Isoja aamupaloja pöytään!

Suosin ja suosittelen isoja aamupaloja. Kun iso aamupala (monen mielestä päivän tärkein ateria) on tankattu masuun, lähtee päivä aivan eri tavalla käyntiin. Tuhdista (mutta huom: terveellisestä) aamupalasta saa virtaa päivään ja ateriakoot pysyvät useimmiten hallituissa mitoissa iltaan saakka (tuhtia iltasyömistä en suosittele).

Tarpeeksi runsaiden aamupalojen syöminen ei aina ole itsellenikään helppoa. Ruoan pakottaminen alas aamuisin ei joskus ole kivaa puuhaa, mutta kun pari aamua on syönyt kunnolla, on aamusyöminen helpompaa. Olen huomannut, että iso aamupala ei oikein maistu silloin kun edellisenä iltana olen syönyt myöhään ja paljon. Nälkäisenä minun on kuitenkin lähes mahdoton nukahtaa, joten sopivan kokoinen iltapala oikeaan aikaa vaatii testailua ja harjoittelua.

Muuten, näen ja kuulen erittäin usein, että ylipainon kanssa kamppailevat eivät syö aamupaloja. Tähän kannattaa kiinnittää huomiota. Runsaskuituinen aamiainen näyttää hillitsevän ruokahalua ja vähentävän päivän seuraavaa ateriamäärää (lähde). Australialaisen tutkimuksen mukaan ihmisille, jotka jättivät aamupalan väliin kehittyy todennäköisemmin aikuisiässä sydäntautien riskitekijöitä (lähde) ja iltanapostelusta pääsee Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan helpommin eroon jos aamiainen syödään ja se sisältää proteiinia (lähde). Nämä kolme lähdettä ovat julkaistettu American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Välillä on hyvä laittaa tänne ihan oikeita lähteitä, eikä vain mielipiteitä ja kokemuksia, hehe 🙂

Näissä kuvissa yksi itselleni melko tuhti ja terveellinen aamupala:
– Ruisleipä, jossa maapähkinävoita ja banaania
– Ruisleipä, jossa avokadoa (+aromisuolaa), juustoa, kinkkua ja paprikaa
– Cantaloupe -melonia
– Smoothie, jossa vadelmia, luonnonjogurttia, banaania ja vettä
– Kahvi maidolla

x Steffi

33 comments

 1. Aamupala on kyl tosi tärkee, oon huomannu että kun oon korvannut aamumurot/vaaleen leivän rahkalla ja marjoilla niin jaksaa paljon paremmin eikä tuu nälkä jo heti kympilt!

  Terveellinen ruokavalio vaan välillä tuntuu hankalalta ylläpitää niukalla opiskelijabudjetilla, oisko sulla vinkkei helppoihin ja halpoihin ruokiin jota voi tehdä ilman että kuukauden budjetista ihan kaikki menee ruokaan?

  Tiedän toki että se on vaan yks valinta monen joukossa ja ilman uhrauksii ei saa tervettä kroppaa, mutta vinkit ois super niin jäis salikortin, ruuan ym kulujen jälkeen jotain käteenki!

  Kiitos superblogista Steffi! 🙂

  • Kiitos.

   Olet oikeassa, terveellinen ruokavalio on välillä hieman hankala toteuttaa (vaatii usein enemmän aikaa ja mahdollisesti rahaa).

   Tuli heti mieleen, että voisi tehdä omat aamumyslit ja vaikka välipalapatukat, jotka säilyisivät hieman pidempään! Aikaakin siinä säästäisi, jos saisi tehtyä viikolle kaikki aamupalat ja välipalat. Jos lukijoilta löytyy vinkkejä tähän, otan mielelläni vastaan.

   x Steffi

  • hyvää mysliä itsetehtynä: spelttihiutaleita, kaurahiutaleita, pähkinöitä murskattuna, auringonkukansiemeniä, kurpitsansiemeniä. päälle hippasen hunajaa tai siirappia. nämä paahdetaan noin 120 asteessa uunissa. sitten sekaan mitä itse haluaakaan eli esim kuivattuja marjoja, hedelmiä, rusinoita, kookoslastuja.. itse käytän mulperimarjoja ja gojimarjoja. lasipurkkiin ja hyvä mysli on valmista! makeuttajan voi jättää kokonaan pois

  • Kiitos NATA! Ton aion tehdä.

   x Steffi

  • Itse suosin myös runsasta aamupalaa, joka kuitenkin täyttäisi terveellisyyden kriteerit. Opiskelijabudjetti on myös minulla rajoitteena. Minulla ratkaisuna on ollut kaurapuuro (kaurahiutaleet ei paljon maksa varsinkin jos ostaa isomman satsin kerralla), marjakeitto (sokeroimaton, vähäkalorinen), maitorahka (erittäin täyttävää ja marjakeiton kanssa sen saa helposti alas) sekä luonnonjoghurtti marjoilla. Harmi vaan että pakastemarjat ovat suhteellisen kalliita. Niillä saa kuitenkin hyvin piristettyä aamupalaa 🙂 Tähän lisänä olen tehnyt voileipiä ruisleivästä.

  • steffi, kiitti inspiksestä, teen just tuosta myslistä postausta! 🙂 nouki sitten huomenna aamulla blogin puolelta vinkit kera kuvien!

  • Mä oon ehdottomasti myös suurten aamupalojen ystävä ja allekirjoitan joka pointin sun postauksessa. 🙂

   Linkitinkin jo Natan blogiin tän mun suosikki myslin ohjeen:

   http://www.lily.fi/blogit/vilmap/kierratysvinkki-ja-omatekoinen-kvinoamysli

   Sen juju on kvinoahiutaleissa ja tuollaisessa ihanassa kastikkeessa, joka laitetaan kuiva-aineiden päälle ennen uuniin menoa.. 🙂

 2. Kenen valmistamaa vuohenjuustoa sulla oli siinä kuvassa mikä oli muistaakseni eilen instassa? 🙂

 3. Hyvä aamupala, mutta miksi maapähkinävoita leivänpäälle?

 4. Ihanan näköinen aamupala 🙂 Mä käytän myös usein maapähkinävoita leivän päällä. Saa hyviä ja terveellisiä rasvoja siitä ja maistuu hyvälle banaanin kanssa 🙂

 5. Olisi kiva saada treenivaatteista enemmän postauksia!!

 6. Mulle aamupala on totaali ongelma. Vaikka iltapalan on oppinu ajottaan niin että aamulla on nälkä ja ruoka maistuu; syön millon rahkaa, millon puuroo tai muroja, banaania kylkeen, tilkka tuoremehua, puoli litraa vettä aamun aikana, niin 1-1½ tuntia eteenpäin, on hirvee nälkä.. Olen siis kokeillu kaikkia mahollisia comboja mutta ei.. Sitten hamuan välipalaa jo yheksän aikaan (herään kuudelta)..

  • Aamupalan tarkoitus ei välttämättä ole kuitenkaan pitää nälkää loitolla mahdollisimman pitkään, vaan enemmänkin saada seuraavien aterioiden kohdilla annoskoot pysymään järkevinä. Joten onko ongelmaa sittenkään? Tuleeko sinulla suurta iltasyömistä ja napostelua vaikka syöt suuren aamupalan?

   x Steffi

  • Nälkä tulee aamiaisen jälkeen heti luultavasti siksi,koska keho herättää aineenvaihdunnan johon luonnollisesti menee paljon energiaa!:) luonnollista ja ole huoleti, välipala on todellakin silloin tarpeen:)

 7. Itse oon elänyt lähes koko elämäni “aamupalattomana”, kunnes tämän vuoden alussa päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja aloittaa elämäntaparemontin ja painonpudotusurakan. Siinä sivussa opin ihan huomaamattani syömään aamupalaa, jota en siis omasta mielestä aiemmin “pystynyt syömään”, ja voi miten paljon se onkaan edistänyt jaksamista ja hyvinvointia! 😀 En siis epäile enää ollenkaan väitettä siitä, että aamupala on päivän tärkein ateria – kyllä se on.

 8. Mulla taas ei ole niin mitään mahdollisuutta olla syömättä aamiaista. Ensinnäkään mun kroppa ei lähde käyntiin ja on ihan vedoton olo; toisekseen oon niin känkkäränkkä ettei mun lähelle pysty silloin olemaan 😀

 9. Moikka! Olisiko sulla joku hyvä vinkki mulle, mitä söisin illalla salitreenin päätteeksi? Päivällä on kuitenkin tullut jo syötyä 2 lämmintä ateriaa joissa hiilareita, joten salilta tultua on iltapalan aika, joka koostuu rahkasta, marjoista ja avokadosta, mutta mistä värväisin vielä hiilarit iltapalaani? Palautusjuomassanikaan kun ei hiilareita kovin paljoa ole, ja eikös treenin päätteeksi hiilarit ole tärkeitä. 🙂

  • Sinuna vaihtaisin sen toisen hiilariaterian ja iltapalan paikkaa,

  • Tulee joskus itsekin käytyä salilla vasta iltaruoan jälkeen, silloin oon yleensä tehnyt palkkariksi hieman ruokaisamman pirtelön. Perusversiona toimii rahka + hera + banaani (hiilari) + maito (hiilari), johon sitten mielensä mukaan marjoja tai esim. leseitä. Varmasti täältä Steffin blogistakin löytyy joku hyvä smoothie-resepti, joka pienellä tuunauksella toimisi hyvin palkkarina.

   Itse suosin myös niitä paljon kehuttuja proteiinilettuja treenin jälkeen (eli sis. banaania, munaa, ja itelläni heraa). Pitäisi vaan jaksaa tehdä ennen treeniä, treenin jälkeen on niin mehut pois ettei jaksa / kerkeä tehdä 😀

 10. Hei ihan mahtavan näköinen aamupala! Itsekin söisin ruisleipää jos voisin 🙂
  Upeaa että joku muukin puhuu isojen aamiaisten puolesta, sillä mun mielestä aamupala on päivän paras ateria 😉

  ~Hilla

 11. Mistä johtuu tai mitä tarvisi tehdä kun itse jos syön aamupalan,niin syön koko päivän kuin syöttöporsas. Siis kun syön aamupalan niin jo puolen tunnin päästä on kiljuva nälkä ja se kestää iltaan asti.Ja kyllä,illalla on kahta kauheaammat herkkuhimot. Päivinä jolloin en syö aamupalaa,on olo virkeämpi ja ruokamäärät pysyvät kohtuullisina eikä illalla ole tarvetta herkutella. Kaikki kuitenkin sanovat että aamupalaa pitäisi syödä..Teen kolmivuorotyötä niin aamutkin on kyllä vuoroista riippuen mihin aikaan sattuu,mutta yritän aina kääntää koko päivärytmin vastaamaan vuoroa.
  -Heta

 12. Totta, en itse tunne ketään normaalipainoista, joka kertoo että ei syö aamupalaa. Itse herään kesällä töihin klo 5, keitän ison lautasellisen kaurapuuroa. Pyöräilen sen jälkeen töihin, 13km. Puuron syömiseen menee aikaa kun sitä on paljon, se on kuumaa ja aamulla on vähän hitaampi 🙂 Mysliä pitäs varmaan syödä puoli kiloa että maha pysyis täytenä.

 13. Toisaalta esim. http://www.nutritionj.com/content/10/1/5 löysi, että aivan sama kuinka paljon syö aamulla, lounaalla ja päivällisellä syödään kuitenkin sama kalorimäärä. Täten iso aamupala lisää päivän kalorimäärää.

  Olen menneisyydessä laihduttanut onnistuneesti n. 10 kiloa käytännössä nimenomaan jättämällä aamupalat järjestelmällisesti syömättä. Koin sen melko helpoksi tavaksi laihduttaa, koska aamulla ei ole nälkä, ja siinäkin vaiheessa kun nälkä alkaa tulla, sen kestää huomattavasti paremmin kuin illalla. Moni noudattaakin hieman tästä pitemmälle kehitettyä pätkäpaastoa, jolloin syödään esimerkiksi päivän aikana kuuden tunnin aikaikkunassa paljon, ja ollaan aamusta ja illasta syömättä.

  En olekaan ikinä ollut aamupalaihminen, vaan sellaisen syöminen on aina ollut pakottamista – “no kun kaikki sanoo että täytyy…”. Aamupalan syöminen ehkä onnistuu, jos sille varaa reilun tunnin aikaa, mutta silloin puolestaan tuntuu, että aamusta kuluu turhaan aikaa hukkaan. Parhaiten aamuni toimii tyhjällä mahalla liikkumaan lähtien. Toisinaan esimerkiksi nopea pirtelö on ihan hyvä ratkaisu, mutta silloinkin monesti efekti on se, että varsinainen nälkä tuleekin sitten huomattavan kovana nopeammin, kuin jos olisi jättänyt syömättä. Täältä voi lukea lisää http://www.leangains.com/2012/06/why-does-breakfast-make-me-hungry.html

  Kiteytettynä, omaa kehoa tulee mielestäni kuunnella sen verran, että jos aamupalan syöminen tuntuu vaikealta, siihen on itseään turha pakottaa, aivan sama mitä muutama tutkimus sanoo.

 14. Syön aamuisin ison kulhon melko kiinteää kaurapuuroa ja lisään päälle puoli purkkia raejuustoa. On hyvää ja nälkä pysyy poissa lounaaseen asti. Juomana vain iso lasi vettä. Kahvin nautin vasta töissä parin tunnin päästä aamiaisesta.

 15. Kaikki te näköjään syötte aamupalaksi vain kaurapuuroa, raejuustoa, rahkaa ja marjoja. Ihan kuin se olisi nykyään sitten jotenkin erikoista. Huoh.

  Pikkufitnessbeibejä kaikki tyynni. Jos ihmiset haluavat mainita syövänsä raejuustoa vehnäleseillä ja marjoilla ja se on “NIIN omnomnom”, niin siitä vain- tuskin sitä tarvitsee kuitenkaan kaikkien erikseen kommenttiboksiin mainita. Kaikki tällaisia blogeja lukevat ovat luultavastikin jo kokeneet yhtenä aikana villineen kyseisen kaurapuuro-rahka-mehukeittovillityksen. Keksikää jotain uutta!

  Itse söin aamupalaksi paahtoleipää maustevoilla ja smoothien- lähti se päivä niinkin käyntiin, ja yhä olen hengissä. Jopa tarpeeksi, että äsken söin jäätelöä myslillä (jipii!) !

  Hyvää, tavallisten ihmisten kesää kaikille!

 16. UUUUUUUUUUU, jäätelöä ja mysliä! oumaigaad! nyt on aikamoiset rillumareit.

  itse en ole minkäänsortin fitnessbaby, eikä oikeastaan edes kiinnosta, mutta syön kaurapuuroa aamupalaksi joka heleeevetin päivä.
  eiköhän se kaurapuuro sitäpaitsi jo pelkästään sen hinnan takia ole “tavallisten ihmisten” ruokaa, siihen vaan tuppaa kyllästymään, senpä takia kaikenmaailman terästämiset mehukeitoilla ja reajuustolla.

 17. Aamu-unisena, hitaana herääjänä en työaamuina pysty syömään mitään, muutama lasillinen vettä ja töihin. Vaikka välillä on hiukan enemmän aikaa aamuisin niin kevyempikin aamupala saattaa aiheuttaa työmatkalla kuvotuksen, kävelen/pyöräilen työmatkan ja vaikka vauhti ei ole päätä huimaavaa niin vielä hitaassa tilassa olevalle kropalleni tämä on yleensä liikaa. Työpaikalla aloitan kahvilla, teen vähän hommia ja sopivassa välissä nautin aamupalaksi luokittelemani aterian.

 18. Muuten hyvä aamiainen, mutta jätä se aromisuola pois. Järkyttävän epäterveellistä. Kokeile vaikka vogelin herbamarea. Googleta toi aromisuola. 🙂

 19. Minäkin tulin sanomaan, että aromisuola ja terveellisyys ei sovi yhteen! Osta jotain laadukasta suolaa. Eilen vasta löysin blogisi ja nyt ahmin postauksia…

 20. Ai tuo iso aamupala. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.