Postaus koululaisille – Fiksuja terveysvinkkejä!

Tämä postaus on tarkoitettu kaikille kouluikäisille tytöille ja pojille, erityisesti yläastelaisille ja lukiolaisille.

Olen itse 24-vuotias, mutta jos saisin kirjoittaa 15-17 vuotialle minälle koulupostauksen, niin se näyttäisi suunnilleen seuraavanlaiselta.

Kouluruoka

Syö kouluruokaa. Suomalaisissa kouluissa on hyviä vaihtoehtoja ja lähes kaikkialla on mahdollisuus syödä salaattia ja kasviksia pääruoan lisäksi. Asuin 16-vuotiaana jenkeissä vuoden ja kouluruoka oli todella epäterveellistä Suomeen verrattuna. Lämmintä kouluruokaa tarvitaan kroppaan, jotta jaksetaan tehdä koulujuttuja ja muita päivän aktiviteettejä. Runsas välipala kl. 15-17 aikaan on myös tärkeä. Silloin ei kannata turvautua karkkeihin tai energiajuomiin, vaan syödä kunnolla terveellistä ruokaa, jos on nälkä! Minulla oli AINA nälkä tuohon aikaan. Silloin minua harmitti näläntunne, koska en halunnut syödä liikaa ja luulin, että hoikistun syömällä mahdollisimman vähän. Noh, eihän tuollainen tyyli toimi vaan kostautuu jälkeenpäin. Myöhemmin tajusin, että iso nälkä tuohon aikaan on täysin normaalia kasvavalle nuorelle. Ei pidä missään nimessä nähdä nälkää tai juoda kalorittomia limuja nälkään. Siinä ei ole mitään järkeä.

Syökää siis hyvin koulussa lounasaikaan ja iltapäivällä kunnon välipala – se pitää kropan ja mielen balanssissa. Ruisleipiä kananmunalla, avokadolla, kinkulla, juustolla ja jokin hedelmä on erinomainen välipala. Lämmin illallinen on myös tärkeä muistaa!

Liikunta

Liikuntatunteja ei kannata jättää välistä, sillä liikunnalla on merkittävä vaikutus fyysiseen terveyteen, sekä myös mielialaan. Jos sinulla on esim. masentavia ajatuksia tai huono fiilis jostain henkilökohtaisesta asiasta (niin kuin meillä kaikilla joskus), niin liikunnalla tuollaiset negatiiviset asiat unohtaa hetkeksi aina! Jos koululiikunta ei ole sinun juttusi, niin keksi omia ideoita liikkumiseen – lenkkeilyä yksin tai kaverin kanssa, uinti, salitreeni, seinäkiipeily… You name it. Taivas on rajana kun ajattelee hieman itse!

Tupakka pois

Rööki on turhaa. Älkää polttako. Mäkin lopetin.

Nyt on viikonloppu, joten nauttikaa kaikki siitä! Muistakaa kouluvinkit taas maanantaina, kun menette kouluun. 
Onko nuorilla jotain kysymyksiä koskien omaa kehonkuvaa, ruokailua, terveellisempää elämää? Vastaan mielelläni. Voitte kysyä anonyymeinä, niin kukaan ei tiedä keitä olette (:

x Steffi

25 comments

  1. Mulla loukkaantui keväällä jalka ja liikunta jäi vähemmälle ja kesä meni Aasiassa ja siellä en urheillu käytännössä ollenkaan hyötyliikuntaa ja satunnaisia aktiviteettejä lukuunottamatta. Näin ollen kun haluisin ottaa liikunnan taas osaksi arkea, alotan liikunnan käytännössä aika pohjalta. Minkälaista viikkosuunnitelmaa suosittelet 18 v. tytölle? Juoksemista rakastan ja jalkavamman parannuttua pääsen aloittelemaan sitä harrastusta alusta, mutta lihaskunnon suhteen on ollut vaikeeta inspiroitua. En oikeen tiiä minkälaisia lihasryhmiä ja sitä kautta liikkeitä kannattaisi harjoittaa, kun en toistaiseksi pääse salille.

    • Sanoisin, että aloita juoksu kun pystyt – selvästi pidät siitä juuri nyt. Voit tehdä lihaskuntotreenejä salilla, jos haluat.

      Kun pääsisit salille, saisitko apua pariin perusliikkeisiin, joita olisi hyvä tehdä, eli: Kyykky, maastaveto, leuanveto, dippi ja penkkipunnerrus. Nämä liikkeet ovat hyviä lihastenkasvattamiseen ja lisää liikkeitä voi oppia ajan kanssa. Voisiko joku opettaa sinulle nuo? (:

      Ilman salia voi tehdä treenejä, mutta lihaskasvattimen ei ole yhtä yksinkertaista jos ei löydy lisäpainoja. Leukoja voi harjoitella joissakin ulkopaikoissa. Askelkyykky on hyvä treeniliike kotona. Punnerrus on muuten myös erinoimainen! Googlaile hieman kotitreenivideoita ja ala haastamaan itseäsi.. Tsemppiä!

      x Steffi

  2. Ihan mahtava postaus, tällaisia oon oottanu ! 🙂 Itse harrastan lenkkeilyä, kuntosalia ja lisäksi lentopalloa kerran viikossa. Mikä on sellainen sopiva määrä käydä salilla ja lenkillä viikossa, jos päätavoitteena on ainakin nostaa kuntoa

    • Kiva kuulla, Roosa! Jos haluat nostaa kuntoa, sanoisin, että tee noita treenejä mistä tykkäät vaikkapa 4-5 kertaa viikossa! (: Tee eriaisia treenejä, esim. yhtenä päivänä lenkki, toisena lentopallo, kolmantena kuntosali ja neljäntenä valinnainen.

      x Steffi

  3. Kiitti.. Oon saanut sun blogista paljon ja mun entiset mielipiteet esim. ruuan suhteen on muuttunu..
    Harrastan paljon liikuntaa. Ja syön terveellisesti ja runsaasti liikunta harrastuksien vuoksi.
    Minkälaisille ihmisille crossfit soveltuu? Mistä ostat sun treeni vaatteita??:)

    • Ihana kuulla, kiitos kun kommentoit. Tuli hyvä fiilis.

      Kiva, että harrastat liikuntaa, se on ihanaa eikö vain! Crossfit sopii kaikille, jotka tykkää haastaa itseään. Jos olet nuori, on olemassa erikseen Crossfit kids -tunteja. Ostan mun treenivaatteita H&M:stä (erinomainen valikoima!), gina tricotista, Stadiumista ja nettikaupoista (:

      x Steffi

  4. voiko nuori liikkua liikaa?

    • Voi. Kuka vaan voi liikkua liikaa.

      Jos liikunta ei ole enään terveyden edistämistä, on hyvä miettiä miksi sitä tekee ja ehkä vähentää hieman. Jos ei liikunnasta saa iloa ja hyvää fiilistä, on hyvä tehdä muutoksia sen suhteen ja ehkä höllätä vähän ja olla enemmän kavereiden ja perheen kanssa.

      x Steffi

  5. Pakko kommentoida tähän, että YRITYS kouluruoasta on kyllä hyvä, mutta oikeasti se on ihan järkyttävää. Ruoka on käytännössä einestä, ja pelkästään perunamuussiin tulee 20+ eri ainesosaa. Meillä koulussa (keittiönä Fazer Amica; http://www.amica.fi/haku/?q=ravintola&t=4527,4287,4283&p=2 )) ruokalistassa lukee sisällysluettelo ja energiasisältö. Kasvisruoan energiasisältö on naurettava; proteiinia voi olla alle 1g/100g ja näin milten joka päivä. Einekset eivät ole hyviä kasvulle ja terveydelle, ja koulun alkaessa olen huomannut kouluruoan vaikutuksen hyvinvointiini.

    Vaikka kokoan aterian monipuolisesti (runsaasti salaattia, ruisleipää, ja pääruoka, eli eineshiilarit ja einesasia (oli se sitten liha- tai kasvisruokavaihtoehto), niin kahden tunnin päästä on jo huutava nälkä.

    Katseleppa huvikses kouluruoan sisällysluetteloita. Mun mielestä niissä on terveellisyys kaukana. Kaikessa on vettä, vehnää, liemijauheita, lisäaineita, muunnettua soijaa, muunnettua maissia jne. Sitten mukana voi olla niitä oikeitakin raaka-aineita.

    Ruoka kuulostaa houkuttelevalta, ja jos se olisi aidoista, okeista raaka-aineista tehty, se olisi erittäin terveellistä. Ymmärrettäväähän se on, että kyse on suurista ruokamääristä, ja tietystä reseptiikasta ravintolaketjun (oli se sitten Palmia tai Amica) kesken, niin musta on silti röyhkeätä, että ruoka ei ole aidosti sitä mitä se on. Toki, tähän antaa anteeksi myös ruoan hinta; peruskoulussa ja lukiossa se on ilmaista, ja kustannukset saavat olla jotain alle euron luokkaa (?) per opiskelija, niin toki, sillä budjetilla ei saada “oikeita ” raaka-aineita, vaan täytetään ruoka lisäaineilla, jotta saataisiin vähemmästä ruoasta enemmän.

    AMK opiskelijana, minun pitäisi olla iloinen, että saan hintaan 2,60e “kunnollisen” lounaan, mutta olisin oikeasti valmis maksamaan enemmän, jos ruoka olisi oikeasti ihan vain oikeita raaka-aineita. Ei tuntuisi ruskean kastikkeen (tämä vain esimerkkinä) valmistamiseen kuluvan oikeasti paljon rahaa, kun siihen ei tule muuta kuin vettä, vehnäjauhoja, suolaa ja pippuria. Tai perunamuussikaan ei kyllä aidoimmillakaan maksa melkein mitään, niin en ymmärrä, miksi sitä täytyy täyttää kymmenellä lisäaineella.

    Mutta jos vaikkapa ruskean kastikkeen sisällys on tällainen, niin voit vain kuvitella, mitä “pääruoka” on. (Kopioitu suoraan amican nettisivuilta, päivän lounas meidän koulussa.)

    Että juu.

    vettä, vehnäjauhoja, laktoositonta margariinia (sisältää mm. kasvirasvaa, kasviöljyä, suolaa, emulgointiaineita rypsilesitiini, E471, E472c), laktoositonta kasvirasvasekoitetta (sisältää rasvatonta MAITOA, vettä, kasviöljyä, muunnettua maissitärkkelystä, natriumsitraattia, guarkumia, emulgointiaine E472e, aromia, betakaroteeniväriä), lihaliemiaineksia (sis. suolaa, maltodekstriiniä, sokeria, lihauutetta, hiivauutetta, sitruunahappoa, sokerikulööriä, mustapippuriuutetta), gluteenitonta soijakastiketta (sisältää mm. soijapapua, suolaa), sokeria, suolaa, paprikajauhetta, kastikkeen ruskistajaa (sisältää väriä E150a [sokerikulööri], vettä, suolaa), mustapippuria

    • Yhdyn todella paljon tahan. Suomessa mainostetaan sita etta koulut tarjoavat “terveellisen” ja ilmaisen lounaan opiskelijoille. Kun todellisuudessa asia on aivan toinen. Muistan itse kouluajoilta, (mista ei ole edes niin pitka aika) etta ruoka kylla oli todella karua joskus. Itselle urheilevana ja nalkaisena nuorena olisi ihan perusruoka kelvannut mielellaan ja paljon paremmin kuin epaterveelliset karkit tai limut. Mutta valitettavaa oli etta harvoin sai lautasta taytettya oikean lautasmallin mukaan. Monesti syotettiin ylijaanyttä ruokaa myohemmin, eika tassa mitaan vikaa sinansa, hyva vaan ettei tule heitettya ruokaa hukkaan. Mutta kun asia meni yleensa niin etta esim. maanantaina ollut salaattia tarjoiltiin uudelleen loppuviikosta, ei oikein kauheasti innostanut syoda nahistunutta kaalimaista salaatin lehtea, missa ei ollut muuta seassa silla esim kurkut ja muut loppui heti silla yleensa niita laitettiin vain paalle “koristeeksi”. Toki on vaikea valmistaa sadoille opiskelijoille ruokaa kun pitaa huomioida kaikki mahdolliset ruoka-aine allergiat ja saadoksia on paljon, mutta silti tuntuu etta monien koulujen keittiot ei edes yrita.
      Mielestani myos toinen iso syy on se etta jostain teini ikaisista on jotenkin niin cool skipata kouluruoka ja menna tupakalle ja limsa-automaatille sen sijaan, josta tulee muille paineita tulla hyvaksytyksi. Nuorten itsetunto kun on monilla viela niin herkka.

      Mutta ei se asia ole sen kummempi muuallakaan. Kaverit jotka opiskelivat AMK harmittelevat etta joutuvat maksamaan niin paljon ruuan tasoon verrattuna. Itse opiskelen ulkomailla yliopistossa, en silti yleensa syo pahemmin koulussa, vaikkakin kampuksella on useampi ruokapaikka, ja enemman valikoimaa, niin silti valtaosa naistakin vaihtoehdoista on jotain uppopaistettua, rasvaista tai muuten epaterveellista. Onneksi pitkia koulu paivia on harvemmin ja yleensa jos on pitempi on siina myos hypparit jolloin ehtii kotiin syomaan tai otan omat evaat mukaan.
      Taitaa asia vain olla niin etta sita myydaan mita valtaosa ihmisista ostaa, vaikka uskon etta jos naita epaterveellisia vaihtoehtoja ei olisi niin ihmiset “tyytyisi” ihan hyvin niinhin terveellisiinkin ja ravitsevempiin. Ja koululaisille sitten tarjotaan se halvin vaihtoehto, mika on todella harmi, monet kaverini ainakin tulivat todella nirsoiksi perusruuan suhteen silla oppivat syomaan vaarin, kun ruoka korvattiin karkeilla ja pikaruualla, mista tulee monelle tapa vanhemapanaki kun ne koetaan helpompana ja nopeampana vaihtoehtona terveelliselle ja monipuoliselle ruualle.

      Tulipas pitka jorina. Steffille ISOT PEUKUT etta puhut tarkean asian puolesta, terveellisten elamantapojen tarkeydesta nuorilla, harmi vain etta monissa koululaitoksissa on vaikea tata toteuttaa.
      xx

    • Kiitos näistä erinomaisista keskusteluista! Palataan vielä aiheesseen toinen kerta. Kiitos kaikille kommenteista!

      x Steffi

  6. Hei Steffi!
    Kiitos, että jaat osaa elämästäsi blogin muodossa – olet upea!
    Minua kiinnostaisi tietää mitä mieltä olet aamulenkeistä? Esim 30min juoksu tyhjällä vatsalla heti heräämisen jälkeen ja aamiainen vasta sitten. Onko mielestäsi hyödyllistä kunnon ylläpitämisen/laihduttamisen kannalta vai huono asia?
    -Maiju

    • ei ole hyödyllistä

    • Moikka!

      Tyhjällä vatsalla juokseminen ei polta rasvaa merkittävästi enemmän, kun katsotaan kokonaisuutta.

      Valitse itse miten teet, jos sinulle sopii tyhjällä vatsalla juokseminen – tee sitä. Mutta jos sinulle tulee siitä pahoinvointia tai et saa itsestäsi kaikkea irti lenkkiä varten – syö jotain aamulla.

      Tyhjällä vatsalla ei kannatta mennä treenaamaan lihaskuntoa tai muuta pitkää treeniä.

      x Steffi

  7. Haluan pikakommentin heittää tuohon “lisäaineiden” arvosteluun.
    Toki laadukkaista raaka-aineista soisi ruoan koostuvan, Mutta ei pitäisi kauhistella sitä, että ruoanvalmistamisessa käytetään useita aineksia.

    Eipä nuo sofian listaamat “lisäaineet” mitään pahiksia ole. Lesitiiniä on rypsissä, kananmunassa ja soijassa, jota käytetään urheiluravinteenakin. maissitärkkelystä tai perunatärkkelystä, eli perunajauhoja, tarvitaan kastikkeen teossa kotonakin, betakaroteenia saa porkkanasta.sokerikulööri on ruskittea sokeria.

    Proteiinipitoisuus taitaa olla se heikkous monesti ruokailuissa.

    • +1. Ei ne kaikki “lisäaineet” ja “kemikaalit” ole pahoja

    • Niin juuri. Kaikki oudolta kuulostavat ainesosat eivät todellakaan ole myrkkyä. Kyseisessä ruskeakastike ohjeessaon kirjoitettu kaikki auki, mutta teeppäs itse ruskeakastike ja kirjoita kaikkien ainesosien osat paperille. Siinäpä saat yhtä pitkän listan jos joukossa on yksikin liemikuutio tms.

      Mielestäni on kurjaa että kouluruokaa haukutaan. Keittiöt näkevät vaivaa tehdäkseen lounaan joissain kouluissa jopa yli 1000 oppilaalle. Sitten nuoret kiittämättömät lapset tulevat ja haukkuvat ruuan. Ja he eivät itse edes maksa siitä. On inhottavaa, että haukutaan ruokaa, ja vaaditaan parempaa, MUTTA ei olla valmiita silti maksamaan siitä yhtään sen enempää.

      Sitä paitsi, sisälsi kouluruoka sitten lisäaineita tai ei, on se joka tapauksessa parempi vaihtoehto kuin syömättä jättäminen tai mäkkäristä haettu euron juusto.

      Steffi, kiitos kun jaksat motivoida nuoria ja miksi ei myös vanhempiakin terveellisiin elämäntapoihin. Monet nuoret ottavat bloggaajilta vaikutteita, ja sinulta saadut vaikutteet ovat varmasti hyväksi 🙂 Olet mahtava kun jaksat kirjoittaa tätä blogia! 🙂

      T. Lukiolainen joka ei kouluruuasta valita

    • Pointtina oli ehkä, epäselvästi esitettynä, että miten olisi, jos ruoka olisi ihan vain aitoata oikeaa ruokaa?

      Ja vastaus kommentiisi;
      Niin kuin yllä jo sanoin, ruskeaan kastikkeeseen ei tule muuta kuin:
      vesi, suola, mustapippuri, vehnäjauho.
      Siihen ei tarvita muuta. Sipulia haluttaessa. Liemikuutio on ihan turha, en ymmärrä miksi sitä pitäisi käyttää? Tai mitään muutakaan. Kyllä, hyvää ruokaa voi tehdä yksinkertaisesti ja helposti, ilman ylimääräistä. On hullua käyttää liemikuutioita ja muuta ylimääräistä “kamaa”. Jos kotonakin käyttää näitä, on kyse joko laiskuudesta tai tietämättömyydestä.

      Perunamuussiinkaan ei tule muuta kuin perunaa, voita, suolaa, maitoa, EI MUUTA. (Vaikka se olisikin pussiperunamuussia, niin tällöinkin samat raaka-aineet, paitsi maito on korvattu maitojauheena, ja peruna on kuivatettua hiutaletta. Prosessoitua kuitenkin oikeasta ruoan muodostaan, mutta siltikin parempi vaihtoehto kuin “perunamuussi” ala Fazer Amica (korjaan muuten, tässä ei ole “kuin” 17 ainesosaa aiemmassa kommentissa mainitun 20 sijaan)

      perunoita (77 %), vettä, laktoositonta kasvirasvasekoitetta (sisältää rasvatonta MAITOA, vettä, kasviöljyä, muunnettua maissitärkkelystä, natriumsitraattia, guarkumia, emulgointiaine E472e, aromia, betakaroteeniväriä), laktoositonta margariinia (sisältää mm. kasvirasvaa, kasviöljyä, suolaa, emulgointiaineita rypsilesitiini, E471, E472c)

      Eli, jos ruoka on muutenkin “halpaa” eli tässä tapauksessa ruskea kastike tai perunamuussi, niin miksi siihen kuuluisi lisätä kaikkea muuta, jotta se olisi vähemmän sitä oikeaa aitoa ruokaa, josta tulee hyvä olo?

      Ymmärrän, jos tarjolla on lohikeittoa, niin itse lohta on hyvin pieni osa keitosta, ja suurin osa on lientä, kasviksia ja muita “halvempia” osia. Tämähän on ihan hyväksyttävää.

      Koulu- ja laitosruoissa, käytetään paljon ylimääräisiä ja ehdottomasti TURHIA lisäaineita, eikä ruoka ole aitoa, siitä kaikki voimme olla samaa mieltä. Kyseessä on yritys olla kustannustehokas ja saada ruoka mahd. helposti monelle sadalle oppilaalle/asiakkaalle.

      Syynä löytyy myös se, ettei ihmisiä kiinnosta tarpeeksi. Ruoan laatu tulee pysymään tuollaisena niin kauan, kun ihmiset sen sellaisena hyväksyvät.

      En ole maininnut mitään ruoan mausta, tai etten arvostaisi keittäjien työtä. Arvostin yläasteella, amiksessa ja lukiossa kouluruokaa, sillä se oli ilmaista. Ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa syödään samaa ruokaa, mutta siitä maksetaan.

      Te olette oikeassa, kaikki lisäaineet eivät ole pahasta, mutta itse olen sitä mieltä, ettei ruoassa kuulu olla mitään ylimääräistä, sillä ruoan ravintoarvo laskee. Miksi hitossa ruskeassa kastikkeessa kuuluu edes olla kaikkia noita asioita? Esim. väriaine. Vaikka se olisikin vain sokeria, niin se on silti turha asia ko. ruoassa.

      En rupea paasaamaan muunnetusta maissista(tärkkelyksestä) tai soijasta, jokaisella olkoot oma mielipiteensä noista.

      Tarkoitus, ei ole pahoittaa kenenkään mieltä, tai ajaa Amicaa huonoon maineeseen, vaan ehkäpä herättää ajatuksia lukijoissa. Miksi ruoassa olisi jotain, mitä siihen ei kuulu, vain sen takia, että se on “kouluruokaa”? Miksei se voisi olla ihan vain aitoa normaalia ruokaa?

      Sori Steffi muuten, kun spämmään sun kommenttiboksin kouluruokahyökkäyksellä. Olet oikeassa, kouluruoassa opetetaan terveellinen ruokamalli, kasviksia, proteiinia ja hiilihydraatteja, lisänä maitoa (ja leipää). Tätä lautasmallia voi soveltaa kotona, mutta ehdottomasti muuttamalla ruoan ainesosat oikeaksi, eikä puolivalmisteiksi.

    • Saa spämmätä niin paljon kun jaksaa! Mieleeni tuli ottaa Amicaan yhteyttä koskien näitä juttuja. Katsotaan, jos ehtisin tehdä sen.

      x Steffi

  8. Hyvä kirjoitus 🙂

  9. Moi! Tää kysymys ei nyt oikeen liity aiheeseen, mutta kuinka nopeasti kunto lopahtaa? Olen flunssassa enkä haluaisi olla pois treeneistä ja kuntosalilta, mutta kipeenä mua ei päästetä… Kirinkö siis nopeasti kiinni vai jäänkö jälkeen? Ja voiko viikossa lihota? 😮 kiitos jo etukäteen 🙂

    • Riippuu henkilöstä.

      Pari viikkoa ei haittaa, mene takaisin treenin pariin vasta kun olet täysin terve. Flunssalla voi olla erittäin ikäviä jälkitauti, kannattaa levätä mielummin hieman enemmän, kuin liian vähän.

      Viikossa voi pikkasen lihota, mutta ei hätää – suurin osa on nesteitä jotka kertyy kehoon jos et ole päässyt liikkumaan. Nesteet häviävät kun taas liikut ja syöt hyvin. Ei kannata miettiä mitään vippaskonsteja, vaan luonnollisin menetelmin elää. Voisin melkein vannoa, ettei kukaan huomaa parin viikon “lihoomista” (:

      x Steffi

  10. Meillä ainakin kouluruoka on pääsääntöisesti tosi huonoa! Itse olen lukiossani urheilulinjalla, mikä tarkoittaa aamutreenejä kaksi kertaa viikossa. Urlipäivänä olisi huippua saada jotain kunnon ruokaa, mutta mun mielestä esim. Saarioisten einekset (joita on joka maanantai) ei ole sellasta. Kaikkein vähiten ymmärrän “puuropäiviä”, kun ruokalistalla on vetinen ohrapuuro, (eines) mehukeitto, ja protskuna on näkkärin päälle pari siivua lauantaimakkaraa! Kyllä siinä tekee mieli lähteä johonkin lounaspaikkaan maksamaan ruuasta kuin syödä koulun puuroja 🙁

  11. Hei! Olen luokiolainen tyttö. Haluaisin kysyä, että miten minun pitäisi syödä? Urheilen viikossa n.3-5 kertaa ja syön terveellisesti, ainoa ongemla on että pelkään lihomista. Olen laihtunut puolessa vuodessa 25kg ja nyt haluaisin vielä 5kg laihduttaa/ ylläpitää painoa. Pelkään että syön liikaa ja lihoan, eli siis voisitko kertoa, mikä on sopiva määrä syödä etten lihoaisi? Tiedän kyllä sen, että päivässä pitäisi syödä n.5 ateriaa, mutta tuo määrä kuulostaa todella paljolta ja ikävä kyllä sorrun useimmiten siihen coca-cola zeroon ja veteen jotta saisin ns.siirrettyä nälkääni.Kiitos paljon jo etukäteen, jos vastaat!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.