Vieraskynä: Lose the fat! Text 12

Vieraskirjoittajan kanssa yritetään yhdessä löytää tasapaino syömisen ja liikkumisen välillä, tavoitteena on painonpudotus. Henkilö kirjoittaa kerran/kahdesti viikossa projektistaan ja kuulumisistaan. Punnitus tapahtuu kerran viikossa/kahdessa. Tahdin ei ole tarkoitus olla nopea, etsitään pysyvää muutosta joka ei synny lyhyessä ajassa. Kommenttiboksiin saa mielellään kommentoida ajatuksia ja antaa vertaistukea. Henkilö kirjoittaa anonyymisti. 


Lounasta on the go?

Aktiivinen sosiaalinen elämä fitnessaikoina oli ajoittain hankalaa, kun tuntui, että mitään ei voinut (muka) missään syödä. Suurin osa ajasta meni treenien lisäksi kotosalla kökkien, kun ainainen ruokailujen pulmikointi osoittautui pitkän päälle liian raskaaksi. Jonkin aikaa sitä jaksoi elää muovikuppien kanssa Tupperware-elämää, olihan siinä sitä itsekontrollin hohtoakin. Lopulta kuitenkin alistuin eristäytymään omiin oloihini paistijauhelihan ja riisikippojen pariin.

Toisin oli tässä välissä kun ruokailut menivät siihen toiseen äärilaitaan, eli who cares-meiningille. Usein sosiaaliset tilanteet limittyvät yhteen syömisen (ja juomisen) kanssa, ja kait ihan hyvä niin. Mikäs sen mukavampaa kuin syödä hyvin erinomaisessa seurassa. Paitsi jos se “oikeuttaa törttöilyyn” omaa itseä ja kehoaan kohtaan. Aika monet wingsit tuplasoossilla tuli edellisekesänä esim. vetästyä…
Onneksi olen oppinut hiljalleen taas ajattelemaan, että ulkona on ihan okei syödä, jos tekee jo alunperin järkeviä valintoja. Varsinkin lounastaminen on muuttunut ainakin Helsingissä tosi helpoksi. Valikoima terveellisen, ravinnerikkaan ja ei-kovin-kaloripitoisen ruuan osalta kasvaa koko ajan.

Itse etä- ja matkatyöläisenä syön usein lounaani kodin ulkopuolella. Olenkin löytänyt muutaman suosikkimestan, jotka tähän ajattelin listata. Tiedän, että osa näistä löytyy muualtakin Suomesta, vaikkakaan ei kaikki. Mutta ehkä jotain vastaavaa on myös muissa kaupungeissa?

Kahvila Moko (Punavuori ja Sörnäinen)


Mainiot salaattiannokset. Noin kympillä saa ison satsin salaattia, jonka pohjana on jäävuorisalaatti, tomaatti ja kurkku. Lisäkkeeksi saa valita kuudesta tai seitsemästä eri vaihtoehdosta kolmea. Omat suosikkini ovat tietysti aina kana ja feta, sekä joku valikoiman vaihtuvista kasvislisukkeista, esim. hernemousse. Lisäksi hintaan kuuluu erinomaiset öljykastikkeet ja halutessa leipä.

Ravintola Factory (Tavaratalo Aleksi 13)


Ihana, runsas, monipuolinen ja vaihtuva salaattibaari. Noin kympin hinnalla saa salaattipohjan lisukkeeksi valita useampaa sorttia valtavasta määrästä erilaisia proteniinin lähteitä (kalaa, kanaa, katkarapuja, juustoja jne), vihannes/hedelmävaihtoehtoja (artisokkaa, paprikoita, marinoituja sipuleita, eri meloneja, parsaa yms.) ja siemeniä tai pähkinöitä. Kastikkeissa on lukuisia vaihtoehtoja, myös öljyttömiä ja vähäkalorisempia versioita. Hintaan kuuluu leipä.

Yamato Sushi (Iso Roba)

Vannoutuneena sushin rakastajana herkullisinta lounasta on tietysti sushi. Erityisesti treenipäivinä tai peliä edeltävänä päivänä valitsen usein tämän ravintolan. Yamatossa on mielestäni Helsingin paras sushi buffet. Hintaa on n. yksitoista euroa ja siihen sisältyy misokeitto, salaattibaari, valtava valikoima erilaisia susheja (myös vege), sekä pari kolme erilaista lämminruokavaihtoehtoa (kiinalaista tai thaimaalaista). Lisäksi samalla rahalla saa vielä kahvin ja jälkiruokaleivonnaisen. Olen joka kerta saanut Yamatossa tuoretta, juuri valmistettua sushia, jossa ei ole kursailtu kalan määrällä. Suosittelen superlämpimästi. Ei liene tarpeen mainita, että friteeratut kanat, kiinalaiset soossit ja tiikerikakut jää tällä hetkellä muiden syötäväksi.

Subway (joka paikassa)


Subway on valintani silloin kun en mitään muuta jaksa, kerkiä, halua tai koen, että haluan jotain vähän “pikaruokamaisempaa” vaihtelua arkeeni. Konsepti taitaa olla niin tuttu, että sitä on turha sen enempää esitellä. Toki Subissakin täytyy käyttää järkeä. Kastikkeissa on merkittäviä eroja kaloripitoisuudessa ja myyjät osaavat kyllä neuvoa jos niistä kyselee. Sanomattakin on selvää, että suosin sämpylässä täysjyväleipää, enkä änkeä annokseeni majoneesisörsseleitä. Kokonaisen leivän syön yleensä kahdessa eri erässä, pieneeen välipalaan riittää puolikaskin.


Ja vielä lopuksi vasta hokaamani uusi K-kauppojen salaattibaari. Sillä on joku hieno nimikin, mutta en sitä nyt tähän hätään muista. Useissa isommissa K-Marketeissa on nykyisin iso, runsaasti erilaisia kasviksia ja proteiininlähteitä sisältävä painon mukaan hinnoiteltava self service-salaattibuffa. Näitä haen jos joudun syömään lounasta tai välipalaa puiston penkillä tai vaihtaessani paikkaa treeneistä toisiin. Hyvää, tuoretta ja järkevästi valiten myös ravitsevaa ja laihduttajalle sopivaa perusmurkinaa.

Näin reissutyöläisenä olisi kiva kuulla vinkkejä myös muualta Suomesta. Missä syötte terveellistä lounasta esim. Turussa, Porissa, Tampereella, Lahdessa, Mikkelissä, Kuopiossa, Kotkassa, Lappeenrannassa, Oulussa jne? Kaikki kaupungit kiinnostaa joihin jotain maantietä pitkin pääsee. Auttakee?

11 comments

 1. Hei, huippuja vinkkejä. laiton nää kalenterin taakse ylös kun viikottain tulee käytyä työreissuilla Helsingissä. Tosin subwayn jätin ulos, kun niillä yksikään raaka-aine ei taida tulla Suomesta. :/ Kiitos hyvästä artikkelista!

 2. Oulussa ja Tampereella kannattaa poiketa Fit Wokkiin!♥

 3. Turussa ehdottomasti paras paikka lounassalaatille ja kahville on Pure. Greenz on ihan perus mukava salaattimesta. En tiedä muista kaupungeista, saati edes Turun muista cittareista, mutta Kupittaan Citymarketissa on maukas salaattibaari.

 4. Tampereella myös Salad Bar ja Pure Bite, Jyväskylässä Sokoksen salaattitiski. Joensuussa ehdottomasti Super Smoothie. 🙂

 5. Kiitos, ihania vinkkejä! Täytyy alkaa testailemaan noita. Vähän ne ABC:n pöperöt alkaa jo välillä kyllästyttämään.

  T: Vieraskynä

 6. Tampereella myös Greli ja Green Lite (jälkimmäinen keskustan ulkopuolella mutta autolla liikkuessa toimineen)

 7. Oulussa ainakin tuo Fitwok ! Sitte on kans Olivia, semmone salaattibaari 🙂 Kauppuri5 on kyllä hampparipaikka mutta niiden salaatitki on uskomattoman hyviä.

 8. Porissa Steiner kahviosta saa runsaan salaatin, hinta 8, 90;) hyvää on ja sortteja paljon;) kannattaa poiketa jos täällä päin olet!

 9. Lahdessa Picnic on hyvä! Itse otan picnicsalaatin kolmella täytteellä kaikki kanaa jolloin sitä tulee annokseen 150g 🙂 tosi hyvä salaattipohja ja saa tarpeeksi proteiiniakin.

 10. Kuopiossa torilta löytyy kahvila SalaCavala, josta saa oman maun mukaan tuoreista kasviksista koota wokin nuudeleilla tai ilman ja lihavalintojakin löytyy useita. Toinen kahvila Houkutus löytyy torin laidalta Carlssonin yläkerrasta, jossa taas saa koota mieleisensä salaatin. Kohtuuhintaisia ja erittäin herkulliseksi todettu molemmat 🙂

 11. Porin kauppahallissa on ihan huikea salaattilounas! Sellainen pikkukahvila kuin Cafe Nestor, ISO salaatti runsaalla proteiiniannoksella maksaa about 6 euroa, mukaan saa leivän, maidon/veden ja kahvin. Parasta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.