Kuntosalillakäymisen vinkkejä vasta-alkajille

Haluat aloittaa salilla käymisen, muttet tiedä miten toimia? Tässä pari takuuvarmaa vinkkiä vasta-alkajille.
Kävele tai soita haluamasi salille ja kysele kaikkia asioita, joita haluat tietää. Hinta? Sitoutuminen? Käytännön asioita? Miten mennä tunnille? Mitä mukaan? Henkilökunta osaa varmasti neuvoa sinua, jos tuntuu siltä, ettei sinulla ole aavistustakaan miten toimia.

Kun tulet salille ensimmäistä kertaa, kerro se respaan jotta he voivat auttaa sinua kysymyksissä.
Ryhmäliikuntatunnit ovat eritasoisia ja monet tunnit sopivat vasta-alkajille. Tästäkin kannattaa kysyä respasta – mikä tunti sopii juuri sinulle, jotta voisit tutustua liikunnalliseen elämään?
 Jos salipuoli kiinnostaa, suosittelen hankkimaan Personal Trainerin. PT näyttää sinulle liikkeitä ja laatii sinulle treeniohjelman tavoitteidesi mukaan. 
Vaatteiden ei tarvitse olla vimpan päälle. Lenkkarit, mukavat treenihousut ja paita, ponnari pitkätukkaisille, naisille tukevat treeniliivit ja vesipullo on kuitenkin hyvä pakata mukaan.
Nauti liikunnasta ja ole ylpeä itsestäsi! Olet ottanut ison askeleen kohti terveempää elämää. Oli tavoitteena sitten laihdutus, lihasten hankkiminen, omaan aikaan keskittyminen tai yleinen hyvä fiilis – kuntosali kuuluu kaikille eikä kukaan voi väittää toista. You can do it!

 Kysymyksiä vasta-alkajilta? Saa kysyä tyhmiä kysymyksiä!

 Kuvat: Sandra


x Steffi

25 comments

 1. Tää ei ehkä oo ongelma, mutta kuitenkin varmasti monille naisille tuttu. Ite oon jo kasvun lopettanut teini, joten käyn salilla ihan mukavasti. Harrastan urheilua muutenkin, mutta sali on kiva lisä. Omistan luonnostaan ja nyt vielä lihaksien myötä suoraan sanoen ison ja pyöreän pepun, ja salilla se tuntuu kiinnittävän hieman liikaa huomiota. Kyykkääminen on erittäin ahdistavaa, kun tuntee katseen koko ajan. Muutenkin täällä päin naiset salilla ovat ihme, ja silloin tällöin kuulee kommenttia. Mietin vaan, miten muut ovat reagoineet tällaiseen vai antaneet vaan olla? Oisko sulla mitään vinkkejä?

  Blogis on aivan huippu, kiitos siitä! ❤

  • Olen kuullut usean kerran tarinoita siitä kuinka naisia tullaan kuntosalilla pyytämättä “auttamaan” liikkeiden kanssa, ja mun mielestäni on täysin oikeutettua asiallisesti sanoa että kiitos ei, osaan tehdä nämä itse enkä kaipaa apua.

   En itsekään oikein tiedä miten tuohon tuijotteluun pitäisi reagoida, sillä eihän se kovin hauskaa ole. Olen lähinnä pyrkinyt ajattelemaan että jos jollekin minun treenamiseni tuijottelu on todella se päivän kohokohta niin onneksi olkoon vaan hänelle, pienet ovat sen ihmisen elämänilot… Vaikka se ettei puutu asiaan ei tietenkään ole optimaalinen vaihtoehto, eikä korjaa tilannetta.

  • Vilkuilua tietty pitää sietää, vaikea siellä täydellä salilla on olla kattomatta ketään, mutta jatkuvaan ja häiritsevään tuijotukseen kyllä voi minun mielestäni reagoida, jos se alkaa häiritä salilla käyntiä esim ahdistamalla… Minä varmaan ensin tarkkailisin, että tuijottaako oikeasti takapuolta vai voiko selittää jotenkin muuten, ja tuijottaisin sitten murhaavasti takaisin, ja seuraisin reaktiota, että ymmärtääkö edes hävetä. Moni toivottavasti huomaa jääneensä kiinni ja ymmärtää nolostua, mutta sitten jos sekään ei auta, niin saattaisin sanoakin jotain.. Tyyliin “teenkö jotain väärin, vai miksi pitää kytätä niin tiivisti” tai “kyllä tää sujuu ihan ilman, että sinun tarvitsee vahtia”, tai jos ei muuten ala ymmärtää vihjettä, niin “tykkäätkö useinkin tuijotella teinityttöjä” tms.

  • Joo, tämän tyylinen olisi munkin mielestä “hyvä” vaihtoehto. Ja muista myös se, että sulla on täysi oikeus pitää mitä tahansa tahdot päälläsi salilla ja valita vaatteet sen mukaan missä sulla on mukavin olo treenata, jos siis tätä joskus mietit.
   Yks vaihtoehto on tietty “kill them with kindness” joka tosin tässä tapauksessa saattaisi vaikuttaa flirttailulta, valitettavasti. Sanoisin itsekin että takaisin tuijotus toimii parhaiten, muista suivaantuneet silmät mutta pokerinaama! Pitkä tuijotus suoraan silmiin! 😀

  • Kiitos teille, saa antaa vielä lisää kommenttia aiheeseen!
   Asiaa on auttanut aikasemmin ainakin se, että oon ottanu jonkun kaverin, yleensä pojan, mukaan salille. En oikeestaan tiiä mistä se johtuu, tuntuu vaan “pelottavan” nämä tyypit pois 😀 Mutta suurimmaksi osaksi treenaan ihan yksin, joten sekään ei ole varsinainen ratkaisu.
   Ja siis joo, ei mua sellanen pieni vilkuilu ja tällänen haittaa – kaikkihan sitä tottakai tekee. Mut sitte valitettavasti löytyy aika ajoin myös näitä jotka (porukassa) oikeen kunnolla jäävät tuijottamaan ja joskus jopa kommentoivat keskenään tai ääneen jotain, niin siinä aletaan mun mielestä mennä jo rajan yli ihan kunnolla. Kumminkin salille jokainen tulee treenaamaan eikä niin no, tekemään jotain muuta.
   Jos nyt vielä kesätauon jälkeen tällänen käytös jatkuu/pahenee niin kyllä mä haluisin tilanteeseen jotain muutosta, mutta toivottavasti ymmärtäisivät lopettaa ihan sillä jos esim. tuijottaisin takaisin tai sanoisin jotain!

  • Hyviä vinkkejä! Ymmärrän, että tuo voi todellakin ärsyttää. Toivottavasti sait kommenteista hieman apua.

   x Steffi

 2. Steffi, sä oot niin ihana ja fiksu <3

  T: Vieraskynä

 3. Itse olen aikeissa jatkaa treenaamista pienen tauon jälkeen.Tuntuu että vihdoin motivaatio on taas kohdillaan:) Ajattelin tälläistä tälläistä treeniviikkoa pienen motivaationpuutetauon jälkeen ti: cardio step 45 min ke: cardio energy ja shape ja pe: cardio energy ja bootylicious:)

  • Kuulostaa hyvältä! Jos jossain vaiheessa tuntuu siltä, ettei ole motivaatiota jumpata noin useasti niin älä kuitenkaan jätä kaikkea liikuntaa pois. Silloin voi pitää jumppatuokion kerran viikossa jotta liikunnalle ei tulisi täysi stoppi!

   x Steffi

 4. Ja vinkiksi jos PT:n haninta tuntuu esim. taloudellisesti mahdottomalta: moni kuntosali järjestää silloin tällöin (isommat ketjut viikottain) kuntosalin laiteopastusta (joko nimellisellä lisämaksulla kuuluu hintaan). Niissä käyvät ainakin meidän kuntosalilla (GoGo) niin vasta-alkajat kuin kokeneemmatkin salilla kävijät. Salilla kun pääsee alkuun voi myöhemmin uskaltaa kokeilla niitä itselle vieraampiakin laitteita jne. 🙂

 5. Ihan ekaks, ooot ihan mielettömän upea neiti ! 😀 niin luonnollisen ja kauniin näkönen että huuuuuuh! Itse oon käyny ennen satunnaisesti salilla ja syönyt ihan mitä sattuuu ja kuvitellu, että joku treeni taikka jumppa laihduttaa vaikka söisin mitä kakkaa. 4kk sitten liityin oman kuntosalini kesää kohti ryhmään, jossa sai liikunta ohjeita, ruokavalio ohjeita sekä tsemppejä. Ryhmä kesti oikeasti 10 viikkoa, mutta olen jatkanut samoilla ohjeilla menemään, välillä vähän huonommalla ja välillä paremmalla menestyksellä. Lähdin 70,3 kilosta ja tällä hetkellä vaaka huitelee siellä 62-63kg välillä. Pituutta minulta löytyy 170cm, että ihan kivoissa lukemissa mielestäni mennään! Itseluottamus on kasvanut ihan hirveästi ja enää en pelkää että yksi suklaapala tuo vaakaan 5kiloa lisää ja en enää myöskään ole vaa’an orja, niinkuin aluksi. Nyt haluaisin kuitenkin saada tätä kroppaa kiinteämmäksi, mutta olo on melko avuton.. reidet ongelmana niinkuin suurimmalla osalla naisista ja kyykkyihin on viha rakkaus suhde! 😀 enimmäkseen viha… Mutta ne kai se yksi parhaimmista liikkeistä on? 🙂

  • Voi kiitoksia paljon! Todella kivasti sanottu.

   ONNEKSI OLKOON hienosta painonpudotuksesta. Kyykyt on hyviä, mutta paljon muitakin liikkeitä löytyy. Kiinteytyminen vaatii kärsivällisyyttä, mutta tiukalla treenillä ja hyvällä ruokavaliolla pääsee tuloksiin. Testaile lenkkeilyä, askelkyykkyjä, rappujuoksua, bodycombattia ja muuta vastaavaa? Olet jo päässyt noin hienoihin tuloksiin, eli pystyt varmasti myös kiinteytymään entisestään.

   x Steffi

 6. Hei! Olen niin kankea, etten pääse syväkyykkyyn selkä suorana. Kyykyssä oleminen on lähes mahdotonta niin, että kantapäät ovat maassa. Mitenkähän pystyisin parantamaan lantion, alaselän ja nilkan liikkuvuutta? Alan olla jo aika epätoivoinen asian kanssa 🙁

  • Mua kiinnostais kanssa lantion, alaselän ja lonkan koukistajien liikkuvuus. Oon nyt säännöllisesti venytelly, mut tuntuu ettei mitään muutosta tapahdu!

  • Moikka!

   Suosittelen venyttelemään jokaisen treenin jälkeen (lyhyitä venytyksiä) ja keskittymään kehonhuoltoon, kuten foamrolleriin käyttöön ja hierontaan. Suosittelen myös harjoittelemaan mm. kyykkyjä ja pistoolikyykkyjä, mutta kehitysmielessä eli ilman painoja ja siihen asti mihin kroppa taipuu.

   Jooga on ollut monelle jäykälle henkilölle apu, siinä koko kehon liikkuvuus paranee.

   Fysioterapeutin vastaanotolle voi myös mennä, hän voisi antaa juuri teille sopivia harjoituksia liikkuvuuden parantamiseksi.

   ps. eka anonyymi: testaa laittaa kantapäiden alle lankku tai vastaava koroke kyykätessä, se voisi auttaa sinua löytämään paremman asennon ja samalla se kehittäisi nilkan liikkuvuutta.

   x Steffi

 7. Moi Steffi!

  Kiitos paljon motivoivasta ja aina niin piristävästä ja positiivisesta blogista!

  Olen seurannut blogiasi noin puolen vuodne ajan ja nyt kun viikko sitten aloitin kuntosalilla käymisen olen mielessäni tehdessäni ja salin jälkeen kerrannut antamia oppejasi ja neuvojasi 🙂

  Yhteen probleemaan olen tosin törmännyt: punnertaessa “miesten punnerruksia” molempia kyynerpäitäni kihelmöi, ikävästi, tunne on lähellä vihlontaa. Onko tämä ihan normaalia alkujäykkyyttä? Voiko punnertamista jatkaa vaikka kihelmöisi?
  Ja ikäähän mulla on vasta 23vuotta ja ihan normaalipainoisen mitoissa ollaan. Eli ei ikä tai kilot ainakaan kamalasti kyynerpäihin paina 😀

  – Nelli

  • Hei Nellie, tuntuuko kihelmöinti kyynärpään ulkosyrjällä? Kihelmöinti viittaa tavallisesti hermostolliseen ärsytykseen ja veikkaisin, että sinun tapauksessasi kyse on ulnaris-hermon (ns. kiukkuhermo) venymisestä ja/tai puristumisesta punnertaessa. Jos punnerrat suht kapeassa asennossa, kokeile siirtää kämmenien paikkaa punnerrusasennossa hieman etäämmälle toisistaan ja pidä hartiat alhaalla sekä rintakehä auki (kuulostaa hullulta punnerrettaessa!)

  • Heips Nellie!
   Mulla on myös samanlaista “kipua” tuntunut. Olen 22 vuotias ja myös normaalissa mitoissa. Pari vuotta on tullut salilla pyörittyä ja puoli vuotta sitten aloin tekemään punnerruksia kädet kapeasti. Ottaisi enemmän ojentajiin. Mulla oli polvet maassa jelppaamassa ja kevyesti pystyin niin tekemään. Punnerruksia tein aina silloin tälllöin kun muistin ja parin kuukauden päästä alkoi tuntumaan kuin kyynerpäätä olisi venytetty ikävästi. Se ei ollut suoraan kipua, mutta jatkaessa olisi varmasti mennyt siihen. En osaa tunnetta muuten kuvailla kuin kiukkuhermoa olisi joku painanut voimakkaasti peukalolla. Olen punnerruksissa jatkanut leveämmällä tyylillä ja on itseä jelpannut. Plus aloin venyttelemään säännöllisesti, sekin auttoi 😉

   Ja kiitos anonyymi, selvensit tilannetta 🙂

   -ProEdgar

  • Moikka Nelli ja kiitos teille muille kommenteista! Arvostan, että muutkin vastailevat kysymyksiin ja kertovat omista kokemuksista.

   Suosittelisin myös vaihtamaan käsien asentoja, alussa kädet voivat tuntua heikommilta mutta keho tottuu melko nopeasti uuteen tyyliin. Jos sinulla on ollut aikaisemmin leveä asento, kokeile kapeampaa, jos sinulla on ollut kapea asenta, kokeile leveämpää.

   Suosittelen punnertamaan melko kapeassa asennossa.

   x Steffi

 8. Hei! Mikä on tärkeää ottaa huomioon punttiksella käymisessä? Kuinka monena päivänä voi esim treenata selkää, vatsoja yms?

  • Moikka! Punttiksella on hyvä ottaa huomioon että liikkeet ovat hallussa ja punttailussa on hieman suunnitelmallisuutta. Yksi päivä voit treenata jalkoja, toinen päivä selkää ja vaikka kolmantena käsiä. Keskivartalojumppaa voi tehdä monesti viikossa, vaikkapa joku viiden minuutin vatsatreeni aina lopuksi!

   x Steffi

 9. oon aina haaveillut omasta personal trainerista mutta siihen on tuskin pitkään aikaan varaa :/

  • Voisitko tavata personal trainerin vaikka 2-3 kertaa ja pyytäisit että hän tekee sinulle ohjelman, jonka voit toteuttaa omalla ajallasi?

   x Steffi

Leave a Reply

Your email address will not be published.