Tärkeintä on että jatkat

Mieleeni tuli tässä yksi päivä motivaatio-ongelmat ja yksi haaste, joka taitaa olla monelle tyypillinen, kun puhutaan terveellisistä elämänvalinnoista kuten aktiivisemmasta treenailusta tai vaikkapa terveellisemmästä syömisestä.
Ongelma sattuu usein olemaan se, että innostutaan hetkittäin jostain uudesta harrastuksesta. Sanotaan vaikka että uusi innostus on saliharjoittelu. Sitä jaksetaan tehdä 2-4 viikkoa ehkä, jotkut tekevät sitä jopa liiankin aktiivisesti alkuun. Innostutaan siis ja fiilis on hyvä. Mutta monen innostus kuitenkin lopahtaa pian, miksi se on näin?

Syitä voi olla monia; harrastus ei oikeasti sovi itselleen, ollaan aloitettu liian raskaasti, ollaan laitettu liian suuria paineita itselleen, nautinnon sijasta suoritetaan pakonomaisesti uutta harrastusta… Nämä mielessäni keksin vinkkejä miten parhaiten pysyttäsiin uudessa harrastuksessa:

Vinkkini
– Katso että harrastus on mukava ja pidät siitä. On kiva ja suotavaa että uusia harrastuksia kokeillaan, mutta niitä ei tarvitse jatkaa (eikä pidä potea huonoa omatuntoa) jos ne eivät kuitenkaan pitkällä aikavälillä enään tunnu hyviltä. Jatka etsimistä jos et vielä ole löytänyt sinulle sopivaa harrastusta.
– Minkätyyppinen urheilu olisi hyvä sinulle? Anna lähtökohdan olla sinä itse.
– Kaikki ei ole aina kivaa, ei pidä antaa heti periksi jos jokin salikerta tai lenkki ei tunnu hyvältä. Tärkeintä on että jatkat itsesi kehittämistä ja haet itsellesi sen tuen minkä tarvitset jatkaaksesi.

– Laita itsellesi lajinomaisia tavoitteita, jotka sopivat juuri sinulle. Tavoitteiden tarkoitus on kuitenkin motivoida, ei luoda paineita.


Onnistumisen tunteita ilmenee silloin, kun ollaa sinnikkäästi jatkettu oman intohimon harjoittamista, vaikka se aina ei ole tuntunut hyvältä.
Kuvat: Sandra

x Steffi

7 comments

  1. Minua motivoi nämä: 1) Mittaa niin näet miten kehityt (mittaa juoksumatkaa, -aikaa, paljonko jaksat nostaa jne) Kehitys innostaa 2) Älä ota paineita, että pakko nyt harrastaa liiikuntaa kolme kertaa viikossa. Harrasta jos siltä tuntuu ja ajattele, että ei haittaa vaikka into lopahtaa. Tuli kuitenkin jotain tehtyä. Ilman paineita saatat huomata, että oletkin jo vuoden käynyt salilla kolmesti viikossa 3) Seuraa innostavia blogeja, kuten Steffit. Jos tuokin siihen pystyy, miksen minäkin.

  2. steffi kaipaisin neivoja! mulle ei oo treenaus ollu koskaan ongelma, jaksan aina urheilla ja urheilenkin noin 5-6 kertaa viikossa. ongelma on herkut. syön aamupalan ja muut ateriat aina terveellisesti, huolehdin proteiininsaannista ja syön hiilarit hyvistä lähteistä mutta lähiaikoina oon useemmin löytäny itteni jätskipurkin kanssa sohvalta ja suklaapatukka kädestä 🙁 tiedän että kerran viikossa voi herkutella mutta tätä on nyt ollut lähiaikoina useammin kuin kerran viikossa… oon normaalipainoinen ja pelottaa että en osaa lopettaa tätä ja lihon takaisin niihin mittoihin, joista laihduin kovilla ponnistuksilla.. ainakun tekee mieli herkkua niin kiero mieleni ajattelee että olen jo hoikka, ei yksi jäätelöannos minua lihota! voisitko neuvoa tai tehdä postauksen siitä miten saisi lopeteltua turhan herkuttelun, ja vaikka juttuja mitä voisi ajatella kun herkkuhimo iskee? 🙁

  3. Hitto että on hyvä blogi ja hyviä postauksia! Oon ehkä viikon ehtinyt lukea ja ihan koukussa jo.

  4. Moi Steffi!

    Samaan aihepiiriin liittyen, voisitko antaa neuvoja, miten palata aktiiviseen elämäntyyliin/aloittaa rauhallisesti liikkuminen pitkän tauon jälkeen? Itse olen mykoplasmakierteen takia ollut enemmän ja vähemmän kipeänä viime kuukausina, ja siten poissa salilta ja lenkkipolulta. Kunhan kroppa taas sallii, hinku on kova päästä takaisin treenien pariin, mutta olisi kiva kuulla neuvoja, miten olisi järkevää palailla takaisin! Omaan treeniviikkoni on kuulunut neljä salitreeniä ja 2-3 juoksulenkkiä, mutta kevyempi aloitus olisi paikallaan, mutten tiedä miten sen tekisin! Kiitos jo etukäteen ja ihanaa syksynjatkoa, olet paras!

  5. Täälä toinen herkkusuu kaipais neuvoja..Miten sitä sais hillittyä ittiä pitkän päivän jälkeen? Miten sitä vois kävellä kaupassa herkkihyllyjen ohi nappaamatta mitään? Itse liikun kyllä vähintään 3 kertaa viikossa, mutta nuo herkut.. Postausta aiheesta kaipailtas tääläki!!

    • Noh, niin karulta kun se kuulostaakin niin mun vinkki on: Lopeta. Jos “cold turkey”-tyylinen, kylmiltään herkkukierteen lopettaminen tuntuu vaikealta, niin testaa seuraavaa temppua. Jos esim himoitset suklaata iltaisin (ja olet syönyt päivän aikana tarpeeksi, ison lounaan, välipaloja, aamupalan) niin salli itsellesi ihan pieni patukka (dacapo, jim, suffeli etc, kaikissa n. 90-100kcal), istu sohvalle tai pöydän ääreen, keitä kuppi teetä ja NAUTI patukka, Syö sitä vähän, arvostaen ja säästäen ja lupaa vaikka ääneen itsellesi että “hei, saat yhden tällaisen joka päivä, vannon!”. Toista pienen herkun syönti päivittäin, uskallan väittää että herkkuhimo laantuu jo about viikossa kun tiedät, että joka päivä saat sen yhden hetken, sen yhden kullanarvoisen suklaan (parasta vielä jos suklaa on joka päivä sama). Suosittelen testaamaan, itse vieroitin itseni herkuista kun pudotin n. kolmisenkymmentä kiloa 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.