“Minulla on liikaa painoa”

On “selityspostauksen” (eli väärinymmärryksen) aika! Aikaisemmat postaukset ovat käsitelleet rahanpuutetta ja ajanpuutetta. Tämä postaus käsittelee sellaista ajatusta, että painoa olisi niin paljon, ettei kehtaa tai “ei pysty” liikkumaan.

“Minulla on liikaa painoa salille/lenkkipolulle/treenipaikkaan”

Psyykkiset ongelmat – “Olen niin lihava, että muut ajattelevat minusta pahaa: “mitä tuo nyt täällä tekee”, “ei tuo treeni kumminkaan auta”, “menisi kotiin treenaamaan”, “ei tuo tule onnistumaan” jne. En voi sanoin kuvailla kuinka vihainen minusta tulee tällaisista kommenteista. Ihmiset, jotka ajattelevat näin, saisi heittää saleista ulos! Okej, kiihdyin ehkä vähän, mutta on todella väärin kommentoida ja ajatella näin ylipainoisista ihmisistä. Ylipainoiset ihmiset (oli heillä sitten 2kg ylipainoa tai 80kg) saavat olla salilla vähintään yhtä suurella oikeudella kun hyvässä kunnossa olevat. Suuri ylipaino johtuu harvoin siitä, että joku sattuu tykkäämään suklaasta erityisen paljon.

Fyysiset ongelmat – “Olen niin lihava, etten pysty tekemään mitään saliliikkeitä. En osaa, en mahdu, en pysty… ” Tieto ja taito ei siis riitä. Tähän löytyy myös ratkaisu.

lähde

Ratkaisu psyykkiseen ongelmaan:

Tässä toimii parhaiten se ajatus, että ainoastaan omaan toimintaan voi vaikuttaa. Voi varmuudella ainoastaan vaihtaa omaa ajattelutapaa, omaa käsitystä, omaa reaktiota. Toisten ajatteluun ei mahdollisesti pysty vaikuttaa, vaikka kuinka tahtoisi. Jos toisen ajattelutapaan yrittäisi vaikuttaa  – esim. suuttuisi jollekkin ihmiselle, jolla on negatiivinen reaktio sinuun salikäyntiisi, tämä luultavasti kehittäisi enemmän negatiivista. Siksi on hyvä keskittyä omaan kehitykseen ja projektiin. Salille voi myös ottaa tukihenkilön mukaan – eli salikaverin. Ryhmäliikuntatunnelle voi myös mennä, jos ei ole vielä valmis “erottumaan liikaa” salipuolella. Suosittelen musiikin kuuntelua salilla! Sillä uppoutuu hyvin omaan maailmaan ja pikkuhiljaa oppii keskittymään omaan hyvinvointiin, eikä ympärillä oleviin asioihin. Musiikista saa myös usein lisäpuhtia treeniin. Ja hei myönnän, minä treenaan paremmin musiikilla. Tämä johtuu siitä, että hyvillä biiseillä jaksan paremmin mutta… olen myös itsevarmempi, kun minulla on musiikkia korvissa. Joten epävarmuus salilla ei varmasti ole ainoastaan ylipainoisten pulma. Jos salilla kuitenkin tapahtuu jotakin loukkaavaa, solvaavaa tai muuta ei-hyväksyttävää, voi tästä ilmoittaa kuntosalin vastaanotolle.

Ratkaisu fyysiseen ongelmaan:

PT, PT, PT! Hanki Personal Trainer tai joku muu pätevä henkilö, joka voi auttaa sinua, näyttää sinulle liikkeitä ja tehdä sinulle sopiva ohjelma. Jos ihminen pystyy kävelemään itse, hän pystyy myös treenaamaan (ja jos ei pysty kävelemään, löytyy edelleenkin liikkeitä). Aina löytyy sovellettavia liikkeitä. Nilkan rasitusvammat ovat yleisiä ylipainoisilla – pyöräily, istualteen tehdyt lihaskuntoliikkeet, kuntosalilaitteella tehdyt liikkeet ja uiminen ovat esimerkkejä sopivista treenimuodoista tähän ongelmaan. Ohjelmat kuten Suurin Pudottaja ja Hurja Painonpudotus ovat suosiossa – siellä näkee, että suurella ylipainolla kamppailevat kaverit pystyvät moneen asiaan (toki on hyvä muistaa, että TV-ohjelmat ovat… TV-ohjelmia).

Kuva: Sandra

Mitä mieltä olette tästä? Onko teillä vinkkejä ongelmaan jos ylipaino estää kuntoilemasta? Onko kenelläkään tarinaa jostakin ei-niin-mukavasta salikäynnistä?

x Steffi

30 comments

 1. Edit: sarjan nimi on Hurja Painonpudotus ei huikea muodonmuutos 😉

 2. Steffi!
  Jag har menat säga redan så många gånger att jag är jätteglad för din skull:) Det är jättefint att se hur din blogg har utvecklats och blivit ännu bättre. Samt jag uppskattar hur duktigt har du jobbat för att kunna förverkliga din dröm inom PT-fältet.

  Lycka till och hälsningar från Sverige!
  -Wilma

 3. Hyvä postaus! Moni lihava kokee olonsa epävarmaksi mennessään salille ja jättää siksi menemättä. Eikä ihme, koska asenne lihavia kohtaan tuntuu muuttuneen suvaitsemattomammaksi.

 4. Moikka,
  Sulta mailissa kyselinkin, että onko suositella hyviä PT:tä?
  Ottaako se sun Antti (sukunimeä en ole nähnyt missään) vastaan enää asiakkaita..

 5. Musta ainakin on ihana nähdä (kylläpä kuulostaa kirjoitettuna hassulta..:D) ylipainoisia ihmisiä urheilullisissa merkeissä..ihanaa, kun pidetään itsestä huolta ja pyritään muutokseen kohti terveempää loppuelämää!:)

 6. Musta taas tuntuu, että ylipainoisia ihmisiä salilla katsotaan “ylöspäin” miten se nyt sanotaan eli kunnioitetaan heidän motivaatiota tulla salille.
  Mutta.. Minä esim. kun olen pienikokoinen ja käyn salilla, niin tuntuu että ihmiset ajattelevat että mitä tuokin nyt täällä tekee laihduttamassa.. Eli kuntoilu aika usein yhdistetään vain laihduttamiseen, eikä siihen päinvastaiseen eli massanlisäykseen. Tämä harmittaa joskus, varmaan tarvis teettää paita tekstillä: Massanlisäys käynnissä tms. 😀

 7. Mulla on niitä useampiakin epämiellyttäviä salikokemuksia kun nämä “kokeneemmat” kehonrakentajat ja muut tulevat kertomaan miten minun täytyisi tehdä vaikka teen oman Personal Trainerini kanssa tekemää ohjelmaa. Myös toinen miksi en tykännyt käydä 2 edellisellä salilla oli se että vaikka tiedän olevani isommassa kunnossakuin monet muut ja itse osaan ottaa asian hyvin niin jokainen sana siitä kuinka “tuo läski juoksumatolla lyllertää” sivaltaa pahasti ja ei ainakaan tuo lisäpotkua treeniin vaan lannistaa ihan täysin ja kun sitä kuulee enemmän kuin kerran niin ei enään tee mieli mennä salille vaikka kuinka maksaisin salista 61e/kk ja sali olisi minulle myyty “hyvän ja tsemppaavan ilmapiirin” omaavana.

 8. Moikka, tää kommentti ei nyt oikeestaan liity vain tähän postaukseen vaan yleisesti koko sun blogiin.

  Nainen, olet huikea! Hehkut uskomatonta kauneutta ja terve mielesi ja kroppasi kykenee mihin vaan. Sain aivan uskomattoman inspiraation blogistas just nyt. Minäkin haluan tuntea oloni terveelliseksi! Myös MINUN vartalo ansaitsee sen.

  Terveisin, 10 vuotta syömishäiriötä sairastanut “fanisi”, joka tajus just nyt, että p*rk*l* on aika rakastaa tätä vartaloa! 🙂

  (Hahaha, kuulostanpa friikiltä 😀 Tää ajatus nyt vaa iski aika täysiä tähä pieneen päähän)

 9. Enpä itse ainakaan tiedä ketään joka noin ajattelisikaan lihavasta…mun reaktio on ainakin positiivinen jos nään ylipainoisen salilla. Tai siis jos nyt jotain edes tulee ajateltua, se on lähinnä että vautsi, hyvähyvä.

  Sen sijaan itelleni on tullut pieni salikammo ahtaalta salilta jossa tuntui että erittäin hoikkana sain paljon pahoja/epäileviä katseita 🙁 Itsetunto juu ei oo ehkä kohillaan ja voi olla että osittain on myös kuviteltua, mutta ei se ihan tuulesta temmattua oo että hoikkia kuntoilijoitakin tuijotellaan.

 10. Hei ja kiitos mukavasta blogista!
  Tämä postaus kolahti, koska olen itse entinen sairaalloisen ylipainoin (BMI 42). Kun aloitin elämäntapa muutoksen, en olisi ikinä mennyt salille, koska sosiaalinen paine oli liian suuri. Ajattelin, että saan vaan negatiivista kommenttia tai suoranaista haukkumista. Joten helpompaa oli aloittaa kotona jumppaamalla ja lenkkeilemällä. Mielestäni kotona treenaaminen on toiminut, kiloja on lähtenyt jo oli 60 ja BMI on tippunut 22.n pintaan. En kuitenkaan jostain syystä vielekään uskalla mennä kuntosalille, ehkä koska paikkakunnan sali on niin pieni ja intiimi, että pelottaa miten minuun suhtaudutaan, vaikka varsinaista ylipainoa ei enää olekkaan. Eli ongelma on enemmän pään sisällä. Sain tästä postauksesta kuitenkin paljon rohkaisua, kiitos! 🙂

  • Wau mahtava suoritus, saat olla ylpeä! Ja hei, mee ihmeessä sinne salille, do your own thing, ihan sama mitä muut ajattelee!

 11. Loistokirjoitus Steffi! 🙂

 12. osaatko sanoa mitä personal trainer yleensä maksaa kuukaudessa? tietnkin ne hinnat vaihtelevat mutta olisi kiva tietää vähän, sillä olen opiskelija ja siksi haluaisin tietää onko minulla varaa siihen:) osaatko suositella jotakuta?

  ihana blogi!

 13. Olen lievästi ylipainoinen, mutta koskaan en ole mitään negatiivista kommenttia keneltäkään kuntosalilla käydessäni saanut. Ja jos itse näen jonkun ylipainoisen ihmisen kuntoilemassa, herättää se minussa ainakin vain ja ainoastaan positiivisia ajatuksia.

  Omalla salillani käy säännöllisesti eräs sokea nuori mies oman henkilökohtaisen avustajansa kanssa. Varmasti hänkin olisi voinut jäädä kotiin tekosyiden turvin, mutta ei kuitenkaan tehnyt näin. Mielestäni hänestä voisi moni ottaa mallia.

 14. Mä voin suositella PT:n ottamista myös, alkuun ei tarvi olla yksin salilla vaan asiantuntevan ja innostavan tyypin kanssa. Ei ehdi miettiä mitä muut ajattelee 🙂 Mä olin alkuun aivan pihalla kaikista kuntosalilaitteista ja mitä kannattaa tehdä, mutta nyt kun tiedän mitä tehdä salilla, ei myöskään hävetä yksinkään treenata. Oon oppinut siis tekniikkajuttujen lisäksi hurjasti asennetta! 🙂

  Oon myös huomannut, että suurin osa peloista on omassa päässä. Kukaan ei oikeesti oo naureskellut tai kommentoinut negatiivisesti, useimmat keskittyy omaan tekemiseen eikä niitä kiinnosta miltä muut näyttää. Nykyään osaan keskittyä omaan suoritukseen enkä oikeestaan ajattele muita sen kummemmin.

  Meikällä on 40 kg normaalipainoon, joten voisin sanoa että tiedän mistä puhun 😀

  Ps. Kiitos inspiroivasta blogista!

 15. Mina lahdin ensimmaista kertaa salille painaen yli 100 kiloa, en ole tahan paivaan mennessa viela kertaakaan kuullut yhta ainutta kommenttia painostani, olen muuttanut monta kertaa ja kaynyt monilla eri saleilla. Aina henkilokunta ja muut jasenet ovat ottaneet minut hyvin vastaan. Tanaan painan 20 kiloa vahemman ja ensi viikolle olen VIHDOIN uskaltanut varata ajan PT:lle :). Huomasin salilla, etta jaksan kylla siina missa muutkin, naamani on ehka vahan punaisempi ja hikoilen ehka vahan enemman, mutta siksi sinne salille mennaankin :). Jos uskaltaa yrittaa niin loytaa itsestaan uusia puolia ja saattaa jopa yllattya! Eniten olen yllattynyt siita, miten nopeasti tuloksia oikeasti nakee, ja se tsemppaa jatkamaan.

  Enka mina ole koskaan ollut salin ainoa pullukka! Kylla sinne on aina joku muukin pyoreahko henkilo eksynyt kamppailemaan kiloja vastaan. Ja hei jos tarpeeksi jumppaa niin ei tarvitse ollakaan salin pullukka 😉

 16. Heips, ja hyvä postaus! Meille on salille ilmestynyt myös hieman ylipainoinen tyttö ja hitto mä olin ylpeä hänestä. Punnerruksia hän ei tee vaan tyylikkäästi muiden tehdessä niitä, hän on skaalannut ne sopiviksi itselleen – ei siis ole tekosyitä ettei voi tehdä. 🙂

 17. I-H-A-N-A postaus! Oon kyllä ihan samaa mieltä, että ne jotka ajattelee “lihavista” negatiivisesti ansaitsisi tulla potkituksi ulos salilta (ihan kirjaimellisesti)! Jokaisella on oikeus tehdä mitä haluaa ja kuten haluaa.
  Rohkeutta peliin! Vaikka onkin helpommin sanottu kuin tehty niin kannattaa salille mennä ainakin kokeilemaan. On ne lihastenpullistelijatkin joskus ollu täysiä amatöörejä. Eikä kannata heti mennä mottaamaan jos toinen tulee neuvomaan, voi olla myös ihan asiasta!
  Suurimmalta osin todennäköisesti vain ajattelet, että ihmiset tuijottavat. Jos joku erehtyy kuitenkin heittämään loskaa niskaan niin heitä takaisin jotain kuten “ainakin liikun enkä keskity tuijottamaan peiliin kuten eräät” 🙂

 18. Hyvä kirjoitus! Meidän salilla käy poika, jolla ei ole ollenkaan kämmentä toisessa kädessä ja toinen jalka on paljon lyhyempi, joten hän myös kävelee oudosti. Välillä katse kiinnittyy (ihailevasti) siihen, kuinka hän sitoo hihnan ranteeseen ja toisen pään hihnasta ylätaljaan, jotta saisi tehtyä liikkeen. Koitan olla vahingossakaan kuitenkaan tuijottamatta, ettei hän luule minun ihmettelevän hänen vammojaan. Aina kun näen tämän pojan omat tekosyyt(ei huvita, ei jaksa jne..) unohtuu täysin ja tekisi mieli mennä sanomaan hänelle, että sä olet ihan huippu!! Siis aivan älytöntä, kuinka jonkun motivaatio ei kärsi siitä, vaikka yksi osa kropasta puuttuisi tai jalka olisi lyhyempi vaan silti pitää itsensä kunnossa!

 19. Salilla käymisen pitäisi todella olla kaikille suotava ilo, eikä siitä saisi tulla vain ulkonäkökeskeistä, ‘valikoidun’ kävijäryhmän huvia. Treenaminen ei todella kuulu vain jo valmiiksi hyväkuntoisten huviksi 🙂

  Eilen salilla ollessani näin vanhemman herran, joka selvästi oli toipumassa toispuolisesta halvauksesta tms. ja hän niin reippaasti treenasi eri liikkeitä, rajoitteistaan huolimatta. Tuli jotenkin todella positiivinen mieli tästä 🙂 Myös oma isäni toipuu pitkäaikaisesta sairaudesta ja käy salilla treenaamasssa tämän takia, ja olen äärimmäisen ylpeä hänestä ja hänen pelottomasta asenteestaan treenailla välillä niin valitettavan ulkonäkökeskeisessä ympäristössä.

  Itse pyrin vilpittömällä hymyllä ja ystävällisellä käytöksellä ylläpitämään omalta osaltani hyvää fiilistä salilla jossa käyn.

 20. Rebell:
  Kirjoitit kuinka sinua ärsyttää kun muut tulevat neuvomaan sinua, vaikka teet PT:n kanssa tehtyä ohjelmaa. Millä tavalla ihmiset ovat tulleet sinua neuvomaan?
  Jos kyse on nimittään tekniikkaneuvoista kokeneimmilta salilla kävijöiltä, niin ne kannattaa ottaa loukkaantumatta ja avoimin mielin vastaan.

  Se että pääsee ylipäänsä salille on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on, että liikkeet tekee oikealla tekniikalla. Liian usein salilla näkee väärällä tekniikalla tehtyjä liikkeitä, ja oikein hirvittää katsoa vierestä kun toinen vaikka vetää maastavetoja pelkällä selällä. Siinä voi oikeasti paikat mennä pahasti rikki. Oikean tekniikan oppiminen vie aikaa, mutta on sen arvoista, kun liikkeistä saa paljon enemmän irti.

  Tsemppiä harjoitteluun Rebell, älä lannistu muiden kommenteista!! 🙂

  – Susu

 21. Itse olen huomannut muiden treenien katselun johtuvan yleensä siitä, että on mielenkiintoa esimerkiksi samaan treenitahtiin, -energiaan tai liikkeeseen eli “voisinkohan itse tehdä samoin”. Itse en paljoa jaksa muiden salisysteemejä katsella, en jälkeenpäin yleensä edes muista ketä oli salilla samaan aikaan. Samasta syystä en voisi kuvitellakkaan meikkaavani vain salille menon takia. Siellä ollaan treenaamassa minun omaa hyvinvointiani varten, ei ketään muuta varten.

  • Itse saatan juuttua seuraamaan toisten treenejä juuri tuosta yllä mainitusta syystä. Olen aloittanut kuntosaleilun täysin noviisina ilman mitään (kaverin tai PT:n) avustusta ja suurin osa liikkeistä onkin opittu katsomalla. Toivon aina, ettei kukaan ota itseensä. Siinä tapauksessa vika taitaisi olla henkilön omassa itsetunnossa.

 22. Todella mukava blogi ja mahtavia tsemppauspostauksia. Itse en ole vielä saanut “persettä ylös” penkistä, lähteäksi punttisalille. Urheilen kyllä muuten, mutta haluaisin aloittaa myös salilla käymisen. Viimeksi käydessäni yleisellä kuntosalilla ihmetystä herättivät lähinnä ne tyttelit ja äijät joiden treenaaminen keskittyi lähinnä itsensä ihailemiseen salin peileistä. Motivaatio mennä ko. salille omissa shortseissa ja löysissä t-paidoissa treenaamaan tiukissa trikoissa itseään ihalevien keskelle katosi täysin.
  Nyt olen pohtinut uudelleen salilla käymistä. Osaan perustekniikan ja tiedän mitä salilla tulisi tehdä. Ongelmana tällä hetkellä on se, että toisessa olkapäässä on todettu kulumaa, jonka vuoksi tiettyjen liikesarjojen (esim. punnerrukset) on lähinnä mahdotonta. Varsinainen asiani/ kysymykseni koskeekin personal trainereita. Osaako personal trainer ottaa huomioon tällaiset rajoittavat vammat suunnitellessaan ohjelmaa? Ja voiko personal trainerilta pyytää suoraan ohjelman, kun varsinaista opastusta esimerkiksi laitteiden käyttämiseen en tarvitse?

 23. Moikka Steffi!
  Haluaisinkin nyt kysyä sinulta vähän neuvoa, olen tietoinen huomattavasta ylipainostani ja vuoden vaihteen jälkeen (en tehny lupausta) olin vaan niin kyllästynyt nykyiseen painooni, että päätin alkaa taas liikkumaan noin vuoden tauon jälkeen. noin kaksi kuukautta (olin työtön..) menikin tosi hyvin kävin lenkillä n. 4-5 kertaa viikossa (about 5km) ja tammikuun lopussa aloitin myös aina vihaamani salitreenailun ja rupesin tykkäämään siitä.

  Kuitenkin helmikuun lopussa muutin espanjaan ja täälläkin hankin kyllä heti salikortin. Ekat kaksi viikkoa meni hyvin (3krt salia.. about 2x3km lenkki). Mutta viime viikko= ei yhtään lenkkiä ja vain yksi salikerta. Motivaationi alkaa lipsua..

  Olen kauhea herkkusyöppö, ja ruokailuni ovat aivan retuperällä. (olen siis aupairina ja elän paikallisessa perheessä). Nyt kaipaisinkin sinun vinkkejä, mitä minun kannattaisi syödä kun esimerkiksi raejuustoa/rahkaa (herkkuni) eikä ruisleipää ole saatavilla..

  Ja mistä löytää taas urheilumotivaatio.

  Niin ja hieman osviittaa painostani; olen 18 vuotias, painan 87kg ja olen 165cm pitkä.

  Jos vain viitsit niin voisitko vastata sähköpostiini, Kiitos:)

 24. Kiitoksia tästä kirjoituksesta 🙂 Pakko jättää kirjanmerkkeihin talteen, että voi huonoina päivinä lukea tämän uudestaan ja uudestaan. Mulla on just tämä kynnys, joka johtuu juuti tästä, että pelkään muiden saleilijoiden ajattelevan minun olevan turhaa siellä salilla vaikka joka ikinen reissu on minun omaa hyvinvointia varten. Siis kiitos!

 25. Hej Steffi,

  Helt sjukt bra blogg! Tack för det. Jag sku ha vilja fråga att tycker du att det är ett absolut måste att gå på punttis för att få mer muskler/gå ner i vikt? Jag älskar själv BodyPump och brukar göra med stora tyngder t.ex. 10kg/sida i squat sången nu, har nog haft mera också. Är BodyPump tillräckligt för att ersätta punttis? Jag älskar Les Mills programmen och tränar också BodyAttack och BodyCombat samt nu när jag är på utbyte också joggar. Joga balanserar det tunga. Jag har märkt att jag gått ner i vikt då jag varit här på utbyte men borde man träna ännu punttis alltså det är min fråga.

  Hoppas du haft ett trevligt veckoslut!

Leave a Reply

Your email address will not be published.