D-vitamiini ja treenaajan välipala

Hei ja hyvää (pimeetä) maanantai-iltaa. Kuukauden päästä alkavat päivät jo olemaan valoisampia, tsemppiä kaikille pimeydestä kärsiville, en minäkään tuosta tykkää… On tärkeää keksiä keinoja pysyä aurinkoisena vaikka aurinko ei montaa tuntia paista, jos paistaa. Yli viikon kestänyt flunssa koetteli minua hieman, kun jouduin pysyttelemään sisätiloissa koko ajan. Nyt se saa riittää! 🙂

Tämä kuva löytyi googlaamalla “paradise”. Tuleekohan toi D-vitamiini kuvan läpi jos sitä tarpeeksi kauan katsoo? 

Kuten moni tietää, en käytä lisäravinteita lähes yhtään, vaan koen saamaan kaiken ravinnon ruoasta. En syö minkään dieetin mukaan, vaan olen melko kaikkiruokainen. D-vitamiini on kuitenkin lisä, jota suositellaan suomalaisille, joten sitä syön nyt ja katson saanko siitä esim. lisäenergiaa pimeisiin päiviin! Tärkeintä on kuitenkin riittävä unensaanti, lepo, hyvä ruokavalio ja liikunta, kun haetaan lisäenergiaa elämään.

*Edit: Kiitos huomautuksista uudistuneista suosituksista. Aikuisten D-vitamiinilisän saantisuositus on nykyään 10 mikrog/vrk (7,5 sijasta).
Tässä muuten treenaajalle herkullinen välipala, jonka just söin! Ruisleipä, maapähkinävoita ja banaania.

Syöttekö D-vitamiinia purkista tai onko teillä jakaa kokemuksia D-vitamiinin saannista tai puutteesta?
x Steffi

41 comments

 1. Itse vetelen D-vitamiinia purkista 20 mg/päivä. Ihan oman terveyteni kannalta tämä on pakollista, olenhan toipumassa anoreksiasta.

 2. Sinulla taitaapi olla vähän vanhentunut taulukko. Terveyden huoltoalalla opiskelen ja meille juuri näytettiin uusia, nostettuja arvoja eli esim. nuoret ja aikuiset: saantisuositus nykyään 10 mikrogrammaa 🙂

 3. Itse syön purkista d-vitamiinia näin talvisin 100 mg ja kesäisin 50 mg 🙂 tällaisia suosituksia olen monelta kuullut ja näihin uskon. Mitä mieltä olet näin paljon suuremmista määristä? 🙂

 4. Mitä ruisleipää käytät? 🙂

 5. Ei ole Steffillä nyt oikein D-vitamiinin saantisuositukset ajantasalla. Talvisin ois hyvä syön vähintään 50migrog per päivä.

 6. Maarit Turusta

  Ympäri vuoden 50 mikrog ja olen myös mittauttanut veren arvot keväisin ja ne on ollut 150-180 (jotain yksikköä) eli juuri hyvällä tasolla. Kannattaa mittauttaa, niin tietää, miten paljon tarvitsee ja miten hyvin se imeytyy.

 7. Käytän D-vitamiinia ja muutamia muitakin suihkeina. Kun mulla on keliakia, niin monet vitamiinia ja hivenaineet eivät imeydy normaalisti, joten on vähän tarvetta mennä purkeille 😉

 8. Jos olisit ammattiurheilija ymmärtäisit että ruualla ei ole aikaa pelata… Sitä syödään mitä tulee oikeasti eteen. Kun reeniä on yli 4 h päivässä ei ole aikaa kokkailla ja hifistellä…

  • Ehkä minä ymmärrän jos minusta vielä joskus tulee ammatticrossfittaaja!

   x Steffi

  • Eli Steffi lopeta tosiaan se ruoalla näpertäminen, pähkinävoit purkista, banaani perään ja leipä kourassa reenaamaan, mitä sitä turhia hifistelemään!

  • Toimiihan se noinkin, ruoka menee kuitenkin sekaisin vatsassa, eikö vain! Minulla kuitenkin sattuu olemaan tämä treeniblogi johon tykkään lisätä hifistelykuvia ja kaikki lukijani eivät ole kaltaisiasi ammattiurheilijoita, joten anna mun nyt vähän hifistellä hei!

   x Steffi

  • :,D Kaikesta ne ihmiset jaksaakin kommentoida!

 9. Minulle juuri tänään terveydenhoitaja vakuutteli, että Suomen D-vitamiinin saantisuositukset ovat vanhentuneita verrattuna moneen muuhun maahan. Vähintään 10 mikrogrammaa olisi hyvä saada päivässä, eikä enempikään haittaa 🙂 Itse lisäsin oman annostukseni 20:sta mikrogrammasta 30:een tämän “palopuheen” jälkeen 😀

 10. Mä käyn pari kertaa kuukaudessa sairaalan valokaapissa puolen minuutin “etelänmatkalla”. Se on osa yhtä tutkimusta, joten en saa syödä tänä talvena mitään lisiä 🙂 Jännä nähdä sitten kun tutkimus on valmis, onko siitä hyötyä D-vitamiiniarvoihin ja jos on, voisko sitä tietoa sitten jotenkin hyödyntää/soveltaa käytäntöön näin pimeänä aikana!

 11. Mun on jo pitkän aikaa pitänyt kokeilla tota maapähkinävoi-banaani-comboa leivän päällä mutta aina se on unohtunut!

 12. Olen aikaisemmin syönyt vitamiinilisiä mutta olen nyt jättämässä niitä pois.ja en tajua miksi osa vitamiinivalmisteista on halpoja ja osa yli puolet kalliimpia,mistäköhän ero johtuu? Pitää katsoa jos oikein synkyttää niin alan kans ottamaan deetä ja beetä purkista 🙂

  • Minäkin testailen hieman itseäni. Testaan huomaanko D-vitamiinin syömisestä konkreettisia muutoksia 🙂 En osaa vastata tuohon hinta-eroon, on varmasti monta syytä hinnoitteluun.

   x Steffi

 13. Hellurei Steffi,
  D-vitamiini on siitä kinkkinen että kaikki ohjeet ja suositukset eroavat toisistaan aika lailla.
  Mitä itse olen lueskellut aiheesta tehtyjä uudempia tutkimuksia ja kommentteja, niin D-vitamiinia saisi tosiaan syödä paljon enemmän kun tuo 10mg suomi-suositus. Jopa moninkertaisesti.
  Itseäni kovasti kiinnostaa tuo D-vitamiinin vaikutus kaamosmasennukseen. On tutkittu että jos popsii riittävän paljon sitä niin auttaisi myös yläkertaan.
  Itse otin käyttöön tälle talvelle D-vitamiinivalmisteen. Aloitin 20 mikrog. mutta taidan nostaa ainakin 40. Katsotaan olenko iloisempi kuin viime talvena =D
  Suurimmat määrät joita olen lukenut suositeltavan, ovat kymmenkertaiset tuohon 10mg verrattuna. Mene ja tiedä.
  Kiitos mainiosta blogista.
  -Kaisa

  • Kiitos kommentista, välillä sitä menee hieman sekaisin kun suositukset vaihtelevat ja joillekin sopii suurempi määrä. Hyvä kuulla ettei suuremmasta määrästä ole haittaa. Minäkin testailen että riittääkö tuo 10-20 mg.

   Kiitos Kaisa.

   x Steffi

 14. Toi banaani-pb-ruisleipä on niin hyvä yhdistelmä, nam! Ruisleipä pelkällä banaanillakin on hyvää 🙂
  Itse kärsin lievästä anemiasta ja käyn luovuttamassa verta, joten pelkkä rautalisä ei oikein riitä pitämään talvella virkeänä. Näin talviaikaan syön D-vitamiinia 50 mg/päivä ja kiitos Lifen asiantuntijoiden olen oppinut, että D-vitamiini kuuluu nauttia rasvan kanssa. Etenkin urheillessa, kun aineenvaihdunta on vilkas, on tärkeää varmistaa vitamiinien imeytyminen. Aikaisemmin söin D-vitamiinia DeviSolin imeskelytabletteina, mutta ne ei kyllä imeydy kunnolla jos ei nauti esim. ruokalusikallista oliivi-/rypsiöljyä niiden kanssa. Käytänkin tällä hetkellä vallan Terveyskaistan Aurinko D3-vitamiinikapseleita, joissa on valmiiksi mukana rasva: auringonkukkaöljy (64%).
  Itsellä ainakin tuo D-vitamiini on tärkeä vireyden ylläpitäjä. En tiedä, jaksaisinko muuten edes nousta aamulla sängystä ylös. Tuo veren arvojen mittauttaminen auttaa tosiaan hyvin arvioimaan, paljonko on tarvetta nauttia D-vitamiinilisää.
  Aurinkoisia talvipäiviä Steffi! Sulla on ihan huippu blogi, kiitos siitä! 🙂

 15. Tärkeää on myös se milloin d-vitamiinin ottaa, että se myös imeytyy. Mieluiten illalla, mutta kaikista tärkeintä olisi, että lisän ottaisi rasvaisen aterian yhteydessä eikä kuitupitoisella. D-vitamiini tarvitsee imeytyäkseen rasvaa ja kuitu taas imee rasvaa. Parhaita d-lisiä on tabletit missä d on rasvassa esim. kylmäpuristetussa oliiviöljyssä.

  Itse syön Pharma Nordin D-Pearls 125-tabletteja.

  Tri Tolosen artikkelissa on hyvin tietoa d:stä: http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=247

  Kiitos blogistasi! 🙂 Aurinkoista talven alkua ja todella paljon tsemppiä karsintoihin!!

  -M

 16. Kannattaa muistaa ettei kaikki syöty d vit imeydy vaikka söisikin rasvaa samalla
  samalla aterialla. Suomen 10ug suositus perustuu siihen ettei ole tieteellistä näyttöä suuremman määrän paremmuudesta. Itse syön 20ug, ehkä just puolet siitä imeytyy…

 17. hmmm miten tarkalleen koet saamasi kaiken tarvittavan ravinnosta….? Ja D-vitamiinia voit syödä 100mikrogrammaa / päivässä, eli 4000IU =)
  http://www.nutritionj.com/content/3/1/8
  http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/how-do-i-get-the-vitamin-d-my-body-needs/

 18. Itse aloin syödä viimetalvena multivitaa kun väsy painoi, ja tänä talvena otin deen kaveriksi, ja kyllä koen ainakin olevani virkeämpi kuin ennen 🙂 Toki varmaan muutkin asiat vaikuttaa, mutta tuskinpa noista haittaakaan on!

 19. Olin tossa viimeviikolla helsingin yliopiston ravitsemustiedon luennolla ja siellä käsiteltiin juuri d-vitamiinin saantia. Noi saantisuositukset on asetettu siten että niiden pitäisi riittää 98 % väestöstä. Professorin näkemys ylimääräisen d-vitamiinin nauttimiseen oli ettei yli 20 mg d-vitamiininia imeydy kovin tehokkaasti, joten siitä ei välttämättä ole hyötyä.

  • Lisäisin vielä että se mitä d-vitamiinia nauttii vaikuttaa. D3 eli eläinperäinen, imeytyy paremmin kuin D2, joka on kasvisperäinen, joten kannattaa kattoa että mitä mallia siitä omasta purkista löytyy.

  • Onko sinulla lähdettä tuohon väitteeseen..? Ei kyllä löydy mistään tuollasta väitettä..

 20. ..tarkoitan siis tuota, ettei imeyde enempi kuin 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.