Syöminen kilpailupäivänä ja fiiliksiä CrossFit Open 2016 -karsinnoista

Ajattelin jakaa postauksen syömisestä kilpailupäivänä. Reflektoin miten olen itse tai pyrkinyt itse syömään CF ja PN – kilpailujen ja karsintojen aikana. Pyysin myös painonnostovalmentajaltani Anni Vuohijoelta mietteitä asiasta. Samassa postauksessa jutskailen hieman CrossFit Open -lajeista, joita olen suorittanut nyt kolme. Niitä on yhteensä viisi.

Kirjoitan osittain mikä olisi ideaalitilanne syömisen kannalta. Tosiasia on kuitenkin se, että ruokahalu voi olla kilpailupäivänä huono, ainakin minulla. Osittain harjoittelen näitä jännittäviä kisatilanteita osallistumalla Open-karsintoihin nyt. Olen aika kova jännittämään, mutta jännitys vähenee vain laittamalla itsensä likoon, eli tositilanteisiin!

kkk

Jos ruoka ei maistu, koen tärkeimpänä saada kuitenkin jotain syötyä ja tarpeeksi vettä juotua. Mielummin syön proteiinipatukoita, kuin että kulkisin täysin tyhjällä vatsalla. Tosin Annin vinkki sai minut miettimään sokerin syömistä hieman eri tavalla.

Ideaaliruokailu kilpailupäivänä olisi sellainen, joka ei selvästi poikkea tavallisesta treenipäivästä. Säännöllinen ruokailu ja ruoat, joihin keho on tottunut toimii hyvin. Eli jos laji suoritetaan iltapäivällä, niin syödään normaalisti aamupala, lounas ja välipaloja tottumuksen mukaan. Laji suoritetaan ja lajin jälkeen syödään tunnin sisään tavallista ruokaa ja/tai juodaan palautumisjuoma. Teen itse kisasuoriutuksen kuitenkin mielummin hieman nälkäisenä kuin täydellä vatsalla.

CF:ssä ei ole yleistä puhua erikseen hiilaritankkauksista tai geelien nauttimisesta suorituksen aikana. Niistä puhutaan enemmän pitkäkestoisimpien lajien keskuudessa. Tämä laji on kuitenkin uusi, joten moni asia kehittyy varmasti myös ravintopuolella vielä.

Älä tee mitään ensimmäistä kertaa kilpailupäivänä” sanotaan. Siinä on paljon järkeä. Se tarkoittaa sitä, että ei kannata ottaa riskiä esimerkiksi testaamalla jotain uutta treenibuusteria ensimmäistä kertaa kilpailupäivänä. Voi olla, että esimerkiksi vatsa reagoi siihen voimakkaasti ja suorituksesta ei tule oikein mitään.

Palautumisjuomaa käytän lähes aina harjoituksen jälkeen. Näistä asioista olen jonkun verran puhunut aikaisemmin mutta kertaan ne kuitenkin. Eli käytän palautumisjuomaa, johon sekoitan allaolevat heraproteiinit (100g) ja maltodextriinin (100g). Uinnin jälkeen käytän harvemmin palautumisjuomaa, sillä tykkään syödä uimahallilla heti uinnin jälkeen.

IMG_0200

Käytän myös BCAA:ta treenin tueksi, mutten ihan päivittäin. BCAA tukee palautumista ja jaksamista treenin aikana. Tuotetta on näkynyt myös viime aikoina juomien muodoissa, joita voi nauttia ennen treeniä ja/tai treenin aikana.

IMG_0206

Runsas veden juonti on tärkeää myös, sillä nestevaje huonontaa suoritusta. Katson siis, että juon hieman normaalia enemmän vettä pari päivää ennen suoritusta.

Anni Vuohijoen mietteet ruoka-aiheesta ovat seuraavat:

 1. Se mitä on syönyt edellisenä päivänä vaikuttaa enemmän kuin mitä syö kyseessä olevana päivänä.
 2. Liiallinen nopean sokerin syöminen saa aikaan verensokerin heilahtelut joka helposti romahduttaa lopputreenin.
 3. Tankatessa harjoituksen/kisan aikana tulisi 30% olla aminohappoja, jottei tulisi liiallista lihasvauriota. Tarkoittaa käytännössä esim. BCAA:n nauttimista.
 4. On tärkeää nesteyttää kroppa raskaan suorituksen jälkeen. Kehon tulee saada suolaa ennen ja jälkeen suorituksen, jota saadaan ruoan kautta. Kalium ja magnesium ovat myös tärkeitä mineraaleja, jota keho tarvitsee palautuakseen nopeammin ja jotta vältettäisiin kramppeja. Niitä saa esim. banaanista. Runsas veden juonti puhdistaa kuona-aineita kehosta pois.

JPN_3858

Kuva Annin kotisivuilta

CrossFit Open 2016 

CF open ovat viralliset SM-kilpailut, joista parhaimmat pääsevät Regionals-kilpailuihin. Kaikki voivat osallistua näihin joko “RX’d” tai ns. skaalattuna. Lajit suoritetaan kotisalilla, eli kilpailutapahtumaa ei järjestetä erikseen. Monelle CF-kilpailijoille Regionals on suurin tavoite tai unelma. Tietenkin minullakin on tavoitteet korkealla joten ultimaattinen unelma olisi saada itsestään niin loistava potentiaali irti, että yltyisi tuolle tasolle. Todella paljon on tekemistä edessä, mutta tietenkin pitää DREAM BIG! Eihän tässä muuten mitään järkeä olisi! ;D Hehe, osittain totta mutta ei kuitenkaan ihan kokonaan. On tää ihan kivaa hommaa vaikkei suurempia tavoitteita olisi.

Skjermbilde-2016-03-01-kl.-20.32.16 16.1. Tämä laji on tähän asti mennyt sijoitukseltaan parhaiten, vaikka olosuhteet eivät olleet parhaat mahdolliset – Päivää ennen minulla oli painonnostonkilpailut. Pitkäkestoiset lajit eivät yleensä ole olleet mun heiniä. Chest to bar on myös liike, jossa on parannettavaa. Mutta tein tämän lajin melko reippaaseen tahtiin ja tulos oli ihan hyvä. Askelkyykkykävely oli odotetusti minulle helpoin osuus. Tulokseni oli 198 toistoa ja tein lajin vain yhden kerran.

2

16.2. Tämä laji näytti enemmän minunlaiselta lajilta. Olin tyytyväisempi tulokseeni verrattuna edelliseen lajiin, vaikka sijoitus oli huonompi. Tätä lajia jännitin todella paljon. Vaikka olin tyytyväinen tulokseen, en muista milloin kehossani olisi viimeksi ollut noin raskas olo. Tulokseni oli 253 toistoa. Toes to barit painoivat paljon alusta asti, jolloin muutin alkuperäistä suunnitelmaani ja suoritin jo ensimmäisellä rundilla toistoja yksitellen.  Tein lajin kerran.

IMG_8915

Screen Shot 2016-03-15 at 16.20.39

16.3 Tanko muscle-upit opin hyvin vähän aikaa mutta olin innoissani. Tein lajin ensimmäisen kerran ja en saanut yhtäkään muscle-uppia. Koin ison kolauksen tässä ja menin kotiin itkemään. Ihan kirjaimellisesti. Tämän lajin halusin tehdä uudestaan ja suoritinkin sen henkilön kanssa, joka on opettanut minulle kyseisen liikkeen. Onnekseni sain niitä lajissa yhteensä 6kpl ja lopputulokseni oli 36. Pakko olla tyytyväinen kun kunto ei tällä hetkellä ole tuota tulosta parempi. Sijoitus oli kuitenkin selvästi tähän asti huonoin.

muuu

Kaksi lajia on jäljellä! Nyt alan tottumaan tähän kisatilanteeseen paremmin ja olen todella iloinen, että osallistuin näihin, vaikka on välillä tuntunut vaikeelta. Odotan innolla myös, että nämä ovat ohi ja pääsee taas harjoittelemaan lajia systemaattisesti The Training Planin parissa! 🙂

Mites teillä on CF Openit menny?

x Steffi

Yhteistyössä Fast Finland

2 comments

 1. Heippa Steffi!
  Mitä mieltä olet voiko normaaleissa crossfit treeneissä käyttää painonnostovyötä? Auttaisiko se siihen, että vyötärö ei levenisi niin paljon? Ajattelin, että useimmat crossfit liikkeet ottaa varmaan keskivartaloon tehden sitä jämäkämmäksi.

 2. Heippa! 🙂

  Painonnostovyö ei vaikuta siihen jos vyötärö levenee tai ei levene.

  Vyön tehtävä on lähinnä tukea selkää ja mahdollistaa optimaalinen voimantuotto varsinkin raskaissa nostoissa ja ykkösmaksimeissa. Mielestäni ei kannata huolehtia keskivartalon levenemisestä treenissä, sen määritelee nimittäin paljon enemmän yksilölliset muodot joihin ei voi vaikuttaa (joillakin kapea vyötärö, toisilla leveämpi) ja rasvaprosentti.

  Tässä kuva maailman huipuista. Kuvassa näkee, että osalla lantio suorempi ja toisilla kapeampi. Lihaksethan tuossa kuvassa ensin iskee silmään, mutta jos lantiota katsoo niin kuvasta huomaa eroja.

  http://www.girlswithmuscle.com/569096/Brooke-Holladay-Ence,-Stacie-Tovar,-Katrin-Tanja-Davidsdottir

  Hyviä nostoja! 🙂

  x Steffi

Leave a Reply

Your email address will not be published.