Mitä on terveys? -Gallup

Ajattelin tehdä tänne blogiin pienen gallupin. Tämä olisi itse asiassa pitänyt tehdä aikoja sitten, jotta ymmärtäisin vielä paremmin kenelle kirjoitan. Haluisin tietää miten te suhtaudutte sanaan terveys. Miten te määrittelette terveyden? Onko se kaikilla samankaltainen: Voidaan hyvin, liikutaan ja syödään terveellisesti, mutta ei eletä liian kurinalaisesti? Pyritään löytää tasapaino fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin saralla? Sana terveys on laaja käsite, mutta minusta tuntuu kuitenkin usein että monen vastaus on samankaltainen. 
Voiko ylipainoinen olla terve? Onko tupakoitsija terve? Ollaanko terveitä jos vain ei kärsitä mistään sairaudesta? Ollaanko terveitä kun kaikki todistettavat asiat ovat kunnossa (ei raportoitua sairautta tai vastaavaa), mutta mieli on usein maassa? Voidaanko olla terveellisempiä jos lisätään holistisempi (hengellinen/uskonnollinen) ajattelutapa elämään tai onko se välttämätöntä kaikille? Onko terveys kaikille erilainen vai pitäisikö terveys määritellä, jotta kaikki voisivat tavoitella sitä samaa, tarkasti määriteltyä terveyttä? 
Jos veikkailen oikein ja suurin osa määrittelee terveyden melko samalla tavalla, niin tärkein kysymys kuuluu: Jos osataan määritellä terveys ja se on ideaalinen, eli sellainen jota tavoitellaan, miksi niin harva oikeasti elää sen mukaan?

Saatte kirjoittaa ihan millaisen mielipiteen vain, anonyyminkommentointi vain päälle jos ette halua julkaista nimenne. Jos haluatte vastata lyhyesti parilla sanoilla, se käy hyvin. Arvostan palautettanne ja kirjoitan tästä postauksesta ja eri näkökulmista jatkopostauksen.


Mitä on terveys?

Kuvat: Sandra

x Steffi

25 comments

 1. Itse ainakin kuvittelisin, että jokainen määrittelee terveyden hieman eri tavalla. Joillekin terveys on sitä, ettei kärsi mistään sairauksista. Mutta yhtä hyvin joku sairas saattaa määritellä itsensä terveeksi, jos sairaus ei vaikuta elämänlaatuun merkittävästi.

  Omasta mielestäni terveyteen kuuluu paljon muutakin, kuin pelkkä fyysinen terveys. Yhtä tärkeänä pidän mielenterveyttä ja ns. sosiaalista terveyttä – siis seuraavanlaisia asioita: ihmisellä on elämässään ystäviä ja toimivia ihmissuhteita, jotka tekevät onnelliseksi; ihminen jaksaa tehdä asioita, joista nauttii ja joissa pystyy haastamaan itseään eri tasoilla (fyysisesti/henkisesti/tiedollisesti). Listaa voisi jatkaa vielä pidemmällekin.

  Koska kokonaisvaltainen terveys koostuu niin monesta asiasta, voi sen saavuttaminenkin olla hankalaa. Eli periaatteessa ihminen tietää, mitä asioita hänen olisi tehtävä ollakseen terve, mutta kuitenkaan elämäntilanne ei esimerkiksi mahdollista kaikkien terveyden osa-alueiden hallintaa. Pitäisi lisäksi oppia löytämään balanssi näiden eri osa-alueiden välillä. Jos keskittyy liikaa fyysisen terveyden ylläpitoon, ihmissuhteet ja sitä kautta sosiaalinen terveys saattaa kärsiä jne.

  Ja voisin kuvitella, että tietyssä elämänvaiheessa sitä tavoittelee hieman erilaista terveyttä. Jotkut terveyden osa-alueet saattavat korostua enemmän, toiset vähemmän. Ja kymmenen vuoden kuluttua ajatukset voivat taas olla hieman erilaiset..

  Tällaista tajunnanvirtaa syntyi tällä kertaa. Hyvä ja ajatuksia herättävä aihe. Mielenkiinnolla odotan omaa postaustasi aiheesta 🙂

 2. Mielestäni ylipainoinen on terve, jos hän itse tuntee olonsa terveeksi!

  -M

 3. Miulle terveys on ihan uskomattoman henkilökohtainen käsite. Ymmärrän kyllä sanan yleismääritelmän ja näin, mutta itselle terveys on sitä, että kykenen tekemään arkirutiinit ilman kipuja. Miulla on toisen asteen nikamasiirtymä alaselässä (+ murtuma samassa kohdassa), joten vielä vähän aikaa sitten ihan peruseläminen oli todella vaivalloista. Kaikki tekeminen aiheutti kipua selässä, en voinut tehdä töitä, pystyin hädin tuskin tekemään kotitöitä..

  Olen tammikuusta lähtien pitänyt itsestäni parempaa huolta niin fyysisesti kuin henkisesti, ja se ihan oikeasti alkaa vihdoin näkyä. Pystyn käymään töissä ja yliopistolla ilman kipuja, sillä selkäni jaksaa paremmin. Selkärangallani on kymmenen kiloa vähemmän kannatettavaa ja olen vahvistanut selän ja vatsan lihaksia huomattavasti.

  Tällä hetkellä näen itseni terveenä, vaikka vielä ylipainoinen olenkin. Elin pitkään mentaliteetilla “olen vammainen / työkyvytön”, mutta nykyisin on niin helpottavaa pystyä sanomaan, että olen terve!

 4. Ihminen on terve, kun tuntee itsensä terveeksi niin psyykkisesti kuin fyysisestikin. Usein, kun on terve, ei sitä niinkään huomaa, vaan olo on vain “tavallinen”. Toisaalta, pelkästään se, että tuntee itsensä terveeksi, ei sitä aina tarkoita. Moni ihminen elää nykyään ei-terveenä koko elämänsä ja tottuu siihen. Kaikki on aina suhteellista. Monet vakavat sydän- ja verisuonisairaudet ovat usein sellaista laatua, ettei niitä ihminen itse huomaa ja ne voivat johtaa lopulta pahimmassa tapauksessa jopa äkkikuolemaan.

  En usko, että ylipainoinen sohvaperuna, joka ei välitä mitä suuhunsa laittaa, eikä koskaan liiku, voisi olla terve, vaikka kuinka näin itselleen uskottelisikin. Toisaalta lievästi ylipainoinen, liikkuva ja “puhdasta” (ei lisä- ja säilöntäaineita, ei prosessoitua ruokaa) ruokavaliota noudattava henkilö voi mielestäni olla terve. En tosin ole varma onko sellaista ihmistä olemassakaan.

  Liikunta ja oikeanlainen, “puhdas” ruoka ovat terveydenhoitoa ja niitä ihminen ehdottomasti tarvitsee ollakseen kokonaisvaltaisen terve. Ne eivät toki ole tae terveydestä, sillä geenitekijät ovat myös mukana leikissä, mutta suurimmalle osalle ihmisistä ne varmasti toimivat! Itse huomaan näiden asioiden vaikuttavan hyvin nopeasti sekä fyysiseen että psyykkiseen vointiini.

 5. Terve! ja moi teille muillekki! 😉

  Nixu ylempänä tyhjäs mun pankin: Sen tietää hiljaa mielessä ja näkyy olemuksessa. Olen terve (kuin pukki) silloin, kun elän hetkessä. Koska sillä hetkellä ei ole muuta kuin se hetki.

  Paha-paha-yhteiskunta on määrännyt myös terveyden “rajat”. Uskon, että se on tapahtunut vastakohtien kautta. Nehän voi olla kipeä, epäterve, hullu tai vaikkapa loukkaantunut. Jokatapauksessa poikkema perus olotilasta, mikä ihmisellä lähtökohtaisesti kuuluisi olla. Yhteiskunta on myös keksinyt nimet sairauksille, joten niin kai se on terveydenkin kohdalla. “Terveys” on loppujen lopuksi vain tyhjä sana, joka kuvaa paljon isompaa ja syvempää omaa tuntemusta.

  Terveisin, T.Erkkari

 6. Moikka, heititpä vaikean kyssärin 🙂
  Tässä jonkinlaista ajatuksen lentoa minulta aiheesta… Terveyden voisi nopeasti määritellä negaation kautta eli että ei ole mitään sairauksia. Tässä tulee kuitenkin nopeasti yhteys henkisen ja fyysisen terveyden välille eli vaikka ei olisi diagnosoitu mitään sairautta, mieli voi olla apea, voi olla väsynyt jne. Kuitenkin yksi tärkeä osa terveyttä on tietynlaiset “fyysiset” mittarit eli esimerkiksi kolesteroli, veriarvot jne. Näillä tietysti on suora yhteys usein myös siihen jaksamiseen.
  Lähellä omaa terveyden määritelmääni on se, että jaksaa työpäivän (myös niitä satunnaisia ylitöitä – pitkissä päivissä on luonnollisesti omat juttunsa) ja sen jälkeen/sitä ennen myös harrastaa – oli se harrastus sitten mitä tahansa – ja mieli pysyy suhteellisen positiivisena vastoinkäymisistä huolimatta (tässä taas tarkoitan ns. normaaleja pieniä arkisia harmituksia). Kaiken kaikkiaan voisi sanoa, että lepo, ravinto ja liikunta ovat tasapainossa, mutta toisaalta ehkä nuo ovat kuitenkin enemmän niitä keinoja terveelliseen elämään… Ja olen sitä mieltä, että hieman yli- tai alipainoinen voi olla terveempi kuin normaalipainoinen. Paino ei itsessään ratkaise, vaan tärkeämpää on kehon koostumus ja esim ne veriarvot. Aika monesti nuo yhdistyy taas kerran siihen ruokavalioon.

  Hmm.. vaikea kysymys tosiaan, ja vielä vaikeampaa elää itse niin kuin puhuu…;-)

 7. Terveys… Luulen tietäväni mitä se on – ja mitä se ei ole! Olen kulkenut pitkän tien, kun terveys muuttui epäterveellisyydeksi. Sairasta siis syömishäiriötä, ja luojan kiitos, olen siitä jo parantumassa!
  Terveys on ennen kaikkea hyvää oloa. Se on sitä, kun elämässä on kaikki tasapainossa niin fyysisesti kuin henkisestikin. Se on elämäniloa ja itsensä hyväksymistä.
  Luen terveyteen nykyään terveellisen tavan lähestyä ruokailua ja liikuntaa. Terveellinan, monipuolinen ja riittävä ruokavalio on terveyteni perusta. Ja terveellisyyteen kuuluu minusta myös satunnaiset herkut hyvällä omallatunnolla. Terveys ei ole äärimmäistä itsekuria ja kieltäytymistä kaikesta hyvästä. Terveellinen ruokavalio ei siis kärsi suklaapalasta tai toisesta.

  Terveellinen liikkuminen taas on sellaista, josta itse nauttii ja mistä saa hyvänolontunnetta. Jokaiselle on oma liikuntamäärä, joka soveltuu itselleen. Kaikille ei sovi käydä salilla, mutta toinen nauttii siitä ja odottaa sitä mahtavaa tunnetta kovan treenin jälkeen. Toiselle riittää taas rauhallinen kävelylenkki hyvässä seurassa. Liikunnasta täytyy osata myös päästää irti, jos siltä tuntuu, eikä vetää joka kerta satalasissa hampaat irveessä, vaikka kipeänä ollessa.

  Terveellinen ruokavalio ja terveellinen liikunta on terveyteni ja hyvänoloni perusta!

 8. Mielestäni ihminen on terve, kun hänellä ei ole mitään jokapäiväistä elämää rajoittavaa sairautta ja hän tuntee itsensä terveeksi. Mielestäni terve voi olla, vaikka olisi esimerkiksi tupakoija. Jos tuntee itsensä terveeksi ja voi elää ns. Normaalia elämää ilman terveydellisiä rajoittavia tekijöitä. Toki terveys määritellään usein hyvin fyysisesti, jolloin ajatellaan savuttoman ihmisen olevan kuitenkin terveempi kuin polttajan. Korostan siis henkisen puolen merkitystä terveydessä.

 9. Hyvä aihe. Keskustelimme tästä juuri terveystieteiden luennolla. Meille näytettiin videota tytöstä, jolla ei ollut käsiä eikä toista jalkaa. Hän käytti jäljellä olevaa jalkaansa käden tavoin aamutoimiin, ruuanlaittoon ja oikeastaan ihan kaikkeen, mihin ihminen käsiään normaalisti käyttää. Hän kertoi videolla, ettei koe olevansa mitenkään erilainen, ja että rakastaa elämäänsä sellaisenaan, eikä haluaisi olla minkään muunlainen. Terveys on todella monilaajuinen sana, mutta tuo video oli hyvä esimerkki siitä, että terveys ei ole aina sairauden poissaoloa. Jokainen kokee sen eri tavalla. Oma terveyteni on erilainen kuin tämän videolla näkyneen tytön terveys, mutta se ei tarkoita että kumpikaan meistä olisi ns. vääränlainen 🙂

 10. Mielestäni terveys on kokonaisvaltainen tila, jossa sekä mieli että kroppa voi hyvin:)

 11. Terveys on aina yksilökohtainen asia eikä sitä voi määrittää yleisten sääntöjen mukaan. Terveys määrittyy sen mukaan, mikä on ihmisen lähtötilanne, aikaisempi eletty elämä suhteessa nykyiseen tilanteeseen. Mielestäni terveyden käsitteen voi täysin ymmärtää vasta silloin, kun henkilö on itse kokenut vakavan sairauden. Osalle sairauksista on lääketieteelliset diagnoosit ja taulukot sairauden määrittämiseen, mutta koettu terveys on eri asia.

 12. Terveyttä arvostaa vasta sitten, kun sen menettää.
  Luulin olevani terve, vaikka minulla oli rutkasti ylipainoa. Kohta neljä vuotta on kulunut siitä, kun lääkäri sanoi, että sulla on kohta 2.tyypin diabetes. Ei hitto vieköön, en halua olla sairas! Se todellakin avasi silmäni. Aloin katsomaan, mitä syön ja liityin kuntokeskukseen ja aloin liikkua!

  Kohta -30kg. Tunnen olevani terve, verensokerit kohdallaan ja verenpaineet erinomaiset. Kuuntelen kehoani, sitä en ennen tehnyt.

  Haluan myös herätellä muita, että huolehtikaa oikeasti omasta terveydestä ja kunnosta. 🙂 Kiitos Steffi todella hyvästä blogista!

 13. Joo mahtavia pointteja kaikilla. Pitää myös muistaa että terveys, eli siis “ei sairauksia ja potentiaalisten sairauksien minimoidut riskit (ei tupakoi, ei ole kovin ylipainoinen/alipainoinen, ei syömishäiriöitä)” on eri asia kuin optimaalinen terveydentila. Huh ku huonoa suomea.

 14. Terveys on minulle sitä, että on onnellinen ja tasapainoinen olo. Fyysinen ja psyykkinen puoli kulkevat käsi kädeässä. Tämän voi huomata siitä miten mielen ongelmat, traumat, stressi yms. näkyvät ja tuntuvat kehossa ja siitä miten fyysinen kunto toisaalta taas heijastelee mielialaan.

 15. Meidän perheessä terveys ymmärretään varsin konkreettisesti sairauden tai elämää rajoittavan haitan poissaoloksi. Syynä tähän on se, että yksi lapsistamme on käynyt erittäin haastavan taiston syöpää vastaan ja tiedämme mitä on kun joku Sairastaa. Lapselle on jäänyt sytostaattien vuoksi jalkoihin pientä ongelmaa jota korjaillaan nyt toista vuotta, mutta siitäkin huolimatta kyseessä on nykyään Terve lapsi. Ei ole akuuttia hoidettavaa sairautta tai muuta rajoitusta. Toki sairautta on muutakin, ei tarvitse sairastaa syöpää tai hoitaa syöpäpotilasta tietääkseen jotain sairaudesta…

  Ylipaino ei välttämättä pilaa terveyttä (muutama kilo) tai laihuus takaa sitä. Terveyttä edistänee parhaiten aktiivinen elämäntapa ja liikkuminen, suhteessa oikeanlaiseen ravintoon. Henkinen tasapaino on fyysiselle terveydellekin välttämätöntä, esim. stressi heijasttelee monesti kropassa ja saattaa aiheuttaa ongelmia – ehkä jopa sairautta, en tiedä. Terve kroppa on fyysisesti ja psyykkisesti tasapainossa, ja ei rajoita omistajansa elämää (esim. asioita voi tehdä eri tavoin, esim onnettomuuden tai vamman aiheuttaman vaurion jäljiltä).

  Omasa kropassa on kyllä jos jonkinlaista kipua ja särkyä tlllä hetkellä – ei ihme kun olen 36 viikkoa raskaana!- mutta mielestäni terveyteni on erinomaisessa jamassa! Jaksan käydä treenaamassa ja lenkkeillä, säryistä huolimatta.

 16. hyvinvointia. Sitä että tuntee olonsa hyväksi henkisesti ja fyysisesti

 17. Mun mielestä kans terveys on sitä, että osaa nauttia elämästä, tuntee itsensä terveeksi fyysisesti ja henkisesti. Vaikka tupakoitsija ei käytännössä ole koskaan täysin terve, voi tupakoitsija silti tuntea itsneä terveeksi ja elinvoimaiseksi epäterveellisestä tottumuksesta huolimatta!

  Itse tunnen oloni terveeksi, kun saan toteuttaa itselleni mieleisiä asioita – liikkua säännöllisesti, nähdä kavereita, käydä töissä, omistaa rutiineja.. Olen koittanut päästä ‘kultaiselle keskitielle’ liikunnan ja terveellisen (mutta ei yltiöterveellisen) ruokavalion kanssa, still working on.

  Terveys on hyvää oloa 🙂

 18. Terveys on täysin subjektiivinen kokemus, eikä mielestäni yleistä määritelmää sille voi antaa (Vaikka toki esimerkiksi WHO:n määritelmä fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta kokonaisuudesta onkin hyvin kattava). Siinä missä toinen elää kehitysvammaisena täysin tervettä ja tasapainoista elämää, ajattelee toinen saman henkilön todella sairaana. Mikäli joku kokee olevansa terve kaikista diagnostisista sairauksista huolimatta, kyllä hän on silloin terve. Jokaisen oma kokemus siis. 🙂

 19. Onko esimerkiksi pörssihai jolla on rahaa ja valtaa, rasvaprosentti 0 ja valkoiset hampaat terve? Voi olla että hän elää “kiireistä” elämää ja kokee olevansa huipulla niin fyysisesti kuin henkisesti. Hän hallitsee työnsä ja vapaa-ajalla treenaa jotta valta pysyy hänen näpeissään. Näin hän saattaa ajatella ja olla onnellinen ja kokea olevansa terve. Tämä sama mies voi kahdenkymmenen vuoden päästä ajatella viettäneensä sairasta elämää vaikka olisin elänyt fyysisesti terveen elämän.

  Tämä oli nyt kärjistetty satu mutta halusin korostaa kehon ja mielen balanssia mikä mielestäni on kaiken aa ja oo ja myöskin se että osaa kuunnella itseään ja kehon ja mielen tarpeita. Itse tein muutama vuosi sitten hulluna töitä nukuin vähän ja söin vielä vähemmän ja huonommin, silti saatoin kuvitella olevani terve ja onnellinen koska tein töitä unelmilleni. Hassua vain että nekin saattavat muuttua ja loppuun ajettu kroppa ja varsinkin henkinen puoli tarvitsi pitkän tauon ennenkuin pystyi jahtaamaan uusia onnen tunteita.

  Raha ja työ myös mahdollistavat monia terveyteenkin liittyviä juttuja mutta myös pienituloinen voi olla terve. Onko omaisuudella merkitystä siinä vaiheessa jos läheiset jättävät tai terveys pettää?

  Pitää myös muistaa omat tarpeet vaikka ympärillä olisi ihmisiä joista sinun pitää huolehtia. Nämä ihmiset saattavat tarvita sinua vielä pitkään joten ei ole heidänkään etunsa että unohtaa huolehtia itsestään.

 20. terveys on toimintakykyä ja hyvää oloa!

 21. Itselläni on syömisäiriö, joten minulle normaalipaino ja psyykkinen hyvinvointi on tervettä. Myös tietenkin hyvässä.kunnossa oleva kroppa on tärkeää terveydelle. Tåmän takia haluaisinkin (sitten taas kun saan) jatkaa saleilua ja lenkkeilyä yms. 🙂

 22. Minä kannatan vanhanaikaista määrittelyä, jossa terveys on lähinnä sairauden puuttumista.

  Onnellisuuteen ja hyvään oloon tarvitaan sitten muutakin kuin terveyttä: mielekästä tekemistä, ystäviä ja sosiaalisia suhteita, riittävän hyvää kuntoa, fiksua ruokavaliota jne. Näihin asioihin paras apu ei yleensä tule lääkäristä eikä apteekista.

 23. Yllättävän hankalaa määritellä terveyttä. Omalla kohdallani sanoisin, että olen terve silloin kun minulla ei ole fyysistä tai henkistä sairautta.

 24. Terve ihminen kuuntelee oloaa: lepää, kun on sen aika, ei ylirasita itseään esim. flunssan aikana. Terve ihminen ylläpitää ja kehittää psyykkistä ja fyysistä kuntoaan omista lähtökohdistaan. Terve ihminen kestää myös väliaikaista kovempaa rasitusta (työstressi tai kovempi fyysinen ponnistelu) ja pystyy toipumaan tästä. Mielestäni terve ihminen ei ehdoin tahdoin vaaranna hyvinvointiaan esim tupakoimalla tai käyttämällä liikaa alkoholia.

 25. 銆旂暀琚?銉兂銈裤儷銆曢粧鐣欒 銉曘儷銈汇儍銉堛儸銉炽偪銉?锛即-922 鐣欒銉兂銈裤儷 鐣欒 銉兂銈裤儷 璨歌。瑁?姝g倒 榛掔暀琚栥儸銉炽偪銉?榛掔暀銈佽 rental 绲愬寮?

  Your method of describing the whole thing in this article is really good, all be able to easily know it, Thanks a lot.
  銆旂暀琚?銉兂銈裤儷銆曢粧鐣欒 銉曘儷銈汇儍銉堛儸銉炽偪銉?锛即-922 鐣欒銉兂銈裤儷 鐣欒 銉兂銈裤儷 璨歌。瑁?姝g倒 榛掔暀琚栥儸銉炽偪銉?榛掔暀銈佽 rental 绲愬寮?銉忋偆銈儵銈?楂樼礆鍝?鐫€鐗┿儸銉炽偪銉?姣嶈Κ 鏈嶈 寰€寰╅€佹枡鐒℃枡 http://锘縲ww.ridebig.com/blog/ja.php?ja-3020-pvawhd-38997.html

Leave a Reply

Your email address will not be published.