Painonnoston SM-kisat raportti+video

Elämäni ensimmäiset SM-kisat ovat takana. En olisi pari vuotta sitten uskonut, että näin myöhään aloittaneella olisi mahdollisuus kilpailla missään SM-kisoissa. En muutenkaan ole nuorempana uskonut siihen, että merkittävää urheilullista kehitystä tapahtuu aikuisiässä. Olen jotenkin ollut asentoitunut siihen, että jos lajia ei ole aloittanut 5-vuotiaana, ei siinä voi tulla enää taitavaksi. Kun olen saanut seurata vierestä eri ikäisten huikeita kehityksiä mm. CrossFitissä ja painonnostossa, olen nykyään ihan eri mieltä.

Ei ole siis ikinä liian myöhäistä aloittaa uusi harrastus ja nähdä oma urheilullinen kehitys. Oma kehitys on todella palkitsevaa ja voi olla se tarvittava motivaattori, joka saa jatkamaan.

Heti kun alkaa löytämään ikäselityksiä tekemiselleen, niin se kunto tuntuu huononevan. “Ei tässä iässä enää pysty tuollaiseen”, “Hän on niin paljon nuorempi, kuin minä, en ikinä yltyisi tuolle tasolle”, “Mun polvet/nivelet/jne ei kestä mitään tuollaista” jne. Palautuminen ei ole välttämättä sama, mutta uskon todella vahvasti siihen, että tietynlainen itsesääli tai itsensä vähätteleminen vie ison osan pois piilevästä potentiaalista. Me rakennamme hyvin helposti tiettyjä raameja itsellemme, jonka sisällä turvallisesti suoritamme. En tietenkään sano, että ei-liikkuva voisi tuosta noin vaan lähteä tekemään jotain intensiivistä harjoittelua. Se olisi tyhmää ja altistaisi loukkaantumiselle. Tarkoitan sitä, että ei-liikkuvalla on mahdollisuus kehittää itseään parempaan kuntoon hänelle sopivilla harjoituksilla missä iässä ja lähes missä kunnossa tahansa.

Its-Never-Too-Late-To-Be-What-You-Might-Have-Been

Mahdollisuudet onnistua ja kehittyä voivat olla mahtavimmat kuin mitä uskallamme kuvitellakaan. Olen itsekin kävelevä prosessi, joka yrittää löytää oman parhaimman potentiaalin. Tiedän, että se piilee minussa, se pitää vaan systemaattisesti harjoitella esille. Yksi hyvä tapa on pitää ympärillä ihmisiä, jotka saavat sinusta irti potentiaalia ja uskovat sinuun!

Sitten painonnostokisoihin.

Ensin lyhyesti mistä painonnostokisoissa on kyse.

Painonnostossa kilpaillaan omassa painokategoriassa, paino punnitaan aina kisa-aamuna. Painonnostoon kuuluu kaksi liikettä: Tempaus ja työntö. Ensin tehdään kolme tempausyritystä joiden jälkeen kolme työntöyritystä. Painot saa valita itse. Yhteistulos on kisojen lopputulos, mitaleita jaetaan erikseen molemmista liikkeistä sekä lopputuloksesta. Nostojen välissä on aikaa yleensä pari minuuttia, mutta tämä vaihtelee. Nostot tapahtuvat nimittäin aina tangon painon mukaisesti, eli kevyein nosto tehdään aina alussa ja painavimmat raudat nousevat lopussa. Tangon painoa saa vaihtaa ihan viime tingassakin, jos halutaan taktioida.

SM-kisat menivät osaltani ihan hyvin! Oon kyllä tyytyväinen. Tempauksessa onnistuin ensimmäisessä ja toisessa yrityksessä. Lämmittely meni hyvin ja tempasin silloin vielä kyykkyyn… Kun pääsin lavalle, niin jännitys kuitenkin iski. Tiesin, että raakana nuo nostot tulevat varmasti ylös, mutta jos menen kyykkyyn niin ollaan riskialueella. Jos teen tempauksen kyykkyyn, sen pitää iskeä juuri oikeaan paikkaan. Feilejä tulee usein. Vedin siis ensimmäisen 63kg raakana ylös, 66kg tuli samalla tavalla mutta 68kg ei enää noussut raakana. Tämän takia minun tulee siis harjoitella vielä paljon kyykkyyn menemistä, että saan siihen varmuutta. Tulos on varmasti korkeampi, kunhan saan toistoja pankkiin. Tuloksesta olen tyytyväinen, tuo oli kisa-ennätys (+2kg) ja omasta maksimistani tuo oli -1,5kg. Raakatempausennätys tuo myös oli.

Työnnössä aloitin 81kg raudalla. Lämmittelyt menivät tässäkin ihan hyvin, rinnallevedossa uskallan onneksi jo mennä kyykkyyn. Ensimmäinen rauta meni aika paljon eteen ja selkäni pyöristyi alhaalla. Treeneissä olisin päästänyt irti tangosta ihan turvallisuussyistä, mutta kisoissa päätin taistella tuon painon ylös. Se tulikin onneksi hitaasti ylös ja ylöstyöntö tuntui hyvältä. Tiesin, että seuraava rauta (84kg) on vain vedettävä tarkasti ylöspäin, jottei se mene samalla tavalla eteen. Se tulikin hieman paremmin ja ylöstyöntö tuntui hyvältä. Tämä oli työntöennätys mulle (+1kg)! 85kg on tullut kerran rinnalle ja on erikseen noussut ylöstyönnössä. Tuntuu, että tässä tulee kehitystä nyt hyvään tahtiin.

Yhteistulokseni oli 150kg. Edellisen kilpailun yhteistulos oli 146kg. Olin painluokassa alle 75kg, painoni oli kisapäivänä 72,5kg.

Voitte katsoa allaolevasta videosta kaikki nostot, joista just kerroin.

Painonnostokisat ovat fyysisesti helpommat, kuin CrossFit kisat. CF:ssä viedään kroppa melko äärirajoille ja tehdään useimmiten lajeja aamusta iltapäivään 1-2 päivää. Painonnostossa ei välttämättä edes hikoilla tai hengästytä. Niissä on kuitenkin hieman erilaiset paineet kyseessä. Noston pitää onnistua lähes täydellisesti ja on kestettävä katsomon paineet ja valokeilassa olemisen. Tekniikka ja hermojen kasassapitäminen on kaikki kaikessa. On pystyttävä onnistumaan ja tekemään ennätyksiä kun katsomo on hiirenhiljaa ja kaikki tuijottavat ainoastaan sinua.

Haluan sanoa KIITOS valmentajalleni Anni Vuohijoki ja kisoissa minua auttanut Mika Tiainen. Kiitos myös kaikille muille, jotka olivat auttamassa kisoissa ja kaikille teille lukijoille, jotka tsemppaatte minua eteenpäin 🙂 Arvostan jokaista kannustusta ja tsemppiä.

En tiedä, milloin kilpailen seuraavan kerran painonnostokisoissa. Varmasti jossain vaiheessa, mutta nyt pääsen laittamaan kaikki peliin CF:ää varten! Tältä vuodelta toivon tervettä kehoa, hyviä treenejä, CF-kilpailuja ja paljon treeni-iloa kavereiden kanssa.

Päätin nyt viime tingassa osallistua CrossFit Open karsintoihin, vaikka kuntoa ei olla vielä näihinkään kisoihin optimoitu. Eli nyt tehdään viiden viikon ajan kotisalilla lajeja, joita ihmiset ympäri maailmaa tekee. Puhun tästä lisää seuraavassa postauksessa!

IMG_2975

Kuva: Vuokko Salo

x Steffi

4 comments

  1. Ei toimi video 🙁

  2. Olin paikan päällä katsomassa ja hienosti tsemppasit! Voimaa sulla on, nyt vähän lisää varmuutta nostoihin ja tekniikkaan niin saat tuloksia “helposti” ylöspäin! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.