Edellisen postauksen jatkeena mieleeni tuli epäterveellinen syöminen huonon ruokahalun takia, tai sen takia ettei “tee mieli” terveellisiä vaihtoehtoja. Olen itse jonkun aikaa syönyt hieman epäterveellisesti verrattuna aikaisimpaan syömistottumuksiin. Olen syönyt melko vähän kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Nuo ovat kuitenkin parhaimpia vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteitä, edistävät hyvää vatsan toimintaa ja parantavat yleisesti hyvinvointia. Näitä luonnon antimia kannattaa siis ehdottomasti lisätä ruokavalioon, jos niitä ei siellä yleisesti näy!
Syy epäterveelliseen ruokailutottumukseen on yleensä tottumisasia. Ollaan totuttu syömään tiettyjä ruokia tiettyyn aikaan. Joidenkin kohdalla ruokailu voi olla lähinnä pikaruokaa ja ruokailuajat voivat olla hieman sekaisin. Näitä tottumuksia voi kuitenkin muuttaa, jos on valmis hieman tsemppaamaan asian eteen. Muutoksissa menee aina aikaa. Olen kuullut, että kaksi ensimmäistä viikkoa olisivat ne kriittisimmät ja vaikeimmat. Sen jälkeen uudenlainen tottumus helpottaisi ja siitä tulisi enemmänkin arkea. Tämä on tietenkin yksilöllistä. Tärkeintä on tiedostaa, että muutokset ovat meille kaikille aina alussa vaikeita syystä tai toisesta. Ne helpottuvat ajan myötä.
Oma ruokailuni on ollut tärkeimmillään kaloripitoista ja täyttävää, ja rehut ovat jääneet vähäisimmiksi – aika äijämäistä ruokailua, hehe. Syön kyllä mielummin sillä tavalla, sen sijaan että stressaisin hirveesti syömisestä. Onneksi tässäkin tilanteessa on olemassa monta välimaastoa! Jos kuitenkin punnitsetaan jokainen suupala ja syödään hyvin kaloriniukkaasti SITEN, että se aiheuttaa stressiä, on ruokailu omasta mielestäni epäterveellistä – vaikka se paperilla kuulostaisikin superterveelliseltä. Jos ruokailu ei aiheuta stressiä, ahdistusta, ahmimista tai vastaavaa on se optimaalisempaa. Pitää olla itselleen rehellinen!
Syy vähän huonompaan ruokailuun on ollut lähinnä hieman huono ruokahalu. Se on välillä ollut hieman outoa – on ollut nälkä mutta ruokaa ei ole tehnyt mieli, ei ainakaan kasviksia. Olen siis tahallani syönyt kaloripitoista ruokaa, etten laihtuisi ja jotta jaksaisi treenata.
🙂 Näin lisään kasviksia, marjoja ja hedelmiä ruokavaliooni 🙂
– Aamupuroon laitan banaania, mustikoita tai kiwi-hedelmää
– Syön aina kasviksia ruokailun yhteydessä – minitomaatteja tai kurkkua
– Pilkon muovirasioihin valmiiksi kasviksia – esim. porkkapaloja ja porkkanaraastetta. Näin helpottuu kasvisten syöminen
– Koitan juoda enemmän smoothieita viikon aikana
– Superfoodit tekevät ruokavaliosta vielä astetta terveellisemmän
Siinä pari vinkkiä, miten tekin voitte myös lisätä terveellisiä ruoka-aineita ruokavalioonne. Muitakin vinkkejä saa mielellään antaa, on aika taas saada kaikki tarvittavat vitamiinit puhtaan ruoan kautta!
Onko joku lukijoista onnistunut muuttamaan ruokailutottumuksiaan selvästi huonosta ruokailusta, terveellisempään? Mitä muutoksia teitte? Kauan siinä meni, etteivät muutokset enää tuntuneet väkisin väännetyiltä? Luen mielelläni henkilökohtaisia tarinoita aiheesta!
ps. Ansku teki musta kivan haastiksen , voitte lukea sen tästä 🙂
x Steffi
Mulla on ollut kanssa hieman vaikeata syödä terveellisesti koulustressin takia. Yliopiston aikana stressi vain tuntuu kasvaneen ja se on näkynyt niin syömisessä kuin ulkonäössä. Koko aika tekisi mieli jotain hyvää tai pikaruokaa, kaikkea epäterveellistä siis…
Kesällä sain asiaa eteenpäin kun ostin itselleni mehustimen. Sen avulla tulee helposti kulutettua enemmän tuoreita “herkkuja”.
Olin jo pitkään ajatellut alkavani “säästämään” kaikki sokeriset yms herkut viikonlopulle ja nyt syksyn aikana se on onnistunut enemmän ja vähemmän. Viimeiset kolme viikkoa kuitenkin on mennyt niin etten ole syönyt viikolla herkkua vaan siirtänyt ne viikonlopulle! Oon aika ylpeä siitä! 🙂 Ja itseasiassa sitä huomaa että se on enemmän totuttua tapaa kuin sitä että tarvitsisi/haluaisi oikeasti syödä herkkuja. Olen esim siirtynyt aikalailla pois tavallisista sipseistä ja tortillasipseistä ja kun maistoin niitä viime viikonloppuna niin en enää nauttinut mausta. Halusin vain syödä ruissipsejä.
Alkuviikosta on aina ollut hieman vaikeaa saada käyntiin sitä herkuttomuutta mutta kyllä tämä tästä. Muistuttaa vain itselleen että et oikeasti halua niitä ja ne maistuvat aivan taivaalliselta viikonloppuna kun et ole niitä syönyt kokonaiseen viikkoon!
Ymmärrän.. Veikkaan, että aika monella on samantyylisiä haasteita. Ei jaksa aina panostaa ruokailuun, varsinkin kuin pää o täynnä muita asioita…
Toi mehustin on muuten aika kiva juttu! Pakko myöntää, että minulla on sellainen nurkassa, mutten ole vielä käyttänyt kertaakaan… Jos näet tämän vastauksen, niin kerro ihmeessä mistä olisi helppo aloittaa? Ja miten siitä juomasta saa kylmää? Voiko sinne heittää jääpaloja, hehe? 🙂 Ehkä voisi tehdä aina ison satsin ja säilyttää kannullinen jääkaapissa.
Tuollainen “karkkipäivä” tai viikonloppu on vanha tapa mutta selvästi aika tehokas edelleen 🙂
x Steffi
Itse tykkään mehustaa jääkaappikylmiä hedelmiä/vihanneksia. Tai sitten teen isomman satsin ja laitan kylmenemään jääkaappiin valmiiksi. Ja jos haluaa pikajäähdyttää niin muutamaan kertaan olen kokeillut pakastimeen laittaa pullon mehua ja käännellyt silloin tällöin. On muuten hyvää! Ja jos lisää kivennäisvettä mukaan mehuun saa kivan hapokasta juotavaa..
Nyt vaan kokeilemaan ja kertomaan meille mitä tykkäät! 😉
Olipa kiva postaus, aina mukava saada konkreettisia vinkkejä! 🙂
Itse olen saanut viimeisen vuoden aikana parannettua ruokailutottumuksiani yksinkertaisesti sillä että teen eväät kotona, niin en sorru koulun juustosämpylöihin… Keitetty kananmuna, porkkanaa/banaani ja kourallinen pähkinöitä on tän hetken lempparivälipala! Smoothieita koitan nyt tänä talvena syödä enemmän kuin ennen, ne vaan tuntuvat muka hitailta ja vaivalloisilta tehdä. Äiti toi viime viikolla pakkasen täyteen marjoja niin nyt kelpaa! Mustikoita, vadelmia, mansikoita, puolukoita… ♥
Ihana kuulla! Oon itekkin aika innoissani myös tulevista ruokapostauksista, sillä jostain ihmeen syystä minussa on syttynyt pieni kipinä liittyen ruokailuun. Aika usein itselläni se on jäänyt taka-alalle ja tärkeimpänä prioriteettina on vain runsaallinen ruoka, jonka voi valmistaa nopeesti. Siitä on esteettisyys aika kaukana ja rumat annokset eivät hirveesti inspiroi = ne eivät yleensä päädy blogiin.
Minäkin yritän taas juoda enemmän smoothieita. Mulla on hyvä mixeri, mutta se päästää ihan hirveän kovan äänen! 😀 Ei tee mieli aamulla heti pistää rytinä soimaan. Tuo, että pakkasessa on aina marjoja on muuten superhyvä vinkki kaikille. <3
x Steffi
CrossFitin lajianalyysi – Stenman
https://lihastohtori.wordpress.com/2015/11/16/crossfit-stenman/
Lihastohtorin blogisaa erittäin kattava juttu crossfitistä, antaa lajia tuntemattomalle hyvän kokonaiskuvan faktatietoineen
Antaa joo ihan hyvän kokonaiskuvan heille jotka eivät tiedä lajista hirveesti. Tuosta kirjoituksesta aloin hieman epäilemään, että lihastohtori on alkanut pitää lajista enemmän kuin aikaisemmin 😛
x Steffi
Kiitos mukavasta aiheesta. Itselle kovin tuttu väännön aihe tuo ruoka. Entisenä anorektikkona ruokaan ja syömiseen on pitänyt opetella ja yli vuosikymmen siinä onkin mennyt. Nykyinen syöminen on suhteellisen puhdasta ja ehkä isoin asia jonka olen opetellut on olla armollinen itselleni. Maailma ei kaadu jos joskus syö pitsaa tai turruttaa suklaanhimon fasun siniseen, niin kauan kun perusta on kunnossa. Oma perusta on rakennettu puhtaisiin raaka-aineisiin ja itsetehtyyn eli paljon kasviksia, juureksia, marjoja, hedelmiä, lihaa ja sopivati itsellesopivia maitotuotteita kuten rahkaa ja gefiiripiimää. Suurimman osan pikahiilareista olen jättänyt pois koska oma kroppa menee tukkoon ja tulee tunkkainen olo. Tämä ei siis kuitenkaan tarkoita sitä etteikö pastaa ja pitsaa ja riisiä ja leipää tekisi mieli välillä mutta säännöllisellä ruokarytmillä tästäkin ollaan selvitty.
Parhaiten syöminen pysyy raiteillaan kun suunnittelee viikon syömiset, käy hakemassa bulkkina kaupasta ja valmistaa suuremmissa määrin lounaita valmiiksi. Tässä kohtaa pakastin on kingi! Kun on aina lounasrasioita valminna jemmassa niin ei tule tenkkapoo töihin lähtiessä että mitä mä tänään syön. Samoin aika tarkasti suunnittelen töissä taot siten että mitä syön ja monelta. Vuorotyöläisenä tämä on pelastanu monelta itkopotkuraivarilta kun ei ole päässy nälkä yllättämään. Ja sitte aina muitsaa että niinä päivinä kun treenaa niin silloin yleensä on isompi nälkä 🙂
Sanoisin että puhtaasti syömisen ja säännöllisen ruokarytmin opetteluun on mennyt itsellä suunilleen 7-8 vuotta. Nyt homma on jo todellinen rutiiini. Kaupassa ei tule edes mietittyä että mitä ostaa kun kori täyttyy kasviksista ja sopivasti proteiinista. Kuulostaa tylsältä ehkä mutta itselle toimii. Kuitenkin vaikka omasta anoreksiasta alkaa olemaan yli kymmenen vuotta niin kyllä joskus tulee ahi ja ruoka ei maistu mutta niinä päivinä annan sen itselleni anteeksi koska kyllä urheilevalla ihmisellä se nälkä sieltä tulee se on ihan varma ja sitten taas ruoka maistuu 😉
Kiitos, että jaoit tarinasi meille Saara! 🙂
Oot oikeessa, ei maailma kaadu jos välillä syö vähän epäterveellisesti. Sitä paitsi, joskus se epäterveellinen voi ollakin ihan terveellistä.
Mun pitäis vähän parantaa tuota bulkkiostamista ja lisää muovirasioita voisin myös ostaa! Olisi hyvä jos jääkaapissa olisi lähes aina jotain ruokaa, joka vaan lämmitettäisiin 🙂
Voit olla ylpeä itsestäsi, että olet päässyt näin pitkälle. Ehkä joku lukija inspiroituu tarinastasi. Voimia ja kirkasta tulevaisuutta!
x Steffi
Mehustin on ommut hyvä sijoitus. Tulee tehtyä kasviksista mehuja joten menee helposti kasviksia. Syön niitä kyllä suht hyvin muutenkin mutta enemmän menee mehujen avulla. Inkiväärishotit ja punajuuriporkkanamehu on nam!
Nam, nyt kaivan kyllä oman mehustimen esiin!
x Steffi