Yhden jalan kyykky – harjoitusvaihtoehtoja

Yksi liike, jota olen nyt yrittänyt harjoitella on yhden jalan kyykky. Pistol squat on liikkeen kutsumanimi englanniksi. Tämä liike oli erittäin haastava minulle jonkun aikaa sitten mutta yllätyin kuinka nopeasti siinä kehittyy. Eli ei pidä missään vaiheessa epäillä mihin oma keho pystyy, harjoituksella kaikki voi onnistua! Kun asenne on positiivinen ja ei jätetä jotakin testaamatta vain koska “se kuulostaa vaikealta” niin ollaan jo pitkällä. Epäonnistumissa ei ole mitään väärää, päinvastoin – ne opettaa. Seuraava liike vaatii liikkuvutta maahan olevaan jalkaan.

Oletteko kokeilleet?

Omien testailujen, youtube-videoiden ja experttien kanssa käyneiden keskustelujen jälkeen olen tehneet pienen 1-6 asteikon, jonka mukaan voidaan kokeilla yhden jalan kyykkyjä. Tämä voi olla rankka liike polvelle (tavallisen kyykyn ei pitäisi olla), koska tässä on riski että tasapaino pettää joten – tarkkana ja omaa kehoa kuunnellen. Kun teet liikettä, tee sitä koko ajan vuorojaloin.

Yhden jalan kyykky -harjoitusvaihtoehtoja

1. Lämmittele hyvin tavallisilla kyykyillä (kehonpainolla).
2. Etsi penkki, johon voit istua alas yhden jalan kyykyllä ja sieltä ylös. Siirry pikkuhiljaa matalimpiin penkkeihin.

3. Testaa yhden jalan kyykkyä ainoastaan pienen matkan alas ilman penkkiä, toinen jalka on suorana edessä. Älä vielä mene alas asti.

4. Nappaa seinästä tai kaverista (kaverin kädestä) kiinni ja harjoittele yhden jalan kyykkyä pikku hiljaa alemmas ja alemmas.
5. Ota keppi, TRX-naru tai kuminauha (joka roikkuu tangosta) avuksi ja pidä yhdellä kädellä kiinni apuvarusteesta ja testaile.

5. Ota paino jonka pidät edessäsi molemmin käsin kun alat harjoittelemaan yhden jalan kyykkyä ilman tukea. Paino antaa sinulle paremman tasapainon. Paino voi olla esim. 5kg kahvakuula.
6. Jätä kaikki extrat pois ja harjoittele yhden jalan kyykkyä vuorojaloin ylös ja alas.

Liike on itsellenikin uusi

Illemmalla postaan tänne “yhden jalan tasapainoharjoituksia” -tekstin kuvineen. Liikkeet ovat inspiroituja joogasta. Ne kehittävät tasapainoamme yhden jalan kyykkyä varten.

ps. lisäsin instagramiini (stef_fit) videon yhden jalan kyykystä.

x Steffi

11 comments

 1. Tää on hyvä ja todella tehokas liike, joka on tullut itselle tutuksi lentistreeneissä. En voi kun suositella jengiä harjoittelemaan näiden sun ohjeiden mukaan. Big up!

 2. Toi ois kyllä hyvä liike. Itselläni ainakin vielä liikkuvuus niin huono, että meinaan pyllähtää, kun menen maahan…

 3. Tehtiin tota just viimeks hiit-tunnilla, jossa satuin taas olemaan yksin. Helevetin haastavaa! Ja hyvin poltteli pari seuraavaa päivää 😀

 4. Jep, tämä on loistoliike! Itse teen tätä jalkapäivinä “alkulämpäks” semmosina 3kertaa9 sarjoina 🙂

 5. Moikka Steffi! Löysin sun blogis maaliskuussa, kun aloin miettimään tarkemmin omaa kroppaa ja mitä haluan itseltäni. Sun blogi on motivoinu mua todella paljon ja antanu tsemppiä just silloin, kun käsi meinannu eksyy keksipurkille tai muuten meinannu lähtee elämä lapasesta. Oon lukenu jokaisen sun postauksen läpi, osan useampaankin kertaan, mutten ole löytänyt vastausta erääseen kysymykseen: Mitä mieltä olet pohkeiden treenaamisesta? Tuoko niiden kohdistettu treenaaminen lisähyötyä muuhun treenaamiseen vai kehittyvätkö pohkeet tarpeeks muun salitreenin ja juoksun myötä? Olen 23-vuotias tytteli, joka juoksee ja treenaal salilla noin 3-5krt viikossa. Mulla on aina ollut muhkeat pohkeet luonnostaan, paksummat kuin monella miehellä, enkä haluaisi niille enää enempää kokoa. Tosin ne saisivat näyttää tiukemmilta ja sulavammilta, joten mikä avuksi? 🙂 kiitos, että jaksat tsempata meitä ei-ammattilaisia!

  • Moikka.

   Kiitos, minulle merkitsee paljon että kerroit kaiken tuon. Olen otettu että saan toimia tsempparina.

   En muistaakseni ole itse ikinä elämässäni treenannut pohkeita, minulla on aina ollut hieman lihaksikkaat pohkeet. Omalla kohdallani uskon että lenkkeilyllä on ollut suuri merkitys pohkeitteni kehitykseen. Lenkkeilyllä ja saliharjoittelulla pääsee ehdottomasti tarpeeksi pitkälle sinun kohdallasi, sinun tavoitteita miettien.

   Jos haluat ns. kiinteyttää pohkeita aikaisemmasta niin suosittelen jatkamaan sellaista treenailua joka muutenkin kiinteyttää ja kehittää sinua. Jatka lenkkeilyä! Tsemppiä.

   x Steffi

 6. Tehokas liike todella!!! Treenauksen tuloksena toisella jalalla jo menee… Vielä pitää puristaa toisella 🙂 Olisiko mahdollista saada samanlaista postausta aiheesta käsilläseisonta. Itselle tuottaa ongelmia (osittain myös tietynlainen pelko jarruttaa). Miten sitä kannattaisi alkaa harjoitella ja eri harjoitteissa edetä?

Leave a Reply

Your email address will not be published.