Ruokafilosofiaani ja suoraa asiaa laihdutusmenetelmistä

Hei, kuinka siistejä lukijoita mulla oikeen on?! Mulle tuli ihan älyttömän hyvä mieli edelliseen postaukseen tulleista kommenteista. Hienoa nähdä, että täältäkin löytyy tukea haastavina aikoina. Kun pääsen tavoitteeseeni, niin tulen muistamaan alitajunnaisesti joka ikisen tsemppiviestin, jonka olen teiltä saanut.

IMG_0404

Jutskataan vähän ruoasta. Kerron vähän mun omia uudenvuodenlupauksia, annan välipalavinkkejä ja sanon suoraan mitä mieltä olen pikadieeteistä, joita nyt näkee aika paljon telkkarissa ja mediassa.

Olen aikaisemmin hieman valittanut huonoa ruokahalua. Mulle ei ole oikein selvinnyt täysin miksi mulla on välillä ollut huono ruokahalu. Olen lähes koko viime vuoden aikana joutunut monesti väkisin syömään ruokaa, vaikka ei ole tehnyt mieli. Tästä syystä ruokailuni ei ole ollut aina niin terveellistä kuin voisi olla. Pekonia ja suklaata on tullut syötyä. Kaipaan kuitenkin sitä tunnetta, kun himoitsen jotain tiettyä ruokaa! Kävin eilen ravitsemusterapeutilla ja sain vinkkejä muutokseen. Toivotaan, että niistä on hyötyä.

Joku ehkä ajattelee, että tämä olisi ideaalitilanne laihduttajalle. Tämä ei kuitenkaan sitä olisi, laihduttajan nimenomaan kannattaa syödä usein ja hänellä kannattaa olla hyvä ruokahalu. Laihduttajan kannattaa syödä paljon kasviksia ja marjoja. Sellaisia ruokia, joita ei välttämättä usein edes tee mieli ja joihin ei ole tottunut.

IMG_0817

Olen nyt tehnyt ja teen pieniä muutoksia arkeeni, jotta saavuttaisin terveellisemmän ruokavalion ja paremman ruokahalun. Toivotaan, että muutokset auttavat. Tämä ei ole mikään vakava asia, mutta parannettavaa on. Alla pari omaa uudenvuodenlupausta koskien aihetta.

#1 – Karkkilakko. Sokeria tulee edelleen palautumisjuoman ja satunnaisten välipalapatukoiden muodossa, mutta ns. tyhjät kalorit jää hetkeksi pois.

#2 – Smoothieita aamuisin. Tämän pienen muutoksen aloitin neljä päivää sitten ja smoothie on ollut helppo juoda heti aamusta.

 

Yhdessä vaiheessahan blogi oli täynnä smoothiereseptejä, mutta nyt niitä ei ole näkynyt hetkeen. Smoothie on hyvä ja yksinkertainen välipala. Blenderiin isketään vaan marjoja, proteiinin lähde/lähteitä ja hyviä rasvoja. Voilá – saadaan aikaiseksi monipuolinen välipala tai aamupala. Tänään tein seuraavan reseptin, joka on ollut aikaisemminkin blogissa:

Aamusmoothie

 • Mansikoita
 • Mustikoita
 • Saksanpähkinöitä
 • Manteleita
 • Cashew-pähkinöitä
 • Rahkaa
 • Maitoa

IMG_0107

Toinen välipalavinkki tulee yhteistyökumppaneideni yhteydessä. On hyvä idea pitää laukussa aina jokin välipalapatukka mukana, jotta ei olla liian kauan syömättä. Välipalapatukan lisäksi hedelmäkin kulkee hyvin mukana. Pähkinöitä voidaan myös kerätä esimerkiksi minigrip-pussiin ja kantaa mukana laukussa. Tietyissä allaolevissa välipalapatukoissa on sokeria. Itse syön mielummin pieniä määriä sokeria kuin makeutusaineita. Ja ei, en huijaa itseäni syömällä karkkilakkoni aikana suklaisia protsupatukoita pitkin päivää, vaan syön korkeintaan yhden päivässä!

Mulle sokeri ei ole mitään “valkoista myrkkyä”, jota pitäisi kiertää kaukaa. Tietenkään sitä ei kannata syödä hirveitä määriä, niin kuin vettäkään ei pidä juoda loputtomiin. Suostun kyllä kuitenkin muuttamaan mieltäni tulevaisuudessa jos jokin tai joku saa minut vakuuttuneeksi vähäisen sokerin käytön haitoista, mutta se ei ole tapahtunut vielä.

IMG_0076

FASTin, CocoVin ja Hulasnackin patukoita

Telkkareissa pyörii nyt mainoksia erilaisista pikadieeteistä, jotka takaavat nopean muutoksen. En ole nopeista dieeteistä niin hyvää mieltä, sillä nopea laihdutus tarkoittaa lähes aina nopeata lihomista takaisin. Uusia laihdutustuotteita näkyy telkkarissa nimenomaan nyt tammikuussa, kun monella on tavoitteena laihdutus.

Nutrilett, Easydiet ja kaikki muut pussikeittoruoat, jotka korvaavat aterian, on mielestäni lähes aina huono vaihtoehto laihduttajalle. Lisäksi joissakin pussikeittodieeteissä kalorit ovat vain 800 kcal paikkeilla, joka on tyhmää näännytystä. Näiden sijasta voisi mielummin syödä tavallista, ravintorikasta ruokaa ja laskea kalorit oman kulutuksen alle.

On hyvä muistaa, että jos tuote lupaa huikeita tuloksia ilman muita tarvittavia muutoksia, on lupaus luultavasti virheellinen. Jos se on liian helppoa tai hyvää ollakseen totta, se todennäköisesti on.

Osa näistä menetelmistä toimivat mahdollisesti hetken. Laihdutus on kuitenkin elämäntapamuutos, jossa halutaan onnistua pysyvästi. Tämä muutos vaatii uusia tottumuksia ja uuden käyttäytymisen oppimista. Ne eivät tule lukemalla sokeasti ohjeita, vaan työskentelmällä harmoniassa kehon kanssa, pikkuhiljaa ja päivä kerrallaan.

images

Yksi pahimmista laihdutustuotteista, joita itse kokeilin, oli Hydroxycut. Olin silloin 16-vuotias ja sain ostettua sitä jenkeistä. Se aiheutti kontrolloimatonta tärinää koko kehossa, varsinkin rintalastan ja hartoiden alueella. Eikä siitä mitään hyötyä laihdutukseen ollut.

Laihtuakseen kannattaa mielummin jättää ns. turhat kalorit pois (karkit, sipsit, pullat, limsat), syödä päivittäin 3-6 ateriaa, syödä kasviksia ja hedelmiä sekä aloittaa liikuntaharrastus. Pienillä muutoksilla kannattaa lähteä käyntiin. Yksi hyvä esimerkkikuukausi voisi olla;

 • Vko 1 – Keskity terveelliseen aamupalaan
 • Vko 2 – Syö kasviksia jokaisella aterialla, syö hedelmä joka päivä
 • Vko 3 – Syö säännöllisesti (esim. kl 8, 10, 12, 14.30, 18, 20)
 • Vko 4 – Aloita jokin uusi liikuntaharrastus, harrasta sitä 2-3 kertaa viikossa

Lisää uusia muutoksia elämääsi viikottain ja muista, että muutokset vievät aikaa. Seuraa prosessia kuvien, vaa’an ja omien vaatteiden istuvuuden kautta.

261346_471194229602420_274098640_n

Toivottavasti kaikilla on ollut freesi uusi vuosi tähän asti! 🙂

x Steffi

Yhteistyössä Func Food

15 comments

 1. Nyt oli sellainen aihe, että pakko kommentoida. 🙂 Itselläni on ollut todella huonot ruokailutottumukset… Kun lähdin opiskelemaan, ei aamuapaal kauhean useasti tullut syötyä, toinen lämmin ruoka jäi usein välistä ja iltaisin tuli syötyä milloin mitäkin, aika usein jotain epäterveellistä ja varmaan kerran kuukaudessa tuli kauhea herkkunälkä ja sittenhän kaupasta haettiin kauhea määrä kaikkea jotta sen nälän sai taannutettua, yleensä lopputuloksena oli todella huono olo… Hiljalleen olen saanut tapani muuttumaan. Suureksi osaksi kiitos kuuluu tulevalle miehelleni, joka on aina syönyt terveellisemmin kuin minä. Olen koittanut myös kaikenlaisia dieettejä… Mutta yhdestä niistä oli jopa pysyvään muutokseen apua! Nimittäin Fitfarmin 6vko superdietti, joka oli enemmänkin mielestäni jäätävä treenikuuri!! Toki sekin oli sellainen dietti, että paino putosi sen aikana, mutta sama paino palasi hyvin nopeasti dietin loppumisen jälkeen takaisin… Hyviä puolia, mitkä olen ruokailutottumuksiini nyt jättänyt, olivat juuri aamusmoothiet ja aterioiden välin tarkkailu! Nykyään jää hyvin harvoin aamupala välistä, smoothie on niin helppo tehdä aamuisin ja ottaa vaikka sitten koulumatkalle mukaan juotavaksi jos ei ehdi kotona sitä juoda! Aterioiden väliksi dietissä neuvottiin vähintään 2,5h ja enintään 4h. Tuosta 4h:sta olen pitänyt kiinni, syön 4h kohdalla edes jotain pientä vaikka ei olisi nälkä, ja herkkunälkä katosi lähes olemattomiin! Herkkunälkä katosi lopulta täysin, kun menin viime toukokuussa kihloihin ja päätin (jo enne kihloihin menemistä, olin jo hetken sormista odottanut :D) että siitä alkaa häihin asti kestävä herkkulakko (karmajuttu, luovuin jostain hyvästä jotta sai jotain hyvää). Nyt on ollut yli puoli vuotta lähinnä tosi hyvä olo, jaksanut tehdä paljon enemmän ja liikkuakkin, opiskeluiden alussa liikuin ehkä kerran kuukaudessa, nykyisin useamman kerran viikossa ja jopa kaipaan liikkumista jos en ole pitkään aikaan liikkunut! Tuohon painonpudotusprosessin seuraamiseen, hylkäisin kyllä kokonaan vaa’an omasta kokemuksestani, itselläni ei ole tässä puolen vuoden vuoden aikana paino pudonnut kuin ehkä kolmisen kiloa (lähtö BMI 26,8), mutta vaatteet tosiaan alkavat tuntua väljiltä ja kaikki läheiset ja vähemmänkin väheiset ovat kehuneet että olenpa pienentynyt!

  Kiitos Steffi kun jaat ajatuksiasi ja kokemuksiasi, niistä saa aina kivoja uusia ideoita omiin elämäntapoihin! 🙂

  • Kiiiitos paljon, että jaoit tarinasi meille! On aina hienoa lukea henkilökohtaisia kokemuksia dieeteistä ja elämäntapamuutoksista.

   Onnittelut uusista, paremmista ruokailutottumuksista! Tai en tiedä pitäisikö siitä onnitella, sähän sen kovan työn olet tehnyt eikä se ole ainakaan vahingossa tullut (:

   Tuo on totta, vaaka ei kerro kaikille koko totuutta. Itsekin painan yli 70kg, vaikka n. kolme vuotta sitten painoin suunnilleen saman verran, oli kehonkoostumukseni ihan erilainen ja olin huonossa kunnossa. Vaaka voi olla hyvä ottaa käyttöön jos ylipainoa on reilusti. Jos vaaka kuitenkin tuottaa paljon stressiä, niin se ei välttämättä ole hyvä kellekkään.

   Kivaa viikkoa! (:

   x Steffi

 2. Näin eräästä dokumentista (tuli Yleltä, joku sokeri -dokumentti, mutta en muista nyt nimeä..) että smoothiet hedelmästä eivät olisi kovin hyvä vaihtoehto, koska maksa ei pysty käsittelemään sitä määrää sokeria vaan muuttaa sen rasvaksi. Olen vaan miettinyt että onko terveellistä juoda smoothieita vai ei 😀 Toki nämä on asioita joille on olemassa yhtä monta mielipidettä kuin mielipiteen antajaakaan 🙂

 3. Ihana steffi:) itsellä massan keruu nyt meneillään maltillisella ruoan lisäyksellä.. Meinaa ajoin olla haastavaa kun joutuu fodmappeja tuijottaan.. Stressi ja ehkä liian pitkä painon pudotus sotki suoliston ihan totaalisesti (aina jotain ollut mut) nyt opetellaan syömään uusix..

  • Living with your webmaster- what a great stegrtay for the information age 😉 Say hi for me.Your bio page is stacking up nicely too!Just dipping into Nude at the mo – so far so classy!

 4. Olen ollut aina sitä mieltä että Ei pussidieeteille. Olen kuitenkin seurannut cambridge-dieetillä ollutta blogia:
  http://www.sisustusunelmia.fi/p/cambridge-valmennus.html
  Siinä ollaan pussidieetillä ensin ja vasta sitten aletaan opetella oikeaa tyyliä syödä. Olen miettinyt, että se on monelle suuresti ylipainoiselle motivoiva tekijä, kun kilot putoavat nopeasti, ja jos tieto-taito ei ole kovin hyvä oikeanlaiseen syömiseen tai liikkumiseen alussa.

 5. Moi, ja kiitos taas hyvästä kirjoituksestasi. Näin alkuvuoden laihdutushuumassa vain harvat blogit ja muut some-kirjoitukset ovat usein päinvastaisia ja näin kannustavat pikalaihdutukseen. On oikeastaan ristiriitaista, että samalla kun ylipaino ja epäterveelliset elämäntavat ovat Suomessa suuri kansanterveysongelma, siihen yksilöille etenkin mediassa markkinoidut tuotteet ja palvelut ovat usein kuitenkin terveyttä heikentäviä. Ehkäpä nämä nähdään ns. helppoina vaihtoehtona elämäntapamuutoksen sijaan.

 6. Mitä yleensä syöt aamupalaksi? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.