Elämäntapamuutoksen kysymyksiin vastailen tässä ja tulevissa postauksissa perjantaisin. Joihinkin kysymyksiin olen vastannut sivuilla.
Moikka. Laihtuessani pidin viikossa herkkupäivän, nykyään syön herkkuja silloin kun tekee mieli.
Käytännössä herkkupäivä tarkoitti sitä, että söin yhtenä/kahtena päivänä viikosta herkkuja pitkin päivää. Herkut olivat usein makeita, kuten suklaata tai irtokarkkeja. En varsinaisesti kokenut, että pizza tai hampuralais-ateriat olivat herkkuja. Jos minun teki mieli mäkkäriä niin söin kuitenkin siellä. En poikennut erikoisesti kuitenkaan säännöllisestä ruokarytmistä – söin normaalia ruokaa ensin ja herkut söin jälkkärin muodossa. En siis laittanut herätyskelloa herkkupäivänä soimaan kl. 6, jotta voisin aloittaa aamuni suklaalevyllä, heheh. En miettinyt muistaakseni kaloreita sinä päivänä, mutta seuraavana päivänä jatkoin taas terveellistä ja kevyttä ruokailua ja jätin kaikki “turhat” pois. Liikuin kuitenkin paljon joten kalorimäärä ei saanut mennä liian matalaksi, halusin jaksaa treenata normaalisti. Tämä ei ollut minkäänlainen “tiukka dieetti”.
Jos herkkupäivä ei onnistu tai tunnet ettet voi olla syömättä isoja määriä, niin kokeile joko minun tapaani tai pidä pari päivää viikossa “herkkuhetkiä”. Niinä hetkinä voit vaikka syödä vähempiä määriä, mutta suot itsellesi jotain ns. herkkua? Jäin vielä ihmettelemään, että kuinka paljon painosi nousee kun kroppasi “varastoi syödyt kalorit” ja milloin olet punninnut itsesi? Vastaa tähän postaukseen jos näet tämän!
Kaloriennosto voisi toimia esim. niin, että syöt isompia määriä ja lisäät terveellisten rasvojen määrä.
Okej. Ylläpitovaihe on kiinnostava aihe ja siinä myös hyvä postausidea. Se eroaa itse painonpudotusvaiheesta, muttei välttämättä niin paljon. Luulen, että monelle vaiheiden ero on liian suuri ja näin on vaikeaa ylläpitää muutoksia, koska ei tiedetä miten toimia kun ollaan laihdutettu ja noudatettu tiukkaa dieettiä “sääntöjen mukaisesti”.
Haaste on luultavasti sinunkin kohdallasi kärsivällisyys (?). Halutaan muutoksia niin nopeasti kuin mahdollista ja kukapa ei haluaisi, en tuomitse! Muutoksissa onnistutaan myös luultavasti, mutta ei osata löytää välimuotoa ja tasapainoa vaan ollaan joko-tai tyyppejä, “kaikki tai ei mitään”. Tämä on haastavaa pitkässä juoksussa. Sellainen rento asenne syömiseen ja elämiseen ylipäätänsä on vaikea löytää, syömisen ei saisi olla niin stressaavaa.
Suosittelisin sinun tekevän muutoksia mielummin hiljattain ja laittaa se tavoite hieman pidemmälle, kuin olet aikaisemmin. Ideaalista olisi, että painonpudotuksessa söisit ja eläisit jo melko samalla tavalla, kun ylläpitovaiheessa. “Dieetti” sana voidaan muuttaa “elämäntapamuutokseksi” tai johonkin toiseen, joka kuulostaa hieman rennommalta. Laihtuessa voidaan katsoa kaloreita tarkemmin, muttei rajoittaa itseltään kaikkea. Usein menee niin, että mitä enemmän rajoitetaan, sitä voimakkaammin sitä kaivataan.
Toivottavasti noista vinkeistä on hyötyä!
Syötkö kalaa? Lohessa on laadukasta proteiinia, esimerkiksi. Kananmuna on myös erinomainen proteiininlähde. Pähkinät ja siemenet ovat myös tosi jees. Itse tykkään myös linsseistä ja pavuista.
 |
Tässä toissapäiväisen ateriassa on: Kanaa, riisiä, linssejä, raejuustoa, minitomaatteja, kurkkua ja raastesalaattia. |
Moi ja kiitos. Tällä hetkellä treenaan kuusi kertaa viikossa ja pidän yhden lepopäivän. Treenaan nyt enemmän kuin ikinä. En suosittele tällaisia määriä henkilöille, jotka eivät ole ensin rakentaneet itselleen pohjaa treenaamalla pidemmän aikaa 2-4 kertaa viikossa. Olen nyt treenannut näin paljon pari viikkoa ja testailen kuinka hyvin kehityn ja miten palaudun tällä työmäärällä. Jos minusta tuntuu, että treeniä on liikaa, vähennän sitä. Joskus treeniohjelmaani kuuluu matalatempoinen viikko, jolloin en tee raskaita harjoituksia. Kun treenikertoja on paljon, on unella, ruoalla ja henkisellä hyvinvoinnilla entistä tärkeämpi rooli.
Olen onneksi säästynyt vakavilta urheiluvammoilta. Minulla on sivuttaisessa pakaralihaksessa (gluteus medius) hieman kipuja mm. notkoselkäni ja jalkojeni pituuseroni takia. Käyn urheiluhierojalla, kiropraktikolla ja teen kuntouttavia liikkeitä parantaakseni ongelmaa. Ihanaa viikonloppua! 🙂
x Steffi
Tosi kiva ja motivoiva blogi!
Itse olen tiputtanut painoa 11 kuukauden aikana n. 34kg ja nyt on vuorossa painon pitäminen samana. Vielä on ainakin onnistunut, vaikka olen hieman kaloreita lisännyt, mutta ei ole mennyt vielä överiksi. Koko homma onnistui juurikin hyvän personal trainerin avulla.
Ei hirveästi liity tähän kirjoitukseesi, mutta millainen on mielestäsi hyvä personal traineri?
Kuinka paljon psyykkinen puoli ja fiilikset kuuluvat mielestäsi personal trainerille vai onko se vain fyysisen puolen treenausta? Ja kuinka paljon olet yhteydessä ns. vapaa-ajalla, eli jos ei ole sovittua tapaamiskertaa, niin kyseletkö kuulumisia? Tai kyseletkö kuulumisia, kun ei ole voimassaolevaa pakettia?
Sinusta saa hirveän positiivisen kuvan ja on tosi hienoa, että jaksat olla näin innostunut ja auttaa muita hyvän asian merkeissä!
Hei! Vastasit kysymykseeni yllä (kysymys 1). Paino nousee pari kiloa joita joudun tiputtamaan joskus jopa yli viikon. Puntarilla käyn aina aamuisin. Nyt olen jättänyt herkuttelun kokonaan koska tuntuu että paino meinaa nousta ihan normaali syönnillä jos en tarkkaile ruokailujani kaiken aikaa. Liikun noin viisi kertaa viikossa. Aerobista ja saliharjoittelua. Olen lisännyt aerobista ja vähentänyt saliharjoittelua. En tiedä pitäisikö tehdä toiste päin. Enemmän salia ja 1-2 krta aerobista? Olisi kiva päästä normaaliin tilaan tämän ruokailun kanssa eikä vahdata syömisiä koko ajan.
* Kommentti, joka kirjoitettiin vastauksena ylläolevaan kysymykseen poistettiin vahingossa.
x Steffi
Tässä vielä vastaukseni eli herkuttelun jälkeen paino nousee ainakin pari kiloa. Puntarilla käyn aina aamuisin. Olen nyt jättänyt herkuttelun kokonaan koska tuntuu että paino nousee ihan normi ruuallakin jos en sitä tarkkaile kaiken aikaa. Treenaan noin 5 kertaa viikossa. Ennen treeni oli pelkkää salitreenausta mutta laihdutuksen aikana vähensin salia ja lisäsin aerobista. Nyt on hieman hakusessa miten kannattaisi treenata ettei paino lähtisi nousuun. Tavoitteena on päästä pois ruuan punnitsemisesta ja jokaisen suupalan miettimisessä. Kaloreita minulla kertyy noin 1800-1900 / pvä. Eli ei kamalasti. Luultavasti syön liian vähän?
Mitenhän mä oisin esittää kysymykseni ilman että se kuulostaa aivan sekopäiseltä 😀 okei, eli siis oon kovasti kiinnostunut kylmäpuristetusta kookosöljystä. Se kuitenkin maksaa ja se taas tarkoittaa sitä, että jos sellaisen purkin ostaa, se pitää käyttää eikä jättää kaappiin lojumaan 😀 siispä, kysymykseni on, että millainen sen koostumus on ja miltä kookosöljy maistuu?
Tuosta melkein 500g kookosöljyä, 6euroa.
http://www.vitacost.com/vitacost-extra-virgin-certified-organic-coconut-oil-16-fl-oz-12
Kannattaa ostaa netistä tai jostain arabikaupoista, cocovi etc turhaa ilmaa hinnoissa.
Kookosöljy on kiinteää huoneenlämmössä, se ei maistu juuri miltään mutta siinä on aika vahva kookoksen haju (yllättävää) joka hieman huijaa sen maistumaan kookokselta. Ihan varmaan saat sen käytettyä, jossei ruoassa tai kahvissa niin iholla ja hiuksissa!
Kiitti, tuosta oli kovasti apua! 🙂
Hei Steffi! Ihan asiasta aidanseipääseen, mutta perustuen noihin punneruskuviin taisin juuri tajuta mikä punnerrustekniikassani mättää :o)
hei nyt menee kyllä ihan ohi aiheen mutta haluisin tietää tosta notkoselästä vähän enemmän. Itse urheilen kilpaa ja viikkotunteja kertyy lähemmäs 20 h. Kun joskus oon maininnut pahasta notkoselästä on minulle on vaa kohautettu olkia, että minkäs sille tekee 😀 mut viime aikoina oon alkanu ajattelee että esim lantion virheasento juostessa ja erinäiset jalan virheasennot ovat voineet ainakin osittain aiheuta/pahentua tästä. Myös joidenkin vatsalihasharjoitteiden teko tuntuu pahalta.Miten itse huollat notkoselkää ja onko sulla rityisiä liikeitä venytyksiä avuksi? OIsin siis ikionnellinen jos joskus tekisit huttua notkoselästä tai vaikka lonkankoukistajien kireydesta!