Elämäntapamuutokseni – Vastauksia osa 5

Elämäntapamuutoksen kysymyksiin vastailen tässä ja tulevissa postauksissa perjantaisin. Joihinkin kysymyksiin olen vastannut sivuilla. Edellinen perjantai meni kuitenkin univelkojen kiinniottamiseen ja mahtuihan iltaan yksi treenikin. Jatkossa vastaan siis aina perjantaisin näihin kysymyksiin. 


Kiitos suuresti. Asenne on rento koska en harrasta mitään kummallisia dieettejä tai kiellä itseltäni lähes mitään ruokia! 
CrossFit-tyylisessä harjoittelussa ajatellaan lähes aina noita aikaa-vastaan treenejä, ns. metconeja. Niissä sykkeet nostetaan usein korkealle ja tehdään montaa liikettä. Se on intensiivistä, monipuolista ja kehittää montaa eri osapuolta kehossa nopeasti. Nuo treenit eivät kuitenkaan kehitä parhaiten voimatasoja ja lihastenkasvua. On tehokkaampia keinoja kehittää niitä osa-alueita. Tietääkseni kaikkien CF salien ohjelmoinneissa tehdään myös erikseen voimaharjoittelua. Näin olen itsekin tehnyt alusta asti, treeneissä olen ensin keskittynyt voimaan ja tekniikkaan ilman ajanottoa.
Voimaharjoittelun jälkeen olen loppuun tehnyt jonkun metconin tai joskus jättänyt sen kokonaan pois. Joskus teen treeneissä ainoastaan jonkun rankan aikaa-vastaan metconin. Todella tärkeää on treenien vaihtelevuus. Idea CF:ssä on “valmistautua tuntemattomaan”, eli ei haluta ikinä tottua yhteen ja samaan ohjelmaan tai tapaan treenata, vaan yllättää kehoa usein ja näin kehittyä monipuolisesti. 
Voimaharjoittelussa palautusajat ovat sarjojen välissä useimmiten 2-5 minuuttia. Voisit lisätä treeniohjelmaasi paljon voimaa kehittäviä treenejä. Suosittelen kehittämään perusliikkeitä, kuten mm. kyykkyjä, maastavetoja, leukoja, työntöjä, punnerruksia ja/tai penkkiä. Voit jättää CF-tyyliset treenit jopa hetkeksi pois. Voima kehittyy hitaammin kuin ns. metcon-kunto.
Ruokaa pitää syödä tarpeeksi, jotta lihas kasvaa. Kokeile vaikka ensin syödä 500 kcal yli kulutuksen samalla kun teet voimaharjoittelua ja katso miten käy. Sitten voit lisätä/vähentää kaloreita riippuen olosta ja tuloksista. Tsemppiä!

Kiitos Satu! Välipalojen keksiminen on monelle pulma.

Käytätkö maitotuotteita? Jos käytät: Smoothiet maidolla/rahkalla/luonnonjogurtilla, avokadoa raejuustolla. Maidottomat: Avokadoa, hedelmä ja kourallinen pähkinöitä, kananmunia/munakas, maidoton smoothie. Kommenttiboksiin saa lisätä omia välipalalemppari-ideoita, niin saadaan Satulle paljon uusia ideoita! (:

Kiitos! Voisin ja olenkin suunnitellut pitäväni ruokapäivistä, jonka voisin julkaista tänne kuvineen. Säännöllinen ruokailu on omasta mielestäni tärkeää sekä urheileville, että ei-urheileville. Tässäkin asiassa on monta koulukuntaa, joidenkin mielestä säännöllinen ruokailu ei ole niin tärkeää. Tässä pari merkittävää syytä miksi on hyvä syödä säännöllisesti: 

– Treenaajan on hyvä muistaa, että ruokavalio vaikuttaa ratkaisevasti kehon palautumiseen. On hyvä syödä sopivasti ennen treeniä ja pian treenin jälkeen, jotta keho pääsee korjaamaan “vaurioita”, joita treenissä on tapahtunut (lähde). Säännöllinen ruokailu pitää annoskoot sopivina ja näin treenisuoritusta ei ideaalisesti tehdä nälkäisenä tai kun vatsa on täynnä.
– Suolistolle annetaan vähemmän työtaakkaa kun syödään säännöllisesti ja kevyemmin iltaa kohden. Unenlaatukin paranee (Ekström, Kristian – Simply Well)
– Paino pysyy hallinnassa. Säännöllisellä ateriarytmillä pysyvät annoskoot sopivina, kun nälkä ei pääse kasvamaan liian suureksi (lähde)
– Säännöllisellä ruokailulla hyvä vireys säilyy koko päivän ja vatsa toimii hyvin!

ps. olen menossa tulevana lauantaina Milko Tokolan ja Anna Everin painonnostokurssille, kurssilla on pari vapaata paikkaa. Haluaako joku tulla mukaan? Kurssi soveltuu myös aloittelijoille. Jos kiinnostaa, laittakaa sähköpostia minulle: stefaniehagelstam@steffit.com

Kuvat: Sandra ja Tomi Salakari

x Steffi

9 comments

 1. Onko raejuusto muka maidotonta 😀 ?

 2. Ihanaa kun jaksat vastata noin tsemppaavasti!
  Mä oon itse harrastanut crossfittia nyt vuoden verran, voimat on noussu, ja lihakset kasvamu,mutta rasva ei tunnu lähtevän millään. En ole mitenkään iso mutta sen verran rasvaa haluisin pois et olis hiukan jotain lihaserottuvuutta:) Syön säännöllisesti (aamupala, lounas, välipala, illallinen, iltapala) ja määrät eivät ole mitenkään suuria (aamupalaksi puuroa ja marjoja,lounaalla ja illallisella lämmin ateria ja välipalaksi smoothie ja leipä tms.). Osaatko sanoa mitä mun kannattaa tehdä että rasvaa lähtisi? Treeneissä käyn 4-6 viikossa.

  • Kandee vähän laskee että montako kaloria vedät nyt ja pudottaa siitä sellanen ~300kcal pois. Hiljaa hyvä tulee ja jaksaa treenatakin

  • Hei ja kiitos! Sinulle vastattiin hyvin, testaa karsia ruokailustasi hieman pois jotta saat vähemmän kaloreita, kun kulutat. Katso onko 300 sopiva määrä, jotta kuitenkin jaksat vetää treenit hyvin. Suosittelen karsimaan “huonoja ruokia” pois ensin, sitten voit katsoa ettet juo kaloreitasi (mehut, limut?) ja annoskoka voi hieman pienentää.

   Tsemppiä!

   x Steffi

 3. Mä mietinkin tossa jotain vanhaa postausta lukiessani, että oletkohan käynyt Kristianilla niksauteltavana. 😉 Loistava tyyppi on hän! Ja vaikuttanut vuosien aikana paljon mun elämäntapoihini, nimenomaan “terveellistävällä” tavalla. Harmi, että muutin toiselle puolelle Suomea kuukausi takaperin. Täytyy tehdä aina välillä kiropraktikkokäyntejä Helsinkiin..

 4. Heippa Steffi!
  Sulla on todella huippu blogi ja oot hurjan tsemppaava! Kiitos siitä 🙂
  Ihanat Reebokin valkoiset kengät tuossa yllä kuvassa, mistä olet ne hankkinut?

 5. Moi steffi! Tää on ehkä hassu kysymys mut kysyisin seuraavaa: oon treenannut jonkun aikaa. Nyt oli flunssataudin takia parin kolmen viikon tauko treeneistä, sen jälkeen kun menin salille oli lihakset tosi kipeinä muutaman treenikerran verran. Oikeestaan koko vuoden ajan kun olen treenannut, olen aina saanut lihakseni kipeiksi. Nyt yhtäkkiä kipuja lihaksiin ei enää tule, vaikka treenaan tosi isoilla painoilla? Mistähän tämä johtuu? Olo lihaksissa on vain tosi “voimaton”, huomaa että on treenattu mutta missään ei tunnu ikävältä? Huolissaan olen että enkö enää osaa treenata vai näinkö sen kuuluukin mennä? 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.