Elämäntapamuutokseni – Vastauksia osa 4

Elämäntapamuutoksen kysymyksiin vastailen tässä ja tulevissa postauksissa. Joihinkin kysymyksiin olen 
vastannut sivuilla.

Kiitos paljon! Olen 170cm pitkä. Harjoittelin PTn kanssa ainoastaan kerran viikossa, mutta innostuin tekemään omia treenejä myös. PTn kanssa tehtiin paljon lihaskuntoa ja kuntopiiriä. Itsekseni kävin lenkillä pari kertaa viikossa ja keksin omia salitreenejä. Nykyään treenaan 5-6 kertaa viikossa ohjaajan kanssa, mutta ohjauksissa ovat myös muita treenattavia.

Kiitos! (: Jos sinulla on rasvaa reisien ympärillä, on terveellinen ruokavalio, tehokas ja monipuolinen liikunta tehokkain keino saada senttejä pois. Lihasten kasvaessa voi reisiympäryys kasvaa hieman, mutta kasvu ei ole nopeaa. Jatka siis vaan jalkojen lihaskuntotreenaamista sekoitettuna aerobiseen harjoitteluun, kuten juoksuun. Suosittelen myös mäkijuoksua! Näin kiinteydyt varmasti. Tsemppiä!

Jess, kiva kuulla! Hyvä, että olet löytänyt paremman rytmin taas. Koitan vastata parhaani mukaan:
1. Salipäivinä syöminen ei tarvitse suuresti poiketa normaalista syömisestä. Pari tuntia ennen treeniä on hyvä syödä jotain monipuolista, jotta jaksat treenata mahdollisimman hyvin. Pari tuntia aamupalan tai lounaan jälkeen on esim. sopivaa treenata. Jos syöt jotain raskasta ruokaa, voi treeni hieman tökkiä. Tämä on yksilöllistä, joten testaile mikä on sinulle paras. Varsinkin lihaskuntotreenin jälkeen on hyvä syödä pian. Hiilihydraattipohjainen ja proteiinipitoinen palautusruoka/juoma on hyvä. Ravitsemusterapeutti Petteri vastasi tähän hyvin kysymykseen tässä, kysymys nr. 3. 
2. Minä olen sitä mieltä, että yövuorolaisten on pakko syödä. Poltat enemmän kaloreita hereillä ollessasi, kun nukkuessa ja töissä ollessa on tärkeää pitää energiatasot ylhäällä. Jos sinulla on jääkaappi käytössä, voit pakata mukaan välipaloja jotka ovat maitopohjaisia, esim. rahka marjoilla tai smoothie. Hyviä välipaloja ovat esim. kourallinen pähkinöitä ja hedelmiä/ruisleipä, jossa kinkkua, juustoa ja paprikaa. 
3. Uuteen rytmiin tottuminen on usein haastavaa. Sinua ehkä jännittää paluu Suomeen, mutta voit totuttaa elämääsi uudet terveelliset elämäntavat joko a) muuttaa heti ruokailutottumukset hyviksi. Säännöllinen ruokarytmi, karkkipäivä kerran viikossa, hyvät välipalat (esim. raejuustoa suklaan sijasta, kuten mainitsit) jne. tai voit b) totutella uuteen rytmiin hiljattain tekemällä pieniä muutoksia arkeen. Keskityt ensin hyvään aamupalaan ja syöt hyvin joka aamu viikon verran. Kun seuraava viikko alkaa, totut hyviin välipaloihin myös. Kolmantena viikkona keskityt vaikka annoskokoihin ja siihen, että saat joka päivä ruokavaliostasi hyviä rasvoja ja vitamiineja ja  hedelmistä ja kasviksista. Valitse itse! Molemmat tavat ovat toimivia, mieti mikä on sinulle paras vaihtoehto totuella uuteen terveelliseen ruokavalioon. Onnistut varmasti. Kuvat: Sandra ja Bao.

x Steffi

5 comments

  1. Hmm.. Mä tavallaan oon samaa mieltä useimpien sun vastaustesi kanssa ja ootkin varmasti enemmän kovaa treenaamiseen keskittynyt PT, mutta musta olis kiva joskus nähdä sun vastauksissa myös korostettavan sitä henkistä puolta ja syömisen tärkeyttä. Jos tahtoo “kiinteytyä” (läskistä eroon) niin on melkein pakko olla miinuskaloreilla ja paljon nopeammin ja tehokkaammin saa sen homman tehtyä kun laskee kalorit ja seuraa sitä prosessia, ei vaan sillai ympäripyöreesti “eat clean :)))))) “. Ja varmasti jokaisella on syynsä ja motivaattorinsa pudottaa painoa ja näyttää paremmalta (..paremmasta fyysisestä kunnosta puhumattakaan) mutta joskus olis kiva lukea täältä jotain sellasia vähän “syvällisempiä” vinkkejä kestävään painonpudotukseen vaikkei se sun ykkösala oliskaan. Muistan että sanoit oman elämäntapamuutoksesi saaneen kimmokkeen jostain pojasta, enkä tuomitse tai ole asiasta mitään mieltä, mutta monelle sun blogia seuraavalle syyt ja tarpeet saattaa olla paljon syvemmällä kuin siinä vain siinä ulkonäössä. Ehkä sä voisit ottaa tänne jonkun paljon pudottaneen vieraskirjoittajaksi? En tahdo pahoittaa sun mieltä tietenkään (oot yks lempibloggareista) tai mitenkään kritisoida, lähinnä vaan herättää ajatuksia.

    • Kiitos paljon rakentavasta palautteesta! Pidän tuon mielessä jatkossa. Poika oli joskus motivaationlähde, muttei suinkaan se suurin syy omaan muutokseen.

      x Steffi

  2. Mä voisin taas tuohon edelliseen kommenttiin vedoten sanoa, että olen juuri ilahtunut Steffin tavasta kirjoittaa siitä, että kyse on elämäntapamuutoksesta. Muut blogit on täynnä kaloreiden laskentaa ja tarkkaa ruokavaliota, mutta Steffi mielestäni tuo upeasti esille sen, että pysyvillä elämäntapamuutoksilla ja oikeastaan ihan “normaalilla elämisellä”, johon kuuluu terveellinen ruokavalio ja säännöllinen treenaaminen (kasvisten lisääminen, säännöllinen syöminen, yksittäiset herkkupäivät) voi saada aikaan upeita muutoksia. Mitään ei välttämättä tapahdu hetkessä, eikä oikotietä onneen ole. Mutta säännöllisyys ja pysyvyys varmasti auttaa myös painon pudotukseen tai ainakin kiinteytykseen. Itse painan nyt suht saman verran kuin muutama vuosi sitten, mutta peilistä näkee että koostumus on todellakin muuttunut. Eikä se ole vaatinut vippaskonsteja, vaan säännöllistä ja pysyvää elämäntapamuutosta, herkkupäiviä unohtamatta.

    Kiitos Steffi siis upeasta blogista! Inspiroit minua! 🙂

  3. BS low – raailntoity high! Really good answer!

Leave a Reply

Your email address will not be published.