Vierasbloggaaja: Liinan päiväkirja vko 9

Kerran viikossa asiakkaani Liina kirjoittaa blogiini elämäntapamuutos-projektistaan.

 Ruokavaliosta

Treenit ovat edenneet hyvin, ollaan toivotussa aikataulussa. Painoa on lähtenyt nyt 5kg ja lihaskunnossa sekä  -kestävyydessä on tapahtunut huomattavia muutoksia. Fiilis on siis todella hyvä!

Minulta on toivottu ruoka-aiheista kirjoitusta, joten tässä se tulee. Noudatan edelleen Steffin laatimaa ateriarytmiä, eli aamulla runsas aamiainen, kunnon lounas, välipala, illallinen ja iltapala. Pitkin päivää riittävästi vettä. Olen ottanut kuvia eri aterioista, tässä vielä jotain esimerkkejä.
Aamiaista en siis aiemmin syönyt, mutta nyt ymmärrän miksi sitä kutsutaan päivän tärkeimmäksi ateriaksi. Se, että tankkaan heti aamusta itseeni energiaa, määrittää koko loppupäivän voinnin ja jaksamisen. Aamiaseksi syön usein puuroa marjoilla tai ruisleipää avocadolla, kalkkunalla ja juustolla. Ennen näännytin itseäni iltaan saakka, mikä johti älyttömään nälkään illalla. Lounaskin oli ennen liian kevyt. Nyt syön hyvällä omalla tunnolla kunnon lounaan, jossa riittävä määrä proteiinia ja kasviksia. Hillareille en sano myöskään ei, mutta jos lisukevaihtoehtona on vain valkoinen riisi, pasta tai peruna, vaihdan ne kasviksiin. Se on onneksi useimmissa ravintoloissa mahdollista. Jos on treenipäivä, tankkaan myös hiilareita, mutta niitäkin maltilla.

Iltapäivällä, pari tuntia ennen treeniä syön välipalan. Se voi olla esimerkiksi rahkaa tai puuroa marjoilla, tai viipaloituna hedelmiä ja voileipä. Tästä välipalastakin on tullut tärkeä, sillä jos se jäisi välistä, en jaksaisi treenata täydellä teholla.

Treenin jälkeen syön illallisen. Jostain syystä olen koukussa erilaisiin patoihin. Ne on helppoja tehdä, sinne voi heittää melkein mitä tahansa kasviksia ja lihaa. Kanaa tai paistijauhelihaa, kikherneitä, papuja, tomaattia, kesäkurpitsaa, porkkanaa ja hyvät mausteet.  Sen kanssa sopii esimerkiksi raejuusto tosi hyvin. Tai sitten teen uunissa hyvin maustettuja kanafileitä, niiden kanssa runsas salaatti ja/tai keitettyjä kasviksia. Myös uunimunakas on hyvä ja helppo, siihenkin voi heittää melkeinpä mitä tahansa joukkoon.

Kuten jo aiemminkin sivusin hieman aihetta, olen siis aina tykännyt laittaa ruokaa ja syömisen suhteen ongelma ei koskaan ole ollut ruoan laatu ja tervellisyys, vaan väärä ruokarytmi ja annoskoot. Kituutin koko päivän luullesani sen olevan oikea tie painon alenemiseen, mutta tosiasiassa se oli juuri se syy miksei mitään tapahtunut vaikka liikuin säännöllisesti. Huomaan, että olen myös alkanut ajatella ruokaa enemmän välttämättömänä polttoaineena kuin tunnepohjaisena asiana.

En ole erikseen luvannut itselleni yhtä ”syö mitä haluat”-päivää, koska en koe sellaista välttämättömäksi. Mutta siis toki kerran viikossa saa herkutella jos siltä tuntuu. Yksi viikonloppu tein pizzaa, joka sekään ei ole niin paha kun vaihtaa valkoiset jauhot grahamjauhoihin ja salamin ja tuplajuustojen sijaan käyttää kevyempiä täytteitä.

Toisin sanoen, nälkää tässä ei kyllä ole joutunut näkemään, päinvastoin! Saa syödä, kunhan tekee järkeviä valintoja.
– Liina

6 comments

  1. Ihana postaus Liina! Ja hienoja tuloksia oot saanu aikaseksi, fiilis on varmasti huikea 🙂

    Tsemppiä jatkoonkin, susta kyllä löytyy ihailtavaa asennetta!

  2. Hyvä Liina! Hyvä Steffi!

    Annatte ihan suunnattomasti tsemppiä tänne ruudun toiselle puolelle. Itsekin olen huomannut säännöllisen syömisen hyödyt: paino putoaa eikä edes tee mieli mässäillä! Puoli vuotta kirjasin kaiken syömäni vihkoon, nyt en tee enää sitäkään, koska olen sisäistänyt jo terveelliset valinnat, enkä laske kaloreita. Huomaan ihossani jos rasvat ovat jääneet vähemmälle, silloin ostan avokadoja ja manteleita 🙂 Puolessa vuodessa olen tiputtanut 9 kiloa, itsetuntoni on kohonnut huimasti ja olo on mahtava! Kiitos teille ja jatkakaa samaan malliin!

    Terveisin vakilukijanne Milja

  3. Steffi, paljonko puurohiutaleita (4-viljan puuro, ruispuuro) aamupalalla on ok, jos ei syö muuta kuin sen puuron ja juo vettä?

  4. Hienolta kuulostaa! Aloitin samanlaisen remontin marraskuun lopussa ja täälläkin on syntynyt tuloksia sekä painon ja rasvan lukemissa, kunnossa ja olotilassa. Mun entinen syöminen oli ihan samankuuloista, kuin Liinalla: liian vähäenergistä ja siihen vastapainoksi taas iltamässäilyä. Nyt tuntuu, että aineenvaihdunta on lähtenyt liikkeelle. En ole ensimmäisten viikkojen jälkeen rajoittanut mitään ruoka-ainetta sataprosenttisesti pois, sillä haluan elämäntapamuutoksen olevan realistinen: sellainen, jonka mukaan on helppo elää koko loppuelämä 🙂 Tsemppiä Liinalle ja hyvää kevättä!

Leave a Reply

Your email address will not be published.