Riittävä palautus – omat palautumiskeinot

Tämä viikko on omalta osaltani rauhallinen ja palauttava.
Pari asiaa palautuksesta.

Miten tiedetään jos pitää palautua?

Kun ollaan tehty jokin kova harjoitus, oli kyseessä sitten kisat, rankempi treenijakso tai jokin yksittäinen treeni (joka on kuormittava) on hyvä muistaa riittävä palautus. Palautuksen tarve on melko yksilöllistä ja tärkeää on oppia tuntemaan oma keho ja tiedostaa milloin tarvitaan lepoa ja palautusta. Tämä ei ole aina mikään helppo homma minullekkaan. Joskus treeni-into on niin kova, että sitä ei osaa malttaa ottaa rauhallisesti ja jatketaan treenaamista vaikka kehitys olisi nopeampaa ja tehokkaampaa jos ymmärtäisi levätä ja palautua paremmin. 
Joskus voi käydä toisinpäin: Luullaan että ollaan tehty todella rankkaa treeniä ja koetaan tarvittavaksi viikko palautukseen, vaikka mahdollisesti kehoa ei olla kuormitettu niin paljon, että se kaipaisi palautusta. Tätä kutsutaan enemmänkin laiskuudeksi (jos tavoitteena siis on mahdollisimman tehokas urheilullinen kehitys. Tottakai voidaan treenata vain kerrankin viikossa, siinä ei ole mitään väärää.) Kultaista keskitietä siis etsiessä! 
Miten palaudutaan?

Kun palautus on paikallaan, on paras keino lepääminen (aktiivinen palautuminen joissakin tilanteissa) ja riittävät yöunet, rauhalliset päivä-askareet ja treenaamattomuus. On hyvä itse tunnustella, mikä on sopiva aika palautukseen – riittääkö yksi päivä tai levätäänkö jopa viikko, jolloin ei tehdä mitään kovin rankkaa? Itse tunnistan olevani tarpeeksi palautunut silloin kun ei väsytä ja tunnen olevani fyysisesti taas vahva seuraavaan treeniin. Kun tunnen olevani skarppi ja virkeä, tiedän olevani taas valmis.
Palautuakseen hyvin on tärkeä syödä hyvää ja laadukasta ruokaa. Kotiruoan hyvyyttä haluan painottaa ja turhat lisäaineet on hyvä jättää pois – se on ollut oma tapani huolehtia ravinnosta, ruokavalioni ei ole sen monimutkaisempi. Jotkut tykkäävät käyttää palautusjuomia/patukoita. Itse käytän niitä silloin tällöin, mutta pyrin saamaan ravinnosta kaiken tarpeellisen. Jos käytän palautustuotteita, katson että siitä ei mieluiten löytyisi keinotekoisia makeutusaineita. Hieronta on yksi palautuskeino ja erinomainen kehonhuoltomuoto, johon aion keskittyä enemmän jatkossa. Etsinnässä on vakituinen fysioterapeutti/hieroja. Venyttelyllä ja liikkuvuusharjoituksella saadaan myös hyviä tuloksia kehonhuoltoon. Jooga on klassikko, josta pidän paljon. Eli kehonhuolto voidaan myös määritellä palautuskeinoksi.
Henkinen palautuminen?
Tässä puhuin vain fyysisestä palautuksesta, henkinen palautuminen on myös tärkeä mainita. Jos elämässä on liian paljon meneillään (liikuntaa tai muuta), on mahdollisesti henkinen palautuminen paikallaan. Silloin on hyvä pysähtyä hetkeksi.
Uskon että kisojeni jälkeen henkinen palautuminen on minulle jopa tärkeämpää, kuin fyysinen. Henkisestä palautuksesta pidän huolta hemmottelulla: Kasvohoito olisi paikallaan ja kampaajallekin voisin mennä (olen viimeksi ollut kampaajalla vuosi sitten). Kyllä, kaivetaan se tyttömäisyys taas esiin, hehe.

Kuvat: Sandra
x Steffi

12 comments

 1. wuhuuu kivikkohoods !!

 2. Upeita kuvia 🙂

 3. Mulla on aivan ihana vakkari osteopaatti/hieroja. Ensimmäistä kertaa koko kesänä kävin eilen hänen luonaan ja ai että mikä olo nyt on… 🙂

 4. Onko oikeasti paras palautumiskeino täysi lepo?

  • Aktiivinen palautuminen voi olla joissakin tapauksissa jopa tehokkaampaa! Hyvä että kommentoit, käyn lisäämässä sen tuonne.

   x Steffi

 5. Upeita kuvia sulla aina täällä blogissa! Itsekin välillä huomaan, että se lepo jää helposti liian vähälle kun sattuu olemaan kunnon treenimoodi päällä. Pitäisi tähänkin seikkaan kiinnittää enemmän huomiota, ettei käy huonosti. Kiitos tästä muistutuksesta! 🙂

 6. en oo itse vielä käynyt, mutta tuukkaa kehuu kaikki! http://coretrainers.fi/tuukka/

 7. Suosittelen Helsingin Urheiluhierojia. Itse oon käynyt Mialla joka on avannut selkääni ja jalkojani. Myös Tuukasta (taitaa olla sama tyyppi mitä Nata mainitsi) ja Juhasta olen kuullut vain hyvää!

  • Since inllistang the BR widget three days ago, it seems to be working. Once John Reese bring it up to speed, it may an awesome traffic generator. I noticed my RSS feed has more readers. I’ve got an idea how this thing can be optimize. I’ll be writing about it soon. Keep trekking!

 8. Niin upeita kuvia!!

  love, Irene

Leave a Reply

Your email address will not be published.