Treenikuulumisia, tavoitteita sekä yleisiä ajatuksia treeniohjelmista

Hellurei (: Tällä kertaa puhun hieman mitä treeni-minulleni kuuluu. Kirjoittaessani postausta tuli myös mieleen paljon asioita treeniohjelman laatimesta ihan ns. tavalliselle treenaajalle. Usein minulta kysytään mikä olisi paras tapa treenata. Totuus on se, että paras minulle ei ole luultavasti paras sinulle. Ja paras minulle oli vuosi sitten erilainen, kuin paras minulle nyt. Kaikilla on erilaiset lähtökohdat, tavoitteet ja mahdollisuudet treenata. jee

Koko kesän olen itse treenannut 5-6 kertaa viikossa. Ulkomaillakin tuli hyvin treenattua mutta aika pitkälti olen kuitenkin treenannut fiiliksen mukaan. Toki minulla on aina CrossFit-kilpailut mielessä, ei siitä mihinkään pääse.

Peruskestävyyttä olen tehnyt kerran viikossa ja tässä itse asiassa tuloksiani sen jälkeen, kun lisäsin PK:tä. Tässä oli postaus siitä, kun tajusin hieman asioita. Alla testien tulokset.

11952024_10156077587720724_5856631248189061192_n

Puolen vuoden ero kliinisessä spiroergometria-testissä. Tehty pyörällä. Mustalla tulokset puoli vuotta sitten, punaisella ja vihreällä tehty pari viikkoa sitten.

Tällä hetkellä olen todella innoissani nykytilanteestani ja tulevaisuudesta. Olen luonnollisesti tämän vuoden ajan muovatunut sellaiseksi urheilijaksi, jonkalainen haluan olla. Minulla on vielä toooosi paljon tekemistä, mutta tää tuntuu hyvältä. Tuntuu hyvältä, ettei ole mikään hoppu, vaan asiat tehdään kunnolla.

Syy rauhallisempaan jaksoon ja päätös olla kisaamatta tänä vuonna oli lähinnä melko raskas treenivuosi, jolloin vauhti oli hieman liian kova suhteessa muihin asioihin elämässä. Siitä aika henkilökohtaisesti tässä postauksessa. Olen tämän vuoden treenannut CrossFit Herttoniemessä ja viihtynyt todella hyvin. Minua autetaan ja olen äärimmäisen kiitollinen siitä, KIITOS SIITÄ!

Nyt tulen ottamaan hieman “fiilistä” pois ja treenaaminen jatkuu systemaattisemmin. Jos haluaa tähdätä korkealle, ei voi treenaaminen aina olla mukavaa. Mutta siitä kannattaa ehdottomasti tehdä mahdollisimman mukavaksi. Jos treenaaminen on koko ajan raskasta, niin koen hieman, että elämä menee hukkaan. En halua, että elämäni menee hukkaan, mutta olen valmis tekemään tiettyjä uhrauksia. Teen ne kuitenkin omalla tyylillä ja omalla ajalla. Kun asioista nautitaan eivät ne onneksi tunnu uhrauksilta enää.

jeeee

Treenaaminen jatkuu siis siten, että teen peruskestävyysharjoituksia jopa viidesti viikossa yhden sijaan. Tämä on edelleen sitä tunnettua pohjakunnon rakentamista. Minulla ei ole aikaisempaa urheilutaustaa ja olen aika laiska ns. yleisliikkuja ja siitä jäin kiinni VO2max-testissä. Suorituskyky oli noussut kivasti, mutta maksimaalinen hapenottokyky ei ollut. Siksi teen enemmän PK:ta. Näiden lisäksi teen painonnostoa kolmesti viikossa, voimistelua kerran viikossa ja kyykkään kerran viikossa. Teen yhden todella kovan metconin viikossa ja tämän lisäksi JOS puhtia riittää, teen 1-3 keskiraskasta metconia. Palautuminen on entistä suuremassa roolissa (PS. Tsekatkaa seuraava Sport-lehti, siinä on minulta hieman juttua foam rullaamisesta)! 11899663_1618878418361150_396171226_n

Monesti ihmiset kyselevät miten kannattaisi treenata. Ehkä ymmärrätte tämän postauksen myötä, että kaikkien kannattaa treenata melko eri tavalla. Lähtökohtana on aina henkilön nykytilanne, tausta ja tulevaisuuden tavoitteet. Nämä ovat tärkeitä asioita, joita aina valmenuksessa tarvitsee ottaa huomioon. Se on kuitenkin jokaisen urheilijan (olit sitten kilpailuihin tähtäävä tai kuntoa kohottava) vastuulla. Eli oma-alotteisuus ja vastuu itsestään kunniaan. Selvittäkää itse mitkä ovat teidän heikkoudet ja missä tarvitsette lisää treeniä, missä ehkä tarvitsette vähemmän, jotta löytyisi enemmän tilaa heikkouksille.

Hyvää treeniohjelmaa itsessään ei itse asiassa ole mielestäni edes olemassa. Ei silloin, kun sitä seurataan sokeasti vain koska esim. joku huippu on sen tehnyt tai joku on sillä onnistunut. Se voi olla, että sellainen ohjelma on jollekkin todella huono ja vie henkilöä ihan väärään suuntaan.

Näin pääset tavoitteeseesi

– Katso peiliin. Selvitä heikkoudet. Etkö tiedä? Mieti millä osa-alueilla olet huono. Mieti mitä haluat parantaa, jotta sulle tulisi hyvä mieli. Jos et vieläkään tiedä, tee VO2max-testi tai muita testejä ja juttele jonkun valmentajan kanssa joka osaa nähdä sinut yksilönä. Tuo tavoitteesi esiin valmentajalle. Tausta on lähtökohta, tavoite on suunnannäyttäjä.

– Liiku tavoitteisesi mukaan. Esimerkiksi, minun kroppani menisi luultavasti jollakin tapaa rikki tällä hetkellä jos juoksisin puolimaratonin. En ole tällä juuri nyt pitkiin matkoihin rakentunut, enkä tällä hetkellä halua olla. Olen melko raskasrakenteinen sellaiselle touhulle. Lajini on CrossFit. Pystyisinkö juosta sellaisen? Enköhän. Kannattaako minun? Ei todellakaan, paitsi jos haluan laittaa kroppani pakettiin ja olla treenaamatta 3 viikkoa, jolloin tavoitteeni jäävät sivulle ja pää menee sekaisin.

Jos nämä jutut ei kiinnosta sinua, niin se on todella OK! Liikut vaan niin, että tulee hyvä mieli. Se on mielestäni parhaimpia tapoja liikkua eikä mitenkään huonompi tai parempi kuin sellainen liikkuja, joka tähtää johonkin kilpailuun tjsp. Liikunta on parasta, kun se tuo hyvän mielen.

keep-calm-and-enjoy-training-1

Siinä vähän ajatuksia, mitä olen oppinut vuosien varrella. Laittakaa kommenttiboksiin kyssäreitä jos mietitte jotain tiettyä! (:

PS. Tsekatkaa uusin Stadium-lehti, siinä on kivasti tehty haastattelu minusta ja treenaamisestani! Suurkiitos Stadiumille kunniasta saada olla lehdessänne. Tuo on ollut tietynlainen salainen haave jo pitkään! (:

 

x Steffi

12 comments

 1. Missä kävit tekemässä spiroergometria-testin?

 2. Millä tavalla teet peruskestävyys-harjoitteita? PK-harjoitusten ja painonnoston yhdistelmä kuulostaa kovin tutulta.. ja erittäin hyvältä! 🙂 Jos pitäisi valita vain kolme lajia joita pelkästään tekisin niin kyllä ne olisivat juoksu, sisäsoutu ja painonnosto.

  Sen verran pitää muuten sanoa että et todellakaan ole millään tavalla raskasrakenteinen juoksemiseen – vaikka sua ei pitkän matkan juoksu houkuttelisikaan niin joku lukija saattaa saada tästä sen kuvan että se ei onnistu tai olisi turmiollista. Tunnen reilusti yli satakiloisia juoksuharrastajia jotka pysyvät ehjinä ja kunnossa niin maratoneilla kuin äärimmäisen kovilla ultramatkoillakin. Kylmiltään ei tietysti matkaan kannata lähteä koska iskutukseen pitää tottua rauhassa ruumiinrakenteesta riippumatta.

  Tsemppiä harjoitteluun! Tärkeää ei ole vain se mitä harjoituksissa tekee vaan se että tiedostaa mitä tekee ja miksi ja mun mielestä sulla on se puoli erinomaisesti hallussa.

  • Moikka Mika ja kiitos kommentista!

   Teen reipasta kävelyä, uintia, hölkkäilyä, pyöräilyä ja soutua harjoituksina.

   Joo, oot oikeassa ja tuosta voi hieman ymmärtää väärin. Tällä lihasmassalla ja aikaisemmilla polviongelmilla olisi MINUN kuitenkin tyhmää lähteä juoksemaan pitkiä matkoja. Se häiritsisi muita tavoitteitani. Pitkiä matkoja minun kannattaisi tehdä lempeämmillä harjotuksilla kuten uinnilla ja pyöräilyllä jos niitä haluan tehdä. Raskasrakenteisuus ei ollut mitään negatiivista, vaan lihaskuntoharjoittelulla saavutettu päämäärä. Maratoni helpottuisi huomattavasti jos minulla olisi 5-10kg vähemmän massaa, se on vaan fakta. Minäkin tiedän paljon isorakenteisia ja ylipainoisia, jotka kestävät pitkiä matkoja hyvin, paremmin kuin minä. He ovat harjoitelleet sellaisia matkoja ja heidän kroppansa on pysynyt sitä varten kunnossa ja se on hienoa.

   Minä itse asiassa nautin todella paljon juoksemisesta, mutta viiden kilsan jälkeen se tällä hetkellä alkaa olemaan jo aika raskasta. Tietenkin sitä voi treenata paremmaksi, jos haluaa tai on tarve.

   Kiitos paljon, kivasti sanottu! (:

   x Steffi

 3. Hei käytätkö treeneissäsi/suositteletko sykemittaria? Jos käytät postaus siitä olisi mielenkiintoinen:) Sykemittarithan laskevat nykyään harjoitusvaikutuksen lisäksi esim tarvittavaa palautumisaikaa treenistä sekä myös unenlaatua. Olisi kiva kuulla näkemyksesi sykemittarin tarpeellisuudesta eri treenaajille/ kuka sellaisesta hyötyy/kenelle sitä suosittelet!? Kiitos mielenkiintoinen tämä postaus:)

  • Hey!

   Suosin, mutten käytä just nyt kun olisi hyvä. Vähän liikaa arvioin PK-treenie sykettä, mutta siihen on tulossa muutos nyt kuin olen hieman tarkempi PK-treenieni kanssa. Postaus noista hommista on hyvä idea, kiitos! Sykemittareista saa tosiaan vaikka mitä vastauksia nykyään, vaikkei niihinkään pidä ihan 100% luottaa. Kiitos postausideasta! (:

   x Steffi

 4. Hei! Pakko sanoa että oot tosi inspiroiva tyyppi ja olet todellakin mun esikuva ja motivaation lähde! Ihanan positiivinen blogi ja treenaat mahtavalla asenteella. Kyselisin että piätkö itse koskaan kevennettyjä viikkoja ja pidätkö sillon ihan kokonaan taukoa treenistä vai teetkö oheessa kevyempää treeniä kuitenkin niin että kroppa palautuis rasituksesta? 🙂

  • Oii Selina, kiitos hienoista sanoista! Arvostan.

   Pidän kevyitä viikkoa, 3-5 viikon välein. Silloin teen vain mitä mieli tekee, jos en halua todella paljon mennä salille, niin en mee. Koitan toki tehdä jonkinlaista liikuntaa kuitenkin. Nyt kun nämä PKt ovat suuremmassa osassa, niin luultavasti teen sellaista treeniä kevyeillä viikoilla (:

   x Steffi

 5. Emilia Lindström

  Bra Steffi! Lycka till me träningen o keep rocking! 🙂
  -Emmi

 6. Pakko kommentoida vaikka se on tosi harvoja kertoja kun jotakin kommentoin, mutta oot super upea ja aito nainen! Hieno esikuva nuoremmille tytöille ja miksei vanhemmillekin ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.