Urheilukehityksen ja palautumisen seuranta Polar Vantage V -urheilukellon avulla


Kaupallinen yhteistyö toteutettu yhdessä Polarin kanssa.

Lähdin Polarin kanssa yhteistyöhön jotta voisin tarkemmin seurata harjoituskehitystäni. Jaan nyt hieman miten treenaan tällä hetkellä ja millä tavalla hyödyn sykemittarista treeneissäni ja palautumisen seurannassa. Listaan ylös mielestäni tärkeät ominaisuudet Polar Vantage V -urheilukellossa.

Suurin tarve urheilukellon käyttöön minulla tulee niissä päivittäisissä treeneissä, jotka tulee tehdä tietyillä syke-alueella. Tällä hetkellä minulla on viikossa yksi “PK-harjoitus”, eli matalatehoinen treeni. Siinä yksilöllinen syke-alueeni on 130 bpm paikkeilla. Viime vuonna nämä harjoitukset olivat suurimmassa osassa, kun ylirasituksen takia en voinut nostaa tehoja lähes ollenkaan. Silloin PK-tunteja tuli viikkoon 5-10. Näissä treeneissä on se hyvä puoli, että ne eivät kuormita kehoa hirveästi. Ne kuitenkin kehittävät vain tiettyä osa-aluetta, eli peruskestävyyttä ja palalutumiskykyä. Polar Vantage V:llä on selkeää seurata sykettä rannemittauksella varsinkin näissä matalatehoisissa harjoituksissa, jolloin yleensä tulee vain tehtyä yhtä tai kahta eri liikettä tai laitetta, 60-90min ajan.

Tavoitteet ovat korkealla ja onneksi ylirasitus on suurimmilta osin takanapäin, joten viikkooni kuuluu myös kovatehoiset harjoitukset. Minulla on viikossa yksi “VK-harjoitus”, eli vauhtikestävyysharjoitus, jossa syke on 150-160 bpm. Minulla on myös yksi intervalliharjoitus, jossa syke tuodaan progressiivisesti ylös, lähes maksimiin asti, mutta taukojen aikana mahdollisimman alas. Tässä tykkään seurata sitä kuinka matalalle saan sykkeen tuon tauon aikana. Yleensä laitankin treeneissä jonkin tavoitteen tauon aikana olevan sykkeeseen. Näiden lisäksi minulla on kolme CrossFit-tyyppistä kuntotreeniä, mutta niissä en seuraa sykkeitä yhtä tarkasti. Tiedän, että suurimmassa osassa mennään lineaarisesti korkeammalle koko ajan. Kun treeneihin tulee enemmän elementtejä, kuten painonnostoa, burpeita ja muita, laitan yleensä sykevyön päälle ja joko sykemittarin ranteeseen tai sivuun josta näen lukuman. Urheilukelloa ei ole pakko olla mukana jos käyttää sykevyötä, sillä puhelimessa on appi nimeltä Polar Beat, josta näkee sykkeen myös.

Minulla on jokaisessa treenissä aina tietty toivottu tavoite. Välillä tavoite on tuloksellinen ja välillä jokin tietty syke on tavoitteena. Tärkeimpänä olen viime aikoina kuitenkin ymmärtänyt, että suurin tavoite on tehdä treenit niin hyvällä laadulla kun mahdollista. Se on tietty klisee, mutta on mennyt “hetki” sisäistää mitä se tarkoittaa käytännössä. Se tarkoittaa minulle sitä, että oma kroppa, kunto ja mieli on tullut niin tutuksi, että sitä tietää itse milloin mennä kovaa ja milloin himmata. Tämä on mielestäni tärkein oppi, mitä urheilijan kannattaa opetella. Tämä on varmasti siksi vaikeaa, koska ihminen muuttuu koko ajan ja päivät ovat erilaisia. Se tyyli mitä teki eilen, ei välttämättä ole sopiva tehdä seuraavana päivänä. Tässä on jatkuvaa opittavaa.

Tie tähän melko hyvään pisteeseen, on kuitenkin kaipanut paljon apuja niin ammattilaisilta kuin modernilta elektroniikalta. Se on myös vaatinut paljon virheitä. Ortostattinen syke oli yksi tärkeimpiä asioita, joita valmentajani seurasi 1,5 vuotta sitten, kun hänen avulla lähin parantelemaan ylirasitustilaa. Kyseinen testi on jäänyt käyttöön itselläni, joten oli siistiä nähdä se isona toimintana Polarin kyseisessä urheilukellossa. Tämä oli iso plussa.

Yksi treenimuoto jota en maininnut vielä, mutta josta puhun aikaisemmassa postauksessa on uinti, ja sen soveltaminen omiin harjoituksiin. Kaikki yllämainitut kuntotreenit voidaan tehdä myös altaassa ja se onkin minulla tärkeänä kuntomuotona. Yksi kriteeri urheilukellon ominaisuuksissa on siis itselläni vedenkestävyys ja sekin täyttyy Polar Vantage V:llä. Toki en koe tenkiikkani olevan vielä niin hyvä, että saisin sykkeeni ihan maksimiin altaassa, mutta ehkä vielä joku päivä.

Olen miettinyt hieman tämän vuoden tavoitteita. Kaikki suurimmat tavoitteet liittyy siihen, että saisin oman hyvinvoinnin takaisin normaaliksi. Ylirasitus ja vaikeudet sen ympärillä vei hetkeksi jopa todellisuudentajun siitä mitä tarkoittaa olla terve. Pikkuhiljaa opin kasaamaan omia palautumiskeinoja itselleni ja uskalsin levätä enemmän kuin ikinä. Usko siihen, että stressin poistaminen kehosta on tärkein asia tulevaa kehitystä varten piti olla vahva. Tavoitteiksi voisin listata seuraavat asiat; Palautuminen edelleen parempaan suuntaan, PK vauhdit kovemmaksi (syke samana), ortostaattinen syke pienemmäksi. Isompia kisatavoitteita ollaan suunnattu loppuvuodelle, mutta alkuvuoden kisakausi alkaa jo parin viikon päästä. Silloin minulla on edessä CrossFitin SM-kisat, Painonnoston SM-kisat ja yhdet kilpailukarsinnat ulkomaille. Siitä on hyvä suunnitella vuotta eteenpäin kun näkee tarkasti missä menee!


x Steffi

Kuvat: Isa Kaipainen

2 comments

 1. Hei kaikki kaverit! Tiedän, viestini voi olla liian tarkka,
  Mutta siskoni lГ¶ysi täältГ¤ mukavan miehen ja he menivГ¤t naimisiin, entГ¤ minГ¤?! 🙂
  Olen 25 vuotias, Elena, Romaniasta, osaan myös englantia ja venäjää
  Ja… Minulla on tietty sairaus, nimeltГ¤ nymfomania. Kuka tietää mitГ¤ tГ¤mГ¤ on, voi ymmГ¤rtää minua (parempi sanoa se heti)
  Ah kyllä, laitan erittäin maukasta ruokaa! enkä rakasta vain kokata ;))
  Olen todellinen tyttГ¶, en prostituoitu, ja etsin vakavaa ja kuumaa suhdetta…
  Joka tapauksessa löydät profiilini täältä: http://wigavi.tk/chk/1

Leave a Reply

Your email address will not be published.