Kehonkoostumusmittauksessa

Töissä tulee tehtyä kehonkoostumusmittauksia asiakkaille, se on yksi hyvä tapa tsekata lähtökohta ja sen mukaan näkee myös missä on parannettavaa. Kehonkoostumusmittaus on kiva tehdä ennen kuin aloittaa aktiivisemman treenailun/ruokavalion muutoksen ja siitä vaikka parin kuukauden välein. Voisin yrittää kaivaa esiin ensimmäisen lapun (parin vuoden takaa)… Painoin silloin yli 75kg!

Oma kehonkoostumuslappu näytti tänään tältä (olen 170cm pitkä):

Olen itse tyytyväinen tähän, enkä halua erityisesti laihtua. Lihasmassaa tulee ajan mittaan luultavasti hieman enemmän ja on mahdollista, että rasvamassa tippuu vähän (jos se parantaa suorituskykyjäni).

Yksi kiva juttu huomata on myös luiden paino. Naisilla en ole ikinä mittauksieni aikana nähnyt yli 3kg luumassapainoa, miehillä se on usein 3-4kg! Eli ei kelpaa selitykset, että on isoluinen ja siksi painaa paljon, heheh.

Oletteko tehneet kehonkoostumusmittauksia joskus? Ilmoitan, kun meillä on seuraavan kerran ilmaisia kehonkoostumusmittauksia tarjolla. Monelta salilta löytyy vastaavia koneita. Tässä käytettiin Tanita-laitetta, InBody-mittari on monelle tuttu. Laitteissa on myös eroja, joten tulokset eivät välttämättä ole tasantarkkoja, mutta suuntaa-antavia.

x Steffi

32 comments

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

 2. Mä haluaisin kehonkoostumusmittaukseen, todellatodellapaljon! Hitsi vaan kun se aina maksaa niin paljon ja täällä päin (Satakunta) ei ikinä ole ilmaisia. :/
  Onpas muuten mielenkiintoista! Olen aina kuvitellut, että luut painavat paljon enemmän! Luuston rakenne, pituus yms. tietysti vaikuttavat hieman, mutta totta tosiaan, enpä uskonut niiden olevan noin kevyitä! Noi on ärsyttävimpiä tekosyitä: isot luut ja geenit (joitain sairauksia lukuunottamatta, mutta niihin vedotaan LIIAN usein).

  Ihanaa, että ajattelet noin, ettei sun tarvi olla mikään superlaiha. Mulla on samantyyppinen kroppa kuin sulla, sellainen, josta ei edes saa mitään superlaihaa, esim. pakarat ja reidet ovat hyvän muotoiset ja lihaksikkaat. Näytät hyvältä! :))

 3. Mulle tehtiin Tanitalla vuosi sitten (messuilla) ilmainen kehonkoostumusmittaus, ja tuloksena oli rasvaprosentti 12 hahaha. En harrastanut siihen aikaan ollenkaan liikuntaa, olin tosin kyllä aika ruipelo muuten, mutta lähti kyllä em laitteeseen hieman luotto. Varsinkin kun tulos LadyLinella viime viikolla oli hieman yli 30……. Todellisuudessa täytynee olla, että mittaus tehtiin jotenkin väärin, eihän liikkumattomalla nuorella naisella voisi mitenkään olla noin alhainen kuin 12?

  • Rasvaprosentti voi olla todella alhainen, vaikka ei liiku. Se ei kuitenkaan tarkoita, että keho on terveellinen. Jos olit ns. ruipelo, niin on hyvin mahdollista että rasvaprosenttisi oli noin alhainen. Jos tulos Ladylinellä oli yli 30, niin se tarkoittaisi että lähenet ylipainoa. Jos se ei pidä paikkansa, niin uskon että mittari heitti liian korkean arvion ladylinellä.

   x Steffi

  • Hei, pakko kommentoida tähän että mulla on Tanitalla mitattu myös 12 rasvaprosentti, joka ei mitenkään voinut pitää paikkaansa. Sanoivatkin silloin Elixialla, ettei se ole totuuden mukainen vain laskee sen painon ja pituuden suhteesta jotenkin. Inbody mittaus on kuulemma luotettavampi, mikäli tuo rasva% kiinnostaa 🙂

 4. mulle on tullut pieni kriisi tosta painosta. olen koko elämäni harrastanut urheilua ja omistan paljon lihaksia, mutta 84kg tuntuu jo todella paljolta, kun olen 170cm pitkä. harrastan myös todella paljon aerobista ja urheilen joka päivä. en tidä mikä avuksi tässä vai tarviiko tuosta painota stressata?

  • Miten syöt? BMI-luvun mukaan sinulla on lievä ylipaino. (BMI:tä ei käytetä niin paljon nykypäivänä eikä sovellu kehonrakentajille, mutta voi myös olla suuntaa-antava mittausjärjestelmä).

   x Steffi

 5. Minulle on tehty InBodylla mittaus ja sain tällöin luustomassaksi 3,46kg. Eli liekkö sitten olen sellainen isoluinen nainen, vaikka ihan hoikka olenkin.. 🙂

 6. voi oon myös aina ollut tosi kiinnostunu tekemään kyseisen mittauksen mutta tilaisuutta ei vaan ole tullut 🙁 Mitä mieltä oot muuten niistä puntareista jotka mainostavat kovaan ääneen tekevänsä samalla kehoanalyysin, kuulemma näyttävät rasvaprosentit ja kaikki, humpuukia vai ihan vakavasti otettavaa tavaraa? Musta tuntuu oudolta että vaan semmonen kädessä pidettävä kahva onnistuisi analysoimaan mut niin hyvin..

  • Porukoilla löytyy tollanen kotiversio kehonkoostumusmittauksesta. Mielestäni sillä voi hyvin seurata omaa kehitystä – lukemien pitäisi kuitenkin samassa suhteessa muuttua vaikkeivät ihan täysin tarkat oliskaan.
   Otin viime syksynä tolla meijän kotivaa’alla vertailumielessä lukemat paria päivää ennen kun olin menossa Tanitaan, ja aika samat lukemat kieltämättä sain. Rasvaprosentti näytti paria % korkeampaa kuin mitä “oikeasti” oli.

   Tarvis käydä toukokuussa taas mittauksessa niin sais vähän viitettä taas miten treeni on mennyt perille! Oon Steffi sun kanssas saman pitunen mutta kymmenisen kiloa kevyempi – kuitenkin syksyn mittauksessa tasan sama määrä rasvaa kehossa, eli lihaksissa jäädään paljon jälkeen heh. Vähän tosta sopis siis muutella flosoa voimaksi, painonpudotus kun ei tarpeen ole 🙂

   xx nanna

 7. Mä kävin just toissapäivänä InBodyssä 🙂 Oon 170 cm, painoa 65 kg, lihasmassa 28.6, rasvamassa 13.8, painoindeksi 22.7, rasvaprosentti 20.9 ja luumassaa 3.15! Olin ihan tyytyväinen, muta lisää lihasta pitäis silti saada – pikkasen vielä matkaa noihin sun lukemiin 😉 Ja mulla on muuten aina ollut luumassa yli kolmosen, alimmillaan 3.08 joskus viis vuotta sitten tehdyssä mittauksessa.

  Kiitos loistavasta blogista, täällä taustalla jo jonkin aikaa olen seuraillut! 🙂

 8. Minulle tehtiin joskus kuntosalillani tuollainen mittaus, ja voin sanoa suoraan että tulos oli ihan päin honkia. Olen melko pienikokoinen, ja yllätyin todella kun tulos oli että olen ylipainoinen. Juu, kyllähän sitä ylimääräistä löytyi mutta ei todellakaan niin paljon että luokittelisin itseäni ylipainoiseksi. Vyötärönkin ympärys oli kuitenkin alle 70cm, joten sen luulisi olevan ihan normaalin rajoissa. Voin kuvitella miten jollekulle muulle tuollainen tulos voisi olla aika rankka paikka, mutta itse ainakin osasin ajatella tuon kriittisesti. Ja lihasprosentti oli kuitenkin normaalin ylärajoissa, että en nyt ihan mikään “skinny fat” ollut. Myöskin painoindeksini on ihan normaali.

  Haluan vain ettei kukaan tuommoisen mittauksen perusteella (varsinkin jos laite on joku yksinkertainen pelkkä käsissä pidettävä) vaivu epätoivoon kun rasvaprosentti onkin suuri ja paperilla olet ylipainoinen.

  Vielä pitää tähän lisätä että tää blogi on kyllä ihan mielettömän inspiroiva, hyvää työtä!! 🙂

 9. Itselleni olen teettänyt isäni työn kautta ja olen niitä hänellä töissä ollessa myös useasti tehnyt muille. Paljon parempi mittari kun pelkkä vaaka!

 10. Tein mittauksen kerran erään kylpylän pukuhuoneessa olevalla laitteella parin euron maksua vastaan. Olen kovaa treenaava ja treenaamisen aloitettuani paino on noussut, mutta tiedän että minussa on rasvaakin…. Tulos oli että painan 67kg (pituutta169cm) ja rasvaprosentti oli jopa 29.3%! Olin jotenkin järkyttynyt….n tiedä pitäisikö luottaa vai ei… Siinä oli vain rasvan mittaus, mukana ei ollut luuston tai lihaksien määrää, että lieneekö sitten todellinen tulos vai ei?

  Jäin vain miettimään…

  Kiitos muutenkin inspiroivasta blogista! Itse olen kestävyys juoksija ja salillakin treenaan ja jumppaan, on kiva saada motivaatiota täältä ja puhtia treeneihin 🙂 kiitos 😉

 11. Mä oon mukana xtravaganza-ohjelamassa ja meillä otetaan mittaukset Tanitalla kerran viikossa tai kerran kahdessaviikossa, riippuen, kuinka usein tapaamisia on! On kiva seurata kehitystä muutenkin kuin pelkän painon perusteella 🙂

 12. kuinka pitkä oot ku et tossa kertonu?:D

  • suora lainaus “Oma kehonkoostumuslappu näytti tänään tältä (olen 170cm pitkä):”

 13. Eikös käsissä pidettävä koostumusmittari kerro vain yläkropan tilanteesta? Tähän sisältyy naisilla luonnollisesti rintaseudun sisältämää rasvaa, mikä nostaa tulosta huomattavasti. Muistelen tehneeni mittauksen jokunen vuosi sitten sekä käsissäpidettävällä että “vaakatyyppisellä” mittarilla, joka mittaa sekä jalkojen että käsien kautta ja “käsimittarilla” saatu tulos oli kaksinkertainen toiseen mittariin verrattuna. Suuntaa antaviahan mittarit joka tapauksessakin ovat 🙂

  Täytyi kaivaa omat parin vuoden takaiset tulokset esiin. Treenasin tuolloin lähes ammattimaisesti ja kauhulla nyt katselen, että rasvaprosenttini ollut 12 luokkaa. Ihme, ettei ole ollut koskaan mitään ongelmia kuukautisten yms kanssa, tuolla prosentilla niitä voi hyvinkin jo ilmetä, rajana on yleensä 13. Naisen keho kun tarvitsee rasvaa toimiakseen ja hyvinkin monella aktiivisesti urheilevalla (etenkin kasvavilla nuorilla) prosentti on liian matala vaikkei se tuo juurikaan hyötyä itse urheilusuoritukseen. Tälläkin tytöllä on onneksi nykyään sitä terveellistä ja naisellista pyöreyttä juuri sopivissa määrin (enkä nyt tarkoita ylipainoa vaan naiselle luonnollista ja ominaista rasvaa) 😉

  • Mulle tehtiin kans pari vuotta sitten sellasella käsissä pidettävällä koostumusmittarilla ja kehon rasvaprosentti oli sen mukaan yli 30% ! Silloin olin 165/49 ja järkytyin et miten voi olla, kun oon pienestä pitäen harrastanut ihan hirveesti liikuntaa ja mun kroppa on aina ollu tosi sporttinen. Ja hölmönä nuorena tulos harmitti mua pitkään tosi paljon, vaikka myöhemmin tajusin, että ne tulokset ei varmasti voinut pitää paikkaansa. Eli ei tosiaan kannata sinisilmäsesti luottaa noihin tuloksiin jos ei oo kunnon laitteilla tehty 🙂

 14. Mua harmittaa, etten koskaan mennyt mittaukseen ennen kun aloitin treenaamisen kunnnolla tuossa öpäyt vuosi sitten. No en kyllä ihan suunnitellutkaan, että tykkäisin siitä niin paljon, että jäisin koukkuun. Damnation. Lähtökohta olisi ollut toodella mielenkiintoista tietää.. :/

 15. InBody-laite antaa laajemman tulosteen, kuin tuo Tanita. Kokonainen A4-sivu täynnä erilaisia tuloksia, mm. raajojen lihasmassa ja keskinäinen lihastasapaino, viskeraalirasvan määrä, hauiksen ympärysmitta, suositus kehon koostumuksen parantamiseksi ym.

  Kehonkoostumusmittaus on kyllä hyvä tapa seurata omaa kehitystä ja tilannetta, siinä ei voi huijata itseään 🙂 Steffin lukemat ovat meille kaikille hyvänä esimerkkinä 🙂

 16. Hesarissa oli juuri eilen juttua aiheeseen liittyen. Siinä todettiin muun muassa, että bioimpedanssi-mittaus antaa usein suuremmat arvot kuin pihtimittaus. Lisäksi todettiin, ettei bioimpedanssi ole valitettavasti kovinkaan luotettava tapa mitata rasvaprosenttia, joten tulosten tulkinnassa kannattaa olla jossain määrin kriittinen. Tässä linkki juttuun, jossa asiantuntijana toimi liikuntafysiologian professori Heikki Kyröläinen Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitokselta:

  http://www.hs.fi/terveys/Rasvaprosentin+mittaustulos+ei+ole+aina+luotettava/a1366209276710

 17. Olen nainen, ja minulla on inbody 720 -mittauksen mukaan luumassa 3,18kg 🙂

 18. Inbody mittaukset näyttävät näköjään että luut painavat hieman enemmän. Kiitos kaikista kommenteista, on hyvä olla hieman skeptinen ja ottaa tulokset juuri suuntaa-antavina, eikä niin tarkasti 🙂

  x Steffi

 19. Olen tehnyt pihtimittauksen ja bioimpedanssimittauksen. Pihdeillä muistaakseni jotain 24% rasvaa, bioimpedanssilla 26%. Minua valistettiin silloin, että 25% on raja, sen jälkeen pitäisi tehdä enemmän aerobista jotta saisi läskiä pois. Tuohon 26%-iin kommentoi, ettei siihen voi luottaa, että kyllä se todennäköisemmin on tuo 24% pihdeillä, eli ei tarvitse laihduttaa.

 20. voisitko kertoa mitä nuo kaikki luvut tarkoitta?a,koska en tiedä:/ sulla on muuten ihan paras blogi!!!oot sellanen motivoiva ja positiivinen!:) ihana!

 21. Vau sulla on tosi upea kroppa juuri sopivan lihaksikas! Sain tästä blogista superpaljon lisämotivaatiota omaan laihduttamiseen :)!

 22. Oli ihan pakko kaivella oma Tanita mittaus noin kuukauden takaa. Sä olet mua 5 cm pidempi, ja painat 5-6kg enemmän. Meillä on silti esim. rasva% yhden prosentin erolla, lihasmassaa muutamalla kilolla.

  Kun katson sua kuvista, sä näytät hyvältä. Ja kun katson itseäni, en näytä hyvältä. On vatsaa ja isohkoa takapuolta.
  Huomaa että ei kannata vertailla toisten ihmisten tuloksiin. Kaksi saman pituista ja painoistakin saavat eri lukemat.
  On ihmeellistä kuinka erilaisia meidän kaikkien kehot on!

  Mut miten niin esim. tanita maksaisi paljon? Mun mielestä sitä saa 10-20€ kuntokeskuksista.

 23. Mä aloitin tammikuussa elämäntapamuutoksen, ja helmikuun loppupuolella kävin ekan kerran kehonkoostumusmittauksessa, ja sen jälkeen oon nyt noin kuukauden välein käynyt 🙂

 24. Heippa! tiedän että kirjotus on aika vanha, mutta haluisin kysyä omista tuloksistani.
  Mun rasvaprosentti on 17,5 ja lihasmassan takia tunnen oloni isoksi. Jos haluan pudottaa tästä painoa, pitääkö se ottaa lihaksista vai kuinka alas rasvaprosentin saan laskea?

 25. Mua huvittaa kun mulle sanottiin että mulla on keskiverto ihmistä enemmän luuta mitä se käytännössä meinaa miten voi lähennellä ylipainoa jos on 163 cm ja 63 kg vaatteet päällä ja silti yli 30 rasva prosentti ja sitä oli eniten rinnoissa ja peffassa. Käsissä joku kilo ja jaloista kaks kiloa pois. Sanottiin että pitäs olla rasvaprosentti 18% Siis täh mulla on lapsi ja vatsa lähes litteä mutta koska se on löystynyttä ihoa miten se voidaan lukea ylipainoksi vaikka vyötäräkin on vaan 74 cm en ymmärrä jotenki tuli kauheet paineet enkä siis saa enää juuri untakaan koska mietin miten saan itteni 23% traineri sano et oon tosi pieni muuten mutta mun rasvat pitäs saada korjattuu. Miten alotan treenin että saisin sen rasvaprosentin paljon pienemmäksi? Syön paljon vihanneksi ja itse asiassa en juurikaan herkuttele enkä käytä sokeria mutta jtakuvan uni velan takia motivaatio hiukan hukassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.