Ikuisessa ravitsemusviidakossa löytyy jokaiselle jotakin ja dieettejä on tuhansia. Ajattelin mennä hieman takaisin perussuosituksiin ja näyttää teille mitä Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa sanotaan. Suomalaiset ravitsemussuositukset perustuvat tutkimustietoon kansanterveyden tasolla. Kaikki tieto, joka tässä postauksessa ilmeentyy, on valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) laatimaa. VRN seuraa ja kehittää ravitsemussuosituksia, antamalla toimenpide-ehdotuksia kansanterveyteen.
![]() |
Hyvä ruoka = Tasapainoinen mieli, terveellinen keho. |
Nämä kolme allaolevaa suositusta (ruokakolmio, ruokaympyrä ja lautasmalli) ovat oikein hyviä esimerkkejä terveellisestä ruokailusta. Suositukset eivät kuitenkaan ole yksilöllisiä, vaan suuremmalle väestölle tarkoitettuja, eli poikkeuksia löytyy.
Allaolevat tavoitteet perustuvat tutkitun Suomalaisen väestön tietoon, mutta tulee noudattaa varauksellisesti yksilöiden ravitsemusneuvontaan. Lähde.
Tämä ei ole kaukana siitä, miten pyrin itsekin syömään. Tässähän ei mainita pienempiä asioita, kuten superfoodeja ja vastaavia, vaan suositukset keskittyvät kokonaisvaltaiseen ruokailuun.
TÄSSÄ linkki Suomalaisiin ravitsemussuosituksiin.
Onko lukijoideni seassa ravitsemusterapeutteja tai alan opiskelijoita, jotka tietäisivät miten suomalaisiin ravitsemussuosituksiin suhtaudutaan jokapäiväisessä työssä tänään? Olisi kiinnostavaa tietää. Jos kommentoitte asiaa ammattilaisen näkökulmasta, laittakaa mielellään oma nimi kommentin perään, omia blogejakin saa linkata! Näin minun lukijat löytävät uusia blogeja.
x Steffi
Kiva, kun otat kantaa ravitsemukseen. Pää tahtoo mennä pyörälle, kun seuraa netin keskustelua hyvästä ravinnosta ja erityisesti kun seuraa Paleo-keskustelua. Tuntuu, että Ravitsemussuositukset ja Valio on salaliittymä, joiden tehtävänä on vain tukea suomalaista maanviljelyä ihmisten terveydestä välittämättä.
Hienoa että herättelet keskustelua ihan näiden tylsän virallisten ravitsemussuositusten toimivuudesta! Ihan fiksuja (ja tutkittuja!) juttujahan niissä on.
Suosittelen lukemaan kahden ravitsemusterapeutin pitämää Se erilainen fitness-blogi -nimistä blogia: http://seerilainenfitnessblogi.wordpress.com/. He ottavat kantaa ravitsemus- ja liikunta-asioihin omalla hauskalla tyylillään.
-Suvi
Hei Steffi!
Oikein hyvä ja aiheellinen kirjoitus. Itse opiskelen ravitsemustiedettä Kuopion yliopistossa ja välillä tuntuu, että sekin on joku rikos. Joissain blogeissa olen kohdannut lähestulkoon vihamielisyyttä tämän kerrottuani… Ravitsemusterapeutteja ei oikein arvosteta nykyään ja ennemmin uskotaan kirjekurssin käyneitä ravintoneuvojia. Ei meitä siellä mitään aivopestä (niinkuin usein olen kuullut väitettävän) vaan kyllä jokainen ihan omilla aivoillaan vielä ajattelee 🙂
Oma kantani virallisiin ravitsemussuosituksiin on melko neutraali, vaikka aihetta opiskelenkin. Mielestäni yllä esitellyt ruokaympyrät luovat hyvän POHJAN ravitsemukselle, josta voi sitten lähteä yksilöimään enemmän tai vähemmän. Esimerkiksi itse en voi allergioiden vuoksi syödä viljaa tai maitoa. Kyllä se oma olo kertoo, onko ruokavalio sopiva vai ei!
Blogissani paljon reseptejä/vinkkejä/terveellisempiä herkkuja viljattomaan ja maidottomaan ruokavalioon, asiaa ravitsemuksesta ja terveydestä yleisemmin, treeneistä&hyvinvoinnistakin jotain. Jos haluatte käydä tsekkaamassa 😉
makingthemostofstudentlife.blogspot.fi/
~Hilla
Ps. Tuo Se erilainen fitness-blogi on todella ajatuksia herättävää luettavaa, suosittelen!
Itse en suosi mitään rasvattomia/light-tuotteita. Oma ruokavalioni koostuu täysin luomusta ja mahdollisimman käsittelemättömästä ravinnosta. Ihmiset eivät vielä ymmärrä puhtaan ravinnon merkitystä, kuinka monet sairaudet, myös psyykkiset, voivat johtua huonolaatuisesta ja niin käsitellystä ruoasta. Luomu ja puhdas ravinto kunniaan!!!
Hyvä aihe! Oletteko ikinä perehtyneet brittien ravitsemussuosituksiin? Ne tuntuu näiden suomalaisten jälkeen aika uskomattomilta.
Heh, huomasin meidän blogista, että täältä on tultu meidän sivustolle, joten tulen nyt lusikkani sotkemaan tähänkin soppaan. 😉
Suositukset ovat siis väestötason juttuja, mutta sieltä voi poimia hyviä teemoja, kuten mistä lähteistä sitä rasvaa kannattaa saada ja ennen kaikkea, mitkä on olennaisia juttuja, joille useimmiten ruokavalio kannattaa rakentaa.
Nuo linkittämäsi kuvat ovat kyllä ihan osastoa “antiikkia, antiikkia” ja tuskin kukaan tolkun ravitsemusteraeputti noita enää edes vastaanotolla näyttää. Toivottavasti ei. Täysjyvävilja on jees, mutta nuo kuvat johtaa oikeasti harhaan. Ruokavalion perusta ei kyllä koostu valkoisesta riisistä.
Itse käytän Diabetesliiton Itämeren ruokapyramidia, koska siinä on niin hyvin esitetty kasvisten, marjojen ja hedelmien osuus. Toki sitten sanon, että luonnollisesti voi täydentää “eksoottisimmilla” 😛 hedelmillä ja muitakin öljyjä kuin vaan rypsiöljyä käyttää jne. jne.
Mielestäni erityisruokavaliot eivät useimmiten ole “ei-suositusten mukaista”, sillä niiden puitteissa on mahdollista syödä monella tavalla.
Olen höninyt Intuitive Eating – ryhmästä vertauksen, että ateriamallit ovat kuin kipsi. Ei siis ole tarkoitus, että kukaan syö jonkun ulkopuolelta tulleen ohjeen mukaan, mutta ruokamallit, -pyramidit jne. auttavat hahmottamaan suuntaviivat. Toivoisin, että pääsisin joskus sille tietoisen syömisen treenausvaiheelle potilaiden kanssa, mutta aika moni ei oikein tajua sitä, että syömisen hallinta ei löydy ateriamalleista tai -suunnitelmista. Tässä komppaan Hillaa kyllä. (Hillalle: Kiitos blogi-vinkistä! Sä jaksat kuvatakin ruoat! Nim. ihan liian laiska siihen. 🙂 )
Vielä kun keskusteltas enemmän siitä ruoan arvostamisesta ja nauttimisesta, niin ois aika bueno.
Leena
se toinen Se erilainen fitness – blogin kirjoittajista
P.S. Arvostamme kommentteja Katrin kanssa! Saa käydä laittamassa kommenttia ja puumerkkiä meidänkin puolelle. Varsinkin, jos on eri mieltä. 😉
Todella suuri kiitos kaikille kommentoijille! Olen otettu, kun saan blogiini kommenttia muista näkökulmista ja asioista, joista en tiedä itsekkään vielä tarpeeksi. Kiitos.
x Steffi