Meditaatioharjoitus “Valkoinen käytävä”

Hyvää maanantaita. Olen enemmän tai vähemmän harrastanut joogaa vuodesta 2007. Jonkun aikaa sitä harrastaneena tutustuin myös meditaatioon ja ajatuksen voimaan. Jooga ja meditaatio on toiminut minulle tapana ylläpitää henkistä tasapainoa. Olen tainnut löytää itselleni uuden syyn meditaatioon taas – täydellisen urheilusuorituksen metsästys. Haluan kisailla Crossfit SM kisoissa, ja uskon että hyvällä keskittymiskyvyllä pääsen jo pitkälle. Keskittymiskyky paranee tutkimusten mukaan meditaatiolla.

Nyt jaan teille yhden meditaatioharjoituksen, jonka olen keksinyt pari vuotta sitten. Olen tehnyt tämän itse monta kertaa ja ohjannut luokalleni kerran. Jos meditaatio on teille täysin vieras käsite, voi tämä postaus kuulostaa jopa hieman hassulta. Tämän meditaatioharjoituksen voi kuitenkin tehdä kuka vain, aikaa siihen menee 5-60 minuuttia (tai jopa pidempään). Minulla menee yleensä n. 20min, riippuu kuinka paljon asioita on käydä läpi.

Meditaatiossa on hyvä istua mukavassa asennossa, joko risti-istunnassa tai jossain muussa vastaavassa. Makuu-asentoon voi mennä, mutta nukahtaminen ei ole tämän harjoituksen idea. Silmät tulevat olla kiinni koko harjoituksen ajan. Tutustu ensin harjoitukseen ja kun ymmärrät idean, voit tehdä sen.


“Valkoinen käytävä”

Mieti päässäsi, että seisot käytävässä. Näet edessäsi melko pitkän käytävän ja ovia vasemmalla ja oikealla. Käytävä on kapea, mutta mahdut siellä hyvin kävelemään eteenpäin. Oikealla ja vasemmalla on sen verran ovia, kuin sinulla on asioita mielessäsi. Käytävän päässä, suoraan edessäsi, on yksi ovi joka on viimeinen, jonka avaat. Tämä viimeinen ovi tulee olemaan maailman paras paikka ja saat kokea sen pian.
Käytävä voi näyttää esimerkiksi tältä. Päätät itse ovien määrän. Kuva.
Ovet sivuilla ovat asioita, jotka mietityttävät sinua ja ovat mahdollisesti ongelmia elämässäsi juuri nyt. Asioita, jotka painavat mieltäsi ja joille et näytä löytävän mielenrauhaa. Aiheet voivat olla lapsuudesta asti tulevia asioita, esim. koulukiusaamista, lemmikkieläimen kuolema, rakkaan harrastuksen lopettamista, vanhempien riitelyä, muutto tai mikä vaan, joka edelleen vaivaa tavalla tai toisella. Aiheet voivat olla ajankohtaisia – mietikö liikaa painoasi ja ruokailua? Onko suhteesi epätasapainossa? Vaivaako sinua jokin, muttet tiedä mikä? Anna jokaiselle aiheelle oma ovi ja huone. Vaikeat aiheet ovat niitä asioita, jotka tulevat luonnollisesti mieleesi kun mietit ongelmia elämässäsi juuri nyt.
Anna ensimmäisen oven (vasemmalla tai oikealla) olla ensimmäinen ongelmasi, avaa ovi. Katso ongelmaa suoraan silmiin, rehellisesti. Katso ja käy tätä ongelmaa läpi mielessäsi niin kauan, kuin sinun tarvitsee. Älä tee mitään ongelmalle nyt, sinun ei tarvitse tämän harjoituksen aikana ratkaista mitään. Sinun tulee ainoastaan olla rehellinen itsellesi, eikä piilottaa mitään. Ajatuksillasi ei ole nyt mitään merkitystä, joten se ei haittaa vaikka ajatukset laukkaavat edes ja takaisin jopa äärimmäisyyksiin tai ajatuksiin, joita et haluaisi ajatella. Kun olet valmis tämän huoneen kanssa, sulje ovi. Jätä tämä ongelma taakse hetkeksi, olet jo käynyt sen kokonaan läpi. Jäikö jotain käymättä läpi ja aihe piinaa sinua edelleen, vaikka suljit jo oven? Palaa takaisin huoneeseen ja tarkista mitä jäi vielä jäljelle. Kun olet valmis, siirry eteenpäin. Jos sama aihe haluaa edelleen otteen sinusta, hyväksy se mutta anna sen olla.  Jatka päättäväisesti seuraavaan huoneeseen.
Seuraavassa huoneessa sama juttu, mutta eri aihe. Jos ensimmäisenä mietit esimerkiksi ylipainoa, joka vaivaa sinua, anna tämän aiheen olla jokin muu. Onko sinulla vaikeuksia töissä? Vaaditaanko sinulta liikaa? Käy läpi asia yhtä rehellisesti ja kun olet täysin valmis, jatka taas.
Sinä päätät itse kuinka monta ovea avaat ja kuinka monta huonetta tarkastelet. Joka kerta, kun jatkat matkaa, sinun tulisi olla sujut edellisen huoneen kanssa. Tämä voi olla se haastavin osuus, kun “ei pitäisi” ajatella jotakin asiaa – silloin sitä juuri ajattelee. Meditaatio vaatii kärsivällisyyttä, älä ikinä soimaa itseäsi siitä, jos vaikea ajatus palaa takaisin. Hyväksy se mielummin ja jatka matkaa.
Kun alat tulemaan käytävän päähän, ja olet käynyt kaikki huoneet (aiheet) läpi olet päässyt viimeiselle ovelle, joka on suoraan edessäsi (ei sivuilla). Tämä ovi on maailman paras paikka, täydellinen alue. Paratiisi. Avaa ovi ja katso kuinka ihanaa siellä on. Sinä valitset itse miten määrittelet täydellisen alueen. Palmuja, lämmintä ja hiekkarantaa? Auringonpaiste ja alpit? Jokin paikka missä olet käynyt tai mielikuvitteellinen paikka? Saat itse päättää, mutta sinulle tämä on paikka, jossa viihdyt parhaiten ja mielesi lepää. Ole täällä niin kauan kun haluat. Jos jotkut aiheet (ongelmat) pyrkivät tänne, hyväksy ne, mutta älä anna niitten häiritä, olet jo käynyt ne läpi. Kun olet valmis palamaan “todellisuuteen”, sulje tämän paratiisin ovi ja palaa käytävään. Kävele jokaisen ongelman ohi päättäväisesti ja häiriintymättä, mutta hyväksyen. 
Kun olet takaisin siinä missä aloitit, avaa hitaasti silmät ja katso ympärillesi. Ole kiitollinen kauniista ja hyvistä asioista elämässäsi ja palaa takaisin tähän hetkeen. Saat milloin vain käydä paratiisissa uudestaan, mutta muista olla rehelleinen ja hyväksyä itsesi sekä ajankohtaiset vaikeutesi.

ps. jos joku testaa tätä, kuuntelisin mielelläni kokemuksia! Tämä on kuitenkin henkilökohtainen harjoitus, joka tehdään vain itsensä takia.

x Steffi

24 comments

 1. Pitääpä kokeilla! 🙂 Kommenttia myöhemmin siis. 🙂

 2. Olen seurannut blogiasi jo todella pitkään ja en ole pettynyt kertaakaan!
  Kiitos olet ollut mieletön tsemppari.

  http://paradiseinu.blogspot.fi/

 3. Isot kiitokset ihanasta ja kannustavasta blogista! Tänne on aina ilo palata uudelleen ja uudelleen, kerta toisensa jälkeen! 🙂 Uusia postauksia odottaa aina yhtä innolla! Tää menee testiin heti tänä iltana! 🙂 Kiitos sinulle Steffi, olet motivoiva ja mahtava persoona!

 4. Löysin vasta blogiisi juurikin tuon cosmon maininna kautta ja olen totaalisen koukussa! Olet todella inspiroiva monella eri tavalla, aion ehdottomasti jatkaa blogisi seuraamista.:) Tuosta meditaatio harjoituksesta sitten, itselläni aukesi kyynelkanavat pelkästä harjoituksen miettimisestä, “normaalia”?

 5. Kamala miten ahistunu olo mulle tuli tuosta valkeasta käytävästä. Pelkkä tuon kuvan näkeminen sai ihokarvat pystyyn ja sydämen lyömään tuhatta ja sataa. Pelottava kuva! 😮

 6. Uskomattoman ihania kommentteja teiltä.

  Mediaatioharjoituksesta – on täysin normaalia ja jopa suotavaa, että herkistyy. Selvästi kehossa tapahtuu jotakin.

  Ei ollut tarkoitus luoda ahdistava fiilis kuvasta, se on kyllä hieman sairaalamainen – tuo oli parasta mitä löysin kuvaamaan idean. Suosittelen kuvittelemaan käytävän hieman lempeämmäksi ja “sumuisemmaksi”! 🙂

  x Steffi

 7. Mä tykkäsin tosi paljon tästä postauksesta, kiitos! Pitää ruveta taas meditoimaan, edellisestä kerrasta on hetki. Silloin kun joogasin, sitä tuli tehtyä enemmän, mutta muuten sen on vähän jäänyt. Pitkät lenkit ilman musiikkia toimii kans hyvänä meditointiharjoituksena. Juostessa voi tyhjentää pään ihan täysin.

 8. Aivan upea harjoitus! Kiitos !

 9. Thank you so much for this advice Steffi, I really need some way to calm my mind and think yoga may be the catalyst. So tomorrow I will try a yoga class, thank you again.
  x x

 10. Olipa melkoinen käytävä… Ei ole oikein koskaan tullut otettua samalla tavalla aikaa itselle, kuin nyt. Välillä tuli itkettyä, välillä naurettua ja lopussa onnen kyyneleitäkin.
  Ennen kuin aloitin, yritin miettiä valmiiksi, mitä viimeisen oven takana olisi. En kuitenkaan keksinyt, mutta aloitin harjoituksen silti. Matkalla olevat ovet selkiyttivät pikkuhiljaa ajatusta siitä, mitä viimeisen oven takaa löytyisi. Kuitenkin vasta oven avattuani, tajusin mihin olen pyrkimässä ja mitä oikeasti haluan. Ovien sulkeminen ei oikeen onnistunut, sillä kaikkien ovien sisällöt seurasivat mukanani (:D), mutta jotenkin ne pystyi hyväksymään ja niistä tuli heikkouksien sijaan vahvuuksia. Kuulostipa sekavalta, mutta oli pakko kommetoida, kun oli niin mieletön harjoitus. 🙂
  Kiitos Steffi!

 11. onko mahdollista ettei pääse enää takaisin todellisuuteen?

 12. Jooga ja varsinkin sen henkisemmät muodot ovat kiinnostaneet mua aina. Päätin jo aamulla että tänään kokeilen tätä mutta aloittaessani ajattelin heti että “ompas typerää tämä tälläinen”. Noh, päätin olla avoin ja jatkaa harjoitusta.

  Kaikesta eniten yllätyin miten rehellinen ja avojn pystyin olemaan itselleni. Olen varma, että joitain ovia saatoin tiedostamattani ohittaa, mutta isoimmat huolet ja raskaimmat ovet löysin heti alusta. Kaikki se ahdistus mitä tunsin tietyissä huoneissa tuntui ihan fyysisenä kipuna ja se yllätti.

  En ensin osannut kuvitella että minkälainen se “päämäärä” on sielä päädyssä, mutta kun avasin sen, itkin vain. Siellä oli kertakaikkisesti ihanaa.

  Kiitos tästä harjoituksesta! Monet (itseni mukaan lukien) luulevat tuntevansa itsensä, mutta yllättäviä asioita tulee ilmi, kun vaan jaksaa miettiä. Harjoituksen loppussa oikeastaan jopa vähän pelotti mennä “takaisin”, mutta musta tuntuu nyt helpommalta, ei ahdista ja jos ahdistaa niin osaan nimetä sen, eikä se vaan tunnu inhotttavana tunteena henkitorvessa.

 13. tämä oli sellainen harjoitus mitä tarvitsen elämässäni juuri nyt, melkein liikutuin. kiitos!

 14. I will miss KO immensely. Even thguoh I got CNN and BBC here in Denmark, Keith Oblermann and Rachel Maddow was my prime source for informatioadn what is going on in the USA. I fear Rachel will be the next to get booted out and MSNBC will turn into Fox light.

 15. Are you searching for real YouTube subscribers? Put aside your worries, we will adequately lead you to buy youtube subscriber.

 16. Have you been considering buying Android App Store ratings and reviews? In that case, you’re on exact site. We can give you original Android App Store reviews/ratings in huge-volume. buy app ratings

 17. This solution is the most effective medium that you could go with enhancing web website traffic on your web page as all individuals will manage to view the services and products that you are offering. buy us facebook likes

 18. stores that sell baseball jerseys | Cheap Nfl Jerseys Mall authentic china online,Custom personalized
  football jerseys from china from us.

Leave a Reply

Your email address will not be published.