Rinnalleveto + saksaus teoriaa

Okej, eli edellisen videon liikkeestä hieman. Rinnalleveto ja saksaus vaatii tarkan ja korrektin tekniikan, minulla onkin ollut valmentaja hiomassa tätä liikettä jo pitkään. Olen tehnyt tätä lähes vuoden ja edelleenkin löytyy korjattavaa. Videota katsellessani huomaan, että jalat (lähtöasento) voisivat olla hieman kapeammalla ja minun on hyvä keskittyä polviini – etteivät ne liiku sivuille epävakaasti kyykyissä. Koko liike voisi olla räjähtävämpi – lantion työntö eteen rinnallevedossa (liike, joka työntää tangon ylöspäin) voisi olla kovempi. Saksaus kaipaa räjähtyvyyttä. Keskivartaloon tarvitaan lisää tukea, jotta isommat painot pysyisivät hyvin ylhäällä. Näkeekö joku muu muuta korjattavaa? Saa sanoa!

Tämä liike käy läpi maastavedon (minä tein ensin yhden maastavedon, sitten rinnallevedon – rinnallevedon voi myös ja kuuluukin tehdä suoraan maasta). Edit: Tässä liikkeessä “maastavetoa” käytetään sanalla ykkösveto/ensimmäinen veto, joka eroaa hieman maastavedosta (kiitos kommentoijalle!).

Maastaveto lihakset töissä:
lähes kaikki lihakset ovat töissä!

– Pakaralihakset
– Etu- ja takareisilihakset (myös sisäreisilihakset)
– Ala- ja yläselkälihakset 
– Vatsalihakset 
Rinnalleveto ja etukyykky tulevat heti perään. Rinnalleveto on räjähtävyyttä harjoittava liike.
Etukyykky lihakset töissä:

– Nelipäinen reisilihas
– Pakaralihakset
– Polven koukistajalihakset
– Vatsalihakset
– Selän ojentajalihas
Etukyykystä ollaan tultu ylös ja ylöstyöntö tehdään saksaten. Tässä periaatteesa tiputaan tangon alle samalla kun kädet työntyvät ylös. Toinen jalka menee taakse ja toinen eteen.
Ylöstyöntö saksaten lihakset töissä:

– Hartialihaksen etu- ja keskiosa
– Rintalihaksen yläosa
– Kolmipäistä olkalihasta
– Etummainen sahalihas
– Epäkäslihas ja ylempi lapalihas

Tästä kuvasta näkee tekniikan melko hyvin:
lähde
Haluatko SINÄ harjoitella tätä liikettä?
Harjoittele maastavetoa
Harjoittele etukyykkyä
Harjoittele sitten rinnallevetoa (+ etukyykky)
Harjoittele sitten saksausta
Yhdistä nämä, KUN osaat kaikki hyvin
Tämä ei ole mikään helppo liike, ensin kannattaa harjoitella kepillä ja vasta sitten on hyvä lisätä painoja. Vinkkejä ja ammattilaisen apua tarvitsee lähes jokainen tässä liikkeessä.
Tämän liikkeen minulle on opettanut Antti Manninen.
Lähteenä käytin myös Frédéric Delavier – Lihaskuntoharjoittelun perusteet (2009) kirjaa.
Unohdinko jotain? Saa kommentoida!
x Steffi

10 comments

  1. Rinnallevedon ensimmäinen veto (jota sä kutsuit tässä maastavedoksi), ei oikeasti ole täsmälleen samanlainen kuin maastaveto… Siksi on vähän väärin käyttää tässä yhteydessä sanaa maastaveto, ettei sitä sekoiteta varsinaiseen maastavetoon. Rinnallevedon alkuvaiheesta käytetään termiä ykkösveto tai ensimmäinen veto. 🙂

    http://fi.wikipedia.org/wiki/Ty%C3%B6nt%C3%B6

  2. Itse olen harjoitellut rinnallevetoa ilman mainitsemaasi maastavetoa (valmentaja sanonut tiukan no-non!). Se vie paljon poweria pois itse rivestä ja mitä isoimpiin painoihin mennään niin sitä rankemmaksi tulee kun otta yhden ylimääräisen vedon mukaan liikkeeseen. Parasta olisi tehdä riveä voimannosto levypainoilla, jotka nostavat tangon sopivalle korkeudelle tai käyttää pieniä korokkeita painojen alla jotka ajavat samaa asiaa. Näin liikkeestä tulee selkeästi “itsenäinen” veto.

    Mutta hyvältä kyllä näyttää, keep up the good work! 🙂

  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  4. Rinnallevetovaiheessa myös epäkkäät ja lantio tekevät ison duunin. Hyvä rinnallevedon opetusvideo löytyy todella kovien ammattilaisten opettamana täältä: http://www.youtube.com/watch?v=mEyoH5FV03s

    Jos linkki ei toimi niin youtubeen hakusanat: how to, clean, california strength 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.