Näin pääsin eroon polvivaivastani

Nyt avaan teille lukijoille asiaa polviongelmistani ja miten pääsin niistä eroon. Tässä postauksessa käsittelen minun vaivaani ja keinojani, mutta polviongelmia on tietenkin lukuisia joten ne metodit jotka toimivat minulle ei välttämättä toimi teille. Voitte käyttää samankaltaisia keinoja ja henkilöitä jos teillä on jotain haasteita, jotka rajoittavat teitä harrastuksenne parissa tai/ja arkielämässä. Näitä menetelmiä voi miettiä jos haluatte maksimoida suorituksianne salilla tai parantaa hyvinvointianne yleisesti. Toivottavasti tästä on teille apua! Bloggaaminen on parasta kun sekä minä, että te lukijat saavat näistä kirjoituksista jotakin irti

swaut

Mitä kävi?

Pian jo vuosi sitten päätin ottaa hetkeksi kilpailutavoitteet CrossFitissä pois kalenterista ja keskittyä ainoastaan fiilistreenaamiseen, eli tehdä vain sellaisia harjoituksia jotka toivat minulle hyvän mielen. Juoksu tuo minulle aina hyvän mielen! Joten minähän juoksin ja useasti. Tekniikkaa juoksussani ei ole hiottu joten mm. siitä syystä ja äkillisestä runsaasta juoksumäärästä juoksin vasemman polveni kipeäksi. Yhden viikon aikana taisin juosta viidesti viikossa jonka seuraksena polvivaiva alkoi. Juoksu on minulle kuin terapiaa ja kun henkistä puolta halutaan korjata, jää helposti fyysinen puoli toissijaiseksi. Kohtuutta ei siis vaan ollut tarpeeksi.

vv

Miten se rajoitti urheilemistani?

Vähensin juoksua, venyttelin ja koitin päästä polviongelman jyvälle. Ei auttanut, joten menin lääkärin luo. Käveleminen sattui ja varsinkin rappukävely tai tuolilta nousu pisti ikävästi vasemman polven sisäosaan päivittäin. Lääkäri antoi analyysiksi hyppääjän polven ja buranakuurin. Kuuri ei valitettavasti auttanut.

Menin urheilulääkärin puheille ja päädyin magneettikuvaukseen. Polvessa ei enää ollut hyppääjän polvea, vaan “fat pad impignement” ja mahdollisesti myös jotain muuta. Tähän oli pari erilaista parannusta. Viimeisimpänä oli leikkaus mutta me lähdettiin lääkärin kanssa suunnittelemaan kuntoutusta ja käännyin muutaman eri ammattilaisen käsiin, joista kerron tässä postauksessa.

Polviongelmat rajoittivat tekemistäni sen verran, että juokseminen, painonnosto, kaikki kyykyt ja hypyt jäivät pois treeneistä yli puoleksi vuodeksi. Se tietenkin harmitti. Haluan kilpailla CrossFitissä ja varsinkin painonnoston poisjääminen harmitti, sillä niin teknistä lajia ei saada “noin vaan” kuntoon hyväksi. Tietenkin juoksun pois jättäminen harmitti myös, sillä nyt en päässyt sitä kautta luomaan itselleni henkistä hyvinvointia.

IMG_6509_2

Miten pääsin vaivasta eroon?

Sitten päästään niihin menetelmiin, joilla onneksi sain polven kuntoon. Levolla oli varmasti osansa, mutta lähinnä tuntui siltä, että ongelmat alkoivat vasta ratketa kun niihin aktiivisesti paneuduin. Olen siis polvea kuntouttanut monella eri tapaa. Tässä mun luottohenkilöt ja paikat!

Fibaco – Topi Lösönen

Fibaco on monipuolisesti hyvinvointiin panostava valmennus- ja liikuntakeskus, joka sijaitsee Helsingissä Eteläsplanadilla. Fibacossa ohjaus sisältää lukuisia toiminnallisia menetelmiä, joilla korjataan ja kuntoutetaan yksilöllisesti juuri se haaste, joka asiakkaalla on. Topi korjaa virheasentojani kokonaisvaltaista kehonhallintaa tukevin ja aktivoivin liikkein käyttäen eri apuvälineitä hyödyksi, kuten kuminauhoja. Isoista painoista ei ole kyse, vaan oikeanlaisista, loogisesti ja progressiivisesti etenevistä liikkeistä, jotka luovat pohjaa omalle CrossFit-harjoittelulleni 🙂

CrossFit-harrastajalle Fibacossa säännöllinen käyminen on täydellinen tukiharjoittelumuoto kovan lajin koviin vaatimuksiin. Harjoittelussa kartoitetaan ja vaikutetaan lajitulosten kannalta oleellisiin tekijöihin ja maksimoidaan voimantuottoa. Harjoitteluun pääsee tutustumaan helposti varaamalla henkilökohtaisen tutustumistunnin tästä

Helsingin Urheiluhieronta – Teemu Eguavoen

Sen lisäksi, että tämä henkilö on jaksanut kuunnella murheitani ja tuonut niihin avartavia oivalluksia on hän erinomainen urheiluhieroja, jonka toivon pysyvän hierojanani loppuelämän. Manuaalinen hieronta on kaiken lisäksi ihanaa.

Fysioterapia – Veli-Pekka Mäkinen

Kyseinen fysioterapeutti on saanut minut monesti purskahtamaan nauruun. Hän on nimittäin korjannut joitakin asioita kehossani niin nopeasti, että virheasennot ovat korjantuneet silminnähtävästi. Hän antaa minulle päivittäisiä “kotiläksyjä”, joilla hitaasti mutta varmasti korjataan asioita, jotka ovat vaivanneet minua vuosia.

Kiropraktikka – Kristian Ekström

Kristianin menetelmiin kuuluu kuunteleminen ja toisen ymmärtäminen. Häntä kiinnostaa mitä henkilölle kuuluu kaikilla osa-alueilla. Hän mahdollisesti löytää yhteläisyyksiä fyysisestä kivusta ja henkisistä vaikeuksista. Kristian on kirjoittanut paljon kivusta, miten kipu ilmenee ja miten uhkantunteet tai tilanteet voivat ilmentyä fyysisenä kipuna. Alla Kristianin kuva.

12072749_1644552412450610_4090686209415589_n

Näitä keinoja olen säännöllisesti toteuttanut sitten vuodenvaihteen. Kerran viikossa tai kahdessa on jokin yllämainituista keinoista ollut osa kuntouttamista ja pari kuukautta sitten pystyin vihdoinkin toteamaan, että kuntoutus oli tuottanut tulosta.

Nämä kaikki henkilöt ymmärtävät ennen kaikkea sen, että henkisellä puolella on oma tarkoituksensa ja osansa sekä vammautumisessa että vammojen hoidossa. He kaikki ymmärtävät ihmistä kokonaisuutena, eikä vain robottimaisena fyysisenä olemuksena, joka korjataan “tuosta noin vain”. Olen erittäin kiitollinen, että olen päätynyt näiden ihmisten luo ja suosittelen kaikkia hyvin lämpimästi myös teille kaikille lukijoille.

gg

Tämän lisäksi olen alkanut tekemään hyviä alkulämmittelyjä AINA ennen harjoituksia. Olen siis keskittynyt kehonhuoltoon entistä enemmän. Ennen kyykkyharjoitusta teen lähes aina seuraavat harjoitteet:

– Foam rullaaminen – Tsekatkaa Sport-lehdestä mun foam rullaus rituaalit 🙂

– Jääpallolla rullaaminen – Rullaan jalkapohjat ja pohkeet ennen harjoituista, nämä ohjeet ovat tulleet Fibacolta ja ovat olleet hyvin tehokkaita

– Aktiivinen venyttely ja kyykkyharjoituksia ilman kenkiä, painoja tai lisävarusteita

12115970_862171003838072_30498974678287516_n

Kuva: Sportlehti

Siinä mun luottohenkilöitä ja keinoja saada polviongelmiin ja kaikkiin muihin virheasentoihin apua. Polviongelman lisäksi on tietty kaikenlaista muuta pientä vaivaa, kuten vinoja asentoja, lihasten vääränlainen aktivaatio ja lihasten aktivaatioiden vääränläinen järjestys.

Toki olin välillä hyvinkin turhautunut, mutta haasteita tulee aina eteen aktiivisessa harjoittelussa. Pienetkin vaivat kannattaa hoitaa kuntoon ennen kuin niistä tulee isompia vaivoja!

x Steffi

2 comments

  1. Itse painotan myös aina psyykkistä puolta fyysisen kuntoutuksen ohella. Itselläni kipeytyi selkä alkuvuodesta ja kamppailin sen tuoman rajoittuneisuuden kanssa kauan. Lopulta selkä oli jo fyysisesti hyvässä kunnossa, mutta ainut rajoittava tekijä olin minä itse pelkojeni kanssa. En uskaltanut tehdä mitään, mistä selkä oli sen kipeytymisen alkuvaiheessa oireillut. Lopulta ryhdistäydyin ja lähdin rohkeasti, mutta maltillisesti kokeilemaan sitä vahvistavia harjoituksia. Ja nyt olen päässyt taas kunnon treenamisen makuun. Tässäkin ammattilainen olisi voinut minua auttaa ja rohkaista, onneksi ymmärsin sen lopulta itse.

  2. Hullua. Olen kärsinyt polvivaivoista ala-asteelta lähtien ja nyt 20-vuotiaana kivut ovat olleet vuoden poissa kokonaan.
    Yhtäkkiä viikon tauon jälkeen yhdellä lenkillä alkoi pistos oikean polven sisäpuolella.

    Juokseminen on ollut minulle jo pitkään mielenhallinnan peruste. Nyt minulta on viety se pois, koska kipu alkaa heti kun ensimmäinen askel osuu maahan. Tämän luettuani en voi muuta kuin olla puolestasi onnellinen ja se antaa minullekin voimaan ehkä uskaltaa selvittää mikä polveani vaivaa. Tätä kirjoittaessa kyyneleet vain puskevat läpi, kerkesin vain hetken olla onnellinen vapaudestani juosta ja nyt se on otettu minulta pois. Ole onnellinen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.