Toiminnallista treeniä – Miksi?

Voisin hieman puhua toiminnallisesta treenistä (functional training), mitä se on ja miksi sitä on hyvä tehdä. Ja miksi kaikkien pitäisi tehdä toiminnallisia harjoituksia. Olen saanut paljon uusia aihe-ideoita nyt kun olen opiskellut CrossFit Level 1 instructor -materiaalia.

Hahah, ja näille mun kuville saa nauraa!

Treenaan itse todella usein toiminnallisia liikkeitä ja opetan mielelläni asiakkailleni Elixialla toiminnallisia harjoituksia.
Mitä? Liikkeitä, joita tarvitaan arjen askareissa.
Miksi? Oikein tehty toiminnallinen treeni tukee meidän jokapäiväisiä toimintoja ja suojaa meitä mahdollisista loukkaantumisista kuntosalin ulkopuolelta. 
Kenelle? Joka ikisille ihmiselle – nuorista vanhuksiin.
Konkreettisia esimerkkejä liikkeistä?

– Maastavetoja – Minkä vaan tavaran nostaminen maasta (lapsi, paketti, tuoli…)
– Kyykkyjä – Nousu istuma-asennosta (tuolille istuminen+nousu, vessanpöntölle istuminen…)
Kyykky
Askelkyykky
– Kehonpainolla treenaaminen: Leuanveto – kyky nostaa itsensä osittain ylös roikkuma-asennosta, Muscle-up – kyky nostaa itsensä ylös asti roikkuma-asennosta. Käsienseisonta, hypyt, penkille hypyt, tavaroiden siirtäminen nopeasti yhdestä paikasta toiseen… Lista on loputon. Joidenkin mielestä penkkipunnerrus ei esimerkiksi ole toiminnallinen harjoitus, mutta periaatteessahan on mahdollista että ihminen joutuu painavan tavaran alle ja pystyisi näin painaa painon pois luotaan, sama asia pystypunnerruksen kanssa. Jotkut liikkeet menevät hieman extreme-puolelle, mutta minulle tulee ainakin hyvä fiilis siitä, että pärjään “missä vain, milloin vain”. Ymmärrättekö ideologian?
Valakyykky
Jos nuo liikkeet tehdään väärin, nostetaan esimerkiksi raskas paketti selällä eikä jaloilla, tulee ajan kanssa melko varmasti selkävaivoja. Siksi toiminnallisella kuntosaliharjoittelulla voidaan valmistautua päivän askareihin paremmin. Saadaan siis aikaiseksi oikeanlainen ergonomia.
Puhun usein oikeasta tekniikasta kun treenataan salilla, jos tekniikka on väärä niin liikkeessä ei ole mitään järkeä. Siinä useimmiten vain satutetaan itseään. Isoja painoja ei pidä lisäillä jos tekniikka ei ole kunnossa… 🙂
Huomasiko joku yhteiläisyyksiä toiminnallisella treenillä ja crossfitillä? Crossfit on toiminnallista treeniä. Lisää crossfit-aiheisia postauksia tulossa, mutta niille joille crossfit on vielä kysymysmerkki: Crossfitiin kuuluu todella laaja määrä liikkeitä ja idea on valmistautua ns. mihin vain. Liian rutinoidut ja suunnitelmalliset ohjelmat eivät kuuluu crossfitiin, vaan tässä valmistaudutaan siihen tuntemattomaan. Siksi esim. crossfit-kisoissa lajit, toistomäärät ja ajat kerrotaan usein vasta samana päivänä kun kilpailut pidetään. Näin ennen kisoja paras tapa valmistautua on valmistautumalla mihin vaan. 
Ymmärsittekö mitä yritin sanoa, vai tuliko liian monimutkaisia sanoja? Tämä ei ole mikään haastava aihe – kannattaa vain tehdä kuntosaliliikkeitä, joista on hyötyä myös kuntosalin ulkopuolella ja peilikuvan ohella.
Suuri plussa on se, että toiminnallinen harjoittelu on suuressa suosiossa tänä päivänä – syystäkin. 
x Steffi

16 comments

 1. Heeyy mikä olin sun hotellin nimi jossa olit Lontoossa, suositteletko? 🙂

 2. Sinulla oli edellisessä postauksessa Niken urheiluliivit, minkä kokoiset? Itse käytän kokoa M, mutta ne ovat alareunasta ehkä hieman väljät. Mietin mahtuisikohan koko S.

 3. Tämä oli mielenkiintoinen kirjoitus 🙂 En ollut ollenkaan tajunnut tätä yhtäläisyyttä crossfittiin ja juuri siihen, että liikkeet tukevat arjessa selviytymisessä ja eteen tulevissa haasteissa. Aina oppii uutta! 🙂

 4. Kyllä ainakin ymmärsin, mitä meinasit kirjoituksillasi 🙂 kaikkia liikkeitä en kyllä tiedäkää, miten liikutaan oikeilla liikkeiden asennoilla yms. teen vaan jotain tuttuja liikkeitä, mutta en kovin usein.. aika harvoin nykyäään vaikka liikunkin muulla tavoin, pitäisi silti koittaa noita kyykkyjä useammin 😀
  Selkä alkaa joskus väsymään/hieman särkemään työpaikan tehtaalla jo työpäivän puolessa välissä. Paljon pitää seistä (aina välillä pääsee istumaan) ja kääntyä sivusuunnasta ottamaan koko ajan pino lehtiä koneeseen ja laittaa laatikot liukuhihasta lavalle (lattian tasolle, kunnes laatikoiden pino on omani hartioiden tasolla). Paljon pitää myös kääntää itseni toiseen suuntaan ottamaan laatikot lavalle. Auttaisiko siis tämmöset kyykyt vahvistamaan selkää vai mitkä liikkeet olisivat hyviä tätä työtä ajatellen? Hmm.. Kyykyt saattaisi tuntua olevan raskaita jos sen tekee koko ajan 😀

  Hyväntuulinen postaus, ainakin noi iloiset kuvat heijastuu kivasti 😀

 5. Mulla on monissa liikeissä se ongelma, että pienenä kävelin yksinomaan varpaillani (mikä on osittain jäänyt myös tähän päivään asti, esim. stressaantuneena tuppaan kävelemään varpaillani), minkä takia jalkojeni, erityisesti pohkeiden, lihakset ovat tiukat ja lyhyet. Esimerkiksi kyykkyjen tekeminen oikeaoppisesti ilman opastusta on todella vaikeaa :/ Haluaisin treenailla kotona kun varaa muuhunkaan ei ole, mutta yrittäessäni tuppaan lähinnä satuttamaan itseni. Eilen kyykkyjä opetellessani kipeytyi vasemman jalan jänteet, ja liike otti pohjelihaksista kiinni.
  En oikein tiedä mistä saisin apuja, parempi ja aktiivisempi venyttely? Haluaisin oppia tekemään liikkeet oikein, että treeni olisi turvallista ja vaivattomampaa.

  • Ai..täh? Miten? Siis varpaillasi? Tarkoitatko että “painopiste päkiällä” vai niin että kun stressaannut niin nouset varpaillesi niinkuin “normaalisti kävelevät” nousevat esim yltääkseen jonnekin? Kurja juttu mutta kuulostaa hieman höpsön näköiseltä 😀

  • Varpaillani, samalla tavalla kuin muut nousevat yltääkseen jonnekin 😀 Ja se on höpsän näköistä, olen 176 cm pitkä.

  • Hmm.. Onkohan sulla akillesjänteet kireällä? Tää on ihan amatöörin veikkaus!

  • Miksi ihmeessä olet kävellyt pienenä vain varpaillasi? Eikö vanhempasi puuttuneet asiaan? Kannattaisi varmaan käydä jollain fysioterapeutilla tms…

  • Joskus 3-4-vuotiaana aloitin, paha sitä logiikkaa on nyt järkeillä 😀 vanhemmat puuttuivat kyllä, lähetettiin sairaalaan asti tutkimaan onko siitä vahinkoa jaloilleni kun jatkoin kaikesta huolimatta. Siitä tuli automaattinen reaktio, luonnollisempaa kuin “oikea” käveleminen. Oli työn ja tuskan aikana opetella siitä varhaisteini-iässä pois sitten viimein, mutta eihän se kokonaan onnistunut.
   Ehkä sitten pitäisi suunnata fysioterapeutille syksymmällä, varmaan antaisi paremmat venyttelyohjeetkin.
   Kiitos kaikille vastanneille! :–)

 6. Etkös olekkin Point:in mainoksessa? 🙂 Miten olet päätynyt siihen?

 7. “jos tekniikka on väärä niin liikkeessä ei ole mitään järkeä” toi on niin totta. Leikin viime kerralla salilla liian suurilla painoilla, joiden piti muutenkin kehittää vatsaa niin eiköhän selkä oo ollut siitä asti tappokipeä… tää postaus oli kyllä täyttä asiaa. 🙂

  Saranda
  http://www.lily.fi/blogit/tyhja-ajatus

 8. Tosi hyvä kirjoitus ja aihe! Mun mielestä näin jokaisen pitäisi liikkua ja aloittaa harjoittelu ja alkaa sitten vasta hifistelemään 4-jakoisilla ohjelmilla ynnä muilla, kun perusasiat on kunnossa. Itsekin olen tajunnut sen vasta vähän aikaa sitten.

 9. Koska olet valmis kohtaamaan Ivan Dragon?
  😀 😀

 10. Jälleen hyvä & mielenkiintoinen postaus!!
  Tänään aamulla naureskelin itsekseni tallilla, että lannanluontihan se vasta funktionaalista onkin – ja rankkaa.

 11. Ajankohtainen toiminnallinen treeni: mustikan poiminta. Siinäkin tekniikka pitää olla hallussa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.