Laatu korvaa määrän, mitä se tarkoittaa käytännössä?

Moikka!

Ajattelin keskustella aiheesta, jota tulee luonnollisesti itse pohdittua paljon, varsinkin kun treenimäärät ovat suuret ja usein intensiiviset. Tämä postaus sopii kuitenkin kaikille, jotka harrastavat liikuntaa. Tähän postaukseen minua inspiroi Erik Bertrand Larssenin kirja Helvetinviikko!7P4A3955

Paljon löytyy hyviä neuvoja liikuntaan liittyen. Otsikon mukaiseen sanontaan “laatu korvaa määrän”  törmää usein. Aina ei ole kuitenkaan selvää miten neuvoja käytännössä toteutettaisiin. Tässä postauksessa kerron teille asioita, joita olen oivaltanut kun puhutaan laadukkaasta treenaamisesta.

IMG_6169

Moni treenaa melko paljon ja/tai suunnittelee lisäävänsä entistä enemmän treenejä viikkoon. Aina löytyy nimittäin heikkouksia, joita voisi harjoitella hieman enemmän ja toivotaan nopeaa kehitystä. Tämä on usein positiivinen tilanne, mutta on myös olemassa riski että treenejä kertyy määrällisesti liikaa ja laatu kärsii muista harjoituskerroista.

Mitä laadukas harjoittelu käytännössä tarkoittaa?

 

Voit kysyä itseltäsi mm. seuraavia kysymyksiä selvittääksesi jos tämänhetkinen harjoittelusi on laadukasta. Oletko valmis lisäämään treenejä viikkoosi?

 • Tuletko ajoissa tunnille, jotta voisit venytellä ja mahdollisesti kehittää heikkouksiasi?
 • Panostatko riittävään ruokaan ja ravitsevaan uneen harjoituksen ympärillä?
 • Oletko keskittynyt, kuunteletko neuvoja ja otatko vastaan palautetta?
 • Puhutko itsellesi positiivisesti ja menetkö mukavuusalueesi ulkopuolelle jotta kehittyisit? Uskotko kykyihisi ja itseesi?
 • Keskitytkö jokaiseen suoritukseen kunnolla, jopa lämmittelyssä ja loppuverryttelyssä?
 • Teetkö asioita huolellisesti, vaikka sinulla on mahdollisia rajoitteita?
 • Annatko itsestäsi 100%? Vaaditko itseltäsi tarpeeksi?

Vai…

 • Riittäkö sinulle keskivertoinen suoritus?
 • Onko mielesi muualla, kun harjoittelet? Höpötteletkö kaverisi kanssa samalla, kun teet liikkeitä?
 • Säälitkö itseäsi kun treeni tuntuu pahalta?
 • Annatko rajoitteiden rajoittaa sinua enemmän kuin niiden pitäisi?
 • Otatko palautteen vastaan vai ajatteletko usein “kyllä minä tiedän miten tämä tehdään“?
 • Löydätkö tekosyitä itsellesi, jottei sinun tarvitsisi suoriutua hyvin?
 • Huijaatko liikeradoissa ja toistomäärissä?

Joskus on fiksumpaa treenata paremmin, ei enemmän. 

En sano, että pitäisi olla perfektionisti harjoittelussa. Sanon vain, että asioita tulisi tehdä kunnolla jotta niistä saataisiin hyötyä ja kehitystä aikaiseksi. Ja toki rahalleen vastinetta. Miksi niitä muuten tekisi? Kehityksen kannalta on tärkeää treenata hyvin ja huolellisesti mutta myös levätä hyvin ja kunnolla.

7P4A4060

Jos treenaat 3+ kertaa viikossa, suosittelisin että mietit näitä asioita. Jos treenaat kahdesti päivässä, mutta ns. puolivaloilla, uskoisin yhdestä laadukkaasta kerrasta olevan enemmän hyötyä pitkässä juoksussa.

“Se joka tekee liikaa, tekee usein liian vähän”

– Italialainen sananlasku

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että pitäisi jättää urheilu kokonaan pois jos treeneihin ei pysty aina keskittymään. Harjoitus ei mene aina nappiin, mutta jokainen voi kuitenkin yrittää parhaansa ja valmistautua kunnolla. Vähäinen harjoittelu on kuitenkin parempi kuin ei mitään.

7P4A3999

Jos löydät aukon viikostasi ja mietit lisääväsi siihen treenin, suosittelisin että mietit ensin näitä asioita. Aina ei tarvitse juosta paikasta toiseen, rauhoittuminenkin tekee hyvää. Kalenterin ei tarvitse olla täynnä asioita aamusta iltaan.

Nämä ovat asioita jotka useimmiten selviää vain kokeilemalla! Hyviä treenejä! 🙂

PS. Toinen aihe, josta haluaisin keskustella on kehon kuunteleminen. Mitä se tarkoittaa käytännössä? Tuleeko keholle aina olla lempeä vai kannattaako myös välillä kestää pahaa oloa jotta kehityttäisiin? Millainen kipu on OK treeneissä? Tällaista postausta kehitän seuraavalle kerralle!

PPS. Tsekatkaa uusin Sport-lehti! Sieltä löytyy pitkä haastattelu tutusta kaverista! 🙂

Screen Shot 2016-04-20 at 15.44.41

Steffi_03

Kuvat: Sandra ja Sportlehti

x Steffi

2 comments

 1. Noora Turunen

  Mulla on alkaneet treenimäärät nousta nyt kun olen saanut pyörän alleni ja ihan innoissani pyöräillyt aurinkoisessa ilmassa. Nyt ensi viikolla saan uuden treeniohjelman niin pääsee salin puolelle rakentamaan kuntoa muutenkin kuin vain jamin takia. Ja aion kyllä muistaa sen pakollisen venyttelyn viikottain myös!

 2. The genius store cadlel, they’re running out of you.

Leave a Reply

Your email address will not be published.