Treenimotivaatiopula! Miksi ja mikä avuksi?

Vaikka treenaan monesti viikossa ja tykkään nostella rautoja, en ole mikään kone. Tämä on ehdottomasti sellaista aikaa, jolloin treenimotivaatio monella tökkii… Minullakin. Jos minulla ei olisi treenitavoitetta tällä hetkellä, käpertyisin luultavasti vain peiton alle ja jättäisin monta treeniä väliin. On pimeää, ulkona on kylmä ja energiat ovat monella vähissä.

Puhutaanpa rehellisesti hieman motivaatio-ongelmista ja tavoitteista!

Tämä kuva ei ole Suomesta, hehe.

Me annetaan helposti ulkoisten tekijöiden olla syitä treenaamattomuuteen. Tämä on ihan ymmärrettävää, mutta itsensä moittiminen ei ole vastaus tähän. On hyvä tunnistaa ongelmat, vaikkapa kirjoittaa ne alas, ja sitten toimia. Tykkään puhua näistä asioista, koska minäkin käyn läpi näitä.

Yleisiä ongelmia voivat olla:

Kiire ja ajanpuute – Tässä tarvitaan järjestelmällisyyttä ja sitä kalenterin käyttöä.
– “Ei vain huvita” – Syytä voi yrittää kaivaa esiin, mutta jos sellaista ei löydy niin se ei haittaa. Tässä tulee lopettaa jossittelu ja vain toimia, eli yksinkertaisesti lähteä treenaamaan!

Miksi kannattaa treenata?

Hyväksy, että välillä on vaikeita aikoja. Tämän jälkeen on kuitenkin hyvä ymmärtää se, että liikunta juuri näinä hetkenä olisi hyvä juttu, koska:

– Saat siitä lisäenergiaa.
– Tulet kiittämään itseäsi ettet lopettanut liikuntaharrastusta, koska kuten moni tietää: Aloittaminen uudestaan on haastavaa (mutta aina mahdollista).
Kehityksesi jatkuu ja pääset lähemmäs tavoitteitasi, jos sinulla on niitä.
– Jos sinulla ei ole tavoitteita, vaan nautit treenistä sen fiiliksen takia juuri sinä hetkenä, niin anna tämän olla motivaatiosi lähde: Voit henkisesti paremmin jos liikut.

Miten?

Henkilökohtainen tavoite! Miettikää mikä tavoite motivoisi teitä eteenpän, tässä pari esimerkkiä:

Aurinkoloma – Onko sellainen tulossa tai voisiko sellaista suunnitella? On kiva olla sujut vartalonsa kanssa, kun ollaan vaikkapa rannalla. Ja hei, kesään on vähän päälle puoli vuotta! Nyt on paras aika alkaa “Kesäkuntoon 2014 -projekti“!
Laihdutus – Ylipainosta voi päästä eroon syömällä hyvin ja liikkumalla aktiivisesti
Kilpailu – Hieman epätavallisempi, mutta joidenkin tavoite. Tämä on minun tavoitteeni, pyrin Winter War 2014 -kisoihin, karsinnat alkavat ensi viikolla…

Näin saat raahattua itsesi treenaamaan käytännössä:

– Ystävän kanssa päätetyt treeniajat/kalenterissa merkintä
PT tapaamisia
Vaihda tyyliä. Iltatreenaajat voivat testata aamutreenejä ja päinvastoin. Itse kävin tänään harvinaisesti aamutunnilla, nyt iltani on vapaa ja fiilis on HYVÄ!

Jos haluatte, voitte kirjata joko itsellenne tai kommenttiboksiin kuinka ajattelitte löytää taas liikunnan ilon tai miten ajattelitte ylläpitää sitä, vaikka syksy on joskus haastavaa aikaa.

Kuvat: Sandra

x Steffi

17 comments

 1. Hmm.. Mä oon ennen ollut näitä “noniin täysill’ ny ku kesäki tulee”, mutta nyt vinkkaisin motivaationpuutteesta kärsiville tekemään sitä, missä ovat hyviä. Monesti jotenkin alitajuisesti lannistuu jos on tehnyt pitkään jotain mikä ei ota oikein tuulta alleen tai jotain, jossa on vaikka huono ryhmähenki tai ei koe itseään tervetulleeksi. Eli mun vinkit, kokeile jotain ihan uutta ja mene sinne puhtain ja avoimin mielin tai tee vaikka viikon pari vain sitä treeniä, missä tiedät olevasi hyvä tai jonka tiedät saavan sulle hyvän olon. Eikä sitä aina tarvii viittä kertaa viikossa treenata jos ei huvita eikä siitä tarvitse mun mielestä ottaa syyllisyyttäkään 😉 Niin kummalliselta kuin se välillä tuntuukin, maailmassa on paljon muutakin kuin treenaaminen 😉

 2. Minulla syyslaiskottelu alkaa ruokavalion huonontumisella. Tunnesyöppönä syön herkkuja huonoon fiilikseen, ja pimeyden aiheuttamaan syysmasiskseen, minkä takia tunnen oloni turvonneeksi ja entistä pahemmaksi. Tämän jälkeen ei jaksa liikkua läheskään niin hyvin, koska on syönyt huonosti. Ja koska treeni ei kulje tai lenkillä väsyy nopeammin. Suorituksen huonontumisesta tulee olo, jolloin haluaa luovuttaa ja syöpötellä lisää huonoon fiilikseen. Inhottava oravanpyörä!

  Pitäisi aloittaa absolutismi ylimääräisen sokerin suhteen, mutta en tunne olevani valmis siihen.. tai edes halua sitä oikeasti.

 3. Mulle parhaan treenimotivaation tuo ehdottomasti tavoitteet. Viime syksynä tavoitteenani oli puolmaraton, jonka vuoksi treenasin paljon ja opin pitämäänkin siitä! Kun se oli juostu, tuli jakso, jolloin en liikkunut yhtä paljon, koska motivaattoria ei ollut. Sitten aloin lueskella treeniblogeja, joista sain kivoja lihaskuntovinkkejä ja lopetin herkuttelun silmällä pitäen tulevia vanhojentansseja 🙂
  Pääsiäisenä päätettiin isän kanssa, että juostaan maraton syksyllä ja niinhän me juostiinkin muutama viikko sitten 🙂 ylppäreiden aikaan en treenannut lähes yhtään (vain niin että pää kesti lukemisen), joten aika vähälle treenaus sitten loppupeleissä jäi silloin. Tuli sitä kuitenkin kevät, kesä ja loppusyksy treenattua niin päästiinhän sitä maaliin asti hahah 🙂

  Mutta tosiaan, musta ehdottomasti paras treenimotivaattori on jokin tavoite. En olisi todellakaan lähtenyt kaikki ne kerrat lenkille, jos en olisi todella halunnut juosta sitä puolmaratonia ja myöhemmin maratonia! Toki minua motivoi myös että voin syödä enemmän, jos käyn lenkillä 😀
  Minulle jää myös usein vähän, hmm, laiska olo, jos en tee treeniä minkä olin suunnitellut tekeväni. Sellainen fiilis, että jättää jotain tekemättä. Parasta olisi aina vaan jaksaa pitää suunnitelmistaan kiinni eikä alkaa viime hetkellä perumaan! 🙂

 4. Mulla toimii ainakin tuo kesäkuntoon 2014 projekti ja todennäköisesti keväällä tuleva lomamatka. Itsellä oli kesän aikana ja jälkeen motivaatio ongelmia, mutta noin kuukausi sitten löysin taas liikunnan ilon. Tuntuu, että jokapäivä voisi mennä salille. Sen jälkeen on vaan niin hyvä olo ja saa lisäenergiaa syksyn pimeisiin iltoihin 🙂

 5. Mulla toimii motivaation ylläpitäjänä tulevan kevään juoksuhaasteet eli HCR ja Tukholman maraton. Nyt koitan saada juoksukunnon sille tasolle, että voin tammikuussa aloitella kunnolla treeniohjelmaa kohti maratonia. Syksyllä olen juossut vähemmän, mutta pitänyt kuntoa yllä enemmän muulla liikunnalla 🙂 Ja kalenteri + aikatauluttaminen on ollut kyllä kovassa käytössä. Viime aikoina kiireen keskellä olen todennut, että lyhyetkin treenit on parempia kuin ei treeniä ollenkaan! 🙂

 6. Tää menee nyt vähän ohi postauksen aiheen, mutta mua kiinnostaa nuo Winter War-karsinnat, meinaatko kirjotella jotain lajeista ja tuloksista? 🙂 Mulla edessä ekaa kertaa crossfittiin liittyvä kilpailu, tai tässä tapauksessa karsinta ja mua jännittää vaikka mitään menetettävää ei tosiaan oo! Oon vielä niin tuore lajin parissa, että läinnä miettiny et mitä kaikkee en osaa kun et mitä kaikkee jo osaan. Jännityksellä siis tiistaita odotellessa!

 7. Mulle riittää nyt lupa liikuntaan anoreksian jälkeen!
  Liikunta on aivan ihanaa pitkän tauon jälkeen. 🙂

 8. Itsellä kyllä motivaatioita riittää,mutta salille en pääse 🙁 kova flunssa iski toissapäivänä ja se pistää minut ihan väsyneeksi. Jos sitä viikonlopuksi parantuisi. Ja kyllä se niin on, että talvisin ei jaksaisi liiikkua.. mutta liikunnasta saa sitä energiaa päivän muihin töihin:)

 9. Just because I can. Siinä on mun motivaatiolauseeni 🙂 Kun ei huvittaisi/jaksaisi yhtään, mietin hetken aikaa sitä tosiasiaa, että minä olen terve ja pystyn liikkumaan, kaikilla ei ole asiat tämän suhteen yhtä hyvin!

  Sitten vielä toisesta asiasta: aina puhutaan siitä, kuinka väsymyksen hetkinäkin pitäis tsempata itseään ja jaksaa. Mun näkemys on se, että täytyy vaan oppia erottamaan oikea väsymyslaiskuudesta.

 10. Mulla ykkösmotivaationa toimii joukkue. Pelaan lentopalloa, pelipaikkani on hakkuri/yp. Koen, että jokainen väliin jätetty pompputreeni, sali, lenkki tai uinti on pois paitsi multa, myös joukkueelta – varsinkin hakkurina oon tavallaan vastuussa siitä, että pallo jää toiselle puolelle. Ja jotta se jää, mulla pitää olla voimaa ja räjähtävyyttä, eikä niitä saa sohvanpohjalta. Ja vaikka joskus oiskin viikko, ettei yksinkertaisesti jaksa sinne salille, niin silti lajitreeneihin on raahauduttava kolme kertaa viikossa ja silleen mulle ei vain tule täysin treenittömiä jaksoja.

 11. Mun mielestä liikunta on vaan niiin ihanaa ja kivaa ettei salille tai lenkille meneminen tunnu koskaan vaikealta. Päinvastoin enemmänkin mun on vaikeeta olla liikkumatta ja pitää niitä lepopäiviä. Treenaan ihan ilman mitään tavotteita ja pidän siitä näin! 🙂

 12. Minulla on nyt niin kova tsemppi päällä, että motivaatio-ongelmia en huomaa. Joskus on vain vaikea erottaa sitä että väsyttääkö siksi, että treenannut kovasti vai onko väsymys (laiskotus) että se menee ihi treenaamalla.

 13. Itse harrastan aktiivisesti liikuntaa ja se on myös työni, enkä itse en tarvitse itse liikkumiseen motivaatiota.
  Tavoitteita on kuitenkin hyvä olla..mielestäni parhaat tavoitteet on tuloksiin liittyviä, esim. 20 punnerrusta suorinjaloin kesään mennessä tai jaksaa jokin ryhmäliikuntatunti isommilla painoilla. Ulkonäköön ja painoon littyvät tavoitteet oon harmittavn usein huomannut olevan haastavia motivoimaan itse liikunnassa, toki nekin toimii joillakin 🙂

 14. Ei olisi voinut tulla parempaan saumaan tämä postaus – juuri omassa blogissani valittelin viime viikon treenien yhteenvedon yhteydessä että kun EI VAAN KIINNOSTANUT. Enkä oikein saa kiinni, että mistä tämä tällainen aaltoilu johtuu. Yksi viikko treenataan suunnilleen iho irti käsistä ja jaloista ja toisina makaan sohvan pohjalla 12 tuntia päivästä. Pimeät syksyt on aina olleet mulle vaikeita, mutta kuvittelin, että treeni toisi siihen vähän uutta energiaa. Nyt pitää vaan jaksaa vetää vaikka väkipakolla kunnes alkaa taas valoistua ! (:

 15. Hei Steffi! Yksi hyvä motivaation lähde on sinun blogisi! Aivan mahtavia ja motivoivia postauksia joka viikko! Parasta on, että ne kannustavat terveelliseen painonpudotukseen ja treenaukseen. Kyllästyttää, kun monet naiset puhuvat liikunnasta vain ulkonäköseikkojen valossa. Erityisesti ärsyttää, kun liikuntaa pidetään ns. “rangaistuksena” herkuttelusta. Ihanaa, että sun blogissa puhutaan enemmän niistä urheilullisista tavoitteista ja siitä hyvästä olosta, minkä liikunnasta saa. 🙂 Kiitos mahtavasta blogista, keep up the good work!

 16. http://wellfesto.com/2013/11/19/10-things-i-want-my-daughter-to-know-about-working-out/

  Tähän mennessä olen tykännyt blogistasi, koska se ei pyöri vain ulkonäön puolella vaan se kertoo liikunnan riemusta. Tällä kertaa postauksessa kuitenkin oli juttua siitä että liikuntaa pitäisi harrastaa,jotta rannalla olisi hyväksyttävä.

 17. Moikka Steffi!

  Hyvä motivaatiopostaus. Tuo pimeys tosiaan syö naista ja laittaa aina välillä pohtimaan, miksi sitä yhä vapaaehtoisesti asuu näin kylmässä ja pimeässä maassa?!

  Olen joskus pohtinut tuota illalla treenaamisen vaihtamista aamutreeniksi. Etuna siitä voisi olla että aamulla on (ehkä) enemmän valoa ulkona ja illat jäisivät vapaiksi. Ja ainakin salilla illat ovat todella ruuhkaisia.

  Olen oppinut että suositeltavin aika treenata on aina suurinpiirtein “samaan aikaan vuorokaudesta” koska keho oppii tuottamaan adrenaliinia ym. juuri silloin kun sitä tarvitaan. Minulla keho on tottunut siihen ilta-huhkimiseen. Tämä pistää miettimään että kuinka tuo treenin aamuaikaan siirto onnistuisi kivuttomimmin? Portaittain vaiko kylmiltään? Joskus viikonloppuisin olen treenaillut myös aamupäivällä, mutta kyllä se on todella raskasta ja loppupäivä tuntuu kaikkea muuta kuin energiselle.

  -Kaisa

Leave a Reply

Your email address will not be published.