Vieraskynä: Lose the fat! Text 7

Yhdessä vieraskirjoittajan kanssa yritetään löytää tasapaino syömisen ja liikkumisen välillä, tavoitteena on painonpudotus. Henkilö kirjoittaa tänne kerran viikossa projektistaan ja kuulumisistaan. Punnitus tapahtuu joka kymmenes päivä ja asiakas on jo laihtunut. Tahdin ei ole tarkoitus olla nopea, puolen kilon pudotus viikossa on tarpeellinen määrä. Kommenttiboksiin saa mielellään kommentoida ajatuksia ja antaa vertaistukea. Henkilö kirjoittaa anonyymisti. 


Ajattelin tällä kertaa kirjoitella treeneistäni ja treenituloksistani. On ehkä ihan hyvä hahmottaa, että elämässä on toki muutakin kuin kamppailu läskikerrosta vastaan ja että urheilla voi vaikka kropassa on vähän liikaa fylliä.

Treenaan tällä hetkellä oman päälajini ehdoilla, mutta pyrin pitämään treenit monipuolisina ja vaihtelevina. Panostan pääasiassa niihin ominaisuuksiin joita tarvitsen pelikentällä. Olen opetellut yhdistämään kaksi raskasta, vaativaa lajia ja tulokset vaikuttavan puhuvan puolestaan. Riittävä lepo ja lihashuolto auttavat jaksamaan ja aiempaa paremmasta ravitsemuksestakin tuntuisi olevan hyötyä.
Talvella olin pitkään osittain vammautuneena ja pois kontaktiurheilusta. Sinä aikana sain paljon kehitystä aikaiseksi mm. voimatasoissa ja peruskunnon osa-alueella. Koko talvikauden tein pelkkää CrossFit-treeniä, joka yksistään tuntui riittävän nousujohteiseen kunnon kehittymiseen. Normaalisti talvella olen myös harrastanut maastohiihtoa, mutta kuten tiedämme, tänä vuonna se ei oikein ollut mahdollista.

Syksyn ja talven aikana treenasin CrossFitiä 4-6 x viikossa. Joitain muutaman päivän lepojaksoja tuli väkisinkin työmatkojen takia, mutta sain tehtyä ehjän ja hyvän treenikauden. CrossFitissa panostan erityisesti voimaan ja nopeuteen, eli teen paljon voima- ja painonnostoa. Metcon-tyyppisiä treenejä teen aina silloin kun se tuntuu sopivalta, en ehkä ihan joka treenin aikana kuitenkaan. Koen, että ylipainoiselle ja kilpirauhasongelmaiselle 4-6 x viikossa metconeja on liikaa ja yritänkin kuunnella kehoani. Kuntoa ja terveyttä pitää mielestäni rakentaa rauhallisesti ja metcon-treeni on niin raskasta, että sitä ei ”kylmiltään” kannata lähteä vetämään joka päivä.


Keväällä ennen pelikauden alkua tarkistin vähän tuloskehitystäni voimailussa ja tässä esimerkkejä edistymisestäni.


Lisäksi opettelin mm. käsinseisontapunnerrukset kippaamalla ja ilman, sekä tuplanaruhypyt.

Voimatason nousu on näkynyt mielestäni selvästi myös pelikentällä. Olen nopeampi ja vahvempi ja räjähtävämpi kuin ennen. Aiemmin raskaalta tuntuneet tehtävät kontaktilajissa ovat nyt helpompia suorittaa ja jaksan paremmin pitkät pelit.


Pelikauden aikana on tietysti oheistreenistä hieman joustettava, jotta aikaa jää varsinaiselle lajitreenille. Töissäkin pitää käydä ja joskus on nukuttava. Tällä hetkellä teen CrossFit-treeniä hieman sovellettuna, eli peliviikoilla käyn kolmesti viikossa tekemässä voimaosiot (kyykyt, painonnosto ja ylävartalo) ja kerran metconin. Treeniviikoilla teen neljä voimaosiota ja kaksi metconia, joista toinen lyhyt ja napakka ja toinen pitkä ja hitaampi. Lajitreeniä tulee kolme kertaa viikossa pari tuntia kerrallaan ja peliviikoilla vielä vajaan kolmen tunnin peli päälle.

On mielenkiintoista nähdä mitä voimatuloksille tapahtuu pitkän pelikauden aikana. Odotan, että suurta muutosta ei varmasti muissa nähdä, mutta painonnostossa ehkä tulokset laskevat. Painonnosto on hienovireistä taidetta ja jos kroppa on väsynyt, jumissa tai hermolihasjärjestelmä on uupunut, niin suurta sykseetä tuskin kannattaa odottaa. Lisäksi tekniikat ovat niin vaikeita, että jos toistoja uupuu, niin kehitystä tuskin tulee.

Joka tapauksessa riittävällä levolla ja hyvällä, säännöllisellä ravitsemuksella tiedän jaksavani nämä haasteet läpi. Syksyllä sitten on taas aikaa vähän ottaa iisimmin, lepuuttaa hetki ja sen jälkeen miettiä seuraavat tavoitteet ja haasteet. Vaikka ikää jo on, niin niin kauan kuin kroppa kestää ja intohimoa riittää, niin urheilu tulee olemaan vahvasti osa elämääni. Jos onnistun saamaan elopainoni alas ja kehonpainoliikkeet CrossFitissä alkavat sujumaan, niin kuka tietää vaikka oltaisiin Steffin kanssa joskus viivalla….

9 comments

 1. TSIISUS mitkä tulokset!!

 2. Huikeeta kehitystä on kyllä tapahtunut! Motivoi itseäkin painamaan eteenpäin salitreenissä, jos vaikka joskus saisin kyykättyä yli 100 kg! 🙂 Paljon tsemppiä jatkoon, on kiva lukea näitä postauksia!

 3. Vieraskynä ite:

  Vähän on ehkä harhaanjohtavia nuo kehityskaaret. Bodari/fitness-aikoina en ykkösiä juurikaan tehnyt, en oikeastaan edes kolmosia tai vitosiakaan. Joten ehkä nuo alkutilanneluvut ei ihan oo oikeita. Takana oli CrossFitin aloittaessa kuitenkin jo kymmenen vuotta vähintään punttia. Mutta juu, hyvällä valmennuksella ja ohjelmoinnilla Cf on kyllä todella hyvä laji!

  • Onneksi tulit kertomaan tähän tämän, koska mietin jo et millaisilla opeilla Steffi valmentaa, kun asiakkaat nostelee ihan älyttömiä ykkösiä 😀
   Kovia tuloksia, tsemppiä treeniin!

  • Ei Steffi valmenna ko henkilön CF+lajitreenejä

 4. Täälläkin ollaan vakuuttuneita tuloksista. Ja kateellisia! 🙂

 5. Kirjoitat, että olet kilpirauhasongelmainen. Olisiko mahdollista, että kirjoittaisit joskus lisää aiheesta – ravinto, treeni ja kilpirauhanen. Aihe kiinnostaa varmasti monia.

 6. Hei! Kirjoitin edellisessä kirjoituksessa omista kokemuksistani liittyen kilpparivajakkiin. En kuitenkaan tiedä tästä monimutkaisesta asiasta riittävästi osatakseni luennoida siitä edes tyydyttävällä tasolla. Mieluummin suosittelen lukemaan esim. Kaisa Jaakkolan blogia tai kirjoja, joista oppii tosi paljon jokainen aiheesta kiinnostunut.

 7. Mikä sun laji siis on? Mulla on mennyt ohi 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.