Ravitsemusterapeutti haastattelussa: Kysymyksiä vastustuskyvystä

Viime aikoina mielessäni on pyörinyt vastustuskyky. Miten voitaisiin saavuttaa mahdollisimman hyvä vastustuskyky ja näin toimia hyvin arjessa, töissä ja treeneissä. Kukaan ei pidä sairastelusta, joten löytyisikö näistä vinkeistä apuja parempaan vastustuskykyyn? Kysytään alan ammattilaiselta, ravitsemusterapeutilta ja Personal Traineriltä Petteri Lindbladilta.1. Moikka Petteri! Kuka olet ja mitä teet työksesi?

– Moikka, Steffi! Olen 30-vuotias mies Helsingin Punavuoresta. Rakastan matkailua, positiivista psykologiaa, historiaa, audiokirjoja, tuoreista mintun lehdistä tehtyä teetä, hyvää ruokaa ja kovaa treeniä. Olen ravitsemuksen ja liikunnan raudanluja ammattilainen – en oikeastaan edes tykkää kutsua sitä työkseni. Kyseessä on enemmänkin kutsumus. Suurimman osan päivistäni täyttää asiakkaideni treenaaminen elämänsä kuntoon pääkaupunkiseudun parhaassa kuntokeskuksessa Elixia Flamingossa. Olen siis Personal Trainer. Teen tämän lisäksi kaikkea maan ja taivaan väliltä, joka ravitsemukseen ja liikuntaan liittyy – vedän luentoja, toimin painonhallintaohjaajana, kirjoitan kirjaa, annan haastatteluja ja pidän ravitsemusterapeutin vastaanottoa.

2. Monet ovat flunssassa, vatsataudissa tai vastaavaa. Mistä tämä lyhyesti johtuu?

Voi johtua monestakin syystä. Useinhan kyseessä on vaan yksinkertaisesti ihmiseen tarttunut pöpö. Vatsataudin voi saada huonosta käsihygieniasta, likaisesta kahvasta saatu tartunta taas voi aiheuttaa flunssan. Myös jatkuva stressi huonontaa vastustuskykyä. Toisaalta syynä voi olla myös puutteellinen ravinto ja liian vähäinen suojaravintoaineiden saanti. Toisella taas voi olla huono peruskunto, jolloin pöpö tarttuu helpommin.

3. Miten voitaisiin parhaiten ennaltaehkäistä flunssaan sairastumista mahdollisimman luontasilla metodeilla? Vitamiineja, yrttejä ja terveellisiä valintoja arjessa? Liikuntaa?

– Järkevin tapa on syödä terveellisesti ja ennen kaikkea monipuolisesti – runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Oikeastaan ainut vitamiini jota suosittelen nautittavaksi purkista, on D-vitamiini, ja sekin vain talvella – tietty jos sairastelee koko ajan, voi kokeilla nauttia D-vitamiinia ympäri vuoden. Superfoodit on ihan jees, mutta ei siten että niillä yritettäisiin paikata muuten puutteellista ruokavaliota. Ensin kasviksia, marjoja ja hedelmiä ainakin 700 g vuorokaudessa, vasta sen jälkeen kannattaa tuoda ruokavalioonsa erikoisempaa settiä. Maitohappobakteerit saattavat ehkäistä sairastelua joten runsaasti sairastelevan henkilön kannattaa kokeilla niitä.


Koska moni tätä blogia lukeva harrastaa liikuntaa tavoitteellisesti ja kovaa, haluan tuoda esille palautusjuoman tärkeyden. Kannattaakin vetää kovan treenin jälkeen heraproteiini-hiilaripaukku, ja viimeistään tunnin-puolentoista päästä kunnon ateria – jos taas luonnollisuus on tärkeää, myös kevytmaito toimii mainiosti palautusjuomana. Mitään C-vitamiinia ei treenin jälkeen kannatta nauttia, ellei sitten halua heikentää palautumistaan. Kovaa treenaavan kannattaa myös unohtaa kaikenlaiset karppaukset, harppaukset ja parppaukset. 


4. Jos flunssaoireet tuntuvat kehossa, kannattaako silloin syödä paljon c-vitamiinia, sinkkiä, inkivääriä jne?

– Ehdottomasti. Kannattaa vetää kunnon C-vitamiini-sinkkipaukku. C-vitamiinia voi vetää 
väliaikaisesti vaikka pari-kolme grammaa päivässä, sinkissäkin annokset voivat olla melko suuria, jopa 25 – 100 mg vuorokaudessa. C-vitamiini kannattaa jakaa moneen erään, sillä 250 mg:n kerta-annos on maksimimäärä, joka on kerrallaan kehon hyväksikäytettävissä. Inkivääriäkin voi kokeilla.

5. Osaatko sanoa miten ravintoarvoiltaan huonojen herkkujen syönti vaikuttaa vastustuskykyyn? Entä suorituskykyyn? Esim. jos syödään irtokarkkeja joka päivä, heikkeneekö vastustuskyky ja kärsivätkö treenit?


– Vastustuskyky kärsii, jos karkit ja muut ravintoarvoltaan köyhät ruoat vievät tilaa muilta, ravintorikkailta ruoilta. Ei karkissa tai muissakaan herkuissa muuten mitään mystistä, tautia aiheuttavaa ominaisuutta ole. Jos vähentää C-vitamiinipitoisten hedelmien syöntiä siksi, että tuli syötyä viikonloppuna liikaa karkkia eikä halua sokeria elimistöönsä liikaa, niin kyllä, karkit heikentävät vastustuskykyä.


Mitä taas tulee suorituskykyyn, niin tässä melko samanlainen juttu. Karkit ja sipsit eivät itsessään heikennä suorituskykyä, mutta jos ne vievät tilaa laadukkaalta ruoalta ja treeneihin menee pelkän karkin ja roskaruoan voimalla, ei suorituskyky ole huipussaan. Karkit eivät ole optimaalista polttoainetta liikuntaan. Karkit jälkiruokana ovat ok jos painonnousu ei haittaa tai paino ei nouse ei sitten millään, mutta kyllä ruisleipä, kaurapuuro, täysviljapasta, hedelmät, marjat, leseet ja pähkinät ovat parasta polttoainetta ihan jokaiselle. Palautumiseen karkit ovat ok – kannattaa tosin muistaa, että hampaat eivät tykkää, eli kyllä ihan perinteinen maltodekstriini on parempi vaihtoehto.

6. Mitä ruokia on hyvä syödä ja mitä kannattaa välttää, jotta voitaisiin mahdollisimman hyvin?


– Rasvaista kalaa, ruisleipää, kylmäpuristettua rypsiöljyä, kylmäpuristettua oliiviöljyä, kaurapuuroa, värikkäitä kasviksia kuten tomaattia, paprikaa ja parsakaalia (aivan kunkku!), marjoja, hedelmiä, pähkinöitä ja maitotuotteita. Teen kanssa kannattaa nauttia hunajaa.

Jos haluaa voida mahdollisimman hyvin, kannattaa roskaruoan määrä pitää kohtuullisena, koska se vie tilaa ravintoaineita sisältäviltä ruoilta. Makeiset, pikaruoka, valkoinen vilja, limut, naksut jne.

7. Esimerkkejä täydellisistä aterioista? Lounas/illallinen?


– Lounasehdotuksena täysjyväpastaa, jossa mukana kanaa, rypsiöljyä, sipulia, herkkusientä ja jotain hyvää mausteseosta. Juomana rasvatonta maitoa tai piimää – ei luomuna, sillä luomuun ei lisätä D-vitamiinia. Mukaan jälkiuuniruisleipää, siihen päälle D-vitamiinipitoista margariinia eikä mitään voita, jossa ei ole mitään muuta kuin A-vitamiinia ja transrasvaa. Jälkkäriksi joku hyvä rahka-jogurttisetti, jossa runsaasti marjoja, esimerkiksi tyrniä.

Illalliseksi voi vetää vaikka ruokaisan salaatin, jossa on mukana runsaasti erivärisiä kasviksia. Päälle kylmäpuristettua oliiviöljyä ja siemeniä. Mukaan punaista lihaa tai kalaa. Juomaksi itse hedelmistä tai marjoista puristettua mehua. Jälkkäriksi rahkaa, jossa granaattiomenan siemeniä, saksanpähkinän palasia ja hunajaa.


Jos haluat päästä elämäsi kuntoon, saada painosi hallintaan tai kaipaat erinomaista luennoitsijaa esimerkiksi yrityksesi hyvinvointipäiville, en malta odottaa yhteydenottoasi! 

> petteri.lindblad1204@gmail.com <

Petterin kotisivu – tsekkaa, tykkää & opi:

www.facebook.com/tavoitteistasitotta <

Petteri vetää crossfitin ja voimaharjoittelun ravitsemusseminaarin Lauttasaaressa ensi lauantaina:

www.cfkalenteri.com/tapahtuma/ravitsemusseminaari/ <

Kiitos paljon haastattelusta, Petteri! Oli ilo saada sinut blogiini vierailijaksi.


x Steffi

48 comments

 1. Täähän oli varsin mielenkiintoinen! Oiskin kiva päästä Petterin juttusille. Kun itse harrastaa niin paljon kestävyysliikuntaa, menee välillä ihan sekaisin, mikä olisi optimaalinen ravitsemus paljon juoksevalle. Karppaus ja parppaus voidaan unohtaa 😉

 2. Jes! Kerrankin “normaalia” ravitsemusneuvontaa, eikä superfooduskontojen kannattajia ja normaalin ruuan vastustajia! Ei terveellisesti syömisen tarvii olla mitään rakettitiedettä 🙂 Huomaa, että tässä puhuu oikeasti aihetta opiskellut ihminen, eikä cocovin nettisivuilta “tietonsa” ammentava tyyppi!

 3. En aivan allekirjoita tuota rasvaväitettä, että aidossa voissa olisi transrasvoja ja teollisesti tuotetussa d-vitaminoidussa margariinissa niitä ei olisi..
  Sitten tuossa esimerkki ateriassa joo, on sipulia ja sieniä.. mutta mihin ne värilliset kasvikset siitä katos? Jälkkäriin oli kuitenki ehdotettu tyrniä, mutta pääosaa esittää rahka-jogurtti-setti. Eikö se kana riittäny jo proteiiniks?

  • Ei kannata lukea mitään tekstiä kuin piru raamattua. Tsekkaa trans-rasvat http://www.fineli.fi/food.php?foodid=500&lang=fi. Hurjia määriä ne eivät ole, mutta kuitenkin enemmän kuin margariinissa. Luonnonmukainen ei aina ole yhtä kuin terveellinen. Jos ostat margariinin Pakistanista, siinä voi olla mitä vain, mutta Suomessa elintarvikeyhtiöt osaavat valmistaa margariinia ilman, että siinä syntyy trans-rasvoja.

 4. Meni usko miinuksen puolelle margariinisuosituksesta. Yh.

 5. Voi sisältää luonnostaan hieman transrasvoja (samoin kuin kaikki muutkin täysrasvaiset lehmänmaito-tuotteet), koska niitä syntyy lehmän pötsissä bakteeritoiminnan seurauksena. Sen sijaan kasviöljyjä osittain kovettamalla syntyy niitä transrasvoja, joita pitää vältellä. Ei voita tarvitse kilokaupalla napaansa mätää, mutta jos syön 1-2 leipäpalaa päivässä, niin todellakin valitsen huomattavasti luonnollisemman vaihtoehdon (voin) teollisen kasvirasvamössön sijaan.

 6. Hyviä ohjeita terveelliseen arkeen ja hyvinvointiin, mutta pieni kriittisyys olisi nyt paikallaan. Vastustuskykyyn vaikuttavat tekijät eivät ole lainkaan niin yksiselitteisiä tai edes tieteellisesti todistettuja kuin mitä tässä annettiin ymmärtää (http://www.health.harvard.edu/flu-resource-center/how-to-boost-your-immune-system.htm).

 7. Aika paljon virheellistä tietoa tässä haastiksessa. Ei hyvä. :/

 8. Suomalaisissa margariineissa ei juurikaan ole trans-rasvahappoja. Kasvirasvojen kovettaminen tehdään nykyään vaihtoesteröinnillä entisen hydrauksen sijaa, joten transrasvoja ei teollisuudessa enää juuri muodostu

  http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus+ja+myynti/pakkausmerkinnat/ravintoarvomerkinnat/transrasvat/margariinit+ja+rasvalevitteet/

 9. Rasvaista kalaa! Jesh tää oli aivan mahtavaa kuulla! Liian monta kertaa kuulen kaupassa kun valitetaan ettei voi syödä kalaa kun se on niin rasvaista…
  Mulla on muuten tehnyt mieli koko viikon ajan höyrytettyä parsakaalia?! 😀

 10. Kun D-vitamiinia kuitenkin suositellaan lisänä ottamaan, niin eikös maidon voisi juoda luomuna, kun ne lehmät on saaneet mm. ulkoilla enemmän ja hoitaa vasikoitaan edes muutaman päivän. 🙂

  • Luomu on puhtaasti eettinen, ei terveydellinen päätös. En näe, että toimenkuvaani ravitsemusterapeuttina kuuluu ohjeistaa ihmisiä heidän eettisissä päätöksissään. Jos haluaa huolehtia vasikoiden hyvinvoinnista, kannattaa ostaa luomua. Jos haluaa saada D-vitamiinia maidosta, ei kannata ostaa luomua.

 11. Mua jäi vielä kiinnostamaan, että miksi C-vitamiinia ei saisi nauttia treenin jälkeen? Mihin/miten se vaikuttaa palautumisen heikentämiseksi?

  -s

  • Muakin jäi kiinnostamaan tää!

  • Antioksidantit, joihin C-vitamiini kuuluu, ehkäisevät oksidanttien eli hapettajien toimintaa elimistössä. Tämä on yleensä hyvä juttu, sillä oksidantit saavat elimistössä tuhoa aikaan, mutta ne ovat myös tarpeen.

   Oksidantit nimittäin ovat elimistön toiminnalle jopa välttämättömiä. Urheilijan kannalta tärkeitä asioita ovat vapaiden radikaalien toiminta lihassupistuksessa sekä glykogeenivarastojen täyttymistä edistävä vaikutus. Happiradikaalit ovat myös mukana lihaskasvussa sekä sopeutumisessa harjoitteluun ja näyttävät jopa saavan nämä suoraan aikaan. Lisäksi happiradikaalit näyttävät toimivan molekyylien välisessä signaloinnissa ohjaten geenien ilmentymistä.

 12. Siis käsittääkseni viimeisten tutkimusten mukaan transrasvat ei olekaan syypää kaikkeen pahaan?

  • Eivät missään nimessä ole. Terveellinen tai epäterveellinen ravitsemus on suurempi paketti – ja sitä paitsi Suomessa transrasvojen saanti on hyvin matalaa verrattuna moniin muihin maihin.

 13. Tässä tekstissä oli kyllä niin paljon asiavirheitä että huhhuh…

 14. Minä haluaisin tulevana suuhygienistinä korjata lauseen: ” Palautumiseen karkit ovat ok – kannattaa tosin muistaa, että hampaat eivät tykkää, eli kyllä ihan perinteinen maltodekstriini on parempi vaihtoehto.” <- Maltodekstriini on esim. maissista valmistettu hiilihydraattijauhe eli SOKERIA sisältävä jauhe. Eli syöt sitten karkkia, maltodekstriinia tai ihan mitä tahansa hiilihydraattipitoista niin hampaat eivät tykkää (tulee happohyökkäys eli suun pH alenee,jolloin kiille alkaa liueta). Palautusjuoman jälkeen ksylitolia suuhun niin happohyökkäysaika lyhenee. 🙂 Mielestäni teksti oli myös aika tönkkö, kuten muidenkin mielestä…

  • Mitä mieltä suuhygienisti on fluorista?

  • Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  • Fluori: http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=trs00037
   Juomavesien fluoripitoisuus: http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=trk00045

   Nuo artikkelit kertovat fluorista ja oma mielipiteeni perustuu osittain niihin. Olen fluorin käytön kannalla, koska se paikallisesti käytettynä tutkitusti ehkäisee reikiintymistä (kariesta). Jos juomaveden fluoripitoisuus on pieni (kuten lähes koko Suomessa), tulisi fluorin saanti taata hammastahnan sisältämällä fluorilla. Haluan korostaa kuitenkin artikkelissakin ilmitullutta asiaa, että fluori EI ole välttämätön hivenaine ihmiselle, MUTTA se on tutkitusti hampaiden terveyden kannalta hyödyllinen alkuaine.

   Fluorilla on eittämättä myös haittavaikutuksia liiallisesti nautittuna, joten fluorin käyttöön päätee mielestäni lause: määrä ratkaisee -> Jos syöt purkillisen fluoritabletteja tai tuubillisen hammastahnaa niin kyllä, seuraa myrkytys. Jos (toivottavasti) harjaat hampaat kaksi kertaa päivässä herneen kokoisella määrällä fluorihammastahnaa, niin vaikutus on suotuisa ja fluorin määrä pieni. Koska et toivottavasti myöskään nielaise hammastahnaa, fluori vaikuttaa vain paikallisesti hampaisiin eikä sitä pääse imeytymään kuin nimellinen määrä suun limakalvojen läpi elimistöön.

   Fluorin saantia tärkeämpää on kuitenkin se, että jokainen harjaisi hampaansa kunnolla kaksi kertaa päivässä, puhdistaisi hammasvälit päivittäin, söisi max. 6 kertaa päivässä napostelematta ja välttäisi sokeria sekä happamia tuotteita. Siis: suosittelen fluorin käyttöä, mutta jos suun omahoito kotona on muuten pielessä, ei fluori ole pelastaja.

   T: Tuleva shg

   P.S. Fluorihammastahnat ja fluorin käyttö yleensäkin ovat ikuisuuskysymys, joten jokainen saa muodostaa asiasta oman mielipiteensä 🙂 Suosittelen kuitenkin miettimään sitä, että jos suussa on paljon paikattuja hampaita ja joka hammastarkastuksessa kariesta havaitaan lisää, että mistä se voisi johtua. Olisiko omahoidossa parannettavaa?

 15. Mihin perustuu se, ettei C-vitamiinia kannata ottaa treenin jälkeen? Toivon vastausta tänne 🙂

  • Antioksidantit, joihin C-vitamiini kuuluu, ehkäisevät oksidanttien eli hapettajien toimintaa elimistössä. Tämä on yleensä hyvä juttu, sillä oksidantit saavat elimistössä tuhoa aikaan, mutta ne ovat myös tarpeen.

   Oksidantit nimittäin ovat elimistön toiminnalle jopa välttämättömiä. Urheilijan kannalta tärkeitä asioita ovat vapaiden radikaalien toiminta lihassupistuksessa sekä glykogeenivarastojen täyttymistä edistävä vaikutus. Happiradikaalit ovat myös mukana lihaskasvussa sekä sopeutumisessa harjoitteluun ja näyttävät jopa saavan nämä suoraan aikaan. Lisäksi happiradikaalit näyttävät toimivan molekyylien välisessä signaloinnissa ohjaten geenien ilmentymistä.

 16. Hyvä teksti ja varmasti Petteri tietää enemmän kuin minä, mutta minäkin ihmettelen noiden rasvattomien tuotteiden suosimista ja luomun vastustamista… En suosittelisi maitoa muutenkaan jos flunssaa on, koska sillä on taipumusta lisätä limaisuutta. Margariinissa saattaa rasvahappokoostumus olla tasapainoisempi ja kolesterolia ei ole, mutta erään lääkärinkin kanssa tästä keskustelin ja hän oli myös luonnollisen kannalla ja muistutti, että rasvaa voi tulla jopa liian vähän. Hiivaa olisi myös hyvä välttää joten leivässäkin valintana näin ollen luomu :).

  Tuo C-vitamiini sitten onkin mielenkiintoinen asia, koska siitä on aika ristiriitaista tietoa. Tutkimuksia kun etsii aiheesta, niin joidenkin mukaan se on haitallista treenille ja joidenkin mukaan taas hyväksi. Tuo ristiriitaisuus voi johtua siitä, että mikäli C-vitamiini ehkäisee tulehdusta, niin toisaalta se on hyvä, mutta lihaskasvun kannalta saattaa olla huono. Petterillä varmasti on tarkemmat perustelut tähän. En tiedä kannattaako tuota vitamiinia ylipäätäänkään tablettina ottaa, koska se tarvitsee flavonoideja toimiakseen, niin parempi syödä C-vitamiinipitoista sapuskaa.

  700g kasviksia päivässä on aina hyvä oppi ja jos tuon määrän kasaa, niin eipä sinne hirveästi turhaa tavaraa mahdu. Monivitamiinin en ole huomannut auttavan flunssaan, mutta tuore ruoka superfoodien kera auttaa selvästi. Voisin lisätä valkosipulin listaan sillä se toimii antibioottina ja on juuri sairaana hyvä käytettäväksi, mutta ei muuten. Pakurikääpä/lakkakääpä myös potentteja vastustuskyvyn tehostajia ja ihan perus kantokääpäkin. Inkivääri sopii näiden kanssa jajaja…

  Immuunisysteemiä rasittaa myös se jos syödään joka päivä samoja ruokia ja samansukuisia ruokia. Välillä voi olla hyvä jättää vaikka liha pois tai maito pois ja keskittyä puhdistamiseen kevyen paaston kera. Joskus tuntui talvisin olevan kuukauden välein flunssa, mutta kun näitä juttuja testaillut, niin ei ole pariin vuoteen iskenyt tauti ollenkaan ja jos on kurkussa tuntunut aamulla kipua, niin haihtunut saman päivän aikana.

  • Moikka Reino! Olen maisterivaiheen ravitsemustieteen opiskelija. Kommentissasi oli hyvä pohtiva sävy ja ajattelinkin selvittää muutamia asioita, joita ihmettelit kirjoituksessasi.

   Maitotuotteissa suositaan rasvattomia vaihtoehtoja, koska maitorasvan laatu on heikko eli sisältää toisin sanoen paljon kovaa rasvaa, jolla on havaittu vakuuttava yhteys sydän- ja verisuonitautien kehittymiselle. Ruokavaliossa ei kuitenkaan tulisi pyrkiä vähärasvaisuuteen vaan kohtuulliseen rasvan saantiin.

   Margariinia taas suositellaan sen sisältämän pehmeän rasvan vuoksi. Myöskään margariinissa ei suositella vähärasvaista vaihtoehtoa, vaan rasvaa tulisi olla 60-70% eli lähes saman verran kuin voissa. Oleellista ruokavaliossa on nimenomaan rasvan hyvä laatu. Tähän pyritään suosituksella maitotuotteiden rasvattomuudesta ja margariinin käytöstä voin sijaan.

   On hyvä muistaa, että lääkärit eivät ole ravitsemuksen ammattilaisia ja ovat ruokavalioon liittyvissä asioissa usein lähinnä omien uskomustensa varassa.

  • Joo minä ymmärsin kyllä nuo asiat mitä ravitsemussuosituksissa sanotaan enkä sano, että margariini tai rasvaton maito mitenkään myrkyllisiä olisi jos niitä haluaa käyttää.

   Mitä ainesosia margariini sisältää? Kasviöljy, luonnollisesti kova kasvirasva, vettä (pehmeä seos pitää sada pysymään kasassa), makeutusaineita, emulgointiaineitta, kaliumsorbaattia ja kasviöljyt kuumennetaan valmistuksessa. Siinä yhteydessä käytetään ainakin fosforihappoa, lipeää ja jotain muuta. Ilmeisesti hydorgenointia ei enää käytetä nykypäivänä joten transrasvaa on vähemmän.

   Voi sisältää: kerma, suola ja hapate.

   Valitsen pelkästään tämän perusteella voin. Usein on vielä niin, että luomuvoi on tavallista halvempaa joten siis sitä. Sitäpaitsi tyydyttynyttäkin rasvaa tarvitaan kohtuudella mm. hormonitoiminnan kannalta, niin miksei sitä kannattaisi luonnollisesta lähteestä ottaa. Jos käytetään rasvaa, niin miksi pitäisi ostaa rasvaa, jossa ei kuitenkaan ole rasvaa?

   Rasvaa saa vähennettyä sitten niin helposti, että syö sitä voita vaan vähemmän.. Kun ruokavalio on kasvispainotteinen, niin ei sitä liikaa tule. Sama maidon kanssa.

  • Reino, en vastusta luomua. Luomu on puhtaasti eettinen valinta, ei terveydellinen. Luomu ei ole yhtä kuin terveellinen. Luonnollisuus on hyvä lähtökohta ravitsemukselle, mutta luonnollisuuskaan ei ole sama kuin terveellinen – en esimerkiksi suosittele syötäväksi kärpässieniä vaikka ne olisivatkin luonnonmukaisesti viljeltyjä.

   Mitä maitotuotteisiin tulee, niiden sisältämä rasva on kovaa rasvaa. Kovassa rasvassa ei ole mitään vikaa, mutta länsimaissa me saamme sitä yleensä liikaa suhteessa pehmeisiin rasvoihin. Tämä ei ole terveydelle hyväksi. Helppo tapa muuttaa ruokavalion rasvoja terveelliseempään suuntaan on vähentää maitotuotteiden rasvoja ja lisätä kasviperäisiä rasvoja ja kalaa.

   Mitä taas C-vitamiiniin tulee, asia on hyvin hyvin ristiriitainen. Jos asia on niin ristiriitainen, kannattaa olla käyttämättä ja satsata terveydessä ihan muihin juttuihin. Osassa tutkimuksista hyöty on ollut hyvin pieni, toisissa on todettu haittaa. En suosittele ketään käyttämään ravintoainetta, josta tutkimustulokset ovat tällaisia.

   Jos margariini ei nappaa, kannattaa laittaa leivän päälle kylmäpuristettua rypsiöljyä, oliiviöljyä, avokadoa, maapähkinävoita (vähä-sokerinen), pestoa, humusta tai majoneesia.

  • Mielestäni luomu on nimenomaan eettinen sekä terveellinen valinta. Ai miksi?
   Vaikka tutkimuksissa on osoitettu että luomutuotteet eivät ole juurikaan ravintorikkaampia kuin ei-luomut, niin pointti onkin siinä mitä luomutuotteissa EI ole / mitä niissä on vähemmän. Eli luomun terveellisyys perustuu mm. siihen että luomutuotteissa ei ole / on vähemmän:
   -terveydelle haitallisia torjunta-aineita
   -antibiootteja, jäänteitä turhista lääkkeistä, kasvuhormoneja
   Valitsemalla esimerkiksi kasvikset ja hedelmät luomuna vähennät elimistöllesi aiheutuvaa haitta-aine kuormaa. Jos torjunta-aineiden ym. myrkkyjen vaikutukset elimistön hormonitoimintaan, kasvuhäiriöihin, syöpiin ja mm. hermoston häiriöihin kiinnostavat, kehoitan kääntymään internetin ihmeelliseen maailmaan ja tutkimuksiin jotka eivät ole torjunta-aineyhtiöiden tai vastaavien tahojen rahoittamia.

 17. Hyvin perusteltu, Petteri ja Siniriikka! Monen muun kommentoijan osalta haluaisin tarkennuksia “virheelliseen tietoon” viitaten. Mikä oli mielestänne virheellistä? Entä mihin perustatte mielipiteenne?

  • Mua risoo tää ravintosuositusten yksioikoisuus. Yksi taho määrittelee “totuuden” ja muut seuraa kuin pässi narussa ilman kriittistä suhtautumista/lähdekritiikillistä lukemista. Nykyihmisen suurin vihollinen ravinnossa on sokeri, eikä suinkaan rasva, jota tässä on kuitenkin demonisoitu jo vuosikymmeniä. Jokaisen ravinnosta kiinnostuneen kannattaisi oikeasti perehtyä muidenkin oppeihin/tutkimuksiin, kun armaan Puskan ja THL:n teeseihin. (On muuten huvittavaa, että Heikkilää, Eenfeldtiä yms. vhh-kannattajia haukutaan puoskareiksi ja heidän oppejaan noudattavia hurahtaneiksi, kun samaan aikaan ihmiset noudattavat virallisen tahon sanelemia “oppeja” ihan samanlaisella uskonnollisella paatoksella).
   Omat tietoni perustan juuri yllämainittujen oppiin, koska itselleni ne ovat toimineet ja poistaneet lukuisia niitä vaivoja, joita jengi pitää nykyään vaan itsestäänselvyytenä. Ei närästä, pieretä, turvota tai muutakaan. Ja ruokavalioni tätä ennen ei ollut mikään hiilarimättöpaska- valio vaan ihan lautasmallia mukaileva rasvattomine maitotuotteineen ja täysjyväviljoineen, 3-4h ateriarytmineen. Syön siis hiilareita edelleen, mutta kiinnitän huomiota niiden laatuun. Maratoni kulkee loistavasti bataatilla ja pähkinöillä ilman pastatankkauksiakin

  • Varmasti jokainen taho haluaa päästä samaan lopputulokseen näissä asioissa eli totuuteen. Lisäravinne- yms. firmat saattaa jotkut olla vaan rahan perässä, mutta varmasti valmentajat ja terapeutit haluaa asiakkailleen nimenomaan toimivia juttuja. Ongelma vaan on se, että ei ole yhtä systeemiä, joka toimisi kaikilla. Toisaalta tämä on hyväkin asia, koska elämä kävisi pitkäveteiseksi. Mielenkiintoista ravintokeskusteluissa mielestäni on juuri se, että joku on päässyt elämänsä kuntoon karppaamalla kun taas toinen sanoo olevansa vegaani ja täyttävänsä suurimman osan päivän kaloreista hedelmillä ja nopealla sokerilla ja on yhtälailla päässyt huippukuntoon. Jos hedelmistä tulee hyvä olo, niin en näe syytä vaihtaa pekoniin tai päinvastoin. Dave Aspreyn mukaan kananmuna, pekoni ja kahvi ovat superfoodeja ;).

   Ravitsemussuositukset on tehty väestötasolla ja tämä on täysin ok, mutta tällaiset blogit mielestäni ovat paras paikka jakaa yksilöllisempää tietoa eikä pelkästän suositusten oppeja. Minä vastustan vähärasvaisia ja muita prosessoituja tuotteita, koska olen huomannut alkuperäisen vaikuttavan paremmin arjen olotilaan. Toki prosessoituakin tavaraa voi olla mukana, mutta sama kun mietitään lisäaineita, niin ei ole oleellista onko niillä epäterveellisiä vaikutuksia vaan jos se ruoka ylipäätään sellaisia tarvitsee, niin se on jo valmiiksi huonolaatuista. Kun välttelee vähärasvaisia tuotteita ja lisäaineita, niin silloin on valmisruokahyllyn ohi käveltävä ja ne luonnolliset vaihtoehdot kuten kasvikset tulevat tilalle. Vaikka ne lisäaineet olisivatkin osa samoja mitä kasviksissa tai marjoissa on, niin kun sanoo, että älä osta E-koodeja, niin silloin vaihtoehtona on tuore ruoka. Sillä alkaakin sitten olemaan huomattavia vaikutuksia olotilaan arjessa.

   Vaikka luomu/vegetarismi/veganismi ovatkin eettisiä asioita, niin jokaisen olisi hyvä kokeilla joskus olla hetken aikaa vegetaristi, koska se tuo paljon uusia näkökulmia/makuja/reseptejä ruokavalioon.

 18. Mitä mieltä kokoosöljystä ja kananmunista saako syödä?

  • Olen joskus lukenut tutkimuksen, jonka mukaan kookosöljy saattaa olla terveydelle edullista, mutten vielä lähtisi käyttämään sitä sen enempää. Mieluummin kannattaa satsata öljyjen kahteen ehdottomaan kunkkuun – rypsiöljyyn ja oliiviöljyyn, kylmäpuristettuna molemmat.

   Ennen luultiin, että ravinnon sisältämä kolesteroli (= esimerkiksi kananmunat) nostaa voimakkaasti veren kolesterolia. Nykyään kuitenkin tiedetään, että veren kolesteroliin vaikuttaa enemmän ruoan sisältämän rasvan laatu, eikä kananmunille ole enää samanlaisia rajoituksia. Kaikille sopivaa kananmunien järkevää kappalemäärää päivässä on mahdotonta antaa, mutta jos yhden vetää päivässä, tuskin haittaa. Parikin voi olla ihan ok, mutta kuten sanoin, mahdotonta sanoa, koska toisilla myös kananmunan sisältämä kolesteroli nostaa voimakkaasti veren kolesteroliarvoja.

   Summa summarum, perustyypillä yksi muna päivässä ei haittaa, mutta jos on ongelmia kolesterolin kanssa, asia erikseen. Asian voi tsekata mittauttamalla ensin veren kolesterolin, syömällä sen jälkeen kananmunakuurin ja käymällä mittauksissa uudestaan.

 19. Hieman ihmettelen minäkin tota luomumaidon vastustus kommenttia.. 🙁
  Petteri vastasi, että ei ravitsemusterapeuttina ei koe tarpeelliseksi ohjeistaa ihmisiä eettisissä asioissa, mutta kuitenkin kehottaa olemaan ostamatta luomua. Eettisiin asioihin vaikuttamista sekin on. Jos haluaisi olla eettisissä asioissa neutraali ei varmaankaan pitäisi ottaa kantaa suuntaan eikä toiseen?
  Harmittaa, että asiantuntijoiksi itsensä tituleeraavat ihmiset eivät useinkaan ajattele asioita laajemmin. Eläintenoikeudet kuitenkin ovat tärkeitä asioita, eikä ole kovin hyvä, että ravitsemusasioiden ammattilaiset kehottavat syömään paljon tehotuotettuja eläinperäisiä tuotteita ja jättävät huomiotta eettiset asiat. 🙁

  • Petterillä oli pointtina tuossa maidon kanssa se, että ei-luomu-maitoon on lisätty d-vitamiinia. Ei tarkoittanut siis pahalla luomua kohtaan.

   Mutta jos ostat rasvatonta maitoa, joka on d-vitaminoitu.. hmm. Eli maidosta on ensin poistettu rasva ja sen luonnollinen d-vitamiini, jonka jälkeen d-vitamiini on laitettu takas muttei rasvaa. D-vitamiini on taas rasvaliukonen. Siispä rasvaton maito d-vitamiinilla on todella prosessoitua paskaa, josta d-vitamiinia ei liukene juuri nimeksikään. Mutta makrothan näyttää hyvältä purkin kyljessä.

   Suosikaa ihmeessä luomumaitoa, mutta ottakaa d-vitamiini ravintolisänä!

  • Ei pidä paikkaansa. Sellaista kuin “maidon luonnollinen D-vitamiini” ei ole olemassakaan. Täysrasvaisessa maidossa on kyllä hyvin niukasti A-vitamiinia, mutta D-vitamiinia ei ollenkaan. Tsekkaa ravintosisältö http://www.fineli.fi/food.php?foodid=33164&lang=fi. Kun maidosta poistetaan rasva, ei siitä siis poisteta D-vitamiinia. Myös täysrasvaiseen maitoon lisätään D-vitamiinia jos siitä halutaan D-vitamiinin lähde.

   Se taas pitää paikkansa, että rasvattomassa maidossa ei ole D-vitamiinin imeytymiseen tarvittavaa rasvaa, joten maito kannattaa nauttia ruoan kanssa.

 20. Ihmettelin suuresti miten joku pt ja ravitsemusasiantuntija voi kirjoittaa, että palautumiseen karkit ovat ok? Millä tavalla ne ovat ok ja mitä ne antavat elimistölle muuta kuin turhaa sokeria, turhia lisä-ja väriaineita yms. epäterveellistä? Itselleni ei tulisi mieleenkään lähteä hakemaan karkista palautumista kovan treenin jälkeen ja muutenkin jo aikaisemmin tässä viestiketjussa on kritisoitu liiallista sokerin määrää, jota nykyään ihmiset saavat turhan helpolla.
  Luen blogiasi melko säännöllisesti, mutta nyt täytyy sanoa että olin todella pettynyt ns. ravintovalmentajan kommentointiin vastustuskyvystä sun muusta. Itselläni toki toimiva “ruokavalio”, jonka avulla jaksan ja pysyn terveenä ja siihen ei kyllä kuulu karkit juurikaan millään tavalla. Minua tässä “ruokavalio” asiassa on auttanut mm. lääkäri Olli Sovijärvi.

  -anonyymi

  • Kova harjoitus tyhjentää lihasten hiilihydraattivarastot joko osittain tai täysin. Parhaiten varastot saadaan uudestaan täyteen kun nautitaan nopeaa hiilihydraattia heti harjoituksen jälkeen. Nopeaa hiilihydraattia ovat esimerkiksi ranskanleipä, valkoinen riisi tai erilaiset sokeria sisältävät ruoat kuten limut ja karkit. Tavallisen kuntoilijan ei kannata huolehtia palautumisensa optimoinnista vaan syödä normaali, monipuolinen ja terveellinen ateria noin tunti-puolitoista treenin jälkeen. Heti treenin jälkeen voi vetää esimerkiksi banaanin jottei verensokeri laske liian alas.

   Sen sijaan kovaa ja tavoitteellisesti treenaava haluaa maksimoida lihasten hiilihydraattivarastojensa täydentymisen. Tähän parhaiten sopivat nopeat hiilarit. Paras on ehdottomasti maltodekstriinin, heraproteiinin ja kreatiinimonohydraatin yhdistelmä, mutta jos henkilö vastustaa lisäravinteita, silloin pitää miettiä muita vaihtoehtoja. Karkki on parempi kuin ei mitään silloin kun halutaan maksimoida palautuminen ja treenata pian uudestaan. Jos joku haluaa ehdottomasti syödä karkkia, on heti treenin jälkeen paras ajankohta tälle.

 21. Samaa mietin itse, olisko mahdollista saada Petteri kertomaan mihin hän perustaa tämän karkit ja palautuminen -yhdistelmän?

  • Kova harjoitus tyhjentää lihasten hiilihydraattivarastot joko osittain tai täysin. Parhaiten varastot saadaan uudestaan täyteen kun nautitaan nopeaa hiilihydraattia heti harjoituksen jälkeen. Nopeaa hiilihydraattia ovat esimerkiksi ranskanleipä, valkoinen riisi tai erilaiset sokeria sisältävät ruoat kuten limut ja karkit. Tavallisen kuntoilijan ei kannata huolehtia palautumisensa optimoinnista vaan syödä normaali, monipuolinen ja terveellinen ateria noin tunti-puolitoista treenin jälkeen. Heti treenin jälkeen voi vetää esimerkiksi banaanin jottei verensokeri laske liian alas.

   Sen sijaan kovaa ja tavoitteellisesti treenaava haluaa maksimoida lihasten hiilihydraattivarastojensa täydentymisen. Tähän parhaiten sopivat nopeat hiilarit. Paras on ehdottomasti maltodekstriinin, heraproteiinin ja kreatiinimonohydraatin yhdistelmä, mutta jos henkilö vastustaa lisäravinteita, silloin pitää miettiä muita vaihtoehtoja. Karkki on parempi kuin ei mitään silloin kun halutaan maksimoida palautuminen ja treenata pian uudestaan. Jos joku haluaa ehdottomasti syödä karkkia, on heti treenin jälkeen paras ajankohta tälle.

 22. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.