin aina salaattia. Ja on muuten se joitakin vuosia sitten kiusannut iltasyöminen vähentynyt radikaalisti!

 7. Tunnistin entisen itseni tuosta tunnesyömisestä kyllä 🙂 Nykyään olen ottanut tavaksi syödä illallisen/päivällisen jo iltapäivällä lounaan jälkeen, ja sen jälkeen kaksi pienempää välipalaa. Muutos näkyi nopeasti: nykyisin on aamuisinkin nälkä, ja nukun paljon paremmin, vaikka tuo ei ihan oikeaoppinen ruokailujärjestys olekaan.

 8. huippu postaus!! Tää on niin totta! varsinkin aamupala tuntuu vaikuttavan koko loppupäivään todella paljon:)

 9. Mä lisään smoothieen välillä annoksen vehnälesettä. Lisää kuitujen määrää ja pitää oikeasti nälän poissa!

 10. Hei! Hyvä aihe! Olen täysin samaa mieltä kanssasi. Ensinnäkin aamupalan pois jättäminen tai liian vähäinen syöminen aamulla, lounaalla kituuttaminen ja välipalojen vähyys näkyvät ihan suoraan iltasyömisen määrässä. Olen itse syönyt aikoinaan tällä tavalla ja herännyt sen huonouteen muutama vuosi sitten. Olen urheillut koko ikäni suhteellisen paljon ja ruokailutottumuksiani parantamalla myös fyysinen suorituskyky liikunnan aikana on parantunut. Sen lisäksi, että tasoitin ruokailurytmin kohdalleen opettelin juomaan myös vettä riittävästi päivän aikana. Olen kärsinyt aina melko helposti tulevista jalkakrampeista liikunnan aikana, ja sen lisäksi että nappailen päivittäin magnesiumia, myös veden juonnilla on ollut merkittävä vaikutus kramppien pois jäämiseen.

  Tuosta smoothiesta vielä.. Monesti näkee, että smoothieihin lisätään kauhea määrä hedelmiä ja tämän lisäksi vielä mahdollisesti myös esim. hunajaa maitotuotteiden ja muiden ainesosien lisäksi. En tajunnut kuin vasta vähän aikaa sitten, että tämä järjetön hedelmäsokerin määrä ei sovi ainakaan minulle kerralla nautittavaksi. Vaihtoehtona hedelmäsmoothielle helposti nopeasta verensokerin noususta kärsiville (minulle tulee tästä ihan fyysisesti huono olo) kannattaa mainostaa marjasmoothieta. Maitotuotteille myös vaihtoehtona soijamaito. Kokonaisuuteen voi halutessaan lisätä esim. banaania tai ripauksen sokeria (tai muuta makeuttajaa). Tällöin hedelmäsokerin määrä tippuu merkittävästi, eikä ainakaan teetä minulle huonoa oloa. Mutta nälkä ei minullakaan smoothiesta pysy kauan poissa. Käytän sitä lähinnä välipalana ennen treeniä, jos mikään muu mene alas.

  P.S. Kiitos kivasta blogista! Olen nyt seuraillut tätä noin kolmisen kuukautta ja tykkään tyylistäsi suhtautua urheiluun. Olet painottanut muutamankin kerran, että tarkoituksenasi ei ole pudottaa painoa vaan syödä enemmänkin saman verran kuin kulutat tai vähän yli. Minusta on hyvä, että löytyy myös tällaisia bloggaajia, jotka ovat ihan oikeasti urheilijoita (väheksymättä ketään muita!) eikä urheilun ensi sijaisena tavoitteena ole aina pudottaa painoa. Minusta kaipaamme parempaa suhtautumista urheiluun ylipäänsä – ja etenkin naisten keskuudessa.

  T. Sara

  • Hyviä pointteja sulla! Ja suuri kiitos viestistä. Tarkoituksena ei tosiaan ole pudottaa painoa ja omien kompastuksien kautta olen oppinut syömään terveellisellä järjellä, ilman että se mitenkään vaikuttaa liikaa päivääni.

   x Steffi

 11. http://yle.fi/uutiset/evira_suomessakin_tutkitaan_pakastemarjojen_hepatiitti_a_-vaaraa_-_tarkista_alkupera/6545968?origin=rss

  Suomalaiset mansikat ja mustikat on varmaan jees-kunnossa, mutta kantsii kuitenkin varoa ulkomaisten kanssa.

 12. Moikka! Mä todellakin tunnistin itseni tosta ” — moititaan itseään, että “kauhee syöppö” ja “pohjaton vatsa” jne. Itsensä haukkumisen jatkona toimii hyvin joku herkku koska “ihan sama, meni jo ja alotan sit maanantaina” — Sitten podetaan lisää huonoa omatuntoa, ollaan turvoksissa ja suuren iltaruokailun takia nukutaankin huonosti, koska keho keskittyy ruoan sulattamiseen vaikka sen pitäisi olla täysin rauhassa”

  Pyrin syömään runsaan aamiaisen: kaurapuuroa mehukeitolla ja raejuustolla + ehkä itsetehty sämpylä tai hedelmä. koulussakin syön kunnon aterian lautasmallin mukaan, mutta välipala ajasta iltapalaan saatan ahmia..ja minulla on lievää ahmintahäiriötä. En tiedä mitä voisin tehdä, että tämä loppuisi. Olen epäonnistunut niin monta kertaa että en ehkä jaksa yrittää? painokin noussut..onko sinulla jotain hyvää vinkkiä kuinka saisin pidettyä itseni ruodussa. varsinkin kevyt iltapala on tavoite koska syön aina illalla itseni ähkyyn 🙁

  • Aina on toivoa. Laita minulle spostia jos haluat kertoa hieman enemmän, niin voin yrittää auttaa juuti sinua (maksutta).

   x Steffi

  • voisikko tehä postauksen tosta tai jotain? nimittäin täällä on ihan sama ongelma. taino. eka oli jotakin anoreksiaa/ortoreksiaa ja pakko liikuntaa ja keho kärsi aliravitsemuksesta. nyt taas on sitte lähtenykki mopo ihan käsistä toiseen suuntaan ja tämä on ihan suoraan sanottuna kamalaa kun ei hallitse tätä syömistä ei niin ollenkaan

 13. Sinulla on kyllä huippu blogi. Saan koko ajan inspiraatioita ja lisää potkua treeneihin! Viimeiset pari tuntia menikin blogiasi selaillessa..

 14. Mikset vastaa s-posteihin? Laitoin sinulle viikko sitten postia:(

  • Ei ole ollut tarkoitus jättää vastaamatta, viestesi on varmasti mennyt huomaamatta ohi. Tarkistan asian ja vastaan sinulle pian.

   x Steffi

 15. Tunnistan todellakin itseni! Ei tuo jokapäiväistä ole, mutta toistuu silloin tällöin. Mun pitää syödä aamupäivisin tosi useasti, ettei verensokeri laske. On vaikea tajuta ottaa töihin tarpeeksi eväitä, ja sitten kun siellä on pakko syödä jotain niin se on just jotain keksejä mitä kahvihuoneesta löytyy. Ja se on jo huono iltaa ajatellen, sillä päivinä joina en syö yhtään herkkuja on iltasyöminenkin helpompi pitää järkevänä. Urheilu kyllä auttaa myös – syön aina paremmin sellaisina päivinä kun treenaan, koska a) on pakko syödä päivällä tarpeeksi että jaksaa ja b) treenin jälkeen ei tee mieli mitään sokeria ja höttöä vaan ravitsevaa kunnon ruokaa.

  t. Siri

 16. Asiallista juttua. Semmoinen vain pisti silmään, että eihän tuossa smoothiessa ollut oikeastaan proteiinia nimeksikään, joten ei ihme jos ei nälkä pysynyt poissa. Itse teen smoothiet aina maitorahkaan, jossa on yli tuplasti enemmän proteiinia jogurttiin verrattuna ja lisäksi heitän usein sekaan proteiinijauhetta. Ei tule ihan pian nälkä kun lisäilee vähän sitä proteiinin määrää. 🙂

 17. Mutta mistä johtuu, että esimerkiksi ranskalaiset ja italialaiset tuntuvat harvemmin kohtaavan tätä tunnesyöppöilyn ongelmaa? Stereotyyppinen ranskalainen syö aamupalaksi croissantin tai keksin ja kahvia, lounaaksi täytetyn patongin, välipalaksi ehkä suklaapatukan tai palan patonkia ja vasta illalla kahdeksan jälkeen ison illallisen. Ei ihan vastaa suomalaista kuvaa hyvästä syömisestä. Ja silti ranskalaiset ovat perinteisesti olleet Euroopan laihin kansa ja suomalaiset aika kaukana siitä.

 18. Moi! Tykkään tosi paljon tästä blogista! Oon miettinyt yhtä asiaa ruokailun suhteen. Eli oon vaihto-oppilaana Espanjassa ja syön nykysin aamulla tukevan aamupalan, mikä on auttanut tohon tunnesyömiseen. Meilä ei kuitenkaan ole koulussa kouluruokaa ja joudutaan tekemään eväät. Täällä ei oo ruisleipä/raejuusto ym mahdollisuutta ja lounas syödään kolmen aikoihin. Mikä olis riittävä ja helposti mukaanotettava välipala kouluun? yleisimpiä ovat nuo patongit mutta en usko niiden ravintoarvojen nimeen. Liikun paljon ja pudotan myös painoa, minkä takia protskun saanti entistä tärkeämpää. ja suositteletko jotain ravintolisiä? syön paljon kasviksia ja saan auringosta riittävän d-vitamiini tarpeen. kiitos jo etukäteen:)

 19. Hei! Kokeile auttaisiko maitoproteiinin vaihtaminen kasvisproteiiniin pirtelössä pitämään nälän paremmin loitolla. Mulla toimii tehokkaasti, ilman kasvisprotskua tulee tosi nopeasti taas nälkä. Mun lemppareita on Sun Warrior Protein Blend Vanilla (esim. fitnessfirst.fi) ja vähän edullisempi Riisiproteiini (esim. fitnessfirst.fi tai Life). Ja kermaisuutta saa kivasti luomu mantelimaidolla (esim. Prisma), nam! 🙂

  • …ja unohdin lisätä määrän, laitan sen pussin mukana tulevan lusikan verran kasvisprotskua per pirtelö. Kiitos blogistasi! 🙂

 20. Aivan ihana blogi! 🙂 Olen kasvatellut hiljakseen treenimotivaatiota pitkän epäsäännöllisyyden jälkeen, ja kirjoitat todella inspiroivasti!
  Olen itsekin ollut pahemmanlaatuinen tunnesyöjä, ja edelleen ruokavaliossa on parantamisen varaa. Tuttavapiirissä on joitakin erittäin tarkan ruokavalion kanssa treenaavia, mutta oma motivaationi lopahtaa todella pian jos yritän jättää kaiken mahdollisen hyvän pois. Painoa ei ole tiputettavana, haluaisin vain jaksaa paremmin – myös treenata ja olla sen myötä paremmassa kunnossa, niin että hyvä olo pysyy eikä esim.ruokavaliossa pysyminen vaadi itsekuria ja hampaidenkiristelyä. Yritän nyt kehittää ruokavaliota terveellisempään suuntaan ihan omaa oloa seuraten, päivä kerrallaan kokeillen. Ja varmasti jatkan tämän blogin lukemista 🙂

 21. Haha tuo tunnesyömisen kierre on niin totta. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.