Tärkeää asiaa ruokailusta

Ruoalla on kiistämättä suuri merkitys elämän eri haasteissa – sekä terveellisen elämän tavoittelemisessa että ylläpidossa. Ruokailujuttuja on ollut blogissa n. kerran viikossa, välillä voisin kirjoittaa niistä enemmänkin. Tämä teksti sopii kaikille luettavaksi!

Kaikkien kannattaisi syödä terveellisesti, jotta voitaisiin hyvin fyysisesti ja henkisesti. Mitä terveellisyys on ja miten se määritellään ei ole kuitenkaan kaikille sama asia ja niistä ollaan montaa mieltä. On olemassa lukuisia oikeita tapoja toteuttaa terveellinen ruokailu, mutta sen ei tarvitse olla vaikeaa ja monimutkaista. Jos ruokailu on ns. täydellinen, mutta siitä stressataan paljon tai se toteutetaan liian kurinoloisesti, on siinäkin parannettavaa! Ruokailusta ei saa tulla ahdistavaa tai olla mielessä 24/7. Jos ruoka-asiat ottaa vallan, voi niitäkin ajatuksia pyrkiä parantamaan ja miettiä miten löytäisi tasapainon syömisessä. Se löytyy aivan varmasti jos sitä tietoisesti hakee, lupaan sen. Aina löytyy toivoa!
Minä olen ns. kaikkisyöjä ja pyrin syömään monipuolisesti ja ravinnerikkaasti. Minulle on tärkeää, etten stressaa syömistäni liikaa. Olen löytänyt melko hyvän tasapainon ruokailussani toistaiseksi, jaan tätä ajattelutapaa mielelläni eteenpäin. Joskus syön kasvisruokaa (Silvoplee = lemppariravintola!) mutta olen melko tarkka siitä, että jokaisessa annoksessani on proteiinia. Saisin lisätä vihreiden kasvisten määrää ja juoda enemmän vettä.
Tässä lista ruoka-aineista, joita minä syön viikon aikana. Ruoat, jossa on tähti * syön joka päivä
– Lihaa (kanaa, kinkkua, jauhelihaa) ja kalaa (lohta) *
– Kananmunia
– Maito-tuotteita (maitoa, rahkaa, raejuustoa, jogurttia) *
– Ruisleipää voin kera ja puuroa aamupalaksi *
– Pähkinöitä (manteleita, cashew-pähkinöitä) ja maapähkinävoita *
     – Hedelmiä (banaania, mangoa, vesimelonia, avokadoa, hedelmäsmoothie) ja marjoja (mustikoita, mansikoita, vadelmia) *
 – Kasviksia (paprikaa, minitomaattia, salaattia) *
– Riisi, pasta *
  – Oliiviöljy
– Kahvia, vettä *

Jos teillä on jokin uusi ruoka-aine, jota yritätte tutustuttaa ruokavalioonne, voi kestää hetki tottua makuun ja koostumukseen. Jos esim. olette vaihtaneet vaalean leivän ruisleipään, karkit hedelmiin, limut vichyyn tai pikaruoan kotiruokaan, niin antakaa uudelle terveellisemmälle ruokavaliolle aikaa! Pian syötte terveellisesti miettimättä asiaa. Suosittelen muuten kaikkia noita vaihtoja!
Jos listani näytti mielestänne liian terveelliseltä, niin minä kyllä herkuttelen myös! Yleensä suklaalla tai jäätelöllä, mutta pidän määrät yleensä pieninä. Jos teillä on meneillään laihdutusprojekti tai vastaava, suosittelen jättämään herkut minimiin. Herkkujen syöminen ei tue omia treenisuorituksia, joten ei ole minunkaan hyvä herkutella usein vaikka se ei näkyisi peilissä! Mutta tässäkin mennään kohtuudella ja ei-stressaavasti (:
Kuvat: Sandra


x Steffi

38 comments

  1. Hei, varmaan PT:nä tiedät, että kasvisruuasta saa proteiinia ihmiskeholle riittävän määrän. Lauseesi “Joskus syön kasvisruokaa, mutta olen melko tarkka siitä, että jokaisessa annoksessani on proteiinia.” on valitettavasti muotoiltu niin, että asian voi ymmärtää täysin päinvastoin. Kasvissyöjä tai vegaani voi olla myös urheilija, juoksija, painonnostaja yms. Ainut ero on, että eläinproteiinilla lihakset kasvavat hieman nopeammin ja laihduttaminen voi onnistua nopeammin. Runsaalla eläinperäisten tuotteiden käytöllä on taas havaittu negatiivisia vaikutuksia terveyteen. Itse olen vegaani ja harrastan juoksua, kiipeilyä ja laskettelua. 🙂

    • Hahaa olin tarttumassa samaan 😛 Mä taas laktovege ja pidän kyllä tarkkaa huolta proteiininsaannista varsinkin urheilupäivinä, suurin osa proteiinista mitä saan on vegaanista ja kyllä treenatessa nääkin lihakset kasvaa aika hyvää vauhtia näköjään 🙂 Mutta toihan oli ehkä vaan vahingossa muotoiltu noin! Silti Steffi, tosi hyvä blogi sulla, oot inspiroiva ja ihan totta sun blogi auttaa jos treenimotivaatio on hukassa joskus! Jos sulla on ketään kasvissyöjätreenaajia tuttavapiirissä, kiinnostaisi niitten ruokavalio ja syömiset! 🙂

    • “Joskus syön kasvisruokaa, mutta olen melko tarkka siitä, että jokaisessa annoksessani on proteiinia.
      Itsehän luin tämän niin että “Syön kasvisruokaa ja valitsen mieleisiäni kasviksia lautaselle, mutta yritän aina valita seuraksi myös niitä proteiinipitoisimpia kasvistuotteita”

      Ja siis.. Ite oon vähän skeptinen, joo monessa kasvistuotteessa on myös proteiinia, mutta aika työlästä on saada esim 120g proteiinia päivässä ja pitää kalorit siinä 2000-2500 kieppeillä, siis jos ei käytä vegeproteiinijauheita. Korjatkaa ihmeessä jos olen aivan hakoteillä!

    • Annetaan Steffille pikkasen tavallista enemmän armoa, kun tulkitaan hänen kirjoitustensa sivumerkityksiä, koska suomihan ei ole Steffin äidinkieli! 🙂 Musta on niin kiva, että Steffi jaksaa kirjoittaa meille hänelle itselleen vähän vaikeammalla kielellä, jotta enemmistön olisi helpompi lukea. Itsekin tulkitsin lauseen niin, että syödessään kasvisruokaa Steffi valitsee nimenomaa proteiinipitoisimpia kasviksia, koska on tarkkaa proteiinin saannistaan. Kiitos taas Steffi superkivasta ja inspiroivasta blogista! 🙂

    • Hei kaikki ja kiitos kommenteista.

      Mietin itse asiassa aika kauan miten muotoilisin tuon lauseen ja vaihdoin “mutta” -sanan “ja” -sanaksi ensin, mutta sitten takaisin tuohon “mutta” -sanaan.

      Kirjoitin lauseen noin, koska kasvissyöjien yleisin vaiva on liian alhainen proteiininsaanti ja tämä on yleistä tietoa. Tiedän kuitenkin, että moni tiedostaa asian ja tietää hyvin mistä saa tarpeeksi proteiinia. Kasvissyöjänä tai vegaanina voi todellakin treenata aktiivisesti ja hankkia lihaksia. Tarpeellinen proteiininsaanti on teoriassa täysin mahdollista ja joskus on jopa terveellisempää jättää liha pois, kuten jotkut tutkimukset todistavat.

      Olen kuitenkin huomannut, että voi olla käytännössä haastavaa löytää laadukkaita kasvispitoisia proteiininlähteitä mm. kahviloista tai ravintoloista. Tottakai tuokin on oma-aloitteisuudesta kiinni. Esim. Silvoplee-ravintolasta löytyy proteiinipitoista kasvisruokaa, mutta jos satun johonkin kahvilaan, jossa lounasvaihtehtoina on kinkku/juusto -ruisleipä tai vegeversiona tomaattikeitto, niin valitsen kinkku/juuston -version proteiinipitoisuuden vuoksi.

      x Steffi

  2. Moikka Steffit! Sun blogi on aivan ihana! sellasina päivinä kun ei meinaa treenii luistaa ja tekee mieli luovuttaa tuun lukemasn uudestaan sun postauksia ja saan niistä voimaa jatkaa !(: mua ainakin kiinnostaa nää ruokavaliojutut että saa tulla lisää näitä postauksia. voisitko joskus tehdä listaa sun suosikki treenibiiseistä joista saa voimaa ja energiaa?(:

    • Moi Veeru!

      Ihana kuulla, että saat voimaa näistä! Lisää ruokajuttuja on tulossa. Jos katsot tunnisteista (oikealla puolella) “treenimusiikkia”, löydät lempparibiisejäni!

      x Steffi

  3. Ihanat shortsit! 🙂 Mistä ne on??

  4. Olet oikea kultakimpale näiden kaikkien prodepalkkari-maitorahkaa kaikkeen-leipä on synti-blogien keskellä! Palaan yhä uudelleen lukemaan sun juttuja, koska suhtaudut terveellä ja tasapainoisella tavalla ruokaan. Kiitos!

  5. Ruoasta puheen ollen, mitä mieltä muuten olet kun joidenkin urheilun ammattilaisten suusta kuulee, että jos 80% ruokavaliosta on kunnossa, niin loput 20% saa olla mitä vaan? Omalla kohdallani ruokailu taitaa mennä aikalailla noin: syön tosi terveellisesti ylipäätään, mutta harvassa on ne päivät jolloin en söisi mitään “huonoa”, sen epäterveellisen herkun osuus on vain tosi pikkunen osa mun ruokailutottumuksia (vaikka esimerkkinä eilen söin pätkis -patukan, ja toissapäivänä croissantin, mutta ne ovat olleet ainoat ns. epäterveellisyydet ruoissani niinä päivinä), ja siis olen normaalikokoinen ja urheilen paljon. Kiinnostaisi mielipiteesi 🙂

    • Kiinnostava ja ajankohtainen aihe. Ruoan laatu on toki hyvä olla hyvä ja kuten postauksessa mainitsin, minunkin on tärkeä pitää lajini vuoksi ruokailun laadun hyvänä. En kuitenkaan usko, että herkut pieninä määrinä vahingoittavat. Tähän voisi vielä paremmin vastata kuitenkin asiaan enemmän paneutunut henkilö.

      x Steffi

  6. Tosi hyvä ja asiapitoinen teksti Steffi! 🙂 Ihana asenne sinulla!

  7. Ois tosi kiva jos kirjoittaisit maapähkinävoista (peanut butter) – miten käytät sitä, hyviä vinkkejä, miksi syöt sitä, terveellistä/epäterveellistä, mistä kannattaa ostaa jne. 🙂 olis tosi kiva lukea semmonen juttu! Kiitos! 🙂

  8. Näinpä!
    Kaikkia ns.”Fitness” blogeja selanneenna täytyy sanoa että sana SYÖMISHÄIRIÖ kuvaa mielestäni fitness maailmaa erittäin hyvin. Tällä tarkoitan sitä että ruokaan suhtautuminen ei todellakaan ole tervettä missään vaiheessa treenejä.
    Mutta kun lukee ns. “oikeiden urheilijoiden” juttuja, kuten tämä sivu, niin ruoan kanssa ollaan jo paljon terveemmissä sfääreissä…

    • Näin se valitettavasti joskus menee!

      Kiitos hienoista sanoista.

      x Steffi

    • Siksi onkin niin mukavaa,että täällä sun blogissasi Steffi on niin tervehenkinen asenne treenaamiseen ja ruokaan! 🙂 Ja olet kuitenkin itse elävä esimerkki siitä, että myös terveellä suhtautumisella päästään koviin tuloksiin; perustreenaajan ei todellakaan jokaista kanasuikaletta ei tarvitse vaa’an kautta käyttää! Suuri kiitos siis sinulle hyvästä esimerkistä :)!

    • Kiitos todella paljon!

      x Steffi

  9. Hei Steffi, sun blogi on tosi kiva ja oot todella inspiroiva tyyppi! Olen lähihoitajaopiskelija ja nyt huhtikuussa on ensihoidon koulutusohjelmaan kuntotestit (olen vähän viimetipassa!). Haluaisin sinne todella kovasti mutta olen vähän epävarma askelkyykkyosiosta, jossa molemmissa käsissä pitää olla 16kg kahvakuula ja noin kymmenen kyykkyä vähintään molemmille jaloille olisi tavoitteena eli yhteensä 20. En tiedä osaatko auttaa mutta oisko sulla PT:na mitään ehdotuksia tai ns. “valmiita” treenejä millä saisi nopeasti tuloksia? Kuntoni on mielestäni hyvä; sekä voima että kästävyys ja (ja lihaksiakin on mukavasti havaittavissa!) Ainut ongelma on siis nuo kyykyt, sillä painan itsekkin vain 48 kiloa (ja olen n.161cm pitkä) joten kahvakuulat painavat paljon omaan painooni suhteutettuna ja pelottaa etten saa niitä edes lattiasta ylös 😀 Olen alkanut tekemään sumokyykkyjä 10kg painon kanssa 100 joka toinen päivä mutta joskus sekin jää.. Käyn myös salilla säännöllisen epäsäännöllisesti ja juoksen kerran pari viikossa n. 5-7km lenkkejä. Nyt tietysti mietit miksi haen ensihoidon koulutusohjelmaan jos on tällainen ongelma mutta haluan sinne todellatodella paljon ja olisi unelmieni täyttymys selvitä kuntotestistä (etenkin kyykyistä, muut eivät niin huoleta)! Anteeksi sekavasta tekstistä ja kiitos jo etukäteen!:)

    • Lisään vielä, että ruokavinkkejäkin, esimerkiksi proteiinia sisältäviä välipaloja otan mielelläni vastaan! Enkä siis kysele näitä vain kuntotestejä varten vaan ihan loppuelämäksi. Tykkään urheilusta ja se on iso ja tärkeä osa elämääni, olen vain hieman jumissa ja tarvisin siksi apua ja vinkkejä + nuo testit ovat lähin tavoitteeni! 🙂

    • Kiitos paljon! On todellakin ehdotuksia.

      Harjoittele juuri niitä liikkeitä, joita teette testeissä. Oletko testannut askelkyykkyjä? Tee askelkyykkykävelyä pari kertaa viikossa. Jos tämä onnistuu jo ongelmitta, lisää jotkut painot käsiin, esim. 10kg kahvakuulat. Rakenna pikkuhiljaa treenejä siten, että osaat tehdä askelkyykkyjä 16kg kahvakuulilla! Et ehdi merkittävästi saada lihaksia testeihin mennessä, mutta harjoittele juuri niitä liikkeitä, joita ovat tulossa testeihin. Harjoittelemalla niitä nyt, hallitset myös tekniikan paremmin tositoimessa.

      Selviät kuntotesteistä, usko itseesi! Tsemppiä!

      x Steffi

    • Hei kiitos vastauksesta! Unohdin tosiaan siis mainita oleellisen, eli teen salilla käydessäni askelkyykkyjä 12kg käsipainoilla mutta sekin on jo lähellä maksimia ja tasapaino on melko lujilla 20:nnen toiston kohdalla 😀 Jos siihen siis lisätään molempiin käsiin 4kg niin en tiedä miten ikinä selviän. Mutta tosiaan, pitää alkaa tehdä niitä useammin ja säännöllisemmin myös kotona, eikai tässä muukaan auta! Kiitos tsempeistä, saa nähdä miten käy..!

    • Hei toinen Anonyymi! Ensihoitajien kuntotestit ovat nykyaikaa ja tulevaisuutta alalla, niiden läpi pääseminen ei ole vaikeaa, jos liikuntataustaa on. Testit eivät kuitenkaan kerro työn fyysisistä vaatimuksista totuutta ja valitettavasti omalla koollakin on merkitystä 🙁 En tarkoita sitä, ettei pienikokoinen nainen pärjäisi (kaikkea ei pidä ja onkin mahdotonta jaksaa muutivissa tilanteissa ja paikoissa, apua saa lähes aina, myös kantoapua) mutta töitä saa tosissaan tehdä, että voimataso pysyy sellaisella tasolla, että pärjää perustehtävät työparin kanssa! Esimerkiksi porraskannoissa lyhyen parin kanssa tasainen kanto on todella haastavaa ja vaatii voimaa yläkroppaan. Olen itse ensihoitaja ja nainen, voimaharjoittelulla työkyky on säilynyt 15 vuotta ilman suurempia vammoja, mutta edelleen hikeä pukkaa ajoittain 🙂 On myös muistettava, että väkivallan uhka on todellinen/lisääntyvä ja jos et karkuun pääse/ehdi, sinun tulee pystyä valitettavasti painimaan/kiinni pitämään ennen lisäapua kahdestaan parin kanssa. En halua missään nimessä lannistaa, mutta akuuttihoidossa on paljon muitakin mielenkiintoisia työpaikkoja kuin ambulanssi.

      Steffin vinkit loistavia, testeissä liikkeet aika lailla samanlaisia kuin työssäkin. Suosittelen lisäksi mavea, korsetin treenaamista (staattinen selän pito lähes joka testissä), kyykkyjä, kyykkyjä ja vielä kerran kyykkyjä painojen kera 🙂 Lisäksi kannattaa harjoitella 80 kg painavan painon (mieluiten ihmisen muotoisen) siirtämistä paikasta a paikkaan b useampi metri, koska kysymyksessä on tekniikkalaji ja tätä joudut sitten harjoittelussakin oletettavasti tekemään työtehtävillä…Tsemppiä testeihin!

    • Hei! Voi kiitos kommentista, tosi kiva kuulla ensihoitajan näkökulmasta! 🙂 Ja totta, tiedostan kyllä fyysisen kokoni enkä missään nimessä haluaisi olla hidasteena juuri esimerkiksi noissa porraskannoissa, kun varmasti suuri osa on minua pidempiä (liian usein tämä lyhyys tuntuu olevan ongelma) enkä haluaisi opiskelijana olla riesaksi harjoittelupaikoissa. Mutta tosiaan, työpaikkana kiinnostaisi ambulanssissa työskentelyn lisäksi myös leikkaussali, päivystys tai teho-osasto. Unelmana on joskus työskennellä lastensairaalassa:) Äh en tiedä mitä pitäisi tehdä, en kuitenkaan haluaisi jättää tätä ensihoidon koulutusohjelmaan hakemista kun se kuitenkin on ollut haaveena kauan.

      Kiitos vielä kovasti treenivinkeistä, aion varmasti soveltaa niitä salitreeneihini! Ja täytyy vielä sanoa että arvostan todella työtäsi 🙂

    • Lyhyys on ongelma – paitsi jos saa itsensä kokoisen työparin 🙂 Itse olen 172 cm ja siinä hyvässä asemassa, että pitkäaikainen työpari on vain muutaman sentin pidempi. Se (lyhyys) on suuri harmi, koska se ei huonoa hoitajaa missään nimessä tee! Akutologia on mielenkiintoista ja siksi suosittelen hakemaan ko koulutusohjelmaan, oli tulevaisuuden työpaikka mikä tahansa – niitä taitoja tarvitsee joka paikassa. Ja hyvää lihaskuntoa!

      Ps. Fyysisyys näkyy päivittäistyössä erityisesti reppujen + deffan kannossa, portaiden nousussa, ja kantotuolin liikuttelussa eteen/taakse ja ylös/alas. Voimaa tarvitaan erityisesti potilaan siirroissa esim sängystä lattialle tai asunnosta autoon 6 kerrosta kierreportaita kaikkien tavaroiden kanssa 🙂 Eli työajallakin pääsee treenaamaan 😀

  10. Voisinpa tulostaa tuon listan ja laittaa sen peilini eteen, että muistaisin sen joka aamu. Koulu pitää mut niin kiireisenä ettei välillä edes tajua mitä on syömässä :/

  11. Kiitos sulle Steffi ihansta blogista ja sun ihanasta asenteesta! Näin syömishäiriöstä toipuvana mulla on sulta valtavasti opittavaa. Sun ihanan terve suhtautuminen syömiseen ja ihan kaikkeen on ollut mulle suuri apu, kun olen huomannut että vau, voi syödä hyvin ja näyttää kauniilta. Mä olen tosi kiitollinen sulle ja oon onnellinen että olen löytänyt sun blogisi. Kiitos <3

  12. Kun sanotaan että lenkki kannattaa tehdä tyhjällä vatsalla niin miten sitten jos menen salille aikaisin aamulla ? Kannattaako syödä kunnon aamupala ennen sitä vai vasta sen jälkeen? Tottakai se varmaan riippuu myös siitä mitä siellä tekee…. Ja löysin sun blogin vähän aikaa sitten ja nyt jo koukussa <3 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.