“En saa yhtäkään leukaa” – Mistä aloitan?

Moneen postaamani treeniin kuuluu leuanveto. Tämä postaus on teille, jotka ette vielä saa yhtäkään leukaa.

Ensimmäiseksi: Ei hätää. Ei ole todellakaan mikään itsestäänselvyys, että leuanveto onnistuu ongelmitta noin vain. Meidän naisten ei ole rakenteellisestikaan yhtä helppoa saada leukoja kuin miesten, mutta estääkö se meitä yrittämästä? Ei todellakaan. Jos olet mies ilman leuanvetosaldoa, ei hätää tässäkään. Treenillä kuka vaan onnistuu, jos itse haluaa.
Käyn nyt läpi pari vinkkiä leuanvetoon. Tässä tulee monta eri vinkkiä, kaikki suoritetaan tangolla. Suosittelen kokeilemaan kaikkia vaihtoehtoja. Lopussa kertaan mitkä lihakset ovat leuanvedossa työssä. En puhu tässä postauksessa kippileuasta (heilurilla vauhti), ainoastaan strict-leuasta. Puhun tässä koko postauksessa leuoista jotka tehdään melko kapealla vasta-ottella, eli pikkurillit vastakkain, kuten kuvassa.
1. Hyppy
Hyppy/ponnistus leukaan ja hidas lasku alas. Tangon tulisi olla siinä korkeudella, että saatte kiinni tangosta kun seisotte lattialla. Jos se ei ole, napatkaa koroke alle.
2. Koroke
Laittakaa jokin koroke (esim. penkki) tangon alle, korokkeen tulee olla niin korkea, että leuanvedon vetovaiheessa (leuka yli tangon) kosketatte edelleen penkkiä varpaillanne. Vetäkää leukoja niin, että jalat antavat vain pienen tuen leuanvedoille. Voitte esim. olla varpaillanne korokkeella alusta asti, ehkä jopa ottaa tukea vain toisen jalan varpaista? Yksi treeni-esimerkki voisi olla 3×6. Eli kolme kierrosta, kuusi toistoa per kerta, pari kertaa viikossa. Loppuvetojen pitäisi tuntua erittäin tiukilta.


3. Kuminauha
Näitä löytyy joiltakin saleilta, eli apukuminauha. Kuminauha laitetaan tankoon ja toisen jalan polveen kiinni. Yleensä paksummalla kuminauhalla on helpompi tehdä leukoja. Hyvä treeni voisi olla 3x oma max. määrä. Maksimimäärä selviää testaamalla! 

4. Kaveri
Pyytäkää kaveria auttamaan teidät ylös ja mahdollisesti myös alas (niin että laskuvaihe ei olisi liian nopea). Kaverin on hyvä pitää lantiosta tiukasti kiinni, varokaa ettei leuanvetäjä vahingossa potkaise teitä – seisokaa hieman sivulla.
Pääsääntöiset lihakset työssä leuanvedossa kapealla vasta-otteella:
– Leveä selkälihas (latissimus dorsi)
– Hauis (biceps brachii)

Sitten vain treenaamaan! Nyt tiedätte miten treenata leukoja tangolla. Tiedätte myös mitkä lihakset ovat töissä leuanvedossa, miten voitte hyödyntää tuota tietoa? Treenaamalla hauista ja selkää salilla myös eri tavoin salilla – näin teidän ensimmäinen tuleva leuanveto tulee onnistumaan. Jos teillä on ylipainoa, vaikeuttaa se myös mahdollisesti leuanvetoa. Se ei todellakaan estä teitä treenaamasta leuanvetoa. Hyvä suunnitelma ylipainon selättämiseen on hyvä olla, terveydellisistä syistä.
Kiitos Irene postausvinkistä.
Kiitos Hans ja sisko Sandra kuvista.

x Steffi

17 comments

 1. ei liity nyt millään tavalla aiheeseen mutta pakko kysyä, ootko esiintyny jossain mainoksessa? Kun joku tyttö yhessä mainoksessa(en muista mikä mainos, mutta pyörii edelleenkin) näyttää ihan sinulta!

 2. LOL Steffi.! Mä niin sanoin tän vko sit 😀 oma tankoki löytyy mut luottoa siihen juurikaan EI 😀

 3. Kiitos vinkeistä. Voisit tehdä vastaavan postauksen siitä miten ne varpaat saa tankoon (tai edes kyynärpäät polviin)

 4. Tää tuli niin oikeeseen aikaan!! Just ajattelin, että leukoja olis niin helmi vetää. Pitää alkaa siis treenaamaan! 🙂

 5. Silloin kun mä olin vasta alkanut treenaamaan leukoja, mua auttoi sellainen ajatustapa, että en ajatellut vetäväni itseäni ylös, vaan sen sijaan ajattelin vetäväni kyynärpäät lähelle kylkiä. Tämän ajatuksen avulla sain paremmin aktivoitua leveät selkälihakset. Jos ei ole oppinut kunnolla käyttämään selkälihaksiaan, tulee vedettyä liikaa pelkillä käsivoimilla, jolloin se on paljon raskaampaa.

 6. Kiitos postauksesta! Mistä noita kuminauhoja löytäisi? ps. helmiä noi sun smoothie videot ku kajarit aina räjähtää ku sun blenderi pörähtää käyntiin :DD

 7. Ihan huippuvinkkejä, itse aina ollut sitä mieltä että “en mä koskaan tule vetämään edes sitä yhtä leukaa”, mutta nyt kyllä otan itseäni niskasta kiinni ja otan leuanvedon syksyn tavoitteeksi!

 8. Hyvä postaus, kiitos Steffi! Olisikohan postausta tulossa miten opetella päällä/käsillä seisomista..?

 9. Jospa nyt viimein alkaisin kokeilemaan onnistuisiko multakin tuo jossain vaiheessa… 🙂

 10. Steffi! Mis on CF Games kisastudio?!

 11. Kiitos Steffi!! Täytyy alkaa heti treenailla ahkerammin ja testata eri tyylit! Tavoite: kesän lopussa yks leuka! Hehee vai onkohan liian optimistista.. 😉

 12. Hei.
  Eka pitää sanoa että sun juttuja on kyllä ilo lukea 🙂
  Aloin kyseleen että kun jo saan leukoja niin voisikko laittaa postausta myös tuosta heilurileuoista 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.