Rion olympialaiset tähtäimessä: Vierailijakirjoittajana painonnostaja Anna Everi

Terkkuja Italiasta! Rio-teema jatkuu blogissa ja tällä kertaa vierailijakynänä toimii kaunis nainen, jota arvostan paljon, Anna Everi.

Aloitin painonnoston 14-vuotiaana ja menestyin heti tyttöjen SM-tasolla. Taustalla minulla oli mm. telinevoimistelua, ratsastusta ja yleisurheilua. Olen urallani saavuttanut 11 aikuisten Suomen mestaruutta, tehnyt Suomen ennätyksiä useassa eri ikäryhmässä, työntänyt nuorten EM-mitalin ja tänä vuonna olin aikuisten EM-kilpailuissa tempauksessa viides ja työnnössä seitsemäs, paras suomalainen.

Ennätykseni ovat tempauksessa 88kg ja työnnössä 109kg. Painoluokka, jossa nostan, on alle 63kg. Valmentajani on veljeni Antti Everi, joka nosti Penkingin Olympialaisissa vuonna 2008 11 sijalle.

3275_KKK_4704

Painonnosto on hieno laji, jossa ei välttämättä vahvin nainen tai mies voita. Laji vaatii räjähtävyyttä, tekniikkaa, rytmikykykä ja tiestysti voimaakin.

Nyt on vuosi Rion Olympialaisiin ja olympiapaikkojen lunastaminen on jo alkanut. Painonnostossa maat hakevat joukkueena paikkoja. Vuoden 2014 ja 2015 MM-kilpailuista isoimmat maat saavat itselleen menestyksen kautta 2-4 paikkaa per maa. Suomi ei vielä joukkueena ole niin vahva, että saisi MM-kilpailuista paikkaa. Maat, jotka jäävät MM-kilpailuissa ilman olympiapaikkaa saavat vuoden 2016 EM-kilpailuissa taistella yhden nostajan maapaikasta Rion olympialaisiin. Tässä on Suomenkin paikka iskeä. Sen lisäksi nostajan, joka nostaa olympialaisissa, on nostettava kahdessa olympiakarsintakilpailussa.

Nostin ensimmäiset olympiakarsintakilpailuni Kazakstanissa MM-kilpailuissa marraskuussa 2014 ja sain yhteistuloksen 188kg. Nyt EM-kilpailuissa huhtikuussa 2015 Georgiassa tein yhteistuloksen 193kg ja sijoituin suomalaisista parhaiten kisoissa. Tämän vuoden marraskuun MM-kilpailuissa Suomi ei hae paikkaa olympialaisiin, mutta olen nostanut liiton asettaman A-rajan (liitto maksaa matkakulut), joten lähden Teksasiin edustamaan Suomea ja nostamaan kovan tuloksen.

1157427_223961154424075_461819138_n

Painonnostoa tarvitsee harjoitella vuosia ennen kuin lajissa voi oikeasti pärjätä. Kuukauden off-seasoneita ei ole. Välillä on vain kevyitä treeniviikkoja. Omasta kehosta ja henkisestä jaksamisesta on pidettävä huolta, ettei loukkaantumisia tulisi. Palautuminen harjoittelusta vaatii omistautumista lajille.

Jos tarvitaan kolme avainasiaa lajissani pärjäämiseen ne olisivat: Harjoitteleminen, omistautuminen ja itsensä ylittäminen kilpailuissa.

Harjoitteleminen

Painonnostossa harjoittelemisen tarvitsee olla ohjelmoitua ja tarkoin suunniteltua oman valmentajan kanssa. Vuodessa on eri harjoituskausia ja kansainvälisellä nostajalla on kahdet tärkeät arvokilpailut kevään EM-kilpailut ja syksyn MM-kilpailut. Näihin nostajat ajoittavat huippukuntonsa. Painonnosto rasittaa paljon hermostoa, joka vaatii enemmän aikaa palatua, siksi ei voida harjoitella täysillä koko ajan, vaan harjoittelun pitää olla tarkoin suunniteltua. Harjoittelussa pitää kumminkin mennä omalle epämukavuusalueelle ja kehittää omia heikkouksia.

Omistautuminen

Laji vaatii harjoittelua joka viikko ja salilla on viihdyttävä monia tunteja päivässä. Pitää omistautua lajilleen, jotta kroppa ja mieli palautuu harjoittelusta. Itselläni ei ole väliä onko juhannusviikko tai joululoma, harjoiteltava on silti normaalisti. Tietysti esimerkiksi jouluaattona iltapäivätreenin sijaan syötiin joululounas. Oman kehittymisen eteen on kuitenkin tehtävä töitä ja joka vuosi taakkaa pitää nostaa, jotta kehityksen merkkejä tulisi.

Itsensä ylittäminen kilpailuissa

Kilpailutilanteessa painaa päälle stressi, jännitys ja paine menestyä. Nostaja on lavalla aina yksin monien silmäparien katsomana ja saa vain nostaa kuusi nostoa (kolme per laji) huipputulokseen. Epäonnistumiseen ei ole varaa. Itsensä ylittäminen ja halu menestyä on tässä lajissa avainasioita. Myös harjoituksissa ympäri vuoden on erilaisia paineita suoriutua nostoista. Eri harjoituskausien ennätyksiä sarjoissa, apuliikkeissä jne. kirjataan ja kontrolloidaan. Usein sitä on itse pahin vastustaja. On kuitenkin aivan upea tunne, kun olet harjoitellut kotisalilla useita kuukausia ja erityisesti onnistut tekemään ennätyksen kisalavalla.

_MG_21291

Olen harjoitellut pitkään omien unelmieni saavuttamiseen ja vielä on muutamia tavoitteita saavuttamatta ja se viimeinen uran kohokohta olisi saada edustaa Suomea Rion olympialaisissa. Painonnosto on hieno laji, joka sopii kaiken ikäisille ja kokoisille sukupuoleen katsomatta.

Anna

 

Annan Facebook: Anna Everi

Annan instagram @anna_everi (tsekatkaa Annan nostovideot!!)

Annan blogi: www.annaeveri.com

3 comments

  1. Mahtava kirjoitus, Anna on todella kova ja ihailtava urheilija!

  2. Jes, todella hyvä kirjoitus! Anna on upea ja esimerkillinen urheilija, roppakaupalla tsemppiä hänelle olympialaistähtäykseen!

  3. Olipa mielenkiintoista lukea painonnostosta. Erityisesti ihailen lajin harrastajien paineensietokykyä. Tiedän että itse en todella ole parhaimmillani katseiden alla – inhosin tästä syystä kilpailuja lajissa kuin lajissa jo pienenä. Olisikin mielenkiintoista kuulla urheilijoiden psykologisesta valmistautumisesta tärkeisiin kisatilanteisiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.