Palautumispostaussarja – 10. MITEN MITTAAN PALAUTUMISTANI?

Ihanan aurinkoista viikonalkua kaikille. Toivottavasti selvisitte ehjin nahoin vapusta ja ja olette valmiita tehokkaaseen viikkon.

Tosi kiva, että nämä palautuspostaukset ovat olleet teille hyviä. Näen tilastoistoista, että niitä on luettu aika paljon ja olen saanut teiltäkin hyvää palautetta. Hyvä, että saatte näistä jotain irti. Jos jotain jäi vielä mieleen, niin heittäkää kommenttiboksiin postaustoivomuksia.

Viimeistä postausta viedään. Tässä mietin hieman miten voidaan oikeasti tietää, että keho ja mieli on palautunut raskaista harjotuksista. Riittääkö fiilis mittariksi?

10. MITEN MITTAAN PALAUTUMISTANI?

Palautumista voi mitata monella eri tapaa ja muistakaa heti alkuun, että olen itse vain kävelevä ihmiskoe, jolla ei ole absoluuttisia vastauksia. Juttelen täällä siitä, mitä olen itse kokenut hyväksi tai huonoksi.

7P4A8981

Fiilis – Ensimmäinen ja tärkein tapa mitata palautumista on fiilis. Mitä kehollesi kuuluu? –kysymystä on hyvä harjoitella. Kuitenkin, ymmärrän ettei kaikilla ole selkeä yhteys omiin fiiliksiinsä (vielä) joten analyyttisempi tapa mitata palautumista on tarpeen.

Maalaisjärki – Oletko treenannut viime aikoina enemmän kuin normaalisti? Tarvitset luultavasti pian hieman pidemmän palautumisjakson. Oletko nukkunut huonosti, käynyt ulkona ja syönyt epäsäännöllisesti tai liian vähän? Kuitenkin ihmettelet miksi et palaudu? Enempää ei varmasti tarvitse sanoa. Jokapäiväinen elämä vaikuttaa treeneihisi, joten katso vaikka takaisin pari viikkoa kalenteriasi, kun treeni alkaa tökkimään.

Omegawave – Olen parin kuukauden aikana käyttänyt Omegawave:a. Se on laite, joka mittaa palautumista monella eri tasolla. Laite kertoo, mihinlaiseen urheilusuoritukseen keho on valmis ja mihin ei. Hullua, miten paljon voidaan nykyään mitata! Tietenkin on hyvä olla hieman skeptinen uusia innovaatioita kohtaan, eikä luottaa ainoastaan laitteisiin sataprosenttisesti. Omegawave on kuitenkin vastannut tuntemuksiani yllättävän samankaltaisesti. Se mittaa leposykkeen lisäksi paljon muuta. Pelkästään leposykkeellä voidaan mitata jo aika paljon. Omegawave on siis ollut hyvä lisä kertomaan miten olen valmis seuraavaan urheilukoitokseen, varsinkin kun treenejä tulee tällä hetkellä aika paljon (niistä pian lisää). Peilailen fiiliksiäni laitteen tuloksiin.

Treeni – Treeni on mielestäni hyvä mittari. Joskus treeni tuntuu hyvältä ja keho tuntuu räjähtävältä ja kevyeltä. Toisinaan taas painot tuntuvat raskailta ja keho on hidas. Jos olosi on alkulämmityttelyn jälkeen hidas, ei-räjähtävä ja raskas niin et luultavasti ole parhaimmillasi sinä päivänä. Harvoin kannattaa kuitenkin jättää treeni kesken. Tällaisina päivinä voit vain hyväksyä sen, ettei kehosi ole parhaimmillaan. Ei se haittaa. Tee siis treeni loppuun (mahdollisesti matalimmilla tehoilla, kun olit suunnitellut) ja hoida palautumistasi paremmin ensi kertaa varten. Mitä tarvitset? Unta? Ruokaa? Meditaatiota? Kävelyn? Keskustelun ystävän kanssa? Työasia pois mielestä? Kyllä sä tiedät, mitä tarvitset. Jos et, katso mun palautumispostaukset läpi ja mieti löytyisiköhän sieltä vastaus. Jos olet aivan varma, ettet pysty treenaamaan, niin lähde kotiin.

7P4A8972

Minusta tuntuu, että hyvin moni käy tai on käynyt läpi jonkinlaista ylikuormitusta harjoittelussaan. Ongelma ei ole usein se, että “treenaataan liikaa” vaan se, treenataan liikaa suhteessa muihin elämän asioihin, kuten uneen, työntekoon ja stressitasoihin. Siksi sana ylikuormitus (vs. ylikunto) kuvaa mielestäni paremmin sitä, mitä moni käy läpi. Kannattaa laittaa muut elämän asiat kuntoon, jotta saataisiin kehitystä ja treenistä kaikki irti. Elämä on jatkuvaa tasapainon etsimistä ja kukaan ei ole seppä syntyessään. Hyvin usein meidän pitää oppia asioita kantapään kautta. Eikä siitäkään ole suurempaa haittaa kunhan ei kehitetä itselleen mitään pitkäaikaisempaa vaivaa.

Fiilis riittää siis mielestäni usein mittariksi, mutta jos asiat eivät kuitenkaan mene niin kuin pitäisi, niin voitte ottaa samankaltaisia menetelmiä mukaan, kuin minä olen.

7P4A9090

Ihanaa viikkoa!

ps. ensi kerralla juttelen kilpailutavoitteistani!

Kuvat: Sandra

x Steffi

2 comments

  1. Ortostaattinen syke on kans hyvä mittari.

  2. Super inlägg Steffi! Just vad jag behövde, tack!

Leave a Reply

Your email address will not be published.